Kaksi äitiä

Perhemuotojen hakiessa yhä uudelleen toimivampia järjestyksiä nousevat samalla esille perheen ja vanhemmuuden sosiaalisesti ja juridisesti hyväksyttävät määritelmät sekä perheiden hyvinvointia indikoivat  muuttujat – etenkin jälkeenjäänyt  lainsäädäntö tuottaa usein kitkaa uudenlaisille perheille sovittaa oma elämänrytminsä sosiaalisesti järjestyvän yhteiskunnan suojiin.

​Eduskuntakäsittelyyn juuri  saapuneen Äitiyslakialoitteen tiimoilta on akuutisti otollinen aika tarkastella paitsi tätä lainsäädännössä ilmenevää muutoksiin reagoinnin hitautta, niin  ennen kaikkea saatavilla olevaa tuoreinta kokemustietoa kahden äidin ja heidän lastensa muodostamien perheiden kokemuksista omista erityisyyksistään sekä sopeutumisestaaan elinympäristönsä asettamiin vaateisiin.

​Lotta Kyllösen varhaiskasvatustieteen kandidaatintutkielmassa "Voi olla myös kaks äitiä" tutkitaan  4-6-vuotiaiden sateenkaariperheissä elävien lasten käsityksiä omasta perheestään ja sen erityisyydestä.​ Tutkimuksen abstrakti  kaikessa lyhyydessäänkin jo  kielii sateenkaariperheiden asettuvan nykyisin suhteellisen kivutta osaksi perhettä ja vanhemmuutta määrittelevää sosiaalista todellisuuskenttää 🙂

     "Tutkimuksessa ilmeni, että lapset näkivät yhdessä asumisen ja yhdessäolon määrittävän perhettä vahvimmin. Oma, heteronormatiivisesta perhemallista poikkeava perhe nähtiin yhtenä useista perhemuodoista eikä muihin perheisiin nähden eikä eroja juurikaan nähty. 

Lapset eivät olleet myöskään kohdanneet ennakkoluuloja vertaisryhmässään perheensä suhteen. Vanhempien roolit jakautuivat lasten puheissa tasaisesti eikä biologisen ja sosiaalisen vanhemman rooleissa näkynyt merkittäviä eroja.

Lasten perhekertomuksista erottui kolme erityispiirrettä: lapset tarkastelivat perhettään lapsikeskeisesti, oma perhe nähtiin erityisenä, joskaan ei erilaisena muihin perheisiin nähden ja vanhempien roolijako muotoutui lasten puheessa tasavertaisesti.

Tutkimuksen perusteella sateenkaariperheissä varttuneet varhaiskasvatusikäiset lapset vaikuttivat olevan tyytyväisiä omaan perheeseensä sekä perhetaustaansa."

​Lapsiperheiden sateenkaarevuus on huomattu myös varhaiskasvatuksen ammattilaisten keskuudessa, jossa yhdenvertaisuusperiaate ja sukupuolitietoiset kasvatusmenetelmät ovat jo valtavirtaistuvia itsestäänselvyyksiä kuten myös yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen peruskoulutuksessa.  Esimerkiksi Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Sateenkaariperheet ja ammatillinen osaaminen -hanke on osa varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmiin sisältyvää arvokasvatuksen valtavirtaistamista.

Opettaja-lehden artikkelissa haastateltu hanketta konkreettisesti kouluissa toteuttava koulutussuunnittelija Sanna Nevala kertoo opettajien olevan hyvinkin valmiita tarkistamaan omia asenteitaan suhteessa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin sekä myös halukkaita kehittämään oppimisympäristöjä moninaisuutta kunnioittavaksi :

     "Jotkut opettajat ovat kysyneet Sannalta, mitä tehdä, jos joku vanhempi ottaa yhteyttä ja sanoo, että heidän lapsilleen ei saa kertoa homoseksuaalisuudesta esimerkiksi uskonnollisista syistä.

Silloin Sanna muistuttaa, että ihmisten moninaisuudesta puhuminen ei ole valinnan asia. Sitä vaativat jo varhaiskasvatussuunnitelma ja perusopetuksen opetussuunnitelma."

​Sateenkaariperheillä on toki omat erityisyydestään johtuvat kipupisteensä, mutta ne eivät modernissa maailmassa muodosta mitään ylipääsemättömiä sosiaalista elämää rajaavia muureja. Saman Opettaja-lehden artikkelissa kahden äidin ja kahden lapsen perheen toinen vanhempi kertoo, että heidän ajoittain kohtaamastaan asenteellisesta kitkasta huolimatta arjen elämä on varsin mukavaa ja jopa "tavanomaista" :

     "– Touhuamme nelistään monenlaisia asioita. Tytöt ovat vielä siinä iässä, että viihtyvät kanssamme. Perhe-elämän tuoksinassa tuppaa unohtumaan, että olisimme jotenkin erityisiä, Anna naurahtaa.​"

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu