jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Saako tyttö leikkiä nukkevauvojen kanssa koti-isää?

Sukupuolen moninaisuus saattaa yhä edelleen ja uudelleen hämmentää järkiperäisestikin ajattelevia dualistisen sukupuolijärjestelmän ehdottomiin arkiolettamiin sopeutuneita henkilöitä  erityisesti tilanteissa, joissa on läsnä sukupuoleltaan oletusarvoja rikkovia ihmisiä. Erilaisuuden kokemista häiriöksi vahvistaa vielä asiallisenkin saatavissa olevan  tiedon painottuminen usein trans- ja muunsukupuolisuuteen liittyvien lääketieteellisten hoitojen radikaaleimpiin vaihtoehtoihin ja ikävästi myös joiltain osin jopa aktiivisesti levitetyn disinformaation seurauksena transihmiset kohtaavat edelleen paljon vieroksuntaa ja oman identiteettinsä kieltämistä.

​Transihmisyydessä ei kuitenkaan ole kyse mistään mielenterveyden- tai käyttäytymisen häiriöstä an sich, vaan nämä ihmisyyden ilmentymät mahtuvat hyvin normaalijakauman sisälle etenkin, kun sukupuoli ymmärretään pluralistisesti hahmotettuna liikkuvaksi pisteeksi pallon pinnalle :)

​Ihmiset toteuttavat ihmisyyttään sosiaalisissa kohtaannoissa ja sen vuoksi transihmisten hyvinvointia edistävät järjestöt ovat viime vuosina voimakkaasti lisänneet tiedotustaan kasvattajille, läheisille, työyhteisöille yms. eri ikävaiheita elävien transihmisten huomioimiseksi  arjessa.  Potilasjärjestö Trasekin ja monialaisesti toimivan Transtukipisteen ohella esimerkiksi Väestöliiton perheille ja perheellistyville suunnatuissa palveluissa sukupuolen moninaisuus-teema on kattavasti esillä ja sieltä löytyy myös eräs oikea vastaus otsikkoni kysymykseen.

    "Tue lapsen omaa kokemusta

On kasvatuksen ja ympäristön tehtävä huolehtia, etteivät lapset joudu kärsimään oman sukupuolen kokemuksensa vuoksi. Paheksunta ja syrjintä johtavat siihen, että heidän itsetuntonsa järkkyy ja heidän on pakko "mennä kaappiin". Mielenterveyden ja pärjäämisen ongelmat - jopa itsemurhat - voivat nuoruusiässä olla tuolloin tavallisia. Siksi lapsi täytyy aina hyväksyä tunteineen kaikkineen."


 
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Miksi korostat sukupuolirooleja puhumalla isästä? Mikset käytä sanaa - vanhempaa? Isä on käsitteenä on varattu lapsen saaneelle (mies)henkilölle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhutaanko taivaanisästä siksi että ...nin miksi?
Entäs adoptioisät?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli kannattaa tosiaan visualisoida liikkuvaksi pisteeksi pallon pinnalla, jolloin voimme havaita, että sukupuoli voi ilmentyä ajan ja paikan funktiona hyvinkin erilaisena saman yksilön kohdalla. Transsukupuolisilla on useinkin samaan aikaan sekä vahva kokemus omasta sukupuolestaan ja myös omasta erityisyydestään suhteessa kaksinapaiseen sukupuolijärjestelmään kiinnitettyihin sukupuolirooleihin.

Esimerkiksi aikuisilla transnaisilla saattaa olla lapsia, joille he ovat juridisesti ja joskus myös sosiaalisesti ja psykologisesti isejä...

Sukupuoliroolit ovat siis olemassa kulttuurisesti rakentuneina, mutta alati vaihtelevina lainalaisuuksina.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vasta ilmestyneessä, STM:n tuottamassa, neuvolaoppaassa asiaa sivutaan (tiiviisti) mm. omassa tekstikappaleessaan :

"Lapsen fyysinen kehitys sukupuoleen, sukupuoli-identiteetin kehitys tai lapsen tapa ilmaista omaa sukupuoltaan voivat vaihdella ja poiketa tavanomaisesta. Tyttö voi kokea olevansa poika ja poika voi kokea olevansa tyttö. Kasvaessaan sukupuoleen lapsen tulisi saada kokeilla sukupuolisuuden rajoja. Tämä antaa hänelle mahdollisuuden ymmärtää moninaisia sukupuolen ilmiöitä ja löytää oma identiteettinsä.

Joidenkin lasten kokemus sukupuolestaan ei sovi kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään. Alle 6-vuotiaista noin 5–10 %:lla on sukupuolelleen epätyypillistä käyttäytymistä, kuten toive tai kokemus olla vastakkaista sukupuolta. Lapsuuden aikaiset variaatiot eivät ennusta lapsen tulevaa kasvusuuntaa. Kaikki kehityspolut ovat mahdollisia oman identiteetin löytämiseksi – olipa kyse sukupuolen, seksuaalisuuden tai muun identiteetin kehityksestä..."

http://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handl...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Nyt on tässä postauksessa niin vahvaa trollausta, että melkein pitää arvostaa...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Otsikkoon sijoittamassani kysymyksenasettelussa on kieltämättä tiettyä johdattelua (clickbait) - kommentissani viitatun neuvolaoppaan ohella esimerkiksi tämä oheen linkittämäni artikkeli (Lapsen maailma-lehti on Lastensuojelun Keskusliiton julkaisu ja edustaa ko. järjestön virallista näkemystä)osoittaa joka tapauksessa kysymyksen olevan luonteeltaan perin aiheellisen :

https://lapsenmaailma.fi/blogit/one-glass-of-milk-...

Tämän hetken "valtavirtainen" käsitys varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja myös lasten oikeuksien toteutumista valvovien viranomaisten ja heidän sidosryhmiensä keskuudessa siis on se, että lasten sukupuoli-identiteetin kehittymistä tulee tukea mahdollisuuksien mukaan lapsen itse asettamien ehtojen varassa jopa yhteisön normitettuja sukupuolirajoja rikkovasti. Esimerkiksi tyttöä, joka haluaa kotileikeissä eläytyä perheen isän rooliin, ei siten tarvitse "oikaista" kertomalla faktoina miesten ja naisten biologisina pidettyjen erojen deterministisistä rajotteista.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Tää olisi hyvää materiaalia Pahkasika-lehteen, jos vain lehti vielä ilmestyisi...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pahkasian toimittajat varmaankin luovina ihmisinä ymmärtävät kirjoitukseni idean - mm. Taina Westiä ja Alivaltiosihteerin kavereita ei millään muotoa voi pitää stereotyyppisten sukupuoliroolien pönkittäjinä.

Sukupuolen moninaisuutta ilmentävä hahmo olisi siis nykypäivän Pahkasika-lehdessä arjensankari...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset