jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Äitiyslakialoite myötätuulessa

Kansalaisaloite äitiyslaiksi ja eräiksi siihen kuuluviksi laeiksi on edennyt eduskunnassa jo lakivaliokunnan käsiteltäväksi, jonne se päätyi viime torstaisen lähetekeskustelun saattelemana. Lakitekstin muotoon kirjoitettu lakialoite on harvinaisen selkeä, johdonmukainen ja laajalti perusteltu, joten ei ole ihmekään, että eduskunnan odotetaan parin kuukauden sisällä hyväksyvän sen sisältämät esitykset ymmärtääkseni muuttamattomina.

​Torstaisessa eduskunnan täysistuntoon kuuluneessa lähetekeskustelussa ei tullut esille mitään sellaisia valideja seikkoja, joiden voi edes teoreettisesti olettaa muodostavan lakialoitteen voimaantulolle estettä - aloitetta opponoivissa puheenvuoroissa toki käännettiin tavan vuoksi ja mukaan asiat jälleen kerran ympäri lässyttämällä tahallisiin väärinymmärryksiin perustuvia typeryyksiä sekä käymällä argumenttien puuttuessa kiinni muiden henkilökohtaisiin ominaisuuksiin halventavin sanakääntein. Eduskunnan toinen varapuhemies joutuikin jälleen kerran pyytämään puhujia pitäytymään kunnioittavassa sävyssä.

​Aloitetta puolustettiin lähetekeskustelussa yli puoluerajojen -  ja mikä tärkeintä - suhteellisuudentaju säilyttäen. Esimerkiksi Keskustan Ulla Parviainen totesi omassa vastauspuheenvuorossaan lakiuudistuksen olevan luonteeltan hyvin teknisen. Se ei siis periaatteellisesti muuta nykyistä äitiyden merkitystä eikä edistä itsessään mitään liberaalia sukupuolivallankumousta, vaan se ainoastaan purkaa byrokratiaa sekä turvaa entistä paremmin lapsen etua ja perheiden yhdenvertaisia asemia lain edessä. Samoin Keskustan Annikka Saarikko korosti omassa puheenvuorossaan lakiesityksen sisältöä yksinkertaiseksi käytännön perhe-elämää tunnustavaksi juridiseksi uudistukseksi, johon ei enää sisälly mitään sellaisia radikaaleja linjauksia, jotka olennaisesti ohjaisivat perheiden muotoutumisia :

 

     "Minusta on hienoa, että valoon tulee se tosiasia, että suomalaiset perheet ovat moninaisia. Itse haluan kunnioittaa vanhemmuutta sen kaikissa muodoissa ja toivoa jokaiselle suomalaiselle perheelle hyvää ja rohkeutta olla vanhempi niistä omista lähtökohdistaan käsin. Tämä on fundamentti, jolla itse ajattelen suomalaisen lapsi- ja perhepolitiikan kehittymistä ja kehittämistä. 

Siksi on hyvä vielä kerrata, mistä tässä on kysymys.  Nykyisin naisparin lapsi voi saada kaksi vanhempaa perheen sisäisen adoption kautta ja äitiyslaki mahdollistaa sen tunnustamisen neuvolassa jo ennen lapsen syntymää. Näin yksinkertainen muutos. 
​Karavaani kulkee, koirat räksyttää ja kehitys edistyy. So simple...


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Sari Tanukseen voi aina luottaa rimanalituksissa: "..monilla lesbosuhteeseen menevillä on lapsuudessa tai nuoruudessa syvälle tunteisiin tai kehoon vaikuttavia kokemuksia, laiminlyöntejä tai hyväksikäyttöä."

Miltä kuulostaisi: monilla heterosuhteeseen _menevillä_ on lapsuudessaan..

Hyvin te vedätte kristilliset, keep up the god's work:)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Parikymmentä vuotta sitten muistan kuulleeni radiosta haastattelun, jossa tohtorinväitöskirjaa väsännyt henkilö kertoi aivan pokkana lesbosuhteisiin ajautumisen johtuvan rikkinäisestä lapsuudesta, lapsuudessa koetusta hyväksikäytöstä ja siitä kehittyneestä miesvihasta sekä muista persoonallisuuden kehityshäiriöistä - tutkija oli päätynyt tähän tulokseen haastateltuaan Turun vankimielisairaalan naispotilaita.

Tanuksella taitaa olla sama valikoiva tapa hahmottaa todellisuutta (jos ei sitten ole jopa lukenut samaista väitöskirjaa)...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ei voi mitään tunteelleen, että jostakin syystä aistin juuri Tanuksen HLBTI-vähemmistöjä koskevissa ulostuloissa todella häijysti laskelmoivaa ja sumeilematonta tunnekylmyyttä, joka karmii selkäpiitä. Tosin, ei hän yksin ole samankaltaisine ulostuloineen, ei todellakaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sari Tanuksella on lääkärintutkinto Neuvostoliitosta. Ehkäpä hän on omaksunut suorasukaiset näkemyksensä erilaisten ihmisten asemasta ja kohtelusta siellä? Ja sitten hän on yhdistänyt ne taantumukselliseen kristillisyyteensä. Melkoinen soppa.

Reijo Jokela

Kuinkas muuten tasa-arvo huomioidaan siinä tapauksessa, että on kysymyksessä heteropari. Miksi tuolle miespuoliselle lähtökohtaisesti automaattisesti varmistetaan isyys? Eikö olisi tasa-arvoista, että hänellä olisi mahdollisuus valita vahvistetaanko hänet lapsen isäksi tai äidiksi. Jos kerran biologia heitetään nurkkaan, niin silloinhan tasa-arvon nimissä mitää rajoitteita biologiaan perustuen ei voi olla. On myös melkoista kahlitsemista, että synnyttänyt määritellään automaattisesti äidiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yllättävän hyvä kysymys.

Äitiyslaki 80-sivuisesta aloitteeseen liittyvästä perustelustaan huolimatta ainoastaan pieneltä osin purkaa juridiseen vanhemmuuteen liittyvää byrokratiaa - jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa olisi suotavaa säätää yleisempi vanhemmuuslaki (kunhan nyt ensin saadaan tasa-arvoinen avoliittolainsäädäntö aikaan ja uudistetaan translaki siten, että sukupuolensa määrittelee ensisijaisesti jokainen itse). Cis-sukupuolisuuden dominanssista huolimatta äitiyden toteaminen kun ei nykyisinkään enää edellytä sitä, että edes lapsen synnyttänyt henkilö on sukupuoleltaan nainen puhumattakaan tämän synnyttäneen henkilön puolisosta...

Tällä heteropariskunnalla on sukupuoliroolit kohillaan :

http://www.pinknews.co.uk/2016/09/23/first-trans-c...

Risto Laine

Tulee mieleen näistä sukupuolineutraalista höpötyksestä mieleen, kun lapsi kasvaessaan alkaa registeröidä ympäröivää maailmaa ja ymmärtämään sitä, voi käydä samanlailla kuin Joulupukille.

Lapset ovat aina kyseenalaistaneet vanhempiensa maailmankuvan ja näin tulee käymään tulevaisuudessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Arvo- ja maailmankatsomukselliset linjaukset kulkevat tosiaan osittain sukupolvisykleissä (välillä aina taannutaan perinteisyyteen), mutta "sukupuolineutraalius" kasvaa nähdäkseni muun tiedollisuuden ohessa - avioliiton tai sukupuolten välisen tasa-arvon historiallista kehittymistä tarkastellessa tämä individualistinen suuntaus on selkeästi havaittavissa.

Jokaisella on edelleen vapaus toteuttaa omassa elämässään vaikka sitten binäristiseen sukupuolijakoon perustuvaa sosiaalista elämää...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Kuinkahan moni allekirjoittanut on lukenut tuon ehdotuksen kokonaan? Nopeasti vilaistuna tuossa on niin tuhottomasti tekstiä ja pykäliä, että tuo lisää huomattavasti byrokratiaa ja uusia käytäntöjä, eikä tuosta ole mitää varmuutta, että mitä tuo oikeasti sisältää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itsekään en tunne lakialoitteen jokaista lausetta, mutta pääkohdittain toteutuessaan se tosiaankin vähentää byrokratiaa. Vanhemmuuden tunnustaminen jo raskauden aikana selkeyttää tilannetta ja vähentää stressiä.

Isyyslakikaan ei ole aivan selkeimmästä päästä, koska isäkandidaattien intressit vaihtelevat tarkoitushakuisesta velvollisuuksien pakoiluun eivätkä lasten äitienkään motiivit aina ole eettisesti hyväksyttäviä.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Pääkohdissa ei ole ongelmaa, mutta tosiaan nopeasti selattuna esim. yhdessä kohti sopivaa asiantuntijaa käyttäen voi äiti jäädä kokonaan ilman lasta. Luultavasti muitakin epäkohtia löytyy.

Luulisi, että nuo asiat voisi tiivistää paremmin, jolloin ongelmakohtiakin olisi vähemmän ja oikeasti ihmiset tietäisivät mitä tuo koskee.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Allekirjoitusten keräysvaiheessa lakiuudistusta esiteltiin omilla verkkosivuillaan, täällä:

http://aitiyslaki.fi/

Kansalaisaloitteeseen kuuluva valmis lakitekstin muotoon kirjoitettu lakiesitys on suora kopio oikeusministeriössä taannoin valmistellusta lakiesityksestä nykyisen tilanteen selvittämistä, vaikuttavuusarviointia ja lakiehdotuksen perusteluita myöten ja tunnetusti minkä tahansa lain esitöiden omaksuminen on hankalaa yhdellä lukukerralla - käsittääkseni aloite on kuitenkin juridisesti moitteeton, sillä se on oikeustieteen ammattilaisten valmistelema...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset