jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Avioliittolakiin liittyvät lakiuudistukset etenevät kiivasta tahtia

Eduskunta on palautunut kiihkeän antifasistisen itsenäisyyspäivän tapahtumien jälkeen huomattavan ripein ottein hoitamaan sille velvoitettuja tärkeitä luottamustehtäviä - lakien säätäminen on normaali ja jatkuva osa  kehittyvän yhteiskunnan ydintoimintoja, minkä avulla varmennetaan inklusiivisen kansalaisyhteiskunnan kitkaton toiminta.

​Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan 1. päivä maaliskuuta voimaan astuvaan ns. sukupuolineutraaliin avioliittolakiin liittyvää toista liitännäislakipakettia ja sen viimeiset hankalat pykälät on juuri saatu viimeisteltyä valiokunnan tarkistettua ensin eräitä lakipaketin yksityiskohtia sairausvakuutuslain osalta sitä hallinnollisesti ohjaavalta Sosiaali- ja terveysministeriöltä.

   "Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta korjaa isyys- ja vanhempainrahasäännöksiin jääneen epäkohdan, joka on jättänyt lasta yksin hoitavat isät vaille isyysrahaa.

Hallituspuolueiden edustajat valiokunnassa kertoivat asiasta keskiviikkona. Asiasta kertoivat perussuomalaisten Arja Juvonen, keskustan Hannakaisa Heikkinen ja kokoomuksen Sari Sarkomaa."


​MIkä on inklusiivista ja siten mukavaa.

​Eduskunnan verkkosivuja selatessani huomasin myös, että perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi päätynyt kansalaisaloite KAA 2/2016 eli "Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta​" näyttää nyt pysyvän odotettua pidempään perustuslakivaliokunnan pöydällä, sillä huomisen eikä edes ensi viikonkaan kokoussuunnitelmat sisällytä ko. aloitetta esityslistoilleen. 

​Mikä on samoin mukavaa ja sanotaanko myös tehokasta priorisointia -  Tenojoen vesistössä Norjan kanssa tehdyn sopimuksen ja siihen liittyvien kalastuslain säädösten muuttaminen sekä rahanpesun ja kansainvälisen terrorismin estämiseksi annettavan lain perustuslainmukaisuuden selvittäminen lienee ilman muuta tärkeämpää kuin jo sisällöllisesti tarpeettomaksi nähdyn lakialoitteen ruotiminen.

​Yksityiskohtana tulevaisuuden kehitystarpeet huomioiden voi mainita, että Alankomaissa hallituksen asettama työryhmä esittää äskettäin valmistuneessa  mietinnössään lapsen edun vaativan, että kaikki lapsen vanhemmuussuhteet tunnustetaan niin varhaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Lisäksi työryhmä esittää sijaissynnytyksen legalisointia ja säätelyä.

     "A few decades ago, legal parentage was quite simple. Genetic parentage and legal parentage usually coincided: children were usually born within a marriage of a man and a woman.

Different family situations are more present today than in the past: one-parent families, patchwork families, families with parents of the same-sex (rainbow families), multi-generational families and families in which multiple people care for and raise the children.

The Government Committee wishes to legally protect the interests of the children in all of these family forms. Accordingly, the Government Committee has proposed a number of legislative amendments. For example, the Committee wishes to introduce multi-parentage (more than two legal parents, meerouderschap), multi-parenting (more than two persons vested with parental authority, meeroudergezag) and a Dutch regulation for surrogacy."

Muutaman vuoden tai korkeintaan vuosikymmenen kuluttua nämäkin asiat ovat Suomessa entistä ajankohtaisempia - Alankomaissahan ns. sukupuolineutraali avioliittolaki on ollut voimassa 1. huhtikuuta 2001 lähtien...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perhe esipoliittisena instituutiona rakentuu ja täydentyy ihmisten arjessa ja niin muodoin yhteiskunnan tulee lainsäädännössään sekä oikeuskäytännössään tunnustaa perhemuotojen moninaisuus perustuslain ja kv-ihmisoikeussopimusten mukaisiin yhdenvertaisuus- ja syrjimättömyysperiaatteisiin tukeutuvasti.

Yhteiskuntahan on olemassa ihmisiä varten eikä toisin päin l. perheitä ei voi määritellä ainoastaan yhden suppean yhteisön hyväksymien normimoraalien mukaisesti ...

http://www.monimuotoisetperheet.fi/

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"... perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi päätynyt kansalaisaloite KAA 2/2016 eli "Kansalaisaloite avioliiton säilyttämisestä aidosti tasa-arvoisena, miehen ja naisen välisenä liittona ja sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisesta​" näyttää nyt pysyvän odotettua pidempään perustuslakivaliokunnan pöydällä, sillä huomisen eikä edes ensi viikonkaan kokoussuunnitelmat sisällytä ko. aloitetta esityslistoilleen ..."

Saapa nähdä alkaako tästä eräällä poliittisella suunnalla jälleen hallitusyhteistyön vaikeutumisella uhkaaminen.

Olen ymmärtänyt, että toisen liitännäislakipaketin osalta myös miesparit olisi jätetty ulkopuolelle mm. perhevapaiden piiristä.

Onko tämä asia korjautumassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lapsen isälle, joka on samalla lapsen lähi- tai käytännössä yksinhuoltaja, on tulossa vanhempainpäivärahaoikeus, vaikka hän ei asuisikaan lapsen äidin kanssa samassa taloudessa minkäänlaisessa suhteessa. Isän miespuolisen avo- tai aviopuolison osalta tilanne taitaa jäädä edelleen auki ja StV:n kirjoittamaan tarkistettuun lakiesitykseen jää siten edelleen kahden miehen mentäviä sudenkuoppia ja porsaanreikiä.

Naisparien osalta tilanne on selkeätsi jo nyt parempi, sillä alkuperäisessäkin hallituksen lakiluonnoksessa esitetään lapsen äidin naispuoliselle avio tai AVOpuolisolle oikeutta vanhempain- ja isyysrahaan :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Yksin lastaan hoitavien isien ja heidän miespuolisten avio- tai avopuolisoiden vanhempainpäivärahaoikeutta ovat vastustaneet arvokonservatiiviset kansanedustajat enemmänkin periaatteellisista syistä ja myös työnantajien edunvalvonjärjestöt taloudellisista syistä...

ps. lisäsin kommenttiin sanan "naispuoliselle"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En usko kansalaisaloitteen avioliiton säilyttäisestä aidosti tasa-arvoisena jne... torppaantumisesta valiokuntakäsittelyissä seuraavan mitään yhteiskuntarauhaa järkyttävää - "kriittinen piste" on jo aikoja sitten ohitettu...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Hyvätuloisten poliittinen taktiikka nykypäivänä: Nostatetaan moraalipaniikkeja homoseksuaalisuudesta ja muusta seksusuaalisuudesta, ja sitten äänestäjät äänestävät moraalipaniikkien mukaan, ja rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

StV:n keskiviikkoisen kokouksen päätöksellä laadittu mietintö :

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/mietinto/Sivut/S...

Käsittääkseni mietinnössä annettu lakiesitys olisi jo edennyt eduskunnan ensimmäisessä täysistuntokäsittelyssä mietintöön kirjatusta vastalauseesta huolimatta (tai sen vuoksi)...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Tänäisten uutisten perusteella perustuslakivaliokunta on aiheellisesti priorisoinut Aa-aloitteen pois päiväjärjestyksestä helmikuulle saakka. Vaikka teknisesti tilanne ei lykkäyksestä muutu, on perustuslaillisesti ongelmallisen aloitteen kuoppaaminen entistä helpompaa avioliittolain muutoksen tullessa voimaan 1. maaliskuuta. Aloite on todellakintodellakintodellakin perustuslain vastainen, sano.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jonkun verran näyttävät eduskunnan valiokuntien kokousten esityslistatkin elävän, sillä tämän aamuisessa kokouksessa perustuslakivaliokunta oli sittenkin käsitellyt kansalaisaloitetta KAA 2/2016 kohdan "muut asiat" yhteydessä ja oli päättänyt kutsua valiokuntaan kuultaviksi professori Mikael Hidénin ja professori (emeritus) Teuvo Pohjolaisen.

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja...

Hidén antoi lausuntonsa myös Tahdon2013-aloitteeseen liittyen ja siltä osin voi nyt suoraan todeta, että ainakaan hän ei tule esittämään sitä, että kansalaisaloite KAA 2/2016 pitäisi ehdottomasti hyväksyä sellaisenaan laiksi painavan yhteiskunnallisen tarpeen vaatiman perusteen vuoksi...

https://joelrouvinen.files.wordpress.com/2015/02/p...

Aa-aloite on tosiaan kuopan reunalla ja siten piankin vain varjo menneisyydestä, mutta näillä valiokuntien perusteluilla ratkaisuilleen tulee olemaan kauaskantoista mielenkiintoa...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset