jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Binäärijärjestelmät vs pluralistiset mallit

 

Taksonomiaa käytetään hyvin monilla  tieteenaloilla silloin, kun tarvitaan _etukäteen_valittua_ tarkoitusta palvelevaa luokittelujärjestelmää.

​Esimerkiksi eliöitä voidaan järjestää ominaisuuksiensa perusteella erilaisiin hierarkioihin mm kuvatessamme ruokaketjua - yksinkertaistetussa ruokaketjussa planktonit  kuuluvat alimman tason eliöinä ruokaketjun aloituskokoonpanoon, kiduksilla hengittävät selkärankaiset kalat seuraavalle askelmalle ja pilkkimiseen hurahtunut työttömyyseläkeläinen kuuluu tämän  varsin selkeän  ruokaketjumme  ylimmälle asteikolle.

​Sosiaalista ja sitä ohjaavaa juridista järjestystä voidaan myös kuvata taksonomisilla menetelmillä, mutta kuten jo edellisestä  esimerkiksi käy ilmi, niin ainoastaan karkealla tavalla, koska tällaiset kuvantamismenetelmät eivät useinkaan tavoita luonnon tai sosiaalisuuden hienovireisimpiä variaatioita.

​Ihmisillä on lukematon määrä  luokitteluun kelpaavia arkkityyppisiä ominaisuuksia, kuten pituus, paino, ikä, sukupuoli, kengän numero ja puoluekanta, jotka luokitteluperusteina sinänsä ovat toimivia mm. tilastoinnissa ja yleistason yhteiskuntasuunnittelussa, mutta joita  itsessään ei vielä välttämättä voida pitää suoranaisina kohtalonomaisina (tai essentialistisina) ryhmäidentifikaatio-ominaisuuksina tai edes yksilön määräävinä ominaispiirteinä - ihmisestä käytettyjä luokitteluperusteita ei myöskään kannata soveltaa yhteiskunnallisessa kehitystyössä  binäärisesti  tiettyjen ominaisuuksien ilmentymisen tai ei-ilmentymisten perusteella, sillä siinä tapauksessa yhteiskunta ikäänkuin hukkaa yksilöiden erityisiä voimavaroja asenteellisten normiensa vuoksi ja usein myös asettaa  juridisen normistonsa kautta yksilöt tosiasiallisen epätasa-arvoisiin asemiin...

​Pluralistisen ihmiskäsitys lähtee siitä, että ihmisen identifikaatio ja merkitys  määräytyvät  ajan, paikan ja situaation tangentiaalisissa kohtauspisteissä :) ja on selkeästi binäärisyyttä suosivia sosiaalisia rakenteita tehokkaampi yhteiskuntamallinakin, koska siinä huomioidaan tilastollinen hajonta paremmin kuin keskiarvoisuutta painottavissa binäärisissä lähestymistavoissa....


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Ilkka Huotari

Kun kovin monimutkaisesti asioita ajattelee, niin voi käydä näin:

Biological Man Who ‘Identifies’ and Competes as a Woman Crushes Competition in Australian Weightlifting Event
http://www.breitbart.com/sports/2017/03/21/biologi...

Mikä ratkaisuksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä tuo henkilö taitaa olla ihan biologisesti(kin) nainen...

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/1502...

Ilkka Huotari

Nojoo, totta, tuossa olikin näköjään samalla hyvä esimerkki valeuutisesta, oli vedetty mutkia suoriksi. Yleensä tulee tarkistettua muista lähteistä, nyt ei jaksanut.

Silti tämä on varmaan jonkinlainen ongelma?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Kansainvälisillä urheilujärjestöillä on kuitenkin jo jossain määrin kokemusta sukupuolenkorjaushoitoja saaneiden urheilijoiden osallistumisista kv-kilpailuihin - Hubbard on edustuskelpoinen urheilija lajiliittojen omat kriteerit täyttäneenä.

Hubbard olisi muuten sijoittunut ennätystuloksellaan 268 kg vasta kahdeksanneksi Rio de Janeiron olympialaisissa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Binäärijärjestelmien virheistä käyköön esimerkkinä tämä - Ruotsissa vuosien 1972...2013 aikana pakkosteriloiduille transihmisille maksetaan nyt vahingonkorvauksia :

https://demokraatti.fi/ruotsi-aikoo-maksaa-korvauk...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Mielestäni tuo ei ole binäärijärjestelmän virhe, vaan johtuu siitä että heidät pakkosteriloitiin. Vaikka ketään ei enää pakkosteriloitaisi (kuten ei pidäkään), luultavasti silti selvästi suurin osa ihmisistä kokee olevansa biologiselta sukupuoleltaan mies tai nainen. Kas näin, binäärijärjestelmä siis säilyy jollain tapaa. Ellei sitten tapahdu jotain melko radikaalia ja erilaiset muut sukupuolet alkavat olla koko ajan enemmän edustettuna väestössä. Niin kauan kun on jokin enemmistö (tässä tapauksessa cis-miehet ja naiset), aina on jonkinlaisia oletuksia, kuten se että ihminen on yleensä mies tai nainen. Jos ei olekaan, ihmisen tulisi se hyväksyä ja ollan mieleltään avoin. Syrjintää en siis tietenkään hyväksy. Mutta tuon arkielämän binääristä jaottelua miehiin ja naisiin ei voida olettaa katoavan vain siksi, että joku ylhäältä niin määrää. Sama koskee homoseksuaalisuutta. Eivät homot voi olettaa, että ihan jokaikinen kerta kaikisaa mahdollisissa tilanteissa hetero muistaa ihmisen voivan kuuluvan seksuaalivähemmistöön. Hetero-olettamuksesta ei siis päästä koskaan kokonaan eroon eikä siksi siitä luopumista pidä ottaa suvaitsevaisuuden kriteeriksi. Muuten syrjintää on lopulta kaikkialla, mikä taas vesittää syrjinnän määritelmän. Jos sitä voi olla mikä tahansa, sitä ei ole enää mikään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Transihmisten pakkosterilointi perustuu vain ja ainoastaan binääriseen sukupuolinäkemykseen ja sen pakonomaiseen ylläpitämiseen, joten siltä osin voin sanoa binäärijärjestelmän tässä sukupuolen määrittymisen suhteessa tuottavan vähintäänkin juridista epäoikeudenmukaisuutta. Suomessahan pakkosterilointi on arkipäivää edelleenkin rakenteellisena syrjintänä...

No, sukupuolikin kiinnittyy aina tiettyihin yhteisesti hyväksyttyihin raameihin tai markkereihin enkä itsekään näe (ainakaan tässä ajassa) absoluuttisen itsemäärittyvyyden tuovan sosiaaliseen yhteishyvään tai moraalin täsmentymiseen mitään uutta - trans- ja muunsukupuolisuuden määrittyminen suhteessa cis-sukupuolisuuteen on siis minusta oikein kelvollinen lähtökohta ymmärtää ihmisyyttä, vaikka tähän ajatusrakennelmaan sisältyykin vahvan syrjintäriskin sisältävä normatiivisuuden eetos...

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset