Sukupuolen korjaushoitojen vaikutus hyvinvointiin ja elämänlaatuun

Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin julkaiseman samannimisen lääketieteellisen aikakauskirjan artikkelissa transihmisten parissa työskentelevät lääketieteen ja terveydenhuollon  ammattilaiset valottavat sukupuolen korjaushoitojen tämän hetkistä  potilastyytyväisyyden vastetta.

​Kirjoituksessa esitettyjen arvioiden mukaan suurin osa sukupuolen korjaushoitoja saaneista on hyötynyt hoitojaksoilla saamastaan tuesta ja lääketieteellisestä hoidosta :

   "Sukupuolen korjaushoitojen perimmäinen tavoite on sukupuoliristiriidan lievittäminen. Hoitojen avulla suurin osa tulee tyytyväiseksi sukupuoleensa eikä koe muita ihmisiä enempää sukupuoliristiriitaa (8). Lukuisten tutkimusten mukaan sukupuolen korjaus parantaa yleensä myös psyykkistä hyvinvointia, toimintakykyä ja helpottaa sosiaalisia suhteita (8, 9, 10, 11). Se, että voi elää oikeaksi koetussa roolissa ja tulee kohdatuksi sen mukaisesti, lisää itsevarmuutta ja aitouden tunnetta ihmissuhteissa. Kehon muuttuessa itselle mieluisaan suuntaan monet alkavat huolehtia itsestään aiempaa paremmin (6).

   Itsemurhayritysten on todettu vähenevän sukupuolen korjaushoitojen myötä, joskin niitä esiintyy hoitojen jälkeenkin jossain määrin enemmän kuin väestöllä keskimäärin (8, 12). Vaikka suurin osa kokee vointinsa ja elämänlaatunsa kohenevan, osa kuitenkin oireilee edelleen ja on tyytymätön hoidon tuloksiin tai sukupuolen korjausprosessiin (8, 11, 13). On todettu, että psyykkinen oireilu hoitojen jälkeen on muita yleisempää niillä, jotka oireilevat voimakkaammin jo ennen hoitoja (8). Tutkimusvaiheessa ennen hoitojen aloitusta pyritäänkin erotusdiagnostiikan lisäksi selvittämään tutkittavan psyykkiset voimavarat pitkään ja vaativaan korjausprosessiin. Luonnollisesti myös komplikaatiot ja pettymykset ruumiillisissa hoidoissa aiheuttavat tyytymättömyyttä (6). Lienee tarpeetonta mainitakaan, että virhediagnoosi ja sen vuoksi väärin perustein pysyviä ruumiillisia muutoksia aiheuttaneet hoidot johtavat epätoivottuun tulokseen (6, 7). Joidenkin tutkimusten mukaan on eduksi, että muutosvaihe on tarpeeksi pitkä, jotta ihminen ehtii sopeutua uuteen rooliin (7)."

​Tyytyväisyys itse hoitoprosessiin ei toisaalta vielä itsessään lisää elämäntilanteeseen liittyvää tyytyväisyyttä, sillä sekä syrjinnän pelko että syrjintä, halventavien termien käyttäminen ja kielteiset mielipiteet sukupuolivähemmistöistä​ saattavat edelleenkin situationaalisesti heikentää sosiaalisten verkostojen rakentumista ja ylläpitoa. Korjausprosessiin kuuluvista riskeistä  huolimatta merkille pantavaa on se, että hyvin harva sukupuolen korjaushoitoja saaneista katuu päätöstään – esimerkiksi Länsi-Saksassa vuosina 1981-1990 tehdyistä anomuksista virallisen sukupuolen muuttamiseksi ainoastaan 0,4 prosenttia koski sukupuolimerkinnän muuttamista entiseen.

https://

 

 

​Liite :  artikkeli tutkimuksesta

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu