jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Arteria poplitea

MItä tapahtuu, kun arteria poplitea menee tukkoon?​No, silloin alkavat tiukat klaudikaatio-oireet esiintyä ja melko pian alaraajaan kehittyy kriittinen iskemia. Mikä on paha juttu ja antaa aiheen lähestyä henkilökohtaisesti keskussairaalan päivystävää henkilökuntaa.

​Sinänsä tukkeutuneen arteria poplitean rekanalisointi on rutiininomaisesti hoidettavissa - alaraaja-angiografian avulla varmistetaan tukospaikka ja tukkeuma poistetaan endovaskulaarisesti trombektomialla.  Rekanalisaation onnistuminen varmistetaan vielä tarvittaviin kohtiin  tehtävillä pallolaajennuksilla.

​Jos tukkeuman syynä on embolisaatio, niin jatkohoidon ja työkyvyn ylläpitämisen kannalta INR-arvo tulee marevanisaatioida pysyvästi hoitotasolle ja jos tämä ei jostain syystä ole mahdollista, niin siinä tapauksessa voi vakavasti  harkita siirtymistä NOAC-lääkkeisiin....


​Niin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Niko Sillanpää

Useammin hoito on tuossa paikallistrombolyysi kuin mekaaninen trombektomia.

Mutta polvitaivevaltimo ei ole kovin dramaattinen trombektomoitava, aivovaltimot sen sijaan ovat. Ja valistuskin pikaisesti hoitoon hakeutumisesta vielä enemmän paikallaan, koska aika on aivoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Potilaan kannalta selkeästi tunnistettava (jalka puutuu hetkessä eikä sillä voi kävellä metriäkään ilman kipua) ja kaiketi myös varsin helppo hoidettava sinänsä tämä polvitaivevaltimon ahtauma/tukos verrattuna tosiaankin aivovaltimon tukokseen.

Sunnuntaina iltapäivästä menin Kysin päivystykseen ja sieltä suoraan osastolle ja heti kohta pääsin toimenpiteeseen, seuraavana aamuna alettiin järjestellä kotiutusta...

Niko Sillanpää

No joo, Hannu tai Erkki varmaankin suosivat ensisijaisesti trombektomiaa. Etu tietty, että jos distaalisesti ei embolisoidu tai ole embolisoitunut mitään, pääsee seuraavana päivänä kotiin eikä altistu trombolyysin riskeille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset