jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

"Alma Media ostaa Uuden Suomen" - meniköhän kaikki nyt ihan oikein?

Viikon tajunnan räjäyttävin uutinen lienee  moniarvoisen, yrittäjämyönteisen ja liberaalin journalistisen linjan löytäneen  digitaalisen Uusi Suomi -nimisen  verkkojulkaisun siirtyminen Alma Media Oyj:n omistukseen salaiseksi jäävällä kauppahinnalla.

Ostajatahon julkiseen jakeluun laittamasta lehdistötiedotteesta ilmenee yrityskaupan osalta olennaiset tiedot sekä hieman muutakin mielenkiintoista:

 

"

ALMA MEDIA OSTAA UUDEN SUOMEN

Alma Media on sopinut yhteiskunnalliseen keskusteluun erikoistuneen digitaalisen uutis- ja blogipalvelu Uuden Suomen liiketoiminnan ostamisesta. Kauppa toteutetaan arviolta 1.9.2016. Uuden Suomen pääomistaja on kustantaja Niklas Herlin. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta.

Uudesta Suomesta tulee osa Alma Median ammatti- ja talousmediaan erikoistunutta Alma Talent –liiketoimintayksikköä, joka julkaisee muun muassa Kauppalehteä, Talouselämää ja Tekniikkaa&Taloutta. Uuden Suomen 8 työntekijää siirtyvät liiketoimintakaupassa Alma Talentin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. 

...


"

Mikä on mielestäni ihan väärin.

Yritysten nimet pitäisi käsittääkseni taivuttaa genetiivin tavoin akkusatiivimuodossa samalla viisiin kuin muut erisnimet - siis näin :

"ALMA MEDIA OSTAA UUSI SUOMEN"

Alkuosa ei siis taivu, vaikka kieltämättä juuri tässä yhteydessä uutisoinnissa esiintyvä taivutusmuoto vaikuttaakin  sujuvalta suomen kieleltä - asia tulee varmaan jossain määrin ymmärrettävämmäksi, kun ajattelemme hypoteettista tilannetta, jossa myyntiasetelma olisi päinvastainen, jolloin lehdistölle jaettavan tiedotteen otsikointi kuuluisi tietenkin seuraavasti :

"UUSI SUOMI OSTAA ALMA MEDIAN"

Ja rinnastuksena tästä kuvitteellisesta yrityskaupasta tehdyn kuvitteellisen uutisotsikon vastaavalla tavalla virheellisesti taivutettu muoto

"UUSI SUOMI OSTAA ALMAN MEDIAN".

Niin?
 


 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Olen itsekin vakaasti sitä mieltä että tuossa on menty vikaan. Minua ei ole kaupasta juurikaan informoitu, ei ole myyntiin kysytty lupaani, eikä kysytty paljonko itse haluan kaupasta tililleni.

Sanoisin että "Orpo, Orvon".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jaa. Ettäkä myös "Urpo, Urvon" ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä tapauksessa muoto "Uuden Suomen" on kyllä oikea. Esimerkiksi vastaavasti sanotaan "Uudessakaupungissa" eikä "Uusikaupungissa". Ja kun kyseessä on nimi, jonka sanat eivät edes esiinny yhdyssanana, kuten "Uusikaupunki", tilanne on vielä yksiselitteisempi.

Nimien taivutuksesta voit tehdä testin kielitoimiston sivuilla:
http://www.kotus.fi/ohjeet/kieli-_ja_nimitestit/ni...

Olli Kankaanpää

Kielen knoppeja on myös paljon muita. Et esimerkiksi asu Keuruussa, vaan asut Keuruulla kerjuulla. Juho Antikaisen kirjoitus on toistaiseksi päivän paras.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lukemistani kommenteista tämä on päivän parhain...

Olli Kankaanpää Vastaus kommenttiin #18

Todellakin, nauroin vilpittömästi, mutta en sinulle.

Jukka Mäkinen

"Uudessakaupungissa"?? Höh. Se on "Ukis"

Käyttäjän ossikurkisuonio kuva
Ossi Kurki-Suonio

Meillä käydään aina Ugissa :)

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Genetiiveistä Uuden Suomen Puheenvuoron blogeissa lukee kirjoittajien tiedoissa edelleen:

”Markku Huusko
Olen toiminut verkkolehti Uuden Suomen vastaavana päätoimittajana vuodesta 2007.”

”Niklas Herlin
Niklas Herlin (s. 1963) on Uuden Suomen kustantaja, Uusi Suomi Oy:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja.”

Kapitalisti määrää täällä taivutuksista. Alma Median ensimmäinen sana ei taivu, koska siitä jäänyt V-kirjain jostain syystä pois, sehän on alunperin Valman Media, viitannee johonkuhun Valma-tätiin, jolloin se taipuisi mutta nyt sitten ei.

Liittäminen Alma Talent –liiketoimintayksikköön kyllä arveluttaa, koska mitäs me sitten siellä teemme.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo viimeinen kieltämättä arveluttaa. Lavea saa olla määritelmä, jotta itse mahtuu mukaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voisihan vasemmistoliittokin tehdä korkeammantarjouksen, eikä vain ruikuttaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #5

Talenttini ei riitä kommenttisi tulkitsemiseksi. Voisitko vääntää rautalangasta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehkä Alma Idols olisi itsellenikin luontevampi "kategoria"...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sen sanoja taivutat kenen leipää syöt...

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kielestä en sano mitään, mutta olen hieman huolissani tuosta kaupasta. Vaikka tiedän, ettei kirjoituksistani aina pidetä, niin olen kuitenkin luottanut Niklas Herlin'in eräänlaiseen boheemiseen elämänkatsomukseen. Siis siihen, ettei mitään ihmeellisiä sensuurilinjauksia tule.
Alma Mediasta tiedän vähän, mutta jos otamme vaikka Hesarin, niin sen kommentointipalstalla käy välillä viikate niinkuin kyseessä olisi jonkinlainen "Erdogan-Blatt".

Henry

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

US:n päätoimittaja säilyy samana ja Niklaksella on paljon valtaa Alma Mediassa, joten toistaiseksi olisin aika lungisti mainitsemastasi asiasta.

Jukka Mäkinen

Kenties taustalla onkin juuri se, että Niklas haluaa säilyttää Hyvä Kundin maineensa, ja Usari taas liittyy muun Vallan Median joukkoon entistä vahvemmin puolustamaan käsiin hajoavaa euroa ja Eurooppa Unionia.
(Nymmen taivutukse savolaisittai.)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Aamulehden blogialustasta on itselleni jäänyt sellainen mielikuva, että siellä kommentoinnin rajaaminen on ensisijaisesti enemmänkin blogistien oman harkinnan tulosta kuin moderaattorien päätöstä...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Taipuuko vai onko taipumaton? Minkälainen mahtaa olla -meri, -järvi, -joki (yms) - loppuisten sukunimien oikea taivutusmuoto. Tästä on ollut paljon kissanhännänvetoa korvakuulolta oikean ja kieliopillisesti väärän muodon välillä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sanaa "Uusi" pitää mielestäni pitää substantiivina yrityksen nimessä, vaikka se assosioituukin luontevasti adjektiiviksi. Esimerkiksi jos minä vaihtaisin etunimekseni nimen Uusi (tai myös Vanha), niin taivutushan menisi siinäkin tapauksessa tyyliin Uusi (tai Vanha) Antikaisen, Uusi (tai Vanha) Antikaiselle, Uusi (tai Vanha) Antikaisesta jne...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Olet mielestäni oikeassa, mutta Ihmettelyni kohdistui sukunimiin, esimerkiksi Kalajärven vai Kalajärvin. Tai Kalameren vai Kalamerin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Mielestäni sukunimi on nykyisin luonteeltaan yhtä lailla itsellisesti identifioiva kuin on etunimikin (etu- ja sukunimen yhdistelmä viittaa ilman sisäistä merkitystä tiettyyn henkilöön suomalaisessa nimistössä) ja siten sukunimiä tulisi taivuttaa niiden tiettyyn henkilöön sitovuus huomioivasti - Kalajärven ja Polameren siis....

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitus ei vastaa ensinnäkään Kietitoimiston ohjeistusta "Kun alkuosana on taipuva sana, molempia osia taivutetaan" ja muutoinkin kuulostaa esittämäsi taivutus erikoiselta. Ei tulisi mieleenkään olla taivuttamatta (yritys-/tuotenimi) UUSI SUOMI geneetiivimuotossa muotoon UUDEN SUOMEN.

http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/selaus/565/...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minullepa tuli mieleen ja hyvästä syystä - sana "Uusi" yrityksen kaksiosaisessa nimessä vaikuttaa toki erehdyttävästi adjektiivilta, mutta tosiasiallisesti se on substantiivi ja vieläpä isolla alkukirjaimella.

Ihan jos vaikka ajatellaan sitä jo aikaisemmin mainittua tilannetta, jossa minä itse henkilökohtaisesti vaihtaisin etunimekseni nimen Uusi ja perustaisin esimerkiksi media-alan yrityksen, jonka toiminimenä olisi minun oma nimeni plus Oyj, niin ei silloinkaan puhuttaisi "Uudesta Antikaisesta" tämä yrityksen eikä myöskään minun itseni kohdalla...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Siinäpä sitten taivuttelet oman yrityksesi nimen kuten haluat. ;)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #24

Väestörekisterikeskuksen nimihakupalvelun mukaan vuosina 1940-59 yhteensä alle kymmenelle lapselle on annettu etunimeksi nimi "Uusi", joten siltä osin etunimenvaihto Juhosta Uudeksi on ainakin teoriassa mahdollista...

Olli Kankaanpää

Onko löydettävissä hyvää suomen kielen opettajaa, esimerkiksi Kirsti Mäkistä, niin saadaan riita halki ja poikki?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kirsti Mäkisen eväillä täälläkin mennään, kiitos ja anteeks!

Olli Kankaanpää

Oli SYK:ssa entinen opettajani ja myös kirjailija.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #29

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset