jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kuoppakorotuksilla eroon palkkaeroista?

Suomessa kuten muissakin teollistuneissa maissa sukupuolten väliset palkkaerot ovat keskeisimpiä epätasa-arvon indikaattoreita - keskimääräinen miesten ja naisten välinen palkkaero on maassamme edelleen koulutuserojen tasaantumisesta ja yleisestä tasa-arvoedullisesta kehityksestä huolimatta edelleen reilut 16 prosenttia ja toimiala- ja työpaikkakohtaisissa tutkimuksissa  ns. selittämättömäksi jäävän palkkaeronkin suuruus on palkkasyrjintää implikoivasti samaa työtä tekevien ryhmissä tilastollisesti merkittävää luokkaa.

​Eräs yleistä miesten ja naisten välistä palkkaeroa selittävistä muuttujista on ammattien sukupuolittainen eriytyminen.  Voimakkaan ammattisegregaation seurauksena miehet ja naiset päätyvät mielellään sukupuolelleen tyypillisinä pidettyihin ammateihin, joilla on erilaiset edunvalvontaorganisaationsa ja myös palkkakehitystä jarruttavana painolastinaan historialliset viitekehyksensä. Naisvaltaisia ammattialoja, kuten hoitotyötä, on aina pidetty työn tärkeydestä huolimatta luonteeltaan avustavina, mikä ilmentyy myös näiden alojen palkkauksessa ja työn tuottaman lisäarvon väheksymisenä.

Palkkaerojen supistaminen vaatii siis työn tuottavuuden uudelleen arviointia ja vahvempaa edunvalvontaa tässä taloustilanteessa jopa "härskisti" yleistä poliittista säästöjargonia vastaan.

Ruotsissa keväällä  liittokohtaisesti käydyt tulosopimusneuvottelut antavat tästä kissan hännän nostavasta edunvalvonnan tuloksekkuudesta oivan esimerkin sillä siellä matalapalkkaisia julkisella sektorilla työskenteleviä edustava Kommunal irtautui vahvojen vientisektorille suuntautuneiden teollisuusliittojen asettamista yhteisistä tavotteista ja ja haki onnistuneesti yleisestä sopimustavotteesta korkeampaa palkkojen korotusta matalapalkkaisille terveydenhoidon työntekijöille. Kun yleinen palkkojen korotustaso Ruotsissa on tällä sopimuskierroksella 2,2 prosenttia, Kommunal neuvotteli 130 000 apuhoitajalle keskimäärin 4,3 prosentin korotuksen.

Mikä on mielestäni kohtuullista ja kaikin tavoin kannatettavaa konkretiaa ...
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Todella samaa mieltä! Pohjoismaissa yhdenvertaisuuskäsitys on vähän toisella tasolla. Hoitohenkilökunnan palkat jopa satoja korkeammalla kuin täällä. Sairaanhoitajan lähtöpalkka täällä noin 2000e. Maksa siitä sitten opintolaina, perusta perhe ja ota vielä asuntolaina, ei onnistu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Olin tässä äskettäin taas sairaalassa operoitavana ja käytännön kokemuksella voin todistaa, että hoitajien ammattitaidon ansiosta toipumiseni sujui varsin nopeasti (lääkäritkin tekivät tosin pieniä ihmeitä).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset