jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Eduskunnassa keskusteltiin sijaissynnytyksistä

Eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 4. toukokuuta järjestetty  sijaissynnytys -seminaari onnistui tavoitteessaan  nostaa kysymys sijaissynnytyksestä näkyville ja mukaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Seminaarissa esiintyneiden lääkäri- ja kokemusasiantuntijoiden puheenvuorojen jälkeen pidetyssä kansanedustajien paneelissa kävi ilmeiseksi, että poliittisesti  kysymys altruistisesta sijaissynnytyksestä ei ole periaatetasolla ratkaisematon.  Oikeusministeriön taannoisen selvityksen mukaan  muun muassa valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE) ja Lääkäriliitto puoltavat sijaissynnytysjärjestelyä tietyissä rajatuissa yksittäistapauksissa, joten asian bioeettisetkin näkökulmat ovat jo varsin hyvin selvitetty. 

Terveydenhuoltojärjestelmän avustamien sijaissynnytysjärjestelyjen laillistamisen esteenä näyttävät tällä hetkellä olevan aiheettomat huolet sijaissynnyttäjän ja syntyvän lapsen "biologis-psykologisen"  tunnesiteen rikkoutumisesta ja  yleisistä sukulaisuusssuhteiden haurastumisista sekä näistä mýöhemmin seuraavista haitoista etenkin syntyvälle lapselle.. 

Tieteellinen tutkimustieto ei kuitenkaan tue näitä olettamuksia, sillä altruistisen sijaissynnyttäjän avulla maailmaan saatetut lapset ovat lähes poikkeuksetta  yhtä hyvinvoivia kuin muutkin lapset.
 

Legaalin sijaissynnytyshoitojärjestelmän voi nähdä globaalin liikkuvuuden lisääntyessä myös vähentävän painetta turvautua ulkomaisten  lisääntymisterveyteen erikoistuneiden klinikoiden palveluihin, joista osa toki tuotetaan yleisten lääketieteen eettisten normien puitteissa, mutta etenkin kehittyvissä maissa tapahtuvana sijaisynnytysjärjestelyihin saattaa helposti liittyä naisten hyväksikäyttöä tai muuta epäilyttävää...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Oikein hoidettuna tuo voi olla ihan jees.

Minua huolestuttaa nimenomaan köyhien ja osattomien naisten hyväksikäyttö. Hyväksikäyttöähän ilmenee länsimaissakin.

Jos hyväksikäyttö ja lapsitehtailu saadaan karsittua pois, hyväksyn asian. Hyväksynhän minä naisten hedelmöityshoidotkin.

Se on vain hyväksyttävä, että nykyään tiede antaa paljon uusia mahdollisuuksia. Nykymaailmassa ei voi enää jättää syntyvyyttä vanhojen heimouskontojen varaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

ETENE:n lausunnon pohjalta säädeltynä kaikkien sijaissynnytyshoitojen osapuolten oikeudet tulisivat varmennetuiksi :

http://etene.fi/documents/1429646/1556028/Lausunto...

Altruistista sijaissynnytystä tulisi tarkastella moraalisena tekona - uuden elämän synnyttäminen on itsessään hyvä teko ja kuten todettua, niin säädellyissä olosuhteissa toteutetuilla sijaissynnytyksillä ei ole todettu olevan mitään negatiivisia vaikutuksia lasten ja perheiden hyvinvointiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Uskon sote- ja maakuntauudistuksen ratkaisevan helposti tämänkin ongelman, jos se nykyään sellaiseksi koetaan.

Uudet lakipykälät tulee vaan lukea kunnolla läpi ja noudattaa niitä. Tämä varmistaa kaiken ennen epäonnistuneen tai mahdottoman onnistumisen ja samalla kustannusten alenemisen. Näillä neuvoilla evästi ministeri Rehula ( kesk.) kaikkia epäilijöitä tv-keskustelussa.

P.S. Sote- ja maakuntauudistus koskee myös sijaissynnytyksiä, joihin uutena bonuksena tulee asiakkaan/potilaan valinnanvapaus.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sote-uudistus ei tuo tähän asiaan selkeyttä, sillä sijaissynnytyksistä säädeltäisiin aivan omalla ja uudella - hedelmöityshoitolakiin lisättävällä - säädöstöllään.

Muutenkaan en itse usko sote-uudistuksen kaventavan hyvinvointieroja - köyhille ja sairaille terveydenhoitoyksikön valinnaisuudesta aiheutuu ainoastaan turhaa mielipahaa täyttymättömien toiveiden vuoksi,,,

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Onko Antikainen, tuo syntinen saatana, menettänyt uskonsa pyhään ja autuaaksi tekevään SOTEen? Jos se kerran pystyy nyt luvattuihin yhdeksään hyvään ja kahdeksaan kauniiseen niin kai se hoitaa myös sijaissynnytykset ihan altruistisesti ja kaikessa valinnanvapaudessaan vieläpä edullisemmin kuin kaikkea valvova yhteiskunta. Voi teitä, te vähäuskoiset! On P.SOTEttajaisä Rehulan käännettävä kasvonsa teidän puoleenne ja valaistava teitä siitä mitä teidän rauhaanne tulee kuulua. Tai tulevissa tupailloissa ja Lions klupeissa teille kostetaan kolmanteen ja neljänteen polveen ihan välittämättä biologisista isyys- ja äitiyssuhteista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Yksinkertainen voin ollakin, mutta en niin hyväuskoinen hölmö, että kuvittelisin yksityisten terveysasemien ryhtyvän yllättäen hoitamaan kroonisten perussairauksien ohella muista vakavista terveydellisistä oireista kärsiviä pienituloisia kustannustehokkaasti, kutsumuksellisesti ja potilaslähtöisesti ihan vain hallituksen sote-uudistuksen lumoissa :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Voi sinua epäuskoista. Miten olisi käynyt Talavisovassakkii jos ei olisi luotettu Molotovin koktaileihin ja koivuhalkoihin?

Mutta vakavasti ottaen ja pylly pois tyynyltä: eihän nuo lupaukset uskottavilta kuulosta ja todennäköisesti valinnanvapaus ja yksityiset toimijat tekevät terveyden- ja sairaanhoidosta sekä sosiaaliturvasta kaikilla tasoilla kalliimpaa ja huonompiosaisille, etenkin syrjäseuduilla vaikeammin tavoitettavaa. Silloin nyt puheena olevat asiatkin jäävät harvojen, todella varakkaiden herkuiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset