jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Gender-ideologia ei säästä kaikkein viattomimpiakaan :)

  • antikainen virallisella medialistalla :)
    antikainen virallisella medialistalla :)

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut uuden neuvolaoppaan, jossa kannustetaan pois kaavamaisista sukupuolirooleista :

     "Uusi opas Sukupuolten tasa-arvo neuvolan asiakastyössäMiten tukea vanhempia ja lapsia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta? auttaa neuvolan terveydenhoitajia ja muita sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä toteuttamaan sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssään lapsiperheiden kanssa.

Neuvolan ja muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät kohtaavat työssään päivittäin erilaisia perheitä ja lapsia. Siksi heillä on oiva mahdollisuus lisätä perheiden tietoa tasa-arvoisesta kasvatuksesta ja olla osaltaan mukana purkamassa kaavamaisia sukupuolinormeja.

Neuvolatyössä perheenjäsenten tasa-arvoinen kohtelu tulee esiin esimerkiksi siinä millä tavalla vanhemmille ja lapsille puhutaan. Neuvolan työntekijät voivat esimerkiksi huomaamattaan huomioida eri sukupuolta olevia vanhempia eri tavoin. Myös lapsille voidaan puhua eri tavoin riippuen siitä, oletetaanko heidät tytöiksi vai pojiksi.

Opas pyrkii kiinnittämään huomiota näihin totuttuihin käytäntöihin ja antamaan välineitä uudenlaisiin, tasa-arvoisiin lähestymistapoihin.

Oppaassa laajennetaan myös perinteisiä perhekäsityksiä. Perheen määritelmään sisällytetään äitien ja isien ohella myös puolisoja, toisia vanhempia, ensisijaisina pidettyjä vanhempia ja laajempia perheitä kuin ydinperhe."


​Kaavamaisten sukupuoliroolien keskeinen ongelma on niiden orjuuttava normatiivisuus, mikä ilmentyy esimerkiksi poikien ja tyttöjen alisuorittamisena sellaisilla kognitiivisilla tai sosiaalisilla alueilla, jotka koetaan essentialistisesti kuuluvaksi "vastakkaisen sukupuolen" luonnollisiin ominaisuuksiin. Tällainen pakottava kategorisointi ohjaa varsin tehokkaasti sukupuolisegregaatioon ja ylläpitää keinotekoisesti sukupuolten välisiä epäsymmetrisiä  valta-asetelmia.

​Sukupuolen moninaisuuden avoimesti tunnistavassa ympäristössä lapsi saa kokemuksia useista erilaisista myönteisistä sukupuolen rooleista ja oppii jo varhain olevansa kykenevä vuorovaikutuksellisesti kehittämään tunneskaalaansa myös oletettujen sukupuolirajojen yli...

 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kaikkien osapuolten onneksi! Mainio opas, joka on laadittu yhteistyössä terveydenhoitajien ja neuvolan asiakkaiden kanssa.

Oppaassa pyritään mm. laajentamaan perinteisiä perhekäsityksiä ja antamaan paremmat valmiudet perhekirjon kohtaamiseen ja neuvontaan. Perheen määritelmään sisällytetään äitien ja isien ohella myös puolisoja, toisia vanhempia, ensisijaisina pidettyjä vanhempia ja laajempia perheitä kuin ydinperhe.

Yksi erityisen hyvin nykypäivää vastaava luku käsittelee lapsen tasa-arvoista kohtaamista – haastetta vanhemmuuteen:

"On otettava huomioon se, mikä lapsesta tuntuu luontevimmalta.
Tasa-arvoinen kohtaaminen edellyttää tasa-arvon ja sukupuolittuneiden käytäntöjen huomioimista, joka merkitsee sitä, että arjen tuttuja käytäntöjä ja asioita tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Lapselle on annettava mahdolli¬suus toteuttaa itseään ja toimia erilaisten rooliodotusten vastaisesti tai niiden mukaisesti riippuen lapsen omasta halusta. Todellisuus on monimutkainen ja kaikilla tulisi olla mahdollisuus valita itse toimintatapansa, mieltymyksensä ja kiinnostuksen kohteensa miettimättä, pidetäänkö mieltymyksiä omalle sukupuolelle sopivana."

Erikoista, jos tästä riemu repeää - paitsi että on tainnut jo Aa-piireissä revetä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Outoa ylireagointia on tämänkin oppaan tiimoilta jo tullut ilmi, oppaan tarkoituksena kun on ainoastaan lisätä vanhempien ja lapsen lähiympäristön kykyä kunnioittaa lapsen oikeutta omaan identiteettiin. (kurillaan voisi todeta, että jotkut nähtävästi asettavat aikuisten päähänpinttymät lapsen oikeuksien edelle...)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Opetushallitusta, kouluja ja opettajia on jo häiriköity tasa-arvotyötä koskevan oppaan sisällön vuoksi. Näemmekö seuraavina kohteina sosiaali- ja terveysministeriön ja neuvolat? No, kuten oppaasta voi todeta, se auttaa kohtaamaan aivan kaikenlaisia perheitä, vanhempia, isiä, isäpareja, äitejä, äitipareja, kumppaneita, puolisoita ja lapsia.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #3

Mahdetaanko oppaassa antaa ohjeet aito avioliitto -vanhempien kohtaamiseksi? :)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Näkisin oppaan auttavan kohtaamaan aivan kaikenlaisia perheitä, myös noita "valtavirran" ulkopuolelle asettuvia! ;)

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Vähän off topic, mutta mainittakoon se tässä yhteydessä. Tapio Puolimatkan eduskunnan lakivaliokunnalle antaman asiantuntijalausunnon kirjallisuusluettelossa mainitaan Puolimatkan itsensä kirjoittama mutta vielä julkaisematon teos. Puolimatka ei kuitenkaan kirjallisuusluettelossa mainitse teosta vielä julkaisemattomaksi. Täten Puolimatka ei noudata hyvän tieteellisen kirjoittamisen konventioita, vaikka mielellään esiintyy tieteen edustjana. Toki asiantuntijalausonnolta ei vaadita tieteen tiukkojen kriteerien täyttämistä.

Jotta lakivaliokunnalla olisi mahdollisuuksia tutustua Puolimatkan viittaamaan kirjallisuuteen, niin tuon kirjallisuuden olisi oltava saatavilla. Jotenkin tällainen selektiivisuus lähteiden suhteen ei Puolimatkan tapauksessa yllätä. Siitä on tullut hänelle melkeinpä sääntö.

Kyse on tästä teoksesta:

Puolimatka, Tapio (2017) Seksuaalivallankumous - perheen ja kulttuurin romahdus. Kauniainen: Perussanoma.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset