jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa – 2017

  • Keskuskauppakamari - Naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa 2017
    Keskuskauppakamari - Naiset pörssiyhtiöiden hallituksissa 2017

Keskuskauppakamarin tuoreimmat selvitykset osoittavat pörssiyhtiöitä sitovan hallinnointikoodeihin kirjatun itsesäätelyn edistävän tehokkaasti sukupuolten tasapuolista edustajuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa :

     "Tänä keväänä naisten määrä pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvaa selvityksen mukaan 27 prosenttiin, ja suurissa pörssiyhtiöissä lukema on jo 33 prosenttia.

Viime vuonna naisia oli 25 prosenttia pörssiyhtiöiden hallituslaisista. Keskuskauppakamarin mukaan naisten määrä on kasvanut siitä kaikenkokoisissa yhtiöissä, joskin suuremmissa yhtiöissä naisten osuus on edelleen selvästi korkeampi kuin pienissä.

Keskisuurissa yhtiöissä naisten osuus on hallituksissa kasvanut prosenttiyksiköllä 27 prosenttiin, ja pienissä yhtiöissä hypähdystä on tullut kolmella prosenttiyksiköllä 23 prosenttiin."

Selvitysten mukaan myös naisten osuus pörssiyhtiöiden operatiivisessa johdossa on kasvussa, mikä sekin lienee pääosin pörssiyritysten pitkäjänteisen ja tarkoituksenmukaisen itsesäätelyn tulosta. Naisten osuus pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista on ollut pitkään erittäin vähäinen. Keskuskauppakamarin varatoimistusjohtaja  Leena Linnainmaan mukaan tässä on kuitenkin tapahtunut positiivinen käänne viimeisen vuoden aikana.

     “Kun Hille Korhonen aloittaa kesäkuussa Nokian Renkaiden toimitusjohtajana, kasvaa naisten määrä toimitusjohtajina seitsemään. Vuonna 2014 pörssiyhtiöiden toimitusjohtajista vain yksi oli nainen”, muistuttaa Linnainmaa.

 

Kehitys on siis varsin myönteistä ja sinänsä rajatulla  osa-alueella ilmenevänä pörssiyhtiöiden hallinnossa ja johtamisessa tapahtuva tasa-arvoistuminen viestii samalla koko yhteiskunnan rakenteiden tervehtymisestä...

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Mitä merkitystä sukupuolella on pörssiyhtiön toimitusjohtajan tehtävissä ? Tai hallituksen jäsenyydessä ?

Pörssiyhtiön tehtävä on jo osakeyhtiölainkin mukaan voiton tavoittelu. Onko naisella sukupuolensa perusteella jotain sellaisia myönteisiä ominaisuuksia joita miehellä ei ole voiton tavoittelussa? Jos näin on niin silloin varmaan kaikkiin yhtöihin tulisi valita nainen johtoon.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pieni tarkennus osakeyhtiölakiin kirjattuun yhtiön tarkoitukseen: siellä todellakin sanotaan, että tarkoitus on tuottaa osakkeenomistajille voittoa j o l l e i yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Kyse on siis omistajien yhtiöjärjestykseen kirjamasta tahdosta sellaisena kuin PRH sen hyväksyy.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Naiset ovat suurena kuluttajaryhmänä ja osakkeenomistajina aktiivisia tekemään talousvalintoja, joten sellainen pörssiyritys, joka huolehtii näkyvästi sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä omassa hallintokulttuurissaan, saa tästä tiettyä kilpailuetua.

http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/127113-n...

Voiton tavoittelu on toki yrityksen "pääelinkeino", mutta yritykset eivät toisaalta operoi tyhjiössä - yhteiskuntavastuun ohella yritykset joutuvat huomioimaan yhteiskunnalliset arvot oman tuottaavuutensa rinnalla.

Frank Halloway

On ilo kuulla, että naispuolisten multimiljonäärien määrä Suomessa on lisääntynyt.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Taakanjakoa kohtuuttoman kahvinkittaamisen vuoksi, työuupumusko taustalla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pörssiyhtiöiden hallituksissa tehdään totista työtä. Taidat sekoittaa valtion virkamiehiin tai valtion yhtiöiden hallintoneuvostoihin?

Niko Sillanpää

Tulosten tasa-arvo on niin idioottimainen ajatus, että

1) sen toteuttaminen pitäisi kieltää perustuslaissa ja

2) pyrkimys tulosten tasa-arvoon pitäisi tehdä lain mukaan rangaistavaksi.

Ja kyllä, se tarkoittaisi, että kiintiöt ja tulosten tasa-arvolla arvioitava affirmative action olisivat rikos.

Sosialismi torjuttiin vuonna 1918 kunniakkaasti suurin uhrauksin. Meidän sukupolvellemme tulee torjuttavaksi nykyinen sosialistinen hivutus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin kirjoittaa pohjoismaisen sosialidemokraattisen hyvinvointivaltion asukas - kiittämättömyys on maailman palkka :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Osaisitko selventää kommenttiasi, se jäi minulle mysteeriksi? Luulin yhteiskuntamme perustuvan mahdollisuuksien tasa-arvon luomiselle. En ainakaan itse miellä että pohjoismaiseen hyvinvointivaltion ideaan olisi liittynyt tulosten tasa-arvo? Se on käsittääkseni tyystin eri yhteiskuntajärjestelmän ihanne.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Jos lopputulosten tasa - arvo toteutuu vain pakottamalla, minkä vuoksi yhtiöiden hallitukset eivät ole antaneet mahdollisuutta parhaille osaajaille, parhaiden miesosaajien sijaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun omistajat valitsevat hallituksen, niin lähtökohtaisesti on oletettavissa, että sinne valitaan sellaiset henkilöt, jotka osaavat luotsata yhtiötä mahdollisimman kannattavasti.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Pörssiyhtiö osakeyhtiölainkin mukaan on voiton tavoittelu. Sen vuoksi valinnan tulisi kohdistua parhaisiin osaajiin. Onko tässä jotain epäselvää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

Ei ole epäselvää. Oma kommenttini oli juuri linjassa tuon ylläolevan toteamuksesi kanssa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksi tulosten "tasa-arvoa" pitäisi pakottaa, tai edes tavoitella?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Nykyinen suunta on hyvä, ei enää n.90 % sukupuolikiintiötä ilman kattavaa, tutkimuksiin perustuvaa syytä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suunnassa ei ole mitään valittamista. Se on lähinnä samantekevää.

Kiintiöitä ei aiemmin(kaan) ole ollut, vaan parhaiksi katsotut henkilöt on aina valittu. Ei mustilla pikajuoksijoillakaan ole mitään kiintiötä USA:n olympiajoukkueessa, mutta silti he edustavat 90 - 100 prosenttia kilpailijoista.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Yleishyödyllinen rahalaitos vaati erilaista osaamista kuin juoksukilpailu. Ehkä näiden kahden eroa - yhteiskunnallisesti merkittävän ja juksukilpailun välillä - ei ymmärretä ja siitä vinoutuma :) Valinnan vapaus ei toteudu, jos rekrytointi tai valinta estää sen.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #17

Yrityksiin yritetään saada jo nyt mahdollisimman hyvät hallitusten jäsenet. Jos enemmän naisia tarkoittaisi parempaa tulosta, yrityksien hallituksissa olisi enemmän naisia. Valitettavasti empiiriset kokeetkin ovat tulleet päinvastaiseen tulokseen naisten määrästä yrityksen hallituksissa.

"Naiskiintiöt torpedoivat yrityksen arvon"
http://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-200000...

Tulevaisuus voi toki olla erilainen, varsinkin sen takia, ettei nykyisenlainen koulutus paljoa poikia tai miehiä kiinnosta.

http://mikkokangasoja.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Niin, mikä ihmeen intressi omistajilla olisi valita hallitukseen jäseniä, jotka olisivat huonompia tuottamaan tulosta kuin jotkut muut tarjolla olevat vaihtoehdot? Jos naiset olisivat keskimäärin miehiä parempia, niin heitä valittaisiin keskimäärin miehiä enemmän.

That´s so simple!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Kuikka lienee myös huomannut, että samanmielisillä kaveriporukoilla on tapana rapsuttaa toistensa turkkeja huolimatta kavereiden kyvystä tuottaa tulosta. Niinpä tämä sukupuolijakaumakysymys olisi m y ö s nähtävä erilaisten hyväveliverkostojen rikkomisena. Silloin hyvä metsästys-, golf- tai saunakaveri alisuoriutujanakaan ei putoa ylöspäin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Olisiko sinulla antaa esimerkkiä yleishyödyllisestä rahalaitoksesta?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Esimerkkejä yleishyödyllisistä instituutioista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Instituutio

Erikoista, että näiden keskustelujen perusteella sukupuoleen kohdistuva syrjintä on sallittua, kun kysymys on todellisesta vallankäytöstä rahataloudessa ja niiden hyväveliverkostoissa.

Mahdollisuus valita ei Suomessa toteudu, jos se aktiivisesti estetään.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En ymmärtänyt miten tuo wiki-artikkeli liittyi rahalaitoksiin yleensä, enkä varsinkaan esimerkkeihin yleishyödyllisistä sellaisista?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

En tiedä mistä tuon tempaisin, minun virheeni. Pankit ja pörssi ovat lähinnä yhteiskunnallisesti hyödyllisiä rahainstituutioita, ja pörssi instiuutio jonka osakkeilla käydään julkista kauppaa.

Mielestäni linkki liittyy aiheeseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

OK, nyt ymmärrän mitä ajattelit, vaikka tuntuu aika lavealta määritelmältä rahalaitoksesta. Kiitos selvennyksestä. Yeishyödyllinen tuntui asia-yhteydessä niin oudolta, että oli pakko kysyä selvennystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset