jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naiset taas maksumiehinä

Sukupuoli-identiteettipolitiikkaa liippaava otsikointina viittaa Yle:n uutisointiin koskien ns. "kilpailukykysopimusta"  ja sen epäoikeudenmukaista kohdentumista :

 

"Veroalesta huolimatta: lähihoitaja menettää 600 euroa vuodessa

Lähihoitajan palkkapussista lähtee ensi vuonna viisikymppiä kuukaudessa. Hallituksen lupaama veroalennus ei korvaa lomarahojen leikkauksia.

...

Näillä näkymin kilpailukykysopimuksen suurimpia menettäjiä ovat siis kuntien ja valtion pienipalkkaiset naiset.​

"

 

Näin siis meidän hallituksemme toteuttaa hallitusohjelmaan kirjattua tasa-arvopoliittista agendaansa -  "Suomessa miehet ja naiset ovat "tasa-arvoisia.""

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Vaihtakoot työpaikkaa jos ituttaa.. mites jos ne menis raksalle silloinko työnantajat sorsii naisia kun ottaavat virolaisia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työpaikanvaihtoviikot.

Ja virolaiset rakennustyöläisetkö menisivät sitten kunnalle pienipalkkaisiin töihin esimerkiksi hoitamaan sairaita vanhuksia, vammaisia ja muutoin elämän runtelemia?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Miksipä ei, vai onko sinulla jokin syy olettaa että virolaisesta tai rakennustyöläisestä tulisi huonompi hoitaja kuin muista?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #3

Et siis arvosta lähihoitajien ammattiosaamista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #4

Mistä ihmeestä niin päättelet? Joskus törmää todella mielikuvituksellisiin johtopäätöksiin, mutta tämä menee varmasti kärkikymmenikköön. Luonnollisesti pätevyysvaatimukset tulee täyttää! Haluaisitko perustella miksi virolaisesta tai rakennustyöläisestä ei voisi tulla hyvää lähihoitajaa?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #6

Max, sinua joka toisessa ketjussa olet kehunut tulleesi Puheenvuoroon myös kartuttamaan hyvää suomenkielen taitoasi haluan valistaa että klassinen ns hunsning tapahtuu suomenkielellä mm ensimmäisen kommentin kieliasussa. Liityit toivottavasti tahtomattasi kuoroon.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Niinkö? Luulin kommentoineeni blogistin stereotypian pohjalta heittämää harkitsematonta kommenttia. Yritin kommentillani demonstroida, että tuollainen sukupuolittuneiden roolien vahvistaminen ja vastakkainasettelun luominen, mihin Juho tuossa sortui valitessaan tyypillisen miesvoittoisen kollektiivin, on erityisen haitallista hänen omalle missiollensa. Ehkä tuo kieli sitten tuottaa vaikeuksia enemmän kuin itse ymmärrän, koska tulkitsit kommenttini täysin päinvastaisena. Vaihtoehtoisesti olet vetänyt omien odotustesi pohjalta johtopäätöksen, joka ei perustu kommenttiini, vähän samaan tapaan kuin Arto.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Arton tapausta en tunne. Jos blogisti sortuu stereotypioihin ei kai pidä mennä ansaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Jestas Max, ope Arto kans heitti kumin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Koska olen vielä sitä mieltä ettei sinun olisi pitänyt lähteä Pirskasen remmiin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #26

Ole vain ihan vapaasti. Tarjosinhan kaksi vaihtoehtoista selitystä, joskin yritin esittää jälkimmäisen sinä oikeana. En silti tajua edellistä kommenttiasi. Vaikea nähdä sisälukutaidottomaksi syyttämistä kuitenkaan opettajalle kanteluna, mutta olkoon...

Saatathan tosiaan olla oikeassa kritiikkisi kanssa, joskin se siinä tapauksessa oli tahatonta. En äkkiarvaamalta muista olleeni Pirskasen kanssa mistään samaa mieltä, enkä ole nytkään. En lähtisi tietoisesti käskemään ketään vaihtamaan töitä, mutta saattaisin ihmetellä jos itketään oman tietoisen valinnan seurauksia. Siitähän ei kuitenkaan nyt ollut kyse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Ei ennakkoasenteita - hoitoalalla tosin vaaditaan erilaisia sosiaalisia taitoja kohdata ihminen kokonaisena elämäntilanteessaan ja toisaalta esimerkiksi hänen itsensä kannalta kiusallisissakin tilanteissa.

Itse olin äskettäin sairaalan osastolla operoitavana ja siellä tuli tuo hoitotyön intiimiys hyvin konkreettisesti ilmi - "sorsan" asianmukainen käyttäminen on tekniikka- ja joukkuelaji etenkin kun omin voimin en heti päässyt edes kyljelleni kääntymään...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Sellaisten taitojen oppiminen tai omaaminen ei kuitenkaan liene mahdottomuus myöskään virolaisille, eikä käsittääkseni raksatyöntekijöillekään. Ihmiset saattavat olla nykyisessä työssään erinäisistä syistä johtuen, ei se määrittele heitä eikä heidän potentiaaliaan. En todennäköisesti olisi reagoinut tuohon heittoon jonkun muun blogistin kynästä tulleena, olet nostattanut riman korkealle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pirskasen "vaihtakoot" verbimuoto kertoo kaiken.
Olen sitä mieltä että kummankaan Antikaisen tai Stenbäckin ei olisi pitänyt vastata tuohon sävyyn tehtyyn kommenttiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksi ratkaisu sukupuolten välisten palkkaerojen supistamiselle on kyllä tuo "työpaikkojen vaihtaminen", mutta ammattisegregaation purkaminen tai lieventäminen vie vuosia tai vuosikymmeniä. Työpaikkaa ei nykyisinkään vaihdeta omalla päätöksellä hetkessä etenkään tilanteessa, jossa henkilön sosiaalistumisprosessit ovat jo johtaneet hänet syvälle oman sukupuolensa mukaiseeen lokeroon ...

Rakennuksillakaan palkka ei juokse tyhjästä ja käsittääkseni suorittava ammattityöntekijäporras joustaa yksityisenkin työnantajan palveluksessa sekä palkastaan että selkänahastaan. Työterveyslääkörillekään ei enää mennä samalla viisiin kuin 2000-luvun alussa, jolloin TYKY-toiminnot ja siihen liittyvät ohjeistukset suorastaan määräsivät lääkärin pakeille, jos vähänkin oli pipi olo.

Kilpailukykysopimuksen idea on joka tapauksessa maksattaa sopimuksen säästöt julkisen sektorin työntekijöillä ja he ovat "sattuneista syistä" pääosin naisia...

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Totuuden nimissä on sanottava, että on niitä miehiäkin lähihoitajina joskin suhteessa naisiin varmaan aika vähän. Tunnen yhden :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Omassa lähipiirissäni on varmaan toistakymmentä hoitajaa tai päiväkodin työntekijää ja kaikki he ovat naisia..

Pari kolme vuotta sitten oli vielä käynnissä miehiä sote-ammateihin houkutellut projekti, mutta sekään ei näyttäisi näin "kiristyneen taloustilanteen" aikana enää kiinnostavan sen kummemmin valtiovaltaa kuin ruohonjuuritason toimijoita...

http://wom.fi/2013/05/voimaa-hoivaan-projektin-uus...

Jukka Mäkinen

Mielenkiintoista tässä blogissa on suomen kieleen pesiytynyt sana "maksuMIES". Onko kukaan koskaan kuullut maksunaisesta? Miehet ovat aina olleet, ja ovat edelleen, ne jotka joutuvat maksajan osaan. Naiset pääsevät aina saamapuolelle.

Tämäkin Juhon tulkinta on ihan tyypillistä voodoofeminismiä. Jos mies maksaa naiselle palkkaa, niin mies on se maksumies. Jos mies maksaa naiselle vähän vähemmän palkkaa, ei se tee naisesta vieläkään maksumiestä, vaan se mies on edelleen se joka maksaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni tämä yhdyssana periytyy ajalta, jolloin miehet pääsääntöisesti tosiaankin vastasivat perheiden ja yhteiskunnan taloudesta ja naisille jäi monesti holhokin osa.

Niskavuoren emännät olivat siihen aikaan sääntöä vahvistavia poikkeuksia...

Jukka Mäkinen

"Niskavuoren emännät olivat siihen aikaan sääntöä vahvistavia poikkeuksia..."

Juu, kun vielä muistaa että se Niskavuoren emäntäkin on fiktiivinen hahmo. Totuushan on että naiset edelleenkin tulevat rikkaaksi pääasiassa joko syntymällä oikeaan sänkyyn tai pääsemällä oikeaan sänkyyn. Itse omaisuutensa luoneet ovat erittäin harvinaisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Onko kukaan koskaan kuullut maksunaisesta?"

Ainakin maksullisesta kyllä ...

Jukka Mäkinen

On kyllä aika sama kuin maksunainen. Kun sana maksu liitetään naiseen, niin nainen on aina se saava osapuoli.

Niko Sillanpää

1) Työtehtävien erilaiset korvaukset ovat normaali kapitalistisen markkinatalouden ilmiö. Nämä korvaukset määräytyvät markkinoilla. Kyseessä ei ole ongelma, eikä ole mitään korjattavaa, korvattavaa tai mitään muutakaan itkettävää. Maailma on tältä osin valmis.

2) Lomarahaleikkaus ei koske pelkästään lähihoitajia, vaan kaikkia julkisen sektorin työntekijöitä. Sinänsä lomarahoista voitaisiin luopua kokonaan, koska ei ole mitään perustetta maksaa tekemättömästä työstä ylipäätään mitään.

3) Lomarahaleikkauksessa mikään taho ei "maksa" mitään, vaan tekemättömästä työstä jätetään maksamatta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo maksattaminen, niin retorisesti voimakas kuin onkin, on ilmaisuna tässä asiayhteydessä yhtä looginen, kuin alennusmyynnistä ostamalla tienaaminen.

Niko Sillanpää

Tietenkin. Kyseisellä retoriikalla on tarkoitus vain luoda identiteettipoliittista uhriuspääomaa. Yhteiskunnallinen keskustelu paranisi laadultaan huomattavasti, jos identiteettipolitiikka leimattaisiin yleisellä tasolla siksi idiotiaksi, mitä se todellisuudessakin on, ja uhriuspääoma todettaisiin yksiselitteisesti täysin arvottomaksi, eli että sillä ei saa yhtään mitään: ei rahaa, ei valtaa, ei kompensatiota, ei asemaa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Aika hauskan ilmiön näin taas tässä kommentti ketjussa..
Kirjoitin ensimmäisen kommentin puoli huumorilla.. Koska onhhan tämä aihekin sellainen.. Kukaan ei vastannut tuohon minun kysmykseeni. Mutta kyllä sanavalintoja ja muotoa tutkittiin tarkkaan. Itse todellakin kuulun tähän nuorisoon jolla on vähän oma slangi,varsinkin kun olen asunnut Päijät-hämeessää ja Kuopiossa.

Sen jälkeen alettiin toisien kommenttiasuja ynm. kommentoimaan ilman että koko blogin aihe jäi sivuseikaksi..

Loppuenlopuksi joku taisi vastata tuohon minun kysymykseeni.

Anyway olen samaa mieltä kommentin 17# paitsi tuosta kokonaan lopettamisesta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Vapaa markkinatalouskin on vaan yksi ideologia muiden joukossa, jonka mukaan markkinat ovat tädellisesti kilpaillut ja sen toimintaa häiritsevänä tekijänä nähdään valtio.

Ideologia huonosti organisoituna voi kuitenkin olla ristiriidassa demokratin ja hyvinvointivaltion kanssa. Demokraattisen sivistysvaltion tehtävä on huolehtia heikompiosaisita sekä luoda jäsenilleen yhtäläiset mahdollisuudet valita ammatti ja siitä riittävä toimeentulo.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Julkisella puolella toki työskentelee myös miehiä ja myös heitä tämä lomarahaleikkaus koskee. Tosin hallitushan alunperin esitti julkisien alojen lomien leikkaamisesta, mutta työmarkkinajärjestöt päätti mielummin leikata palkasta, kuin lomista.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

"Lähihoitaja tienaa lisineen 2 700 euroa kuukaudessa. Kilpailukykysopimus vie julkisen sektorin lomarahoista kolmekymmentä prosenttia. Se tarkoittaa isoa lovea ensi vuoden palkkapussiin."

Saan palkkani julkiselta sektorilta ja se on pienempi kuin lähihoitajalla lisineen. Minunkin lomarahoja leikataan.

Olenko minä maksumies vai maksunainen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset