jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Perhemuotojen moninaistuminen jatkuu edelleen

 

Tilastokeskuksen ajantasaisten, mainioiden ja muutenkin mukavien tilastojen mukaan vuonna 2015 yleisin perhemuoto oli "aviopari, ei lapsia" - tällaisia kahden  henkilön määrämuotoisella sopimuksella suhteensa virallistaneita perheitä oli yhteensö 528 539 kappaletta. Seuraavaksi yleisin perhemuoto oli kahden sukupolven ydinperhe eli "aviopari ja lapsia", joiden määrä oli 424 185.

Avoimessa liitossa ilman lapsia eli yhteensä 215 620 avoparia ja avopareja, joilla oli huollettavana lapsia, oli 121 657. Yh-äitejä oli peräti 150 274 ja yksinhuoltajaisejäkin löytyi Suomesta 31 452 kappaletta. Rekisteröityjen miesparien perheitä tilastoihin kertyi yhteensä 1 023  ja naisparien perheitä 1 585.

"Suomen yleisin perhetyyppi on edelleen lapseton aviopari, joita oli 36 prosenttia kaikista perheistä vuonna 2015.Vielä vuonna 2004 Suomen yleisin perhetyyppi oli aviopari,jonka luona asuu jonkin ikäisiä lapsia. Vuonna 2015 avioparin ja lasten muodostamia perheitä oli 29 prosenttia kaikista perheistä.Tämän perhetyypin määrä on pitkään ollut laskusuunnassa, kun taas lapsettomien avioparien määrä on ollut kasvussa. Lastensa kanssa asuvien avioparien määrä vähentyi 5600 perheellä edellisestä vuodesta, kun vielä 2000-luvun alussa vähennys oli jopa yli 10000 vuodessa. Myös avoparien määrä ja osuus perheistä kasvaa. Avopareja, joilla ei ole lapsia, on tosin vielä vain 15 prosenttia kaikista perheistä. Avopareja, joilla on lapsia, on nykyisin kahdeksan prosenttia kaikista perheistä. Avopariperheiden määrä ja suhteellinen osuus ovat kasvaneet hitaasti viime vuosina. Äiti ja lapsia-perheitä on kymmenen prosenttia kaikista perheistä. Isä ja lapsia-perheet ovat edelleen harvinaisia, näitä perheitä on vain kaksi perhettä sadasta. Suhteellinen osuus ei ole muuttunut juuri lainkaan viime vuosina."
 

Perhemuotojen moninaistuminen on ollut varsin nopeaa, sillä vuodesta 1990 avioparin ja heidän yhteisesti huoltamiensa  lasten muodostamien perheiden määrä on vähentynyt noin kolmanneksella, kun samaan aikaan avoliiton suosio on kasvanut etenkin niiden pariskuntien keskuudessa, joilla on vastuullaan lapsia joko yhteisesti aikaan saatuina tai sitten edellisten suhteiden peruna. Perhemuotojen  moninaisuutta kasvattavat tänä päivänä  uusperheellisyys,  monikulttuurisuus, sateenkaariperheellistyminen sekä eroperheiden erilaiset huoltajuusratkaisut.

​Äskettäin voimaan tulleiden avioliittolain muutosten sekä sairausvakuutuslain avioliitonomaista suhdetta koskevilta osiltaan uudistettujen säännösten vaikutus perhemuotojen runsastumiseen tulee ennakoidusti olemaan  selkeää - perheellistyminen on legitiimiä ja turvattua nyt historiallisen vapaamuotoisin ratkaisuin.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juuso Hämäläinen

Monilla on myös puolisona koira. Monikulttuurisuuden ja moniarvoisuuden sekä vaihtelevien seksuaalisten suuntautumisten lisäksi tekee tuloaan monirotuinen parisuhde. Se on tuleva trendi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Millä perusteella kutsut lemmikkikoiraa puolisoksesi?

Juuso Hämäläinen

Meillä on samanlainen huumorintaju ja harrastukset kuten syöminen, nukkuminen, autoilu, saunassa käynti, puutarhassa kaivaminen, kissaviha ja naapureiden haukkuminen. Meillä on juoksuaika kaksi kertaa vuodessa. Kaikki mikä liikkuu käy seksiobjektiksi. Emme pidä siivoamisesta emmekä saippuaoopperoista. Vihaamme päällepäsmäreitä ja auktoriteetteja tai sellaisiksi pyrkiviä nalkuttajia. Rakastamme toisiamme luonnostaan ilman yrittämistä ja parisuhdeterapeutteja tai kirkon avioliittoneuvojaa. Emme koskaan riitele.

Eiköhän tuossa ollut enemmän perusteluita kuin useimmilla miehillä olla naisen tai miehen kanssa liitossa. Ja pentujahan voi aina rodusta riippuen adoptoida tai ostaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Ainakaan vielä Tilastokeskus ei kuitenkaan hyväksy ihmisen ja koiran avoliittoja (ihminen, koira, ei pentuja ja ihminen, koira ja pennut) perhetilastoihinsa, joten siinä mielessä mennään tässä langassa OT.

Lemmikkieläin on kieltämättä usein myös rakas perheenjäsen ja itsekin tunnen joitain aikamiespoikia, joille koira on kaikkein uskollisin ja lähes aina ainoa sielunkumppani...

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #4

Asia korjataan. Tässä rustaan juuri kansalaisaloitetta. Narinkkatorilla tavataan. Suomen Kennelliitto on lupautunut sponsoriksi tasa-arvoisen avioliittolain uudistamiseksi roturiippumattomaksi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ainut ongelma taitaakin monelle olla se lapsi?
Kuuluuko tuolle lapselle samat oikeudet lain mukaan kuin mitä lapsella laissa on tarkoitettu.
1.Samat teko emmeet kaikilla
2.9kk valmistumisaika
3.samat 2 eri sukupuolta

Vanhempien parisuhde erona tai huoltajien parisuhde.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lastensuojelu ja lapsen oikeuksien toteutuminen varmennetaan Suomessa viranomaisten ja lapsijärjestöjen toimesta periaatteessa vahvasti ja yhdenvertaisesti riippumatta lapsen vanhempien toisiinsa sitoutumisasteesta :)

Käytännössäkin lasten asema maassamme on viimeisten vuosikymmenten aikana kohentunut selkeästi - lapsia ei saa enää kurittaa fyysisesti ja erityislapsillekin on järjestettävissä omaa kehitystä tukevaa apua. Suoranainen lasten heitteillejättö, vanhempiensa lapsiin kohdistama vakava väkivalta ja erityisesti lasten väkivaltaiset kuolemat ovat nyt jo poikkeuksellisia tapauksia...

Sikäli lapsi näyttäisi olevan "ongelma" nykyajan parisuhteissa, että pariskunnat ymmärtävät perheeksi entistä useammin kahden aikuisen välisen kiinteän suhteen - lapsiväestön osuus on ennätyksellissen alhainen ja samoin syntyvyyskin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset