jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuoli-identiteetti

 

Usein kuulee ja saa  lukea vielä nykypäivänäkin, että ihmisen sukupuoli-identiteetti olisi vain jokin postmodernilla aikakaudella kehittynyt  idea  ihmisestä itsestään sukupuolistuneena olijana - näin se tietysti onkin periaatetasolla, sillä identiteetti on muutenkin kehollisten aistikokemusten ja sosiaalisen intersubjektion myötä reflektoituneesti  varastoitunutta tietoisuutta itsestä :)


Sen lisäksi sukupuoli-identiteetti on jokaisen  itselleen muotoilema (tai sanoittama, jos todellisuutta hahmottaa helpommin sanojen avulla) representaatio omasta sukupuolestaan.


Esimerkiksi minä olen sukupuoli-identiteetiltäni mies, mikä toteamus jo yksistään ehdottomuudessaan osoittaa sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen välisen kytköksen kuvitteellisuuden.  Mieshän on ihmisen eräs sukupuoli, joten ...Sukupuolen moninaisuudesta

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sukupuolet edellyttävät että ne koetaan tai ilmaistaan.

Jukka Mäkinen

Tarkoitatko että jos sukupuolta ei koeta eikä ilmaista, sitä ei ole. Kovin germaanista ajattelua. Nuori tyttö on neutri: das Mädchen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oikeastaan en tarkkaan tiedä mitä tarkoitin. Mietin vaan ääneen. Sukupuolet syntyvät vuorovaikutuksessa ja edellyttävät että meillä on käsitteistö niitä varten. Niiden ympärille rakennetaan sitten sukupuoli-identiteetti. Mutta se identiteettikään ei vaikuta lainkaan monessa toiminnassa, esim kirjoittaessa. Vaikka ihmiset ajattelevat erilailla on itse ajattelun prosessi sukupuoleton. Jne mietin vaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Ajattelun "koneisto" kaiketi onkin sukupuolineutraali, mutta ne ajatuksia ohjaavat muistijäljet taas ovat sukupuolistuneesti värittyneitä, joten sukupuoli-identiteetti saattaa vaikuttaa paljonkin siihen kirjoituksen sisältöön.

Joidenkin fmri-kuvantamisten perusteella on kaiketi todettu, että miehet ja naiset käyttävät aivojaan keskimäärin eri tavoin esimerkiksi samaa probleemaa ratkaistaessaan - sukupuoleen sosiaalistuminen (cis-heteronormatiivisessa yhteisöissä voitaisiin puhua sosiaalistamisesta, tai aivopesusta) siis tuottaa tällaisiakin systemaattisia fysiologisesti ilmentyviä eroja, vaikka vastasyntyneillä aivojen sukupuoliero on olematon ja potentiaali kehittyä suuntaan jos toiseen on voimakkaasti olemassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja vähintään tiedostetaan - monesti näissä yhteyksissä viitataan todisteena niihin vähäisiin tunnettuihin "susilapsiin", jotka ovat varttuneet lapsuusaikansa ihmisyhteisöjen ulkopuolella. Heille ei tiedetysti ole käsitystä sukupuolista eikä siten sen enempää vakiintunutta sukupuoli-identiteettiä kuin olettamukseen perustuvaa sukupuolen mukaista käyttäytymistäkään.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Harmittaa vieläkin, jotta olen umpihetero, en voi mitään...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Olisi fantsua olla cis-sukupuolinen, polyseksuaali paleo-vegaani jedi-uskova mutta oon vaan tällänen tavis :(

Jukka Mäkinen

Tunnen itseni aiheettomasri syrjityksi, koska uutta passia hakiessani en voinut sukupuolekseni laittaa "motti koivuhalkoja", vaikka ainoastaan se ilmaisee miten syvimmissäni tunnen sosiaalikonstruktiominäkuvani.

Kyllä tästä nyt seuraa vähintään pitkäaikainen depressio ja sisäänpäinkääntyneisyys ellei jopa itsemurhia. Useita, mottiinhan menee aika monta halkoa.

On se niin väärin. Samma på savo.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Motti koivuhalkoja ei tosiaankaan ole sukupuoli, koska ihminen ei muutenkaan ole :

i) puulaji
ii) suorakulmaiseen avaruudelliseen muotoon ladottu olento

:)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Et voi tietää vaikka hän identifioituisi motilliseksi koivuhalkoja, ilmoitusluontoinen asia!

Sukupuolellahan ei ole mitään tekemistä fyysisen olemuksen kanssa

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

"...identiteetti on muutenkin kehollisten aistikokemusten ja sosiaalisen intersubjektion myötä reflektoituneesti varastoitunutta tietoisuutta itsestä ."

Ihminen on ihan kehollinen olento, tietääkseni.

Jukka Mäkinen

Sukupuolihan nykyuskonnon mukaan määritellään siksi mitä kukin kokee riippumatta fyysisistä tekijöistä. Jos koen sukupuolekseni motin kovuhalkoja, on se hyväksyttävä omakohtaisena kokemuksena. Jos se ei sinulle kelpaa syyllistyt sulkupuolivähemmistöjen syrjintään ja sukupuolirasismiin.
Oikeudet ne on oltava meillä koivuhalkomoteillakin.

Barrikaadeille kaikki maailman koivuhalkomotit heiluttamaan koivuhalkosateenkaarilippua! Sukupuolinen identiteettimme on uhattuna fasististen konservatiivien taholta. Setakin vaan ajaa LGBT asiaa, vaikka pitäisi tasa-arvon nimissä pitäisi ajaa LGBTKHM. Mäntypöllit nyt on niin pervoja että ne voidaan vielä väliaikaisesti unohtaa kaappeihinsa. Yhteiskunta ei ole vielä valmis heitä kohtaamaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Jos nyt ei kuitenkaan vedettäisi tässä suhteessa överiksi - tulevaisuudessa tekoälyn ja kirurgian kehittyessä tranhumanistisella aikakaudella toki sitten asia voi olla noinkin...

Sitä aikakautta odotellessa sukupuoleen vielä kasvetaan sosiaalistumisen ja kokemusten myötä kehojemme rajallisuuksien suomassa uomassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Haudoilla ei muuten koskaan ilmaista sukupuolta. Siis hautakivissä tai -laatoissa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

S.L:"Haudoilla ei muuten koskaan ilmaista sukupuolta."

Rohkenen olla tässä(kin) asiassa Sinin kanssa eri mieltä. Kun hatausmailla käynyt, niin muistini mukaan sieltä löytyy kiviä missä lukee esim. vapaaherratar XX, opettajatar jne.
Tarkistan asian, kun käyn tässä piakkoin tutkimassa onko isovanhempani pysynyt paikoillaan.

Jukka Mäkinen

"..kun käyn tässä piakkoin tutkimassa onko isovanhempani pysynyt paikoillaan."

Ota teroitettu puuseiväs ja hopealuodilla ladattu pistooli mukaan, jos vaikka olisi lähtenyt liikkeelle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kiva kiitos. Mielenkiintoista. Sekä sukupuoli että titteli. Voi voi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vanhoilla hautausmailla noita sukupuolitetuilla ammattinimikkeillä kirjattuja hautakiviä ja muistomerkkejä näkee enemmänkin. Ammatti on ollut silloin 1800-luvun lopun ja seuraavan vuosisadan alkupuolella tärkeä osa ihmisten identiteettejä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #19

J.A:"Vanhoilla hautausmailla noita sukupuolitetuilla ammattinimikkeillä näkee.."

Niin olen itsekin ollut huomaavinani ja sen vaan halusin tuoda esille tässä kohtaa. Ammatti ja sukupuoli oli tärkeä os aihmistä itseään aikoinaan..nykyin ei niin väliä, aakkosissa on vielä kirjaimia mitä laitella omaa identiteettiä kuvaamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset