jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Luonnontiede murskaa myyttejä aivojen sukupuolieroista


Neurotieteen professori Lise Eliotin johtaman tutkimusryhmän meta-analyysissa, jossa systemaattisesti käytiin läpi kymmeniä MRI-kuvantamistekniikalla toteutettuja aivotutkimuksia, saatiin jälleen kerran uusia todisteita siitä, että  sukupuolinen dimorphia on aikaisemmin tehtyjä olettamuksia vähäisempää.  Tutkijaryhmät keskittyivät tällä kertaa vertaamaan useiden vuosikymmenten aikana toteutettujen tutkimusten tuloksista miesten ja naisten mantelitumakkeiden kokoja keskenään ja johtopäätös on varsin ilmeinen - sosiaalista mielenkiintoa, seksuaalisuutta ja etenkin tunnetietoa sääteleviltä osiltaankin ihmiset ovat rakenteellisesti varsin samanlaisia.


"Despite the common impression that men and women are profoundly different, large analyses of brain measures are finding far more similarity than difference," said Lise Eliot, PhD, principal investigator and associate professor of neuroscience at RFU's Chicago Medical School. "There is no categorically 'male brain' or 'female brain,' and much more overlap than difference between genders for nearly all brain measures."​​Biologistakin sukupuolieroa siis osiltaan tehdään sosiaalisesti rakentamalla, jolloin  käytön mukaisesti muovautuvat aivot mukautuvat yhtäläisiksi  normitettuihin maneereihin ja tällainen stereotypioihin tukeutuva käyttäytyminen taas vastaavasti ylläpitää voimakasta käsitystä sukupuolten välisistä essentiaalisista eroista ...
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Väitetään, jotta älykkyden kellokäyrä olisi naisilla ja miehillä erilainen, ts. miehillä variaatio olisi selvästi suurempaa; enemmän hölmöjä ja toisessa päässä neroja.

Onko linjoilla ketään, joka osaa kommentoida?

Tämähän voisi selittää poikien syrjäytymistä, ts. kerta kaikkiaan on enemmän heikkolahjaisia poikia suhteessa tyttöihin, joille ei tahdo löytyä yhteiskunnasta paikkaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessakin vielä jonkin verran yleiset hegemonisen maskuliinisuuden normit tuottavat mielestäni poika- ja miessyrjäytyneitä.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Voihan se kellokäyrän eroavaisuuskin olla kasvatuksen ja kulttuurin tuottama.
Syrjäytyneet pojat tai tytötkään eivät välttämättä ole ollenkaan heikkolahjaisia.
Ehkä keskimäärin pojat ovat motorisesti vilkkaampia ja heille saatta olla vaikeampaa istua paikallaan koulutunneilla. Minulle se oli kidutusta.
Testistä riippuen sosiaalisen ja genettisen perimän vaikutus älykkyyteen vaihtelee.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Syrjäytyneet pojat tai tytötkään eivät välttämättä ole ollenkaan heikkolahjaisia."

Heikkolahjaisia, A-tyyppejä (ahdh-, autismi- tai aspergren-lapsia) tai esimerkiksi kehitysvammaisia koululaisia tuetaan oppimisessa ainakin niissä tilanteissa,joissa tuo lapsen erityisyys tunnistetaan - koulupudokkaiden taidot ja älykkyys eivät pääse esille useinkaan tai ne kohdentuvat vääriin "harrastuksiin" l. häiriköintiin yms. ja ne syyt oppimismotivaation romahtamiselle ovat usein ympäristössä...

OPH:n raporttien mukaan perheiden sosiaalisten ja sosioekonomisten asemien ero korostuu koululaisten kohdalla - köyhän perheen lapsilla on edelleen näin 2000-luvulla suurempi riski menettää kokonaan kiinnostuksensa koulunkäyntiin ja oppimiseen..

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Vika on yhteiskunnassa jos heikkolahjaisia syrjitään. Sitäpaitsi kehitysvammaistenkin joukossa löytyy erityislahjakuuksia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"large analyses of brain measures are finding far more similarity than difference"

Johan olisikin kumma, jos saman lajin edustajilla ei aivoista löytyisi ENEMMÄN yhtäläisyyksiä kuin eroavaisuuksia. Kukaan ei ole tiettävästi väittänyt, että miehen ja naisen aivojen välinen fysiologinen ero olisi verrattavissa vaikkapa ihmisen ja simpanssin aivojen väliseen eroon.

Tutkijoiden sananvalinnat kielivät rivien välistä, että sukupuolten välisiä eroja on havaittavissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvähän se on pitääkin rivit toisistaan erossa rivivälien avulla - lukeminen helpottuu jne... :D

Käsittääkseni tämänkin tutkimuskoosteen kokoajat eivät pyri selittämään aivojen ja käyttäytymisen sukupuolieroa olemattomaksi, he ainoastaan kyseenalaistavat omilla tutkimuksillaan aikaisemmin selkeänä pidetyn sukupuolisen dimorphian...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lainaamasi lause on tosin epämääräinen, mutta ei sillä sentään tarkoitettu kaikkia aivojen ominaisuuksia, vaan joitakin ominaisuuksia joita voisi oletta liityvän sukupuoleen. Jos tällaisia rakenteellisiä sukupuoleen sidottuja eroja olisi niin luulisi vastaavanlaista eroa löytyvän simpansseillakin.
Jossain tutkimuksessa löydettiin jotain keskimääräisiä eroja, mutta sukupuolesta riippumattomat yksilöiden väliset erot olivat suurempia.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"... far more similarity than difference". -- Ihanks totta ... mutta jos yhdenlaisuus onkin pinnallista samannäköisyyttä, ja erilaisuus on funktionaalisuudessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Simon_Baron-Cohen

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Blogisti esittelee uusinta tutkimusta suoraan lähteisiin linkkaamalla ja sinä nokitat tynkä-artikkelilla Wikipediasta? Sillä lailla...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Onhan siinä wikiartikkelissa lähdeviitteitä. Wikipedia on oikein kätevä tapa linkittää asia, johon viittaa, nettikeskusteluun. Siellä usein esitetään asia lyhyesti, selkeästi ja lähdeviittein.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Olen kuullut tästä henkilöstä, tosin siitä on viimeksi aikaa ehken 8 vuotta ja jo silloin Baron-Cohenia kritisoitiin hätäisesti tehdyistä tulkinnoista.

Aivot sopeutuvat/muokkaantuvat tai harjaantuvat esimerkiksi ongelman ratkaisussa ainoastaan käyttämällä niitä ja samaan lopputulokseen voi päästä "yhtä tehokkaasti" erilaisillakin aivorakenteiden koostumuksilla.

Eliotin johtaman ryhmän kokoaman tutkimuskoosteen tulos ja johtopäätökset ovat toki tietynlaisia yleistyksiä myös...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aivojen toiminta on maailman monimutkaisin ilmiö.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tällä kertaa on jätetty lohenpäät rauhaan ? :D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

:D

Harvinaisen hieno huomio. MRI- tai fMRI-kuvantamistekniikoilla saadut tulokset ovat tulkinnallisesti yleistettävissä etenkin kun tutkitaan elimistön toiminnallisuutta. Tällä kertaa tarkkuus ja yleistyvyys ovat kuitenkin hyvää luokkaa, koska tutkimuksessa tarkasteltiin ainoastaan terveesti toimiviksi todettujen elinten suhteellista volyymia elikkäs verrattiin koehenkilöiden mantelitumakkeiden kokoa kahdessa verrokkiryhmässään...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä tarkoittaa "tulkinnallisesti yleistettävissä"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

MRI- ja fMRI-tutkimuksiin valikoituu useinkin pieniä ryhmiä, jolloin jo se valikoituminen itsessään voi olla yleistettävyyden este, vain tietynlaiset ihmiset siis hakeutuvat tai suostuvat koekaniineiksi. Ja itse tutkimukset kertovat aina vain pienen osan näiden nimenomaisten koehenkilöiden aivoista ja niissä koetilanteessa ilmenevistä piirteistä.

Tulkinnallisuus meinaa tässä yhteydessä "suuntaa antavaa"...

Ihmisen aivojen toimintamekanismeista ja aivotoiminnan yhteydestä ihmisen käsityksiin (mm. itsestään) ja käyttäytymiseen ei voi sanoa mitään kovinkaan eksaktia ja aina yleistettävästi toteutuvaa, käsittääkseni.

Eliotin viimeisimmänkin tutkimuskoosteen johtopäätös on siinä, että aivorakenteissa ei ole havaittavissa sellaisia eroja, joilla miesten ja naisten keskimääräiset käyttäytymiserot selittyisivät aina ja joka paikassa 1:1:een. Sukupuoleen oppiminen on sosiaalinen prosessi mielestäni...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Ok,viittaat tutkimustulosten luotettavuuteen, reliabiliteettiin ja ehkä validiteettiinkin.
Sukupuoleen oppiminen on sosiaalinen prosessi jossa biologisella perimälläkin on osuutensa. Näiden yhteisvaikutus on äärimmäisen monimutkainen prosessi, on mahdotonta laskea mitän määrällisiä osuuksia ja mikä personallisuuden piirre juontuu mistäkin. Hyvinkin vain tulkinallisesti tai viitteellissti yleistettävissa. Tutkimukset joissa lasketaan jotain sosiaalisten ja biologisten "tekijöiden" prosenttiosuuksi ovat naurettavia ja alittavat tieteellisyyden vaatimukset. Niissä on vain laskettu muutamien muuttujien korrelaatioita vaikka kyse on äärimmäisen monimutkaisesta prosessista biologian ja sosiaalisen oppimisen ja yksilön psyykkisen ja fysiologisen kehityksen välillä, jossa tapahtuu jatkuvaa monimutkaista vuoro- ja yhteisvaikutusta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Hiljattain luin artikkelin uusimmista aivotutkimuksista, jossa mainittiin siihen suuntaan, että aivopuoliskoiden yhtäaikainen vuorovaikutus ajattelussa ja toiminnassa on suurempaa kuin aiemmin on uskottu.

(Hyyppä, Moiir, Jessel..) mainitsevat Naisen ja miehen erot - artikkelissa, että koska aivot järjestyvät ensimmäisten elinvuosien aikana, eivat naisten ja miesten perimmäiset erot voi johtua aivoista ja geeneistä, vaan ympäristötekijöistä, kasvatuksesta, sisäistetyistä stereopypioista yms. Tämä selittää miesten ja naisten erilaiset kiinnostuksen kohteet, joka puolestaan selittää lahjakkuuserot ja aivoerot. Ja että kaikki mitä teet tai et tee vaikuttaa aivojen järjetymiseen.

Aivot ovat plastiset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vastaa omia käsityksiäni ja onneksemme varhaiskasvatuksellisia linjauksia "piirtävät" henkilöt ja myös varhaiskasvattajat itse ovat asiasta varsin samaa mieltä...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä vain, mutta hormonitoimintakin vaikuttaa ja siinähän on selkeitä eroja sukupuolten välillä.
Aivotoimintaa järjestyy ja muuttuu jatkuvasti.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Geenit vaikuttavat siihen minkälaiset värkit miehille ja naisille tekeytyvät sikiölle. Tämä eritytyminen tapahtuu jo kohdussa sikiön alkuvaiheissa joten miksi ne eivät olisi vaikuttamatta myöskään aivoihin ?

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

ihmisen 23sta kromosomiparista yksi pari on sukupuolikromosomeja, jotka määrittävät sukupuolen. Hormonit vaikuttavat miehistyvään ja naisistuvaan tunnusmerkistöön.

Älykkyyden väitetään periytyvän pääasiassa äidiltä ja tunteet isältä. Älykkyyden väitetään olevan perinnöllistä (ainakin osittain), mutta sillä ei ole merkitystä, jos ympäristötekijät eivät kannusta tai estävät sen kehitystä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuolikromosomi

(edit)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset