jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lääkäriliitto linjaa eettisiä toimintasääntöjä koskien paperittomia potilaita

Maahanmuuton ministerityöryhmä hyväksyi 16.12.2016 toimenpidesuunnitelman laittoman maassa oleskelun ehkäisemiseksi  ja hallitsemiseksi. Suunnitelman mukaan laittomaan maassa oleskeluun liittyvistä havainnoista voi ilmoittaa poliisille tietosuojasäädösten sallimissa puitteissa. Erääksi mahdolliseksi ilmoittajatahoksi mainitaan myös terveydenhuollon henkilöstö. STM:n 31.1.2017 antaman ohjeen mukaan kunnan viranomaiset ohjaavat laittomasti maassa oleskelevat maahanmuuttoviranomaisten puoleen. Koska nämä linjaukset ovat aiheuttaneet jonkin verran epätietoisuutta terveydenhuollossa, haluaa Lääkäriliitto  selventää lääkärin roolia tässä asiassa :


    "Lääkärillä on lain mukaan hyvin rajattu velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan rikoksista. Kaikilla terveydenhuollon ammattihenkilöillä on velvollisuus tehdä salassapitosäännösten estämättä ilmoitus poliisille, kun heillä on syytä epäillä, että lapseen on kohdistettu eräitä seksuaali- tai henkeen ja terveyteen kohdistuvia rikoksia. Lisäksi jokaisen (mukaan lukien terveydenhuollon ammattihenkilön) on ilmoitettava poliisille tai sille jota vaara uhkaa, jos hän saa tietää suunnitteilla olevasta törkeästä rikoksesta, ja rikos olisi vielä estettävissä.

Luvaton maassa oleskelu ei ole (sellainen) rikos, josta lääkärillä olisi velvollisuus ilmoittaa muille viranomaisille. Luvattomasti maassa oleskelusta ilmoittaminen olisi myös lääkärin etiikan vastaista, koska se rikkoisi potilas-lääkäri -suhteen luottamuksellisuuden ja vaarantaisi potilaan tarpeellisen hoidon.

Lääkäreillä on eettinen velvollisuus hoitaa potilaita vain hoidon tarpeen perusteella. Erityisesti lapsia ja raskaana olevia emme voi ammattikuntana jättää missään tapauksessa hoitamatta johtuen potilaan asemasta yhteiskunnassa. Näiden ryhmien terveyspalvelut olisi välttämätöntä turvata kaikille julkisen terveydenhuollon kautta."

Niin. Lääkärin tehtävä on auttaa potilaitaan näiden sairauksien tunnistamisessa ja hoidossa sekä asiakkaiden terveyden ylläpitäminen ja terveiden elintapojen edistäminen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtiosopimus 6/1976 - TSS-oikeudet, 12 artikla :

"....
12 artikla
1. Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot tunnustavat jokaiselle oikeuden nauttia korkeimmasta saavutettavissa olevasta ruumiin- ja mielenterveydestä.
2. Tämän yleissopimuksen sopimusvaltioiden tulee ryhtyä tämän oikeuden täydellisen toteuttamisen saavuttamiseksi toimenpiteisiin, jotka ovat välttämättömiä:
a) kuolleena syntyvien lasten määrän ja lapsikuolleisuuden vähenemisen aikaansaamiseksi sekä lasten terveen kehityksen parantamiseksi;
b) kaiken ympäristö- ja teollisuushygienian piiriin kuuluvan parantamiseksi;
c) kulku- ja tarttuvien tautien sekä ammattitautien ja muiden tautien estämiseksi, hoitamiseksi ja valvomiseksi;
d) sellaisten olosuhteiden luomiseksi, jotka ovat omiaan turvaamaan jokaiselle lääkärin ja sairaaloiden palvelukset sairaustapauksissa. "

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Laittomasti maassa oleva pitää poistaa maasta tai laittaa hänet suljettuun laitokseen jossa annetaan ruoka puhtaus ja välttämätön terveyden hoito. Pois pääsee heti ku lähtee kotimaahansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Säilöön ottaminen voi olla joissain tilanteissa aiheellinen toimenpide, mutta niistä tapauksista ei johdu lääkäreille yleistä ilmiantovelvoitetta.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Ennen kuin potilas näkee yhtään ainoaa lääkäriä, hän ilmoittautuu muulle henkilökunnalle. Olipa kyseessä päivystys, ensiapu tai mikä hyvänsä. Akuutit tilanteet hoidetaan, ei ketään Suomessa jätetä tai heitetä kadulle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Se on varsin totta että akuutisti terveyttä tai jopa henkeä uhkaavat sairaudet ja vammat hoidetaan Suomessa ilman sen kummemmin potilaan sairausvakuutuksen perään kyselemättä - kunnilta ja kuntayhtymien sairaaloilta puuttuvat kuitenkin yhtenäiset ohjeet niiden paperittomien potilaiden hoitamiseksi, joiden terveydentila ja "sosiaalinen status" vaativat jatkuvampaa seurantaa. Esimerkiksi siis raskaana olevat henkilöt ja lapset.

Lääkäriliitto on linjannut eettiset toimintasäännöt koskien paperittomia potilaita lääkäreiden ammatinharjoittamisessa, mutta tuon ohjeistuksen voi katsoa koskevat yksittäisiä terveydenhuollon yksiköitä ja koko terveydenhuoltoa - yksittäistä poliklinikkaa tai terveydenhoidon yksikköähän hallinnoi vastuullisesti aina joku lääkäri (ylilääkäri tms...).

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Eli jos ei.koko maailman sosiaalitoimistona, ni ainakin terveyskeskuksena?

Pekka Pylkkönen

Kun kyseessä on eettinen velvollisuus, lienee aika epäeettistä vaatia palkkaa sen noudattamisesta. Lääkäriliiton olisikin ollut syytä täsmentää että lääkärien on hoidettava eettiset velvollisuutensa vapaaehtoisuuden pohjalta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lääkäriliitto vaalii lääkäreiden ammattietiikkaa - asia ei ole sen kummempi.

Lääkäreiden ei tule olla salaisen tai sen paremmin julkisenkaan poliisin vasikoita ja itse henkilökohtaisesti haluaisin muidenkin terveydenhuoltoalalla toimivien edunvalvontajärjestöjen julkisesti yhtyvän Lääkäriliiton linjanvetoon...

Pekka Pylkkönen

Minusta tässä on kaksinaismoraalin makua; moraalinen teko tehdään pyyteettömästi siksi että se on oikein tehdä. Työhön liittyvät tehtävät tehdään koska palkanmaksaja maksaa niistä palkan.

Sen mitä lääkäri tekee työajalla päättää kyllä ihan työnantaja. Siihen mitä lääkäri tekee sen ulkopuolella, työnantajalla ei tietenkään ole mitään sananvaltaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Lääkärithän voivat vapaasti omalla kustannuksellaan perustaa eettisiä lääkärikeskuksia, jossa raha ei vaihda omistajaa. Olisipas se melkonen unelma....

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Näinhän on tehtykin, Global Clinics.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Siitä vaan Pekka toimeen! Kyllä hoidettavia riittää.

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen

Miten e-reseptien kirjoittaminen onnistuu, kun ei ole väestötietorekisterissä?

Hiukan ihmetyttää se, jos menee lääkäriin autolla umpikännissä ja lääkäri näkee saapumisen ikkunasta, samoin autolla lähtemisen. Ei saa ilmoittaa poliisille?

Lääkäri ei siis voi saada syytöstä rikollisen suojelemisesta tai hänen piilottamisestaan? Äkkiä vaan tuntuu, että pitäisi tuomita osallisuudesta rikokseen?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

"Lääkäriliitto linjaa eettisiä toimintasääntöjä koskien paperittomia potilaita".

Miksi et kirjoita, että Lääkäriliitto linjaa paperittomia potilaita koskevia eettisiä toimintasääntöjä? Olisi selvempää.
Vai linjaako lääkäriliitto paperittomia potilaita?

Nyt joka ikisessä virkkeessä on kaikkialla "koskien", "osalta", tai "toimesta".
Ja joka toisessa lauseessa on "toki".

Tämänkin otsikon huomasin siksi, että se on huonoa kieltä.
Itse juttua en lukenut, samasta syystä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset