jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Entä jos Jeesus olisikin ollut lesbo?

Turun Ylioppilasteatterissa kristinuskon keskeisin hahmo irrotetaan turhankin kanonisoidusta roolistaan dramaturgisen vapauden inspiroimana  - Messias-esitys kysyy millaiseksi Raamatun kertomus olisi muotoutunut ja siten myös  millä erilaisella tavalla kristinuskonnon vaikutus näkyisi yhteiskunnassamme, jos Jeesus olisikin ollut nainen.


    "Turun ylioppilasteatteri julistaa pääsiäiseen sopivasti evankeliumia. Jenni Korpelan ohjaama Messias tuo teatteriin perinteisen tarinan Jeesuksen elämästä mutta kysyy, millaiseksi kertomus olisi muotoutunut, jos ihmisen kuva olisikin ollut nainen. Nykypäivän vapahtaja kerää seurakseen joukon eri syistä syrjittyjä ja lähtee marssille ahdasmielisyyttä vastaan.​"


​Teatteriesitys on  aiheuttanut pienimuotoisesti pahennusta ja polarisaation varassa elävään nykyaikaan mainiosti kuuluvaa teatraalista uhriutumista, vaikka  käsittääkseni näytelmän ei missään määrin voi   ymmärtää loukkaavan kenenkään uskonrauhaa.  Raamatun kertomuksia on kuitenkin vuosisatojen aikana jo esitetty lukuisia kertoja uudelleen tulkittuina moderneina versioina ja Jeesuskin on representoitunut niissä mitä moninaisimmassa olomuodoissa, esimerkiksi mustaihoisena amerikkalaisena...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Entäpäs jos Muhammed olisikin ollut ihan normaali hetero, jonka kuvankin saisi piirtää. Hän oli aikanaan arvostettu sotaherrakin, joten joku sellainen rintamapiirtäjä Tom of Arabia esmes olisi kai voinut jonkin sketsin vetää johonkin papyrukseen tai taatelinkuoreen... ;)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä huomio. Profeetta Muhammedin "inkarnoituminen" teatterin lavalle olisi myös suotavaa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Mistäpä Juho arvelisi saavansa siihen näytelmään näyttelijät?

Taitaa suomalaisilla olla vielä sen verran itsesuojeluvaistoa, etteivät lähde mukaan.

Ainakaan totuudenmukaiseen, pedofiiliseen näytelmään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Jouko Turkan perillisiä varmaan löytyy vielä jos ei muita uskaliaita...

Juuso Hämäläinen

Näitä kysymyksiä voi aina keksiä. Silloin pitää myös miettiä seurauksia. Jos Jeesuksen sijalla olisi ollut lesbo. Mitä sitten olisi käynyt?

Hänet olisi todennäköisesti kivitetty hengiltä tai häädetty yhteisöstä. Ja se tarina olisi loppunut siihen. En usko, että hänestä olisi tullut minkään uskonnon perustaja edes lesbona marttyyrina.

Maailma ei ole muuttunut. Samoista syistä väitän, ettei vihreiden Haavistosta voi tulla presidenttiä.

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

Ruotsissa on kuulemma joku mies synnyttänyt lapsen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tästä tapahtumasta voi syntyä uusi maailmanuskonto.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka Vastaus kommenttiin #7

Oliko hän neitsyt vai ei, sitä ei tiedetä, mutta se tiedetään, että väestorekisterissä hänen sukupuolensa oli ehditty muuttaa naisesta mieheksi. Niin että kun koville ottaa, koiraskin poikii.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Uskonnot ylipäätään ovat käsittämättömiä, ihmisen keksimiä löytyy yli 4000 kpl, ja jokainen uskoo olevansa oikeassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmisellä on sinänsä ymmärrettävä tarve selittää oma olemassaolonsa jonkin suuren kehyskertomuksen osana etenkin silloin, kun tällainen tarina on valmiiksi kiinnittynyt sosiaalisiin normistoihin...

Uskonto pitää yllä luottamusta tulevaisuuteen ja vakiintuneena arjen osana muistuttaa hyvinvointia ylläpitävistä moraalisista arvoista - tosin saman yhteenliimautumisen hyödyllisyyden voi selvittää reaalimaailman ilmiöistäkin. Moraali kun on käsittääkseni puhtaasti evoluution tuotos...

Risto Salonen

Tyttäreni gekko oli todistetusti naaras 8 vuotta sitten. Lääkäri todisti ja hän vielä munikin.
Nyt sama lääkäri todisti, että gekolla oli munat ja selvä koiras.

Syntyykö nyt uusi gekko-uskonto?

Käyttäjän SinikkaHammari kuva
Sinikka Hammari

Entä jos Hitler rakastikin homoja ja juutalaisia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vähän sen kaltaista on esitettykin mm. "Kevät koittaa Hitlerille" -elokuvassa. Teatterin yksi tehtävä on (tai voi olla) traumaattisten kokemusten purkaminen eläyttämällä yleisö menneisiin tapahtumiin uusilla roolituksilla - omassa maailmankatsomuksessani eläminen on muutoinkin suurimmalta osiltaan representaatiota, sisäisten mielikuvien esittämistä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Mielekiintoista, että todellisuutta lähinnä vastaavia tarinoita esitetään teatterilavoilla ja kääntöpuolet virallisina totuuksina ja uskontoina.

Mihistyvä Y - kromosi erkaantui naisistuvasta X - kromosomista, eikä päinvastoin. Ehkä luomistarinakin olisi vietävä näyttämölle totuudellisemmassa muodossaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:)

Luomiskertomuksen jälkeiset tapahtumat ihmiskunnan alkuhistoriasta ovat myös mielenkiintoisia tarinoitavia - ihminen kun on Raamatun mukaan kehittynyt alkujaan sukurutsaisesti jalostumalla rotukoirien tapaan. Aatamin ja Eevan lapsilla ei ollut suvun ulkopuolisia puolisoehdokkaita lainkaan,,,

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Itse asiassa, kun 1. Mooseksen kirjan alkua lukee, tulee kyllä vaikutelma, että ihmisiä on muitakin, esim. kohdassa, jossa Kainille asetetaan merkki otsaan, jotta se suojelisi velisurmaajaa hänen kohdatessaan muita ihmisiä.

Esittäisin melkein, että kirjan ristiriitaisuudet ovat niin ilmeisiä, että se tai ne, jotka laativat tai kokosivat kirjan eivät voineet olla sitä huomaamatta. Siten tekstin luonne jo itsessään puhuu kirjaimellista, fundamentalistista lukutapaa vastaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Voisi kylläkin väittää, että käsite "lesbo" on kulttuurinen konstruktio, jota on anakronistista soveltaa Jeesuksen aikoihin...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin on kulttuurievoluution ja yleisen historian tietämyksenkin valossa - teatteriesitystä voi tässä otsikossani käyttämän kysymyksen rajaamassa viitekehyksessä katsoa mm. siinä mielessä, että millä tavoin maailmamme olisi erilainen, jos homoseksuaalisuus ja sukupuolisuus olisi käsitetty nykyisin (länsimaissa) vallalla olevalla tavalla jo ajanlaskun alussa ja mihin suuntaan ko. uskonto kehittyy, jos sitä ei pystytä "paaluttamaan" 2 000 vuotta sitten eläneiden välimerellisten uskonoppineiden maailmankuvaan...

Kirkon piirissä vaikuttavat nykyisin postpatriarkaaliset virtaukset eritoten naispappeuden sallimisen seurauksena, mikä on ollut omiaan johdattamaan kirkon opillista suuntausta pois tiukan sukupuolirajauksen sisältäneestä kolmiyhteyteen sidotusta teologisesta tulkinnastaan.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vanhatestamentti ei Jeesusta, Jumalan poikaa tunne. Jumala lupasi keskuuteemme lähettää profeetta Elian.
Jeesusta on Helsingissä esittänyt via Crucis näytelmässä japanialainen nainen.
Näihin perustuen uskon vain itseeni. Muijaanikin luotan sillee varauksella.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Täytyypä katsoa tuota Aaron McGruderin komediaa jossain vaiheessa. En tosin pääse lukemaan arvostelua kun en ole tilaaja. Voisihan tuon dollarin maksaa, mutta enpä taida. Minä kokeilin jo Dagens Nyheterin tarjousta, mutta en muistanut peruuttaa sitä ajoissa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset