jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Paperittomat-hanke tekee perusoikeudet tunnetuiksi

Paperittomat-hanke on juuri tässä ajassa osoittautumassa tärkeäksi käytännöllisen ihmisoikeustyön pioneeriksi. Ajallemme tyypilllinen itsekeskeinen arvomaailma,  omaa tulevaisuuttaan murehtivat ja etenkin populistiset  muukalaiskammosta ja muista peloista voimansa ammentavat  poliittiset ankeuttajat pyrkivät  toistuvasti rapauttamaan maamme hyvinvoinnin tukijalkaa - perustuslakia ja siinä selkein sanamuodoin kaikille valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskeleville taattuja perusoikeuksia siis - jakamalla mielikuvaa  valtion alueella oleskelevista hmisistä, jotka voitaisiin perustuslain henkeä kiertäen erotella oikeudellisesti eriarvoisiin ryhmiin sen perusteella, mikä heidän maassaolostatuksensa sattuu olemaan.

​Helposti voidaan kieltämättä kuvitella, että oikeus toimeentuloon ja esimerkiksi välttämättömiin terveyspalveluihin kuuluisi ensisijassa ja ylipäätään vain niille henkilöille, joilla on kansalaisuuteen tai oleskelulupaan perustuva voimassa oleva sosiaalivakuutus.

​Näin ei kuitenkaan asian laita ole, sillä perustuslain19 §:n 1 momentin mukainen oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon on jokaiselle kuuluva subjektiivinen oikeus, joka on itsenäisenä yksilöllisenä oikeutena voimassa eikä edellytä mitään muulla lailla säädettyä järjestelmää ollakseen viranomaisia velvoittava.


     "Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.

Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä."

 

​Paperittomat-hanke tekee mielestäni Nobelin rauhanpalkinnon arvoista  työtä tiedottaessaan näistä yleisistä perusoikeudellisista seikoista sekä ennen kaikkea huolehtiessaan muutoin näkymättömiksi jäävien ihmisryhmien oikeusturvan toteutumisesta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kieltämättä monet perusturvaetuudet ovat niin korkeita että niitä riittää jaettavaksi useammallekin kun nykyisiltä saajilta vähän nipistetään. Mutta pitäisikö kuitenkin väärinkäsitysten välttämiseksi asettaa jokin raja sille kuinka monelle henkilölle sosiaaliturvamenot voidaan jakaa ennenkuin tukitaso laskee niin alas että siitä aiheutuu merkittäviä ongelmia mm. Asunnottomuuden kautta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asunnottomuutta on saatu vähenemään kuntakohtaisesti ja valtakunnallisesti suunnitelluilla ohjelmilla "dramaattisen jyrkästi" - parissa vuosikymmenessä asunnottomien määrä on vähentynyt 18 000:sta noin 8 000:een ja samalla asunnottomuudesta seuraavat lieveilmiöt ovat tietenkin vähentyneet samassa suhteessa. Paperittomien perusoikeuksien turvaamista voi perustella samoin sanoin, helposti tavoitettavat terveyspalvelut estävät mm. epidemia-luonteisten tautien leviämistä, perustoimeentulon turva ilman viranomaispelkoa pienentää paperittomien henkilöiden riskiä ajautua rikollisiin tekoihin jne...

Maan reaalisella kantokyvyllä on tietenkin rajansa eikä Suomea olla muuttamassa Paperittomat-hankkeellakaan koko maailman sosiaalitoimistoksi, käsittääkseni maan kilpailukyky ja bkt ovat myös jo palanneet takaisin nousujohteisella uralla...

Pekka Pylkkönen

Vaikea sanoa kuinka tässä on käynyt. Velkaelvytyksellä esimerkiksi rakentamista on saatu toki ylöspäin, mutta viennin heikentyminen edelleen viittaisi siihen että kilpailukyvyn osalta mitään merkittävää paranemista ei ole tapahtunut. Liian aikaista sanoa. Toivoa toki sopii.

Toivoisin että näihin keskusteluihin tuotaisiin mukaan se taloudellinen aspekti. En missään nimessä vastusta ihmisten auttamista, mutta sille kuinka paljon sosiaaliturvasta julkinen sektori on valmis uhraamaan ulkomaalaisiin, tulisi määritellä yksiselitteiset rajat. Heidän kotimaillaan on kuitenkin ensisijainen velvollisuus huolehtia heidän perusturvastaan voimavarojensa mukaan.

Yksityinen avustaminen on oma lukunsa. Siihen voi hyvin kannustaa mikäli takapuoli tuntuu kestävän.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sosiaalivakuutuksista :

http://stm.fi/sosiaalivakuutus

Sanojen "sosiaali-", "sosiaalisuus" yms. ja myös sanan "sosialismi" alkuperä :

https://en.wiktionary.org/wiki/socius#Latin

Pekka Pylkkönen

Vakuutus jossa maksut, riskit ja pay-off ovat jollekin osapuolelle liian epätasapainoisia, yksinkertaisesti lakkautetaan. Tänäpäivänä on jo älyllistä puijaamista kutsua tulonsiirtoja vakuutusjärjestelmäksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin toki, itsekään en ole aikoihin mieltänyt esimerkiksi sairausvakuutusta vakuutuksena vaan valtion takaamana oikeutena, johon liittyy sosiaalisia tulonsiirtoja,,,

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon."

On kyllä varmaa, että tuota lain kohtaa laadittaessa ei tarkoitettu, että se tulisi kattaa kaikkia jotka Suomen rajan ylittävät, sellaisetkin henkilöt joilla ei ole edes oleskelu lupaa.

Ilman oleskelulupaa olevia voisi kohdella alla olevan perustuslain 9 § liikumisvapautta koskevan kohdan mukaan. Laitettaisiin suljettuun laitokseen jossa olisi ruoka puhtaus ja välttämätön terveyden hoito. Siinä tulisi annettua tuo välttämätön toimeneentulo ja huolepito kuten 19 pykälä takaa. Pois pääsisi siitä heti jos aikoo lähteä kotimaahansa. Saattaisi hyvinkin pian tulla halu lähteä kotimaahansa.

9 §
"Liikkumisvapaus

Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa."

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Juuri noin. Ei voi olla niin, että perustuslakia voidaan tulkita ristiriitaisesti siten, että myös laittomasti maassa olevilla olisi samat oikeudet perusturvaan kuin 9§:ssä liikkumisvapauteen oikeutetuilla. Sosiaaliministeriö on hiljan antanut ohjeistuksen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden oikeudesta sosiaalitukiin. Tuo jo osoittaa, että perustuslakia on tulkittava laillisuusperiaaatteen mukaisesti.

http://stm.fi/turvapaikanhakijoiden-palvelut

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Paitsi laintulkinnan,myös ihmisyystulkinnan aika saattaa tulla piankin.

Suomen rajoille tulee toistaiseksi vähän akuutissa nälkä - paleltumis- tai hukkumiskuolemanvaarassa olevia.
Euroopan muilla rajoilla ja vähän niiltä ylempänäkin se on jo arkea.
Se on arkea myös Suomen s i s ä l l ä näillä pakkasilla.

Kannattaa lain lisäksi miettiä myös sitä.
Saivartelun aika saattaa pian olla ohi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ns universaalisuusperiaate on tiettyihin ns etuihin säädetty juuri myös näiden saivarteluja estämiseksi.
Jos maassa oleva kansa aletaan ymmärtää " vakuutuksen maksajina " , ulossulkeminen alkaa nopeasti myös " oman etniteetin " sisällä.

Suomessa ei myöskään ole sellaista määrää nyt tässä puheena olevia,että tuollaisen keskitysleirijörjestelmän luomiselle olisi taloudellisia syitä.
Mutta sen luomisella voisi olle tuhoisat seuraukset.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suljetussa laitoksessa elättäminen se vasta kallista onkin...ja mitäs lapsille tehtäisiin?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Lapset pitäisi lähettää (viedä) vanhempiensa luo.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Suomalaisethan rakensivat keskitysleirejä Karjalaan ja tekivät etnisiä puhdistuksia vv. 41-44. En tiedä, mihin lakiin vedottiin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.A:" "Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. "

Kun ei tuossa kerrota mitään missä maassa(kuten ei myöskään kansallisuuksista), niin voitaisiinko ajatella että esim. Mogadishusta Abdikair laittaa s-postilla tilitietonsa tulemaan ja maamme sossu sitten laittaa sinne toimeentulon verran?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Kolmessa tapauksessa neljästä, kun suomeen jäädään luvatta paperittomana, jäädään suomeen rikollisessa tarkoituksessa.

Kelan maksamia etuuksia käytetään jo nyt tappamiseen lähi idässä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Paperittomilla lienee kirjoituksessa ymmärrettävä henkilöitä, jotka eivät ole edes hakeneet turvapaikkaa vaan ovat laittomasti maassa. Heidät poliisiviranomaisen on poistettava maasta tavoitettaessa (ulkomaalaislaki).

Jos taas kirjoituksessa tarkoitetaan turvapaikkaa hakeneita, jotka saaneet kielteisen päätösen, niin asia ei todellakaan ole noin yksioikoinen kuin annat ymmärtää. On ensinnäkin otettava huomioon perustuslakimme 9§ jossa sanotaan keillä on oikeus vapaaseen liikkuvuuteen maassamme, josta taas johtuu mitä oikeuksia laittomasti maassa olevilla on.

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös kertoo ettei karkotettavalla ole oikeutta jäädä vaatimaan sosiaaliturvaa. Tämä on tuotu esiin Kimmo Sasin kertomana Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen heinäkuussa antamasta ratkaisusta, jonka perusteella lainvoimaisen maastapoistumismääräyksen saaneella vieraan maan kansalaisella ei ole oikeutta jäädä maahan ja vaatia isäntämaalta terveys- ja sosiaaliturvaa.

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/sasi_turvapaik...

Paperittomat, jotka eivät ole siis edes hakeneet turvapaikkaa on poliisiviranomaisen toimesta karkotettava välittömästi maasta tavoitettaessa. Heidät voidaan tavoittaa siinä vaiheessa kun menevät hakemaan sosiaalitukea. Edellyttää vain viranomaisten hyvää yhteistyötä.

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Kiitos kirjoituksestasi, Juho!

On tunnustettu tosiasia, että Eurooppaan tulevat hankkiutuvat henkilöpapereistaan eroon tänne tullessaan. Tässä uutisia aiheesta:

http://www.dw.com/en/why-few-refugees-want-to-stay...
Lainaus: "Nine out of ten threw away their IDs, and few are interested in work or integration, he laments."

http://www.news.com.au/world/europe/refugee-crisis...
Lainaus: "Documents scattered only metres from Serbia’s border with Hungary provide evidence that many of the migrants flooding Europe to escape war or poverty are scrapping their true nationalities and likely assuming new ones, just as they enter the European Union."

Kyllä ihmisen pitää ulkomailla ollessaan pystyä todistamaan henkilöllisyytensä. Ei hommasta tule yhtään mitään, jos alkaa paperitonta porukkaa liikkumaan maassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset