jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tuntipalkkaisten naisten ja miesten palkkaero kasvaa iän myötä

   "Tilastokeskuksen yksityisen sektorin tuntipalkkaisten tilaston mukaan palkansaajien säännöllisen työajan tuntiansio oli vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä keskimäärin 15,80 euroa tunnilta. Naisten keskiansio oli 13,20 ja miesten keskiansio 16,40 euroa tunnilta. Palkkaero on suurempi vanhemmilla palkansaajilla. Ero kasvaa tasaisesti kaksikymppisten kahdesta eurosta kuusikymppisten neljään euroon."

Miesten ja naisten palkkaerosta suurin osa johtuu rakenteellisista syistä. Vertailtaessa vuoden 2015 keskiansioita ammattiluokkien sisällä keskiansioiden 3,20 euron palkkaero pienenee keskimäärin 1,10 euroon. Ammattirakenteen lisäksi miesten ja naisten palkkaeroon vaikuttavat mm. koulutus, työkokemus ja toimiala.

Ammattialojen sisäisen hierarkisoitumisen vuoksi vertikaalinen segregaatio pitää yllä sukupuolten välistä palkkaeroa myös matalapalkkaisilla aloilla - esimerkiksi kiinteistöhuoltoalalla tuntipalkkaisten miesten säännöllisen tehdyn työajan *) keskiansio oli vuonna 2015  12,09 euroa tunnissa ja naisten 10,56 ja siivoojilla vastaavasti 11,76 ja 10,68 euroa tunnissa.


*) Tilaston ansiokäsite säännöllisen työajan tuntiansio sisältää aika-, urakka- ja palkkiotyöstä säännölliseltä tehdyltä työajalta maksettujen palkkojen lisäksi työaikaan liittyvät lisät (esim. vuorotyö- ja olosuhdelisät) ja muut erilliset lisät sekä sunnuntai- ja ylityöpalkan perusosat.
 

 

 

 

 

  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Juhani Nurminen

Olen aina ollut sitä mieltä, että on oikein, että naiset ansaitsevat keskimäärin vähemmän kuin miehet. Olen myös likimain sitä mieltä, että: sama työ, sama palkka. Onko joku eri mieltä, ja jos niin miksi?

Jukka Mäkinen

Näinhän se on. Yksityisellä sektorilla kun palkkaa maksetaan sen mukaan kuinka hyväksi ja arvokkaaksi työntekijä arvioidaan. Näyttää että miehet ovat lähtöjään parempia työtekijöitä kuin naiset, ja vanhetessaan yleensä paranevat, kun taas naiset näyttävät heikenevän.

Naisethan eivät yleensä pääse hyville ansioille kuin virkahenkilöinä joilta ei vaadita osaamista tai tuloksia, ainoastaan muodollinen pätevyys, oikeat mielipiteet ja poliittiset suhteet.

Ainoa todellinen keino päästä samoihin ansioihin on että naiset oppivat tekemään työtä yhtä hyvin kuin miehet, mikä selkeästi on joillakin aloilla mahdotonta jo pelkästään fyysisen heikkouden vuoksi.

Niin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset