jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Avioliittokäsitys kirkossa

 

Avioliittolain muutos on kirvoittanut myös evankelis-luterilaisen kirkon sisällä keskustelua avioliiton merkityksestä kristillisessä maailmankatsomuksessa - näkemykset jakautuvat vahvasti perinteissä pysyviin ja Raamatun pysyväisohjeina pidettyjä kirjoituksia lähes kirjaimellisesti tulkitseviin sekä toisaalta kristillisyyden perussanomaa  muuttuvassa yhteiskunnallisessa arvoilmapiirissäkin painottaviin liberaaleihin näkökantoihin. 

​Kirkon nykyinen virallinen käsitys avioliitosta nojaa vahvasti yhteiskuntarealismiin, mikä myös suoraan tunnustetaan kirkon omassa tiedotuksessa :

 

    "Se, mitä avioliitolla tarkoitetaan, vaihtelee ajan ja kulttuurin mukaan. Raamatussakin on malleja monenlaisista perheistä. Nyky-yhteiskunnassa avioliitto ei merkitse enää ensisijaisesti suvunjatkamista ja taloudellista turvaa, vaan kahden ihmisen tasaveroista, sitoutunutta kumppanuus- ja rakkaussuhdetta.​"Näin siis vaikuttaa hyvin vahvasti sille, että evankelis-luterilainen kirkkomme tulee piankin sopeutumaan pohjoismaisten kollegoidensa tavoin valtavirtaistuneeseen käsitykseen parisuhteiden vapaamuodosteisesta dynamiikasta ja avioliiton vain juridisesta funktiosta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Uskonnottomana on aika vaikea ottaa kantaa kirkon näkemyksiin. Olisin kuitenkin tyytyväinen, jos ahdasmielisyys katoaisi maailmasta.

Valitettavasti olen niin kyyninen, että pahaa pelkään monen ihmisen ottavan suvaitsemattoman asenteen uskonnottomanakin...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tämän kaltaiset asiat ratkiintuvat keskustelemalla ja itse olen siinä suhteessa optimistinen - järki siis voittaa lopulta...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kuinkahan monta tuhatta vuotta on takana, ja vieläkin kannamme huolta eri uskonnoista. Huoh, ei tämä taida olla niin helppoa kuin tahtoisimme...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Olet kuitenkin veronmaksaja kuten minäkin, eli oikeus on ottaa kantaa kirkon asioihin. Ainakin siihen miten se vaikuttaa yhteiskuntaan, siihen asti kun vaikkapa teologeja koulutetaan veronmaksajien rahoista. He myös kuuntelevat, kommentoivat vaikka uskontokriittisiä kirjoituksiani.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessa jokaisella on oikeus perustaa oma uskontokuntansa omaan ideologiaansa perustuen. Vanhoillisille ja liberaaleille tekisi hyvää pistää lusikat jakoon niin kauan kuin on evankelisluterilaista kirkkokuntaa olemassa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Jos luterilaisilta tai ortodokseilta vietäisiin pois oikeus verottaa ihmisten tuloja suoraan, kumpikin kirkko kaatuisi.

Moniko maksaisi laskun, jos kuukausittain tai pari kertaa vuodessa tipahtaisi tilisiirtolomake postilaatikosta?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

niin.... ikävä kyllä Kirkko taitaa olla enemmän huolissaan rahojen hupenemiseta kuin jäsenten vähenemisestä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Tässä juolahti mieleen eräs ikävämpi vaihtoehto. Osalla ihmisistä on aina tarve uskoa johonkin. Niin paljon kuin Suomen uskonnonopetusta pilkataankin, opetus on kuitenkin tehokkaasti vähentänyt maailmanlopunuskonlahkoihin liittymistä.

Onhan meillä toki näitä sairaita lahkoja, mutta toistaiseksi ne on saatu pidettyä kurissa edes jollakin tasolla.

Jos luterilainen tai ortodoksikirkko kaatuu, osa näistä perusmaltillisista uskiksista saattaa siirtyä huomattavasti vaarallisempaan leiriin.

Tajusin tämän asian juuri äsken, joten minun pitää pohtia vähän lisää asiaa. Ehkä luterilaisen ja ortodoksien suoranainen kaataminen ei sittenkään ole kokonaisuuden kannalta paras ratkaisu.

Juuh, minä alan nyt miettimään asiaa uudelta kannalta. Palataan asiaan!

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #8

Noista maailmanlopun uskonlahkoista. Jehovat on ennustaneet maailmanloppua lukuisia kertoja, huonolla menestyksellä. Tuomiopäivää odottelee moni muukin ja keskenään hekumoi vääräuskoisten kärsimyksillä helvetin tulissa. Mitä jos Jehovien, helluntailaisten tai Mormonien uskonjohtajat saisivat päähänsä että lopun ajat on just nyt lähellä ja kannattajien pitäisi siihen valmistautua. Siinä ei rivijäsenen kannattaisi kai kuin vikistä ja totella. Vsikka liikkeen ulkopuolelta todettaisiin että kukkupuhetta.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #25

Meillä nämä lahkot eivät kuitenkaan ole päästäneet myrkkykaasuja metrotunneliin tai tehneet joukkoitsemurhia. Toivotaan, että asia pysyy tuolla mallilla.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En osaa arvata vaikuttaisiko tiheämpi frekvenssi. En kuitenkaan uskaltaisi olettaa ihmisten olevan lukutaidottomia, tuleehan heille tuo jäsenmaksukuitti joka vuosi.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #7

Suoraan palkasta tilitetty lasku on ihan eri asia kuin pankkisiirtolomake. Näin se vain on.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Kuten Pätkällä, eli asiahan ei minulle henkkoht. ao. uskontokuntaan kuulumattona kuulu. Mutta niin kauan kuin kirkolle tippuu yhteisöveroa "pakanain" taskuista, niin otanpahan kuitenkin kantaa.

Valtionkirkon asema lakkautettava. Ei siinä sen kummempaa, sama se kai uskoville lähteekö jäsenmaksu palkan siivuna vai laskutetaanko erikseen. Edes järjellä ajatellen tuskin edes sola fide -porukan taivaspaikka siinä vaaraantuu, vaikka maailmanmahti Suomen valtio ei enää tunnustaisikaan väriä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Periaatteessa samaa mieltä mutten kumminkaan. Jos kirkolta poistetaan verotusoikeus, me kaikki joudumme maksamaan kirkkorakennusten ja muiden historiallisesti kirkoon liittyvien alueiden hoidosta.

Voidaanhan ne toki maksaa yleisistä verovaroistakin, mutta minusta tuntuu, että kirkko taitaa hoitaa tuon homman paremmin.

Ei se historia muuksi muutu, vaikka uskonnollisuus häviäisi hetkessä koko maasta. Suomessa on paljon kirkkoon liittyviä asioita ja alueita, joista pitäisin kiinni ihan historiallisessa mielessä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tämän vuoden alustahan seurakunnille on maksettu yhteisöverotuoton jako-osuuden sijasta könttäsummana määrärahaa ehken 114 miljoonaa euroa hautaustoimeen, väestörekisterin ylläpitämiseen ja kulttuurihistoriallisten rakennusten ja alueiden hoitoon.

https://www.edilex.fi/he/20140302

Kirkko saa sen lisäksi kirkollisveroina kannettuina jäsenmaksuina aika muhkean summan vuosittain, mikä on tietenkin jokaisen veronmaksajan vapaasti valitsema maksu...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen Vastaus kommenttiin #15

Ja ne teologiset tiedekunnat, kirkkomuusikoitten koulutus. Sairaala-, vankila- ja urheilun arvokisapapit jne.

Menee yhteisistä rahoista, ei kirkollusverosta, eikö niin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Totta sinänsä, että kirkolla on omat lonkeronsa syvällä yhteiskunnan rakenteissa ja sen myötä kirkon oppeja on uskonnottomienkin lupa kyseenalaistaa tai vähintään osallistua niiden muotoutumiseen...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eli kansankirkko voisi alistua polygamiaan, jos ns. valtakulttuuri olisi polygaaminen?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä, tai sitten se kuihtuisi marginaali-ilmiöksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä joutuisi kirkko vähintäänkin huomioimaan omassa toimintaympäristössään myös polygamian, jos moniavioisuus joskus Suomen lainsäädännössä tunnustettaisiin virallisesti...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ev lut kirkko on luopunut Raamatun opista ja toimii tällä hetkellä vain sisältä tyhjänä kulissina massoille jotka kaipaavat tuttua ja turvallista kansankirkkoa. Ev lut kirkon avioliittokäsitys voi vain perustua Raamattuun ja siihen että käsitykseen että "avioliitto" eli parisuhde voi vain perustua miehen ja naisen välille ja sen tarkoitus on täyttää maapallo.

Mielenkiintoista etä puhuit kirkosta muodossa "kirkkomme". Oletan että et ole ev lut kirkon jäsen, voin toki olla väärässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En ole seurakunnan jäsen.

Viittasin tuossa tekstissä ev.lut.-kirkkoon sen suomalaisessa kontekstissaan - muissa Pohjoismaissa kirkkojen sisäinen keskustelu avioliitosta ja kirkkojen suhteesta muuttuneisiin avioliittolainsäädäntöihin on jo käyty pääosin vuosia sitten...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Pitänee taas muistuttaa, että Raamsttu ei "määrää" avioliittoon vihkimistä kirkon velvollisuudeksi. Kirkko omi sen itselleen joskus 300-luvulla aatelisten tilaamana bisneksenä, että saadaan roti eri naisten kanssa siitettyjen lasten perintäkysymyksiin. Avioerojakin heltisi käypään hintaan.

Mitä maapallon täyttämiskäskyyn tulee, niin miettiköhän se Jumala ihan loppuun asti, siis jos hukutaan paskaan ja ruoka loppuu jossain vaiheessa.

Niko Sillanpää

Kirkon uusvasemmistolaisen identiteettipolitiikan perseennuoleminen on perin juurin säälittävää. No, vaaleissa senkin voi muuttaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Seurakuntavaalit tosiaan erottavat jyvät akanoista, mustat lampaat muusta laumasta ja joku kolmaskin raamatullinen vertaus tähän lienee olemassa,,,

Noihin vaaleihin hakeutuu ehdokkaiksi muutoshalussaan aktiivisimpia ehdokkaita ja siinä mielessä en uskokaan seurakuntavaalien jatkossa enää lisääåvän ns. konservatiivisten osuutta kirkon päättävissä elimissä.

Arto Jääskeläinen

"Kirkon nykyinen virallinen käsitys avioliitosta nojaa vahvasti yhteiskuntarealismiin..."

Pötyä.

Tuo on pelkästään poliittinen näkemys ja vihervasemmistolainen sellainen.
Vaikka sen julkaisisi kirkon lehden eksynyt toimitus. Missään muussa firmassa tuollainen firman virallisen linjan vastainen valehtelu ei sopisi firman omassa julkaisussa.

Kirkon virallinen kanta ei ole muuttunut miksikään: Avioliitto on vain miehen ja naisen liitto.

Tuohon ei myöskään ole odotettavissa mitään muutosta.
Ei ainakaan niin kauan kuin kirkon opin määräävä korkein dokumentti on Raamattu eikä puoluekirja tai jokin ideologia.

Yleinen kristillinen periaate on, että meidän tulee sopeutua ja korjata omat virheemme eikä niin päin että oppia säädetään hyväksymään virheet.
Opin muuntelu ihmisten oman tahdon mukaiseksi on loputon suo --- ja opillista harhautusta lisäksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ymmärrän sinänsä tämänkin perinteissä (ja säännöissä) pysyttäytyvän näkökulman - silti mm. Pohjoismaissa Raamatun tulkinta tapahtuu kirkkojen sisällä eksegetiikan keinoin ja välityksellä, jolloin ymmärrys nykyajan yhteiskunnan rakentumisesta ja nykyihmisen olemuksesta sekä tieto raamatullisten tapahtumien aikaisten ihmisten tiedollisuudesta vaikuttaa vääjäämättä myös käsityksiin ihmisen perimmäisestä tarkoitusperästä.

Ihmisellä yksilönä tai eläinlajina ei tietenkään ole mitään perimmäistä tarkoitusta näin ateistin näkökulmasta katsottuna - jokaisen on itse tehtävä elämästään merkityksellinen. Kristinusko sen sijaan rakentuu täysin (usein myös tarkoitushakuisesti)sille ajatukselle, että kaikella maailmankaikkeudessa, luonnolla ja erityisesti ihmisellä olisi jokin erityinen tarkoitus ja tehtävä...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Firmapa hyvinkin. Jostain syystä mieleeni tulee John Grishamin The Firm, eikä mielleyhtymä tunnu edes väärältä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset