jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Norjassa juridisen sukupuolen muuttaminen on nyt helppoa

Heinäkuun alusta Norjassa voimaan astuneen lain, jonka perusteella  juridisen sukupuolen vahvistamiseen riittää asianomaisen henkilökohtainen ilmoitus rekisteriä ylläpitävällä verovirastolle,  katsotaan asiantuntijapiireissä osoittautuneen onnistuneeksi ja tarpeelliseksi uudistukseksi - kuukauden aikana käsittelyssä hyväksyttyjen ilmoitusten määrä on noussut jo 190:een.
 

    "A total of 190 people have applied to change their legal gender in Norway in the month since a new law came into force allowing them to do so without gender reassignment surgery.

  Norway on July 1 brought in one of the world’s most liberal laws for transgender people, allowing citizens to change their legal gender without surgery or even securing the approval of a medical professional. 

   

  “This shows that the right to change legal gender was eagerly awaited, and that many have been waiting for this opportunity,” Lisbeth Normann, a State Secretary in the Ministry of Health, told Norwegian newswire NTB. “It is about the right to be who you are. When we introduced this, Norway went from the rearguard to the vanguard when it comes to human rights.” "  Suomessa vastaavan menettelyn soisi toteutuvan pikapuoliin...

   


   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

  2Suosittele

  2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

  NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

  Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
  Pekka Roponen

  Voiko sitä vaihtaa useampaan kertaan? Asevelvollisuus kyllä menee saman tien, jos ennen kutsuntoja voi identifioitua naiseksi, ja jälkikäteen muuttaa mieltään...

  Ja kyllähän kaikki sukupuolikiintiöt tms. täytyy sitten unohtaa, vai kuinka? En sinänsä mitenkään vastusta...ihmiskunnan historiassa kaikkinainen ihmisten luokittelu on ollut tuhoisaa.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Norjassa asevelvollisuus on jo nyt sukupuolineutraali vaikkakin erityisen valikoiva - äkkiä netistä hakien varushenkilöitä koulutetaan vuosittain noin 10 000, mikä on väestömäärään rinnastettuna vain kolmasosa Suomessa vuosittain armeijan harmaisiin palvelemaan astuvien varusmiesten määrästä...

  Lakiuudistuksen tarkoitus on helpottaa transihmisten elämää ja siinä mielessä juridisen sukupuolimerkinnän muuttamista on tarkoitus käsitellä kertaluonteisena tekona ja sukupuolivähemmistöjen perusoikeuksia vahvistavana säädöksenä, mutta tosiaan mikäänhän ei estä muuttamasta tätäkään merkintää useammin. Voihan nimensäkin vaihtaa useaan kertaan ilman rajoitusta...

  Käyttäjän tuomasheikkila kuva
  Tuomas Heikkilä

  Ennenvanhaan sitä kun halusi identifioitua naiseksi mutta pysyä fyysisesti miehenä kutsuttiin transvestiitiksi.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Niin varmaankin kutsutaan vielä nykyisinkin transvestismiksi tarvetta eläytyä toiseen sosiaaliseen sukupuolen, harvemmin trasvestiitit kuitenkaan haluavat vaihtaa virallista sukupuoltaan...

  Käyttäjän ilarikiema kuva
  Ilari Kiema

  Toisaalta Norjassa on Ruotsin tapaan saatettu voimaan seksityön täyskielto, näennäisesti "seksin oston" kielto.

  Amnesty International on tuottanut tästä Norjan politiikasta erittäin kriittisen raportin, 26. May 2016 "The Human Cost of..., löytyy netistä, jonka mukaan Norja laiminlyö velvollisuuksiaan suojella (seksityöntekijöiden) ihmisoikeuksia.

  Tällä kontrollipolitiikalla on vakavaa vaikutusta myös transihmisiin kummallakin puolella tiskiä, varsinkin kun Norjan lainsäädäntö vielä kieltää seksipalveluiden ostamisen norjalaisilta tai Norjassa asuvilta vielä ulkomaillakin. Valtiollista tunnustusta tarjotaan, mutta itse seksi halutaan kieltää.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Itse koen myös seksityöhön liittyvän leimaantumisen, alaa varjostavan maanalaisen luonteen sekä mainitsemasi kieltolakien vaikeuttavan turhanpäiväisesti eri syistä tätä työtä tekevien elämää - Suomessa ei ole mielestäni tulevaisuudessa tarvetta toistaa Ruotsissa ja Norjassa toteutetun kontrollipolitiikan aikaansaamia virheitä. Seksityötä tekevät tulisi mieluummin ohjatusti saattaa elinkeinonharjoittajan asemaan ja siten kohentaa heidän statustaan ja turvallistaa heidän työskentelyolosuhteitaan...

  Pekka Pylkkönen

  Eiköhän liene parempi että valtio ei ota enää mitään kantaa kenenkään sukupuoleen. Menee vain sähläämiseksi kun eri sukupuolia näyttää syntyvän kuin sieniä sateella ja poliittinen järjestelmä joutuu käyttämään niihinkin vähäisiä henkisiä resurssejaan.

  Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
  Touko Kivi

  Pitkän aikaa olen naureskellut ruudun takaa näille Antikaisen kirjoituksille, ja miettinyt, kannattaisiko niitä kommentoida yhtään mitenkään.

  Kommentoidaanpa nyt: Tunteeko kukaan yhtään tälläistä ihmistä oikeassa elämässä?

  Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
  Pekka Roponen

  Jaa millaista ihmistä? Totuus on tarua ihmeellisempää...

  Käyttäjän mark01toivonen kuva
  Markku Toivonen

  Otaksun Touko Kiven tarkoittavan transsukupuolisia henkilöitä. Otaksuman pohjalta voin vastata tuntevani oikeassa elämässä henkilökohtaisesti toistakymmentä transmiestä ja -naista eri puolilta Suomea, myös pieniltä paikkakunnilta.

  Tutustuminen avartaa ja myös vähentää tarvetta nauraa.

  Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
  Touko Kivi

  Asia kunnossa. Pahoittelen ennakkoluulojani.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen

  "Tunteeko kukaan yhtään tälläistä ihmistä oikeassa elämässä?"

  Minä en ainakaan tunne yhtään norjalaista. Mutta siitä ei pidä päätellä, ettei norjalaisia olisi olemassa.

  Jostain syystä, kenties vitsinä jota en vain tajua, näissä keskusteluissa tunnutaan joskus esittävän, että ihmiset alkaisivat vaihdella juridista sukupuoltaan huvikseen, jos se olisi helpompaa kuin nyt. Miksi alkaisivat?

  Virallisen asuinpaikan voi vaihtaa pelkällä omalla ilmoituksella. Saattaahan joku vaihtaa sen jossain vilpillisessä tarkoituksessa tai esimerkiksi harhaluulon vallassa, mutta silti luotetaan siihen, että ihmiset kyllä tietävät missä asuvat. Eikä kukaan naureskele, että järjetön lokaali-ideologinen hörhösysteemi! Ihminenhän voi vaihtaa asuinpaikakseen vaikka Tampereen, vaikka asuisi Turussa! Ööhöhöö!

  mikael torppa

  Paul McHugh toimi 40 vuoden ajan psykiatrian professorina Johns Hopkinsin lääketieteellisessä tiedekunnassa ja niistä 26 vuotta myös Johns Hopkinsin yliopistosairaalan johtavana psykiatrina. Kokemuksensa pohjalta McHugh kritisoi sukupuolisen valtavirtaistumisen ideologiaa:

  - ”Kulttuurissamme hyväksytään kyselemättömästi näkemys, jonka mukaan sukupuoli on epävakaa ja valinnanvarainen. Tämä käsitys esiintyy kaikkialla joukkotiedotusvälineissä, teatterissa, kouluissa ja monilla lääketieteellisillä klinikoilla. Se on saanut kulttimaisia piirteitä: oman erityisen sanastonsa, uusia kannattajia näppärillä vastauksilla palvelevia internetin chat-palveluja, ja sukupuolen vaihtoa tukevia klubeja, joista saa apua vaatteiden hankinnassa ja tyylin muokkauksessa. Tämä käsitys tuottaa paljon vahinkoa perheille, nuorille ja lapsille ja se tulisi haastaa biologista perustaa vailla olevana mielipiteenä kaikkialla, missä sitä esiintyy. Mutta varustaudu hyvin, jos haluat ottaa kantaa tähän asiaan. Ne, jotka ajavat omia etujaan moraalisen periaatteen alle naamioituna, pystyvät raivoon, jolle ei löydy vertaa helvetistä.” - http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/avioliittoki...

  Aiheen asiantuntijan mukaan, ideologia joka pitää sukupuolta valinnanvaraisena, ei ole vain vastoin objektiivista biologista todellisuutta, vaan se tuottaa myös suurta vahinkoa perheille nuorille ja lapsille. Lisäksi hormonihoitoja ja sukupuolenkorjausleikkauksia läpikäyneiden aikuisten itsemurhariski on moninkertainen verrattuna muuhun väestöön. McHughin mukaan moni leikatuista myös katuu myöhemmin leikkausta, kun aiheutettua vahinkoa ei voi enää korjata.

  Todistusaineiston valossa ideologia, joka pitää sukupuolta valinnanvaraisena on todella vahingollinen, mutta monet ihmiset eivät välitä tosiasioista, koska sekularistisen ideologian (ihmisillä on oikeus ja velvollisuus antaa merkitys ja muoto omalle elämälleen), korokkeelle nostaminen menee tosiasioiden edelle.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen

  "Todellisen aiheen asiantuntijan mukaan, ideologia joka pitää sukupuolta valinnanvaraisena, ei ole vain vastoin objektiivista biologista todellisuutta, vaan se tuottaa myös suurta vahinkoa perheille nuorille ja lapsille."

  Kuka edustaa sellaista ideologiaa? Transsukupuoliset ovat kaikista ihmisistä todennäköisesti kaikkein vähiten sitä mieltä, että sukupuolen voisi muka vapaasti valita.

  Oikeaa ajantasaista tutkimustietoa esim. täällä:

  http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?...

  mikael torppa

  Tenka kysyy: ***Kuka edustaa sellaista ideologiaa?***

  No, muun muassa Norjan hallitus.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen

  Ei edusta. Norjan laki pohjautuu siihen oletukseen, että ihmiset tietävät mitä sukupuolta ovat. Mikä on ihan järkevä oletus.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #17

  Otetaanpa esimerkiksi norjalainen äiti, joka on synnyttänyt kaksi lasta ja haluaa sitten muuttaa sukupuolensa mieheksi. Onko tässä tapauksessa järkevää olettaa, että kyseinen kahden lapsen äiti, todellakin tietää olevansa oikeasti mies eikä nainen?

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #18

  En ole kuullut, että lasten saaminen olennaisesti heikentäisi ihmisen tietoisuutta omasta sukupuolestaan. Mihin perustat tällaisen väitteen?

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #19

  No heikentäisikö mielestäsi siinä tapauksessa, kun kaksi lasta synnyttänyt äiti väittäisikin oikeasti olevansa mies ja haluaisi siksi muuttaa sukupuolensa? Onko siis järkevää olettaa, että kahden lapsen äiti, todellakin tietää olevansa oikeasti mies eikä nainen?

  Käyttäjän mark01toivonen kuva
  Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #20

  Kyllä se on aivan järkevää. Samalla tavoin on aivan järkevää, että kuusi lasta siittänyt henkilö tietää olevansa nainen siitä huolimatta, että on siittänyt lapsia.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #21

  Toivoselle,

  Eli mielestäsi subjektiivinen tuntemus siitä mitä ihminen on, ratkaisee, ei objektiivinen biologinen todellisuus. Jos tällainen subjektiivinen tuntemus nostetaan määrääväksi tekijäksi objektiivisen biologisen todellisuuden sijaan, niin johdonmukaisuuden nimissä meidän tulisi myös hyväksyä subjektiivinen tuntemus määrääväksi tekijäksi biologisen todellisuuden sijaan, myös niissä tapauksissa joissa henkilö väittää olevansa koira, vihreä menninkäinen, vaaleanpunainen keijukainen, tonttu taikka vaikka jumala.

  Jos kerta on järkevää olettaa, että kaksi lasta synnyttänyt äiti, olisikin oikeasti mies, vaikka hänestä ei koskaan saada tehtyä miestä joka voisi siittää naisen raskaaksi, niin johdonmukaisuuden nimissä tulisi silloin olla täysin yhtä järkevää olettaa, että henkilö joka väittää olevansa koira taikka jumala, olisi sitä vaikka hän ei koskaan voisi tuottaa toisia koiria tai tehdä jumalan tekoja.

  Pointti on siinä, että jos subjektiivinen tuntemus/kokemus asetetaan määrääväksi tekijäksi, objektiivisen biologisen todellisuuden sijaan, niin meillä ei ole mitään tieteellistä (kokeellista) perustaa väittää ettei henkilö olisi sitä mitä väittäisi olevansa, vaikka mikään objektiivisessa todellisuudessa ei puoltaisi kyseistä väitettä. Tässä valossa henkilö voisi väittää olevansa aivan mitä vain ja jos olemme johdonmukaisia sille, että subjektiivinen tuntemus ratkaisee, ei objektiivinen biologinen todellisuus, niin johdonmukaisuuden nimissä meidän tulisi pitää näitä kaikkia väitteitä järkevinä olivatpa ne kuinka biologisen objektiivisen todellisuuden vastaisia tahansa.

  Tällaista fantasia ja mielikuvitusmaailmaako te hyvät sekularistit pidätte järkevänä?

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #23

  "Jos tällainen subjektiivinen tuntemus nostetaan määrääväksi tekijäksi objektiivisen biologisen todellisuuden sijaan, niin johdonmukaisuuden nimissä meidän tulisi myös hyväksyä subjektiivinen tuntemus määrääväksi tekijäksi biologisen todellisuuden sijaan, myös niissä tapauksissa joissa henkilö väittää olevansa koira, vihreä menninkäinen, vaaleanpunainen keijukainen, tonttu taikka vaikka jumala."

  En ole sekularisti vaan edustan klassista kristinuskoa, ja minusta on vähän herjaavaa väittää että ihminen on jumala jos hänestä siltä tuntuu.

  Jokaisella ihmisalkiolla on valmius kehittyä mieheksi tai naiseksi. Usein tämä kehitys etenee sukupuolikromosomien määräämänä, mutta ei aina, ja yksilönkehityksessä voi ilmetä monenlaisia häiriöitä.

  Toivoisin Mikael Torpan perustelevan tarkemmin jos hän on sitä mieltä, että ihmisellä on biologiset valmiudet kehittyä koiraksi tai tontuksi.

  Siinä taas ei ole mitään erikoista, että lääketieteelliset toimenpiteet pohjautuvat subjektiiviseen tuntemuksiin, esimerkiksi kipuun, huimaukseen, ruokahaluttomuuteen, ahdistukseen tai korvien soimiseen. Silmälasinikin olen saanut ihan vain kuvailemalla subjektiivisia tuntemuksiani siitä, mitä erotan näkötestissä ja mitä en. Ei silmiäni mitenkään objektiivisesti tutkittu.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #26

  Tenkalle,

  Niin sinähän voit väittää edustavasi mitä vain, jos pelkkä subjektiivinen tuntemus ratkaisee objektiivisen todellisuuden sijaan. Ihmisen kehitys etenee sen perusteella, minkälaiset ohjeet hänessä on. Miehen alkiossa on miehen rakennusohjeet ja naisen alkiossa on naisen rakennusohjeet. Nämä rakennusohjeet ovat siis valmiina jokaisessa alkiossa, eikä se mene, niin, että jokaisesta alkiosta voisi kehittyä kumpi (mies/nainen) tahansa. Biologiset rakennusohjeet siis ohjaavat ihmisen kehitystä jo alkiosta asti. Ne mitkä objektiiviset biologiset rakennusohjeet ihmisalkio omaa, niin se hänestä myös rakentuu.

  Koska ihmisalkio ei omaa koiran tai jumalan rakennusohjeita, niin siksi ihmisestä ei myöskään tulee koiraa tai jumalaa, objektiivisen biologisen todellisuuden mukaan. Mutta jos todellisuus pyritään tulkitsemaan sellaisen ideologian kautta, että objektiivinen biologinen todellisuus ei ole ratkaiseva tekijä vaan subjektiiviset tuntemukset, niin siinä valossa olisi yhtä johdonmukaista pitää kahden lapsen äitiä joka tuntee olevansa mies, miehenä kuin kahden lapsen äitiä joka tuntee olevansa koira, koirana.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #29
  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki Vastaus kommenttiin #26

  Tenka sanoo edustavansa "klassista kristinuskoa". Klassisen kristinuskon käsitykset tästä aihepiiristä voi kukin tarkistaa itse täältä: http://www.evl.fi/raamattu/1992/UT.html
  (Huom. minä en avannut keskustelua kristinuskosta; korjaan vain väitteen, jonka jokainen voi todeta vääräksi.)

  Käyttäjän mark01toivonen kuva
  Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #23

  Torpalle.

  "...johdonmukaisuuden nimissä meidän tulisi myös hyväksyä subjektiivinen tuntemus määrääväksi tekijäksi biologisen todellisuuden sijaan, myös niissä tapauksissa joissa henkilö väittää olevansa koira, vihreä menninkäinen, vaaleanpunainen keijukainen, tonttu taikka vaikka jumala."

  Epäilemättä kuvaamallasi tavalla ajattelevia lajitovereita löytyy. Juridisesti heihin suhtaudutaan kuitenkin ihmisinä, kannattamallani sekulaarisella tavalla. Vihreä menninkäisihminen ja vaaleanpunainen keijukainen voi olla mies, nainen, transhenkilö, intersukupuolinen tai muunsukupuolinen. Kannattamani ajattelun mukaan heilläkin on oikeus sukupuolensa määrittelyyn riippumatta siitä, mitä syntymätodistukseen on kirjattu.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #20

  En edelleenkään valitettavasti hahmota, miten ne lapset liittyvät asiaan.

  Mutta eipä minun mielipiteeni asiaa ratkaise, eikä myöskään sinun. Lääketieteen näkökulmasta (siis ilman mitään ihme ideologiaa) ihmisen sukupuoli määritellään 1) lapsena genitaalien ulkonäön perusteella 2) jos se arvio tuntuu menneen pieleen, ihmisen oman ilmoituksen perusteella.

  Itse tunnen muutamankin synnyttäneen miehen, ja vaatisi todellista ideologista aivojumppaa kuvitella että he olisivat oikeasti naisia. Todennäköisesti sinäkin olet tavannut, ei asia niin harvinainen ole.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #22

  Tenka kirjoittaa: ***Itse tunnen muutamankin synnyttäneen miehen, ja vaatisi todellista ideologista aivojumppaa kuvitella että he olisivat oikeasti naisia.***

  Päinvastoin vain ideologisen aivojumpan kautta sinä voit pitää miehinä, niitä äitejä jotka esimerkissäsi ovat synnyttäneet lapsia. Objektiivinen biologinen todellisuus osoittaa, että vain biologialtaan naiset (karyotyyppi 46,XX) voivat synnyttää lapsia, miehet (karyotyyppi 46,XY) eivät siihen pysty.

  Mutta kun on tarpeeksi objektiivisen biologisen todellisuuden vastainen ideologia, niin sen kautta tulkittuna, biologiset äiditkin voivat muuttua miehiksi ja päinvastoin.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #25

  Ihmisen sukupuolta ei määritellä kromosomien perusteella sen paremmin lääketieteessä, lainsäädännössä kuin tavallisessa arkijärkeen pohjautuvassa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.

  Eikö ole hankalaa, jos ei osaa määritellä kohtaamiensa ihmisten sukupuolta - tai omaansa - ellei saa selvitystä kromosomeista?

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #27

  Tapio Puolimatka kirjoittaa mainiossa artikkelissaan:

  - "Sukupuolen voi todeta objektiivisesti karyotyypistä eli sukupuolelle tyypillisestä kromosomien lukumäärästä ja rakenteesta. Miehen karyotyyppi on 46,XY ja naisen 46,XX. Sukupuoli on siis kirjoitettu ihmisen jokaiseen soluun. Kromosomipoikkeavuudet ja hyvin harvinaiset muista kuin sukupuolikromosomien poikkeavuuksista johtuvat fenotyypin määräytymisen häiriöt eivät muuta tätä kaksijakoa miksikään. Ne ovat kansainvälisen sairausluokittelun mukaisia sairauden tiloja. Ei ole mitään älyllisesti kelvollista perustetta puhua muusta kuin kahdesta sukupuolesta." http://www.seurakuntalainen.fi/blogit/avioliittoki...

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #30

  Ei tässä ketjussa ole puhuttukaan kuin kahdesta sukupuolesta.

  Toistan: etkö osaa arvioida muiden ihmisten sukupuolta, tai omaasi, jos tieto kromosomeista puuttuu?

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #32

  Osaan, mutta sinä et osaa, koska ideologiasi asettaa subjektiiviset tuntemukset/uskomukset, objektiivisen biologisen todellisuuden edelle, määrääväksi tekijäksi.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #33

  Millä kriteereillä siis teet tulkinnan omasta tai kohtaamiesi ihmisten sukupuolesta?

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #34

  No esimerkiksi miehillä on miesten sukupuolielimet ja naisilla naisten. Ja tiedän myös 100% varmuudella, että kaikkien lasten biologiset äidit ovat naisia ja biologiset isät miehiä.

  Sinä et taas voi ideologiasi valossa tietää edes sitä onko jonkun lapsen biologinen äiti, jonka tiedät synnyttäneen kyseisen lapsen, oikeasti nainen, ennen kuin kysyt häneltä onko hän nainen vai mies, koska ideologiasi asettaa subjektiiviset tuntemukset objektiivisen biologisen todellisuuden edelle, määrääväksi tekijäksi.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #35

  "No esimerkiksi miehillä on miesten sukupuolielimet ja naisilla naisten. Ja tiedän myös 100% varmuudella, että kaikkien lasten biologiset äidit ovat naisia ja biologiset isät miehiä."

  :D

  Hankalaksi menee elämä, jos pitää aina pyytää ne genitaalit nähdäkseen! Sitä paitsi nuo kriteerit ovat keskenään ristiriitaisia, koska tulkitsisit joidenkin biologisten isien alapään ja muunkin habituksen norminaiselliseksi.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #37

  Ei ole tarvinnut kertaakaan pyytää, koska biologisen sukupuolen huomaa 99% tapauksissa heti kättelyssä.

  Käyttäjän mark01toivonen kuva
  Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #39

  Kättelyssä?!? Ei liikaa intiimejä yksityiskohtia, kiitos!

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #39

  Ja tämän huomaamisen taustalla olevia kriteerejähän tässä juuri kysyttiin. Eli perusteena lienee subjektiivinen tulkintasi ihmisen yleisestä habituksesta - eivät ne äsken niin mainostetut kromosomit tai genitaalit.

  mikael torppa Vastaus kommenttiin #42

  Sillä erolla sinuun, että nämä minun subjektiiviset tulkintani ihmisten yleisestä habituksesta ovat pitäneet aina 100% yhtä, niiden objektiivisten biologisten todistusten kanssa, jotka ovat osoittaneet kyseiset henkilöt joidenkin lasten biologisiksi äideiksi tai isiksi.

  Sen sijaan sinä et voi ideologiasi valossa koskaan tietää onko henkilö mies vai nainen, edes niissä tapauksissa jossa näet äidin synnyttävän vauvan, ennen kuin varmistat kyseiseltä äidiltä, onko hän nainen vai mies.

  Keskustelun pointti on siinä, mikä on se perimmäinen määräävä tekijä, joka määrää sen onko henkilö mies vaiko nainen. Onko se objektiivinen biologinen todellisuus, jonka valossa sukupuoli voidaan osoittaa objektiivisesti, vaiko subjektiivinen tunnemaailma, jonka valossa ihminen voi väittää olevansa mitä vain, oli objektiivinen biologinen todellisuus tätä tunnemaailmaa vastaan kuinka tahansa.

  Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
  Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #44

  "Sillä erolla sinuun, että nämä minun subjektiiviset tulkintani ihmisten yleisestä habituksesta ovat pitäneet aina 100% yhtä, niiden objektiivisten biologisten todistusten kanssa, jotka ovat osoittaneet kyseiset henkilöt joidenkin lasten biologisiksi äideiksi tai isiksi."

  Olet siis jokaisen kohtaamasi ihmisen kohdalla testannut kyseisen ihmisen biologisen vanhemmuuden? Mitenkäs jos ihmisellä ei ole lapsia?

  "Sen sijaan sinä et voi ideologiasi valossa koskaan tietää onko henkilö mies vai nainen, edes niissä tapauksissa jossa näet äidin synnyttävän vauvan, ennen kuin varmistat kyseiseltä äidiltä, onko hän nainen vai mies."

  Minusta asian varmistaminen on huomattavasti helpompaa kysymällä - sikäli kuin sillä on väliä - kuin änkeämällä mukaan synnytykseen.

  Eipä silti, yleensä asiaa ei ole mitään tarvetta erikseen kysyä, koska ihmisen sukupuoli käy tavallisesti selville riittävän suurella varmuudella ihan normaalissa kanssakäymisessä, ilman niitä kromosomi- tai muita testejä.

  Käyttäjän mark01toivonen kuva
  Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #34
  Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #27

  Tenka Issakainen kirjoitti 7.8.2016: ”Ihmisen sukupuolta ei määritellä kromosomien perusteella sen paremmin lääketieteessä, lainsäädännössä kuin tavallisessa arkijärkeen pohjautuvassa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa.”

  Tenka, pyydän kertomaan miten sukupuoli-käsite (suomen kielen sukupuoli-sana) määritellään siten, että henkilön sukupuoli on objektiivisesti todennettavissa määritelmän avulla (muutoin kuin väestörekisteriin kirjatun sukupuolitiedon perusteella). Ota huomioon, että käsitteet sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti tarkoittavat eri asioita. Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki Vastaus kommenttiin #22

  Tässä kuuden eri yliopiston yhteinen kanta ihmisyksilön kehitysbiologiasta: http://www.solunetti.fi/fi/kehitysbiologia/ihmisen...

  "Ihmisyksilön kehitys alkaa, kun miehen siittiösolu hedelmöittää naisen munasolun." (Huom. EI naisen siittiösolu EIKÄ miehen munasolu)

  "Hedelmöittyneen munasolun sukupuolikromosomit määräävät kehittyvän yksilön sukupuolen siten, että kaksi X-kromosomia saa aikaan naisen ilmiasun, kun taas X,Y-kromosomisto johtaa miehen ilmiasuun." (Huom. poikkeuksena vain kehityshäiriöt)

  "Kromosomien tarkka ja virheetön kopiointi ja siirto sukusoluissa on tärkeätä, sillä kromosomien virheellinen määrä aiheuttaa pääsääntöisesti vakavia kehityshäiriöitä."

  Käyttäjän valpperi kuva
  petteri ritala

  Antikaisen blogit nyt pitkälit ovat tähän sukupuolikäsitteeseen liittyviä, hyvä kai se on, että tälläkin vähemmistöllä on puolustajia, henkilökohtaisesti ei sitten yhtään kiinnosta, ja veikkaanpa, että ei kauheasti herätä tunteita valtaosassa Suomalaisia esim. tämä sukupuolenvaihdojuttuihin.

  Tämähän sopisi hyväksi vaaliteemaksi vasemmistoliitolle, tulisi varmasti suuri kannatus seuraavissa vaaleissa. :)

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Translain kokonaisuudistus on Vasemmistoliiton esityslistalla ihan riippumatta puolueen nykyisestä tai tulevasta kannatuksesta...

  Käyttäjän Minnamaarialax kuva
  Minna-Maaria Lax

  Suomi tulee yleensä muiden Pohjoismaiden perässä muutaman vuoden viiveellä. Luulisin, että 2020-luvun alussa mekin saamme ajantasaisen translain, emmekä mitään entisen pikkuparannusta.

  Risto Laine

  Onko kyseessä kertaluontoinen ilmoitus, vai voiko fiiliksen pohjalta tehdä uuden ilmoituksen?.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Lain tarkoituksenmukaisuus huomioiden on ajateltava ilmoitusten olevan kertaluonteisia hallinnollisen merkintävirheen korjaamisia, mutta laki ei sinänsä estä vaihtamasta sukupuolimerkintää useampaan kertaan. Aikaisemmin jo tuli todettua, että esimerkiksi nimensäkin voi vaihtaa useaan kertaan kuten myös asuinpaikkaakin voi vaihtaa...

  Timo Lehtonen

  Minkälaisia ehtoja/rajoituksia ko. Norjan laissa on säädetty?

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Tähän lakiin liittyy ainoastaan pari ikärajoitusta :

  "
  Helse- og omsorgsdepartementet foreslår i denne proposisjonen en ny lov om endring av juridisk kjønn. Det skal ikke lenger stilles krav om en bestemt diagnose eller medisinsk behandling for å få endret hvilket kjønn en person er registrert med i folkeregisteret (juridisk kjønn). Personer som opplever å tilhøre et annet kjønn enn de er registrert med, skal ha rett til å endre dette baseres på egen opplevelse av kjønnsidentitet. Personer som har fylt 16 år skal selv kunne søke om endring av juridisk kjønn. Barn og unge mellom 6 og 16 år skal kunne søke om å endre juridisk kjønn sammen med sine foreldre. Søknader om å endre juridisk kjønn skal behandles av skattekontoret (folkeregistermyndigheten). Endring av juridisk kjønn og endring av navn henger ofte tett sammen. Departementet foreslår derfor også å senke aldersgrensen for å endre navn etter navneloven, fra 18 til 16 år.
  " 

  6-16 vuotiaat voivat muuttaa juridisen sukupuolimerkinnän vanhempiensa suostumuksella ja 16 vuotta täyttäneet omalla päätöksellään.

  Timo Lehtonen

  Kyseinen säädös lienee tämä: Lov om endring av juridisk kjønn https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2016-06-17-46

  Timo Lehtonen

  Saako sukupuoleltaan mieheksi syntynyt, mutta rekisteriä ylläpitävälle Norjan viranomaiselle lainmuutoksen jälkeen naiseksi ilmoittautunut henkilö osallistua naisten sarjaan Norjan edustajana olympialaisten pituushyppykilpailussa?

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Tarkoitat tässä yhteydessä tietenkin henkilöä, joka on syntyessään merkitty juridiselta sukupuoleltaan mieheksi (mann).

  Kyllä, jos KOK ja Norjan kansallinen olympiakomitea hänen osallistumisensa hyväksyvät ja hän selvittää ennakolta asetetun karsintarajan.

  Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
  Pekka Toivonen

  KOK:n tulisi lopettaa erilliset sarjat naisille ja miehille jo seuraaviin olympialaisiin mennessä , ettei Norja vie siellä kaikkia mitaleja naisten sarjassa eri lajeissa.

  Käyttäjän heikkitoivonen kuva
  Heikki Toivonen

  Myönnän olevani kovin tietämätön aihepiirin suhteen, mutta jostain syystä minulla on tunne, että keskustelu ao. asiasta odottaa pikkupojan saapumista kera kommentin keisarin uusista vaatteista..

  Tähän saakka postaukseen ilmaantuneiden kommenttien lukeminen ei hälventänyt tätä tunnetta. Pysyn kuitenkin avoimin mielin asian suhteen.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Meistä cis-sukupuolisista etuoikeutetuista tämän luonteiset seikat saattavat tuntua merkityksettömiltä ja jopa keinotekoisesti nostatetuilta metakoinneilta, mutta jo pelkästään tutustuminen esimerkiksi transsukupuolisuuden etiologiaan saattaa olennaisesti johdattaa ajatuksen (nyt) sukupuolen rakentumisen monimuotoisuuteen ja vakaina pidettyjen sukupuoliominaisuuksien huojuviin perustoihin :

  http://bit.ly/25RaG8q

  Timo Lehtonen

  Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies.
  Tästä käytetään tavallisesti käsitettä transsukupuolisuus.
  Transsukupuolisuus on sukupuoli-identiteetin häiriö (gender identity disorder)
  http://icd-codes.info/fi/V/F60-F69/F64/
  http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2...

  Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

  Asiaa transsukupuolisuudesta http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2087...

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Totta sinänsä ja on huomattava, että terveydenhuolto ja lääketiede kohtelevat jo transsukupuolisia heidän oman sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti eivätkä oikeastaan lainkaan identiteettihäiriöisinä - transsukupuolisuuden erillinen F-luokiteltu ICD-koodi poistuukin lähivuosina käytöstä harhaanjohtavuutensa vuoksi.

  Käyttäjän ilarikiema kuva
  Ilari Kiema

  ”Gender identity disorder” (GID) on poistettu diagnostisena kategoriana uudessa DSM-5:ssä. Nykyinen kategoria on ”Gender dysphoria”, mikä ei ole itsessään mikään häiriö tai välttämättä lääketieteellisiä toimia vaativa asiantila.

  Timo Lehtonen

  Blogin otsikko on ”Norjassa juridisen sukupuolen muuttaminen on nyt helppoa”.

  On hyvä huomata, että otsikossa esiintyy ilmaus ”juridinen sukupuoli” (väestötietojärjestelmään kirjattu sukupuolitieto).
  Kunkin henkilön virallinen (juridinen) sukupuoli on se, mitä asiasta selviää hänen henkilötunnuksestaan.

  Henkilön virallinen sukupuoli ei vastaa aina hänen tosiasiallista sukupuoltaan. Tuollainen on tilanne esimerkiksi silloin, jos lapsen biologisen äidin (sukupuoleltaan tosiasiallisesti nainen) sukupuolitieto on muutettu väestötietojärjestelmässä naisesta mieheksi.

  Väestötietojärjestelmään merkitty sukupuolitieto ei näytä aina toteen onko henkilö sukupuoleltaan oikeasti miessukupuolta (mies/poika) vai naissukupuolta oleva (nainen/tyttö). Kyseessä on vain lainsäädäntöön perustuva sukupuolitieto.

  Virallinen: jnk yhteisön sääntöjen, normien mukainen.
  Juridinen: oikeustieteellinen, lainopillinen; oikeudellinen.
  Tosiasiallinen: todellinen, asiallinen.

  Jokaisen henkilön tosiasiallinen sukupuoli pysyy samana hänen koko elämän ajan. Se seikka, onko henkilö tosiasialliselta sukupuoleltaan miessukupuolta (mies/poika) vai naissukupuolta oleva (nainen/tyttö), on määräytynyt jo silloin, kun hän syntyy.

  Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.
  Henkilön sukupuoli-identiteetti ei määritä millään tavalla sitä, kumpi henkilön tosiasiallinen sukupuoli on (mies vai nainen).
  Henkilön tosiasiallinen sukupuoli ei määrity millään tavalla sen perusteella, minkälaiseksi henkilö itse kokee oman sukupuolensa (omakohtainen tuntemus).
  Henkilön kokemus omasta elopainosta ei voi muuttaa miksikään vaa´an näyttämää hänen todellisesta painostaan.

  Kukaan ei voi muuttaa omaansa eikä kenenkään muun tosiasiallista sukupuolta toiseksi.

  Jokaisella on oikeus ilmoittaa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti). Jos henkilö ilmoittaa sukupuolensa olevan muuta kuin mikä se kehosta todennettavissa olevien ominaisuuksien perusteella tosiallisesti (todellisuudessa) on, niin siinä tapauksessa hän ei ilmoita mikä on hänen sukupuolensa. Hän ilmoittaa vain oman mielipiteensä asiassa, ei totuutta. Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa eri asiaa kuin sukupuoli.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Faktat eivät tue täysinäisesti kommentissasi esitettyjä väitteitä - selkeimmillään tämän todentuu transsukupuolisilla, joilla kehosta ilmenevät sukupuolelle tyypillisinä pidetyt (huom!) piirteet eivät vastaa heidän tosiasiallista sukupuoltaan.

  Norjassa voimaan tullut laki helpottaa transihmisten sosiaalista elämää ja arjen sujuvuutta, kun heidän ei enää tarvitse byrokraattisten syiden vuoksi sitoutua tarpeettomiin lääketieteellisiin hoitoihin. Sukupuoliristiriidan vaatimat hoidot toteutetaan edelleen asianmukaisesti potilasturvallisuus huomioiden ja potilaan itsemääräämisoikeutta kunnioittaen...

  Timo Lehtonen

  Juho Antikainen kirjoitti 8.8.2016 "Faktat eivät tue täysinäisesti kommentissasi esitettyjä väitteitä...".

  Juho, kerro mitkä esittämistäni väitteistä ovat sellaisia, joita tarkoittamasi faktat eivät tue täysinäisesti ja kerro esimerkkinä 2-3 faktaa, joita tarkoitat.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Väite : "Henkilön tosiasiallinen sukupuoli ei määrity millään tavalla sen perusteella, minkälaiseksi henkilö itse kokee oman sukupuolensa (omakohtainen tuntemus)."

  Esimerkiksi jo mainituilla transsukupuolisilla sukupuoli määrittyy täsmälleen sen mukaisesti mitä he itse kokevat. Sukupuoli ei siis automaattisesti ole sidoksissa "kehosta todennettaviin ulkoisiin ominaisuuksiin" kuten sukupuolielimiin... Itse asiassa myös cis-sukupuolisilla sukupuoli määrittyy täsmälleen sen mukaisesti, miten he kokevat sukupuolensa.

  Timo Lehtonen

  Juho Antikainen kirjoitti 8.8.2016: ”Esimerkiksi jo mainituilla transsukupuolisilla sukupuoli määrittyy täsmälleen sen mukaisesti mitä he itse kokevat.”

  Kenenkään henkilön tosiasiallinen sukupuoli ei määräydy sen mukaan millaiseksi hän itse kokee oman sukupuolensa.
  Vertaa: Kenenkään henkilön tosiasiallinen paino (massa) ei määräydy sen mukaan millaiseksi (kuinka suureksi) hän itse kokee oman painonsa (massan).

  Juho, pyydän sinua kertomaan miten määrittelet sukupuoli-käsitteen (millainen on mielestäsi suomen kielen sukupuoli-sanan selite). Ota huomioon, että käsitteet sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti tarkoittavat eri asioita. Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.

  Juho, jos olet sitä mieltä, että väite "Henkilön tosiasiallinen sukupuoli ei määrity millään tavalla sen perusteella, minkälaiseksi henkilö itse kokee oman sukupuolensa (omakohtainen tuntemus)." ei ole tosi, niin pyydän todistamaan tuon väitteen vääräksi.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #71

  Käsitteenä sukupuoli on helppo määriteltävä huolimatta tämän käsitteen moninaisesta olemuksesta - selkeitä määritelmiä löytyy esimerkiksi äskettäin ilmestyneestä Opetushallituksen oppaasta nimeltä "Tasa-arvotyö on taitolaji". Sukupuoli on siis sukupuoleen liitettyjen biologisten, anatomisten, sosiaalisten ja psykologisten ominaisuuksien kokonaisuus.

  Sukupuoli-identiteetti on tosiaankin jokaisen henkilökohtainen sanoitus omasta sukupuolestaan ja siten se ilmaisee (käsitteenmuodostuksen säännöillä) jokaisen henkilökohtaista sukupuolta.

  Lisääntymiselimet tai sekundaarit sukupuoliominaisuudet korreloivat toki melko vahvasti sukupuolen kanssa, mutta eivät läheskään siinä määrin, että niitä voitaisiin pitää "tosiasiallisen sukupuolen" ilmiasuina.

  Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #73

  Juho Antikainen kirjoitti 8.8.2016 23:08: ”Käsitteenä sukupuoli on helppo määriteltävä huolimatta tämän käsitteen moninaisesta olemuksesta - selkeitä määritelmiä löytyy esimerkiksi äskettäin ilmestyneestä Opetushallituksen oppaasta nimeltä "Tasa-arvotyö on taitolaji".”

  Juho, pyysin sinua kertomaan miten määrittelet sukupuoli-käsitteen (millainen on mielestäsi suomen kielen sukupuoli-sanan selite).
  Mainitsemassasi Opetushallituksen oppaassa "Tasa-arvotyö on taitolaji” ei ole määritelty ollenkaan (ei selkeästi eikä epäselvästi) mitä tarkoittaa sukupuoli-käsite.

  Kirjoitit ”Sukupuoli on siis sukupuoleen liitettyjen biologisten, anatomisten, sosiaalisten ja psykologisten ominaisuuksien kokonaisuus.”
  Tuon virkkeen sanoma ei täytä suomen kielen sanan ”määritelmä” selitteen periaatetta: käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus, definitio.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #76

  Sukupuoli on vaatimuksistasi piittaamatta silti mielestäni ja ylseisenkin käsityksen mukaan useiden eri käsitteellisten todellisuusavaruuksien muodostama kokonaisuus, mikä konkretisoituu tarkimmin jokaisen henkilökohtaisessa tietoisuudessa (itsereflektio ja representationalismi).

  Tästäkin voi jo päätellä ensinnäkin sen, että yleisen käsitteen "sukupuoli" sitominen yhteen todellisuuspintaan (esimerkiksi lisääntymisfunktioon) on kapea-alaisena harhaanjohtavaa. Vastaava harhaanjohtavuus olisi kutsua esimerkiksi kaikkia minihameisiin satunnaisestikin pukeutuvia "naisiksi" tämän asusteen kulttuurisesti opittujen ominaisuuksien vuoksi. Myös naturalistisessa todellisuuskäsityksessä sukupuolen kaksijakoisuutta käytetään ainoastaan viitealueellaan (sukupuolikromosomit tai lisäntymiselimistö sukusoluineen kuvataan tässäkin rajatussa yhteydessä sukupuolille tyypillisinä ominaisuuksinaan ilman variaatioiden ulosarvottamista) - biologiassa "mies" ja "nainen" edustavat prototyyppejä siis.

  Timo Lehtonen

  Juho Antikainen kirjoitti 8.8.2016: ”Sukupuoli ei siis automaattisesti ole sidoksissa "kehosta todennettaviin ulkoisiin ominaisuuksiin" kuten sukupuolielimiin...”

  Juho, ota huomioon, että en ole missään yhteydessä väittänyt, että sukupuoli olisi sidoksissa kehosta todennettaviin ulkoisiin ominaisuuksiin…

  Se, onko henkilö ominaisuuksiltaan hedelmöittävä (mies) vai hedelmöittyvä (nainen), ei selviä aina henkilön ulkoisista ominaisuuksista.

  Suomen kielessä sukupuoli-sanalla tarkoitetaan virallisesti seuraavaa: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä” (lähde: Kielitoimiston sanakirja).

  Ihmisiä on kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin perustuen kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies), ja hedelmöittyviä (nainen). Jokainen ihminen omaa lisääntymiseen liittyviä ominaisuuksia, vaikka ei käytännössä kykenisi hedelmöittämään tai hedelmöittymään.

  Käsitteen ”sukupuoli” avulla ilmaistaan, onko henkilö mies tai poika, vai nainen tai tyttö. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #75

  Kolmannenlaisista ihmisistä selkeimmän ryhmän tässä lisääntymisfunktion perusteella tehtävässä sukupuolijaottelussa muodostavat transsukupuoliset, joiden sukupuoli on juurikin vastakkainen edellä kuvaamillesi kehosta todennettavien lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien perusteella määrittelemillesi kahdelle sukupuolelle.

  Transmies on siis henkilö, joka omaa tai on ennen sukupuolenkorjausleikkausta omannut hedelmöitymään kykenevän lisääntymiselimistön ja transnaisen omaama synnynnäinen lisääntymiselimistö on tai on vähintään periaatetasolla joskus ollut kykenevä tuottamaan siittiöitä...

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Väite : "Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.
  Henkilön sukupuoli-identiteetti ei määritä millään tavalla sitä, kumpi henkilön tosiasiallinen sukupuoli on (mies vai nainen)."

  Väite sisältää todentamattoman ja subjektiivisesti käytettävän vahvikesanan "tosiasiallinen". Tosiasiallisesti esimerkiksi Timo Lehtosella ei ole ns. kanttia mennä kertomaan kuvan henkilölle, että tämä olisi tosiasiallisesti nainen :

  http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.2189549.1429314529!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/gallery_1200/aydian-dowling.jpg

  Timo Lehtonen

  Kommentti Juho Antikaisen kommenttiin nro 70. (8.8.2016 22:45) http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2....

  Juho, oletko sitä mieltä, että henkilön sukupuoli-identiteetti määrittää kumpi henkilön tosiasiallinen sukupuoli on (mies vai nainen)?
  Jos olet, niin kerro mihin perustuen henkilön sukupuoli-identiteetti määrittää mikä henkilön tosiasiallinen sukupuoli on.
  Ota huomioon, että sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti tarkoittavat eri asioita.

  Tosiasiallinen: todellinen, asiallinen.

  Juho Antikainen kirjoitti 8.8.2016: ”Tosiasiallisesti esimerkiksi Timo Lehtosella ei ole ns. kanttia mennä kertomaan kuvan henkilölle, että tämä olisi tosiasiallisesti nainen: http://assets.nydailynews.com/polopoly_fs/1.2189549.1429314529!/img/httpImage/image.jpg_gen/derivatives/gallery_1200/aydian-dowling.jpg”
  Juho, mihin perustuen minulla ei mielestäsi ole tarkoittamaasi kanttia?

  Jos tarkoittamsi kuvan esittämä henkilö on ollut syntyessään nainen (hedelmöittyvä), niin hän on edelleen tosiasiallisesti nainen, vaikka hänen ulkoinen olemuksensa näyttää mielestäni olevan enemmän tyypillisen miehen kuin naisen kaltainen. Ota huomioon, että henkilön ulkonäkö eikä sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan näytä toteen sitä mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli.

  Väitän, että jo ko. henkilö on ollut nainen (hedelmöittyvä), niin hän ei ole nyt tosiasiallisesti mies (hedelmöittävä).

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #74

  Arkikokemuksen perusteella kykenen arvioimaan asiantilan - sinulla ei siis suurella todennäköisyydellä ole uskallusta kohdella linkittämässäni kuvassa esiintyvää henkilöä naisena edes totunnaisen sukupuolirajan ylittävissä erityistilanteissa kuten esimerkiksi ryhtymällä ohjaamaan häntä ABC-liikeaseman miesten vessasta viereiseen naisten vessaan etkä myöskään uskaltaisi hätistellä häntä pois uimahallin miesten pukuhuone- ja pesytymistiloista.

  "Tosiasiallinen sukupuoli" on siten vain sinun omaa cisnormatiivista selitystä koherentiksi muotoutuneen sisäisen maailmankuvasi säilyttämiseksi.

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  Mitenkäs tässä keskustelussa korostettu ”ihmisen tietoisuus omasta sukupuolestaan” suhteutuu Maailman terveysjärjestön (WHO) tautiluokitus ICD-10:iin? Se sisältää sellaiset ”mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöt (F00-F99) kuin aikuisiän persoonallisuus- ja käytöshäiriöt (F60-F69), jonka alakohtana sukupuoli-identiteetin häiriöt (F64) sivut 270-272. Näitä ovat ICD-10n mukaan transsukupuolisuus (F64), mukaan lukien sukupuolenvaihtohalu ja transseksualismi, lapsuuden sukupuoli-identiteetin häiriö (F64.2) ja muu sukupuoli-identiteetin häiriö (F64.8) sekä määrittämätön sukupuoli-identiteetin häiriö (F64.9) mukaan lukien tarkemmin määrittämätön sukupuoliroolin häiriö, seksuaalinen poikkeama ja sukupuoliroolin häiriö.”

  ICD-10 perustuu kansainvälisiin tutkimuksiin (varmuuden vuoksi: ei tutkijoiden tuntemuksiin). Se löytyy täältä: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/8032...

  Jos Tenka tuntee muutaman synnyttäneen miehen, nämä henkilöt ovat ilmeisesti raskausaikanaan käyneet aina urologin vastaanotolla, sillä gynekologit ovat erikoistuneet naisten terveyteen ja naisten raskauksiin. Urologit ovat erikoistuneet miehiin. Tosimies ei gynekologin vastaanotolle mene.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  WHO on näiltä(kin) osin muuttamassa luokitteluperusteita ja uudesta ICD-11:sta transsukupuolisuuden sairausluokitus on poistumasssa ja se korvautuu paremmin sukupuoliristiriidan diagnointiin soveltuvalla määrityksellä. Kuten kuuluukin, sillä transsukupuolisuus itsessään ei ole sairautta vaan se tilana vertautuu lähinnä raskauteen, mikä sekin vaatii usein terveydenhoidon ammattilaisten konsultaatiota ja jopa lääketieteellisiä toimenpiteitä terveyden ylläpitämiseksi...

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  Juho: ”transsukupuolisuuteen liittyvä sukupuoliristiriita sijoitetaan uudessa ICD-11:ssa seksuaaliterveyteen liittyvien HÄIRIÖIDEN kategoriaan ja itse transsukupuolisuuden sairausluokitus poistuu.”
  Ei siis enää sairaus vaan häiriö. No, sitäpä. Häiriö ja ristiriita.

  Raskaus ei ole häiriö. Raskauden rinnastaminen transsukupuolisuuteen on kyllä tähänastisista väitteistä hupaisin. Raskaus on NORMAALI tila, joskin väliaikainen ja määräaikainen. Se poistuu ihan itsekseen.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #69

  Sukupuoliristiriita tai "sukupuolen yhteensovittamattomuus" (gender incongruence) on toki häiriötila, mikä ilmentyy usein transihmisillä ja vaatii jopa lääketieteellistä apua, mutta trans- tai muunsukupuolisuutta ei tulevassa tautiluokituksessa käsitellä enää itsenäisenä sairautenaan.

  Suomalaisessa terveydenhuollossakaan transsukupuolisia ei nimenomaisesti olla vuosikymmeniin käsitelty identiteettihäiriöisinä puhumattakaan siitä, että heitä olisi kohdeltu mielenterveydeltään epävakaina, vaan tarjolla olevat hoitomuodot tähtäävät heidän vahvistuneen identiteettinsä tukemiseen ja tässä mielessä luokitteluperusteiden uudistaminen on enemmän kuin perusteltua.

  Raskaus on minunkin mielestäni normaali variaatio ihmisen olotiloista kuten on transsukupuolisuuskin ja samoin raskauteen saattaa liittyä terveydenhoitopalveluiden tarvetta...

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  Joka ainoalla ihmiskunnan jäsenellä on tähän mennessä ollut alun perin tasan yksi äiti (aina nainen) ja tasan yksi isä (aina mies). Kyseessä on siten luonnonlaki, joka ei ole tehnyt kenenkään kohdalla poikkeusta. Tällaista ilmiötä ei siis mitenkään loogisesti voi kutsua kapea-alaiseksi. 100% ei voi olla kapea-alainen, kun se on kaikki. Se on normi, jolla ei ole mitään tekemistä kenenkään maailmankuvan kanssa. Tätä luonnon normatiivisuutta ei mikään kielivoimistelu muuta millään tavalla. Se on globaalisti kaikkialla ihan samanlainen.

  Ihmisellä ei ole olemassa sukupuolta ennen kuin hän saa alkunsa. Se on uskonnollinen näkemys (hindulaisuus, luonnonuskonnot, buddhalaisuus), jos ajattelee, että ihminen voi syntyä väärään sukupuoleen samaan tapaan kuin voi nousta väärään junaan. Silloinhan ihminen olisi olemassa ennen kuin hänen kehonsa saa alkunsa kahden solun yhtyessä. Oikeasti sukupuoli syntyy juuri ko. hetkellä ja ilmiasu ilmaantuu sitten vähitellen. Aivan niin kuin tiede on meille paljastanut. Ja kaikissa vaiheissa voi tapahtua kehityshäiriöitä, mutta luonnonlaki ei siitä muutu.

  Käsitettä ”sukupuoli” ei tarvitse erikseen sitoa mihinkään, koska se sana tarkoittaa suomenkielessä lisääntymisfunktioon sitoutunutta asiaa. Poikkeukset ja kehityshäiriöt eivät muuta asiaa aivan niin kuin ihminen on kädellinen, vaikka on myös kädettömiä yksilöitä.
  On harhaan johtavaa käyttää termiä sukupuoli tarkoittamaan jotain muuta – kuten sukupuoli-identiteettiä, koska sille on aivan selvä oma määritelmänsä. Sukupuoli-identiteetti on se sana, joka suomenkielessä tarkoittaa sellaisia asioita, joita Juho tässä keskustelussa monessa kohdassa kuvaa.

  Jos henkilö, jonka kromosomit ovat X ja Y ja jonka jalkovälissä on syntymäsairaalassa tunnistettu pippeli, kertoo kokevansa olevansa nainen, niin mitä hän silloin kokee olevansa? Jos hän kokee olevansa erilainen kuin vaikkapa oma isä, siitä ei tietenkään seuraa, että hän olisi nainen. Haluaisin kuulla kuvausta siitä, mitä tällainen henkilö kokee, kun hän sanoo kokevansa itsensä naiseksi. Siis millaiseksi? Tykkää hameista? Niin skottimiehetkin. Meikit kiehtoo? Niin intiaanipäälliköitäkin. ...

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  Joka ainoalla ihmiskunnan jäsenellä on tähän mennessä ollut alun perin tasan yksi äiti (aina nainen) ja tasan yksi isä (aina mies). Kyseessä on siten luonnonlaki, joka ei ole tehnyt kenenkään kohdalla poikkeusta. Tällaista ilmiötä ei siis mitenkään loogisesti voi kutsua kapea-alaiseksi. 100% ei voi olla kapea-alainen, kun se on kaikki. Se on normi, jolla ei ole mitään tekemistä kenenkään maailmankuvan kanssa. Tätä luonnon normatiivisuutta ei mikään kielivoimistelu muuta millään tavalla. Se on globaalisti kaikkialla ihan samanlainen.

  Ihmisellä ei ole olemassa sukupuolta ennen kuin hän saa alkunsa. Se on uskonnollinen näkemys (hindulaisuus, luonnonuskonnot, buddhalaisuus), jos ajattelee, että ihminen voi syntyä väärään sukupuoleen samaan tapaan kuin voi nousta väärään junaan. Silloinhan ihminen olisi olemassa ennen kuin hänen kehonsa saa alkunsa kahden solun yhtyessä. Oikeasti sukupuoli syntyy juuri ko. hetkellä ja ilmiasu ilmaantuu sitten vähitellen. Aivan niin kuin tiede on meille paljastanut. Ja kaikissa vaiheissa voi tapahtua kehityshäiriöitä, mutta luonnonlaki ei siitä muutu.

  Käsitettä ”sukupuoli” ei tarvitse erikseen sitoa mihinkään, koska se sana tarkoittaa suomenkielessä lisääntymisfunktioon sitoutunutta asiaa. Poikkeukset ja kehityshäiriöt eivät muuta asiaa aivan niin kuin ihminen on kädellinen, vaikka on myös kädettömiä yksilöitä.
  On harhaan johtavaa käyttää termiä sukupuoli tarkoittamaan jotain muuta – kuten sukupuoli-identiteettiä, koska sille on aivan selvä oma määritelmänsä. Sukupuoli-identiteetti on se sana, joka suomenkielessä tarkoittaa sellaisia asioita, joita Juho tässä keskustelussa monessa kohdassa kuvaa.

  Jos henkilö, jonka kromosomit ovat X ja Y ja jonka jalkovälissä on syntymäsairaalassa tunnistettu pippeli, kertoo kokevansa olevansa nainen, niin mitä hän silloin kokee olevansa? Jos hän kokee olevansa erilainen kuin vaikkapa oma isä, siitä ei tietenkään seuraa, että hän olisi nainen. Haluaisin kuulla kuvausta siitä, mitä tällainen henkilö kokee, kun hän sanoo kokevansa itsensä naiseksi. Siis millaiseksi? Tykkää hameista? Niin skottimiehetkin. Meikit kiehtoo? Niin intiaanipäälliköitäkin. ...

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Kyllä suomen kielen sanalla "sukupuoli" on aivan yhtä laaja merkityskenttänsä kuin on esimerkiksi englannin kielisillä sukupuolta merkitsevillä sanoilla "gender" ja "sex" - sana "sukupuoli" ei siis Suomessa sitoudu ainoastaan ja vain kuvaamaan yksilön potentiaaleja fysiologisia lisääntymisominaisuuksia huolimatta edes siitä, että eräässä internetistäkin saatavana olevassa sanakirjassa tällainen käsitteellinen rajaus tehdään.

  "Jos henkilö, jonka kromosomit ovat X ja Y ja jonka jalkovälissä on syntymäsairaalassa tunnistettu pippeli, kertoo kokevansa olevansa nainen, niin mitä hän silloin kokee olevansa?"

  Nainen.

  Timo Lehtonen

  Juho Antikainen ei kommentissaan 82. (11.8.2016 12:44) perustele mihin tosiasiaan (lähteeseen) hän perustaa esittämänsä näkemyksen.

  Kielitoimiston sanakirja on Kotimaisten kielten keskuksessa laadittu suomen kielen sanakirja, jonka tarkoituksena on kuvata suomen nykyisen yleiskielen keskeiset sanavarat.
  Kielitoimiston sanakirja on ajantasaisin yksikielinen suomen kielen sanakirja.
  Pidän Kielitoimiston sanakirjassa esitettyjä sanojen selitteitä ainoina luotettavina selitteinä suomen nykyisen yleiskielen sanojen merkityksistä.

  Suomen kielen sukupuoli-sanan selite on: eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.

  Lainsäädännössä ja Kielitoimiston sanakirjassa esiintyy käsitteet "sukupuoli" ja "sukupuoli-identiteetti". Ne tarkoittavat eri asioita.
  Sukupuoli-identiteetti: tunne kuulumisesta jompaankumpaan sukupuoleen.
  Sukupuoli-identiteetti ei ole sukupuoli.

  Vaikka miessukupuolta oleva henkilö kokee olevansa nainen, niin hänen tosiasiallinen sukupuolensa on mies.
  Tuollaisen henkilön sukupuoli-identiteetti on poikkeava.
  Hän on pseudonainen.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #83

  Kielitoimiston antama selite sanalle "sukupuoli" on aivan liian suppea sanan yleiseen käyttötarkoitukseen - aika harvoinhan yleiskielessä sukupuolista puhuttaessa viitataan nimenomaisesti ihmisen lisääntymisominaisuuksiin.

  Arkikohtaannoissa sukupuolen merkitys vahventuu tai saa usia muotoja intersubjektiivisesti henkilökohtaisesti rakentuneiden merkityssisältöjen ja kokemuksen myötä varastoituneen kehomuistin mukaisesti ja siten sukupuoli käsitteenä irtautuu lähes poikkeuksetta lajin säilymisen funktiosta olemisen ja esittämisen areenalle.

  Sukupuoli on yhden melko mukavan määritelmän mukailuna kehon olemisen tapa.

  Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #86

  Juho Antikainen kirjoitti 12.8.2016: ”…aika harvoinhan yleiskielessä sukupuolista puhuttaessa viitataan nimenomaisesti ihmisen lisääntymisominaisuuksiin.”

  Ei tuollaiselle viittaukselle ole käytännössä tarvetta, koska sukupuolista puhuttaessa viitataan yleensä poikiin/miehiin ja tyttöihin/naisiin: ”Kummankin sukupuolen edustajat. Sukupuolten välinen tasa-arvo. Sukupuoleen liittyvä syrjintä. Ikään ja sukupuoleen katsomatta. Tuntea vetoa vastakkaiseen, samaan sukupuoleen.”
  Noissa ilmauksissa sukupuoli-sanan taustalla on ihmisen sukupuolta kuvaavat käsitteet poika/mies ja tyttö/nainen.

  ”Sukupuoli on yhden melko mukavan määritelmän mukailuna kehon olemisen tapa.”
  Mihin lähteeseen/tosiasiaan tuo käsitys perustuu?

  Sukupuoli-sanan merkityksen vapaamuotoinen kuvaus: henkilön kehosta todennettavissa olevat lisääntymiseen liittyvät piirteet, jotka osoittavat onko henkilö miessukupuolta (poika/mies) vai naissukupuolta (tyttö/nainen) oleva.
  Tuo kuvaus perustuu Kielitoimiston sanakirjassa esitettyyn sukupuoli-sanan selitteeseen: http://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?L...

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #83

  "Pseudonainen" ??!

  MInä en (rajallisilla tiedoillani) menisi vielä väittämään kenenkään sukupuoli-identiteettiä poikkeavaksi sen vuoksi, että hän ylittää sosiaalisiksi normeiksi muotoutuneet sovinnaiset sukupuolirajat tehdessään omaa sukupuoltaan (sukupuoli on ennen kaikkea tekoja, toistoja ja performaatiota).

  Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #89

  Juho Antikainen kirjoitti 13.8.2016: ”MInä en (rajallisilla tiedoillani) menisi vielä väittämään kenenkään sukupuoli-identiteettiä poikkeavaksi sen vuoksi, että hän ylittää sosiaalisiksi normeiksi muotoutuneet sovinnaiset sukupuolirajat tehdessään omaa sukupuoltaan (sukupuoli on ennen kaikkea tekoja, toistoja ja performaatiota).”

  Jos mies kokee olevansa nainen, niin hänen sukupuoli-identiteettinsä on poikkeava (tavallisuudesta poikkeava, epätavallinen, poikkeuksellinen).
  mies: täysikasvuinen miessukupuolta oleva ihminen (hedelmöittävä).
  nainen: täysikasvuinen naissukupuolta oleva ihminen (hedelmöittyvä).

  Sukupuoli ei ole tekoja, toistoja eikä se ole performaatiota.
  Juho sekoittaa keskenään käsitteiden ”sukupuoli” ja ”sukupuolen ilmaisu” merkityksen.
  Sukupuolen ilmaisulla tarkoitetaan sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #90

  MInäkin olen samaa mieltä siitä, että jos mies kokee olevansa nainen ja eläytyy vahvasti naisen kulttuurisiin rooleihin, niin silloin on kyse transvetismista. Transnaisilla sen sijaan heidän identiteettinsä vastaa yleensä naisen sukupuoli-identiteettiä (joissain tapauksissa transsukupuoliset kokevat elämäntilanteensa vuoksi rikkaammaksi elää sukupulten väliasemilla määrittymättömässä tilassa) vaikka heidän primaarit ja sekundaariset sukupuoliominaisuutensa (biologinen ja anatominen sukupuoli) viittaisivatkin totunnaisti ajatellun miehen sukupuoleen.

  Sukupuoli, siten kuin sosiaalisesti järjestäytyneissä yhteiskunnissa sukupuoli luokitellaan, ilmentyy nimenomaisesti tekoina, niiden toistoina ja sukupuolen performansseina.

  Tästä sosiaalisoitumisesta sukupuoleen tai sukupuolen sosiaalisesta rakentumisesta todistavat paitsi transihmiset niin ennen kaikkea historian tunnetut "susilapset" - näillä ilman sosiaalista intersubjektiota varttuneille lapsille sukupuoli on hyvin hämärä ja tarkoitukseton ominaisuus....

  Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #93

  Juho Antikainen kirjoitti 14.8.2016 16:33: "...joissain tapauksissa transsukupuoliset kokevat elämäntilanteensa vuoksi rikkaammaksi elää sukupulten väliasemilla määrittymättömässä tilassa...".

  Transsukupuolisuus: voimakas tunne kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen.

  Sellainen henkilö, joka kokee olevansa osittain nainen ja osittain mies, ei ole transsukupuolinen. Heitä kuvataan toisinaan Suomessa ilmaisulla transgender tai muunsukupuolinen.
  Lähde: http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019

  Juho Antikainen kirjoitti 14.8.2016 16:33: "Sukupuoli, siten kuin sosiaalisesti järjestäytyneissä yhteiskunnissa sukupuoli luokitellaan, ilmentyy nimenomaisesti tekoina, niiden toistoina ja sukupuolen performansseina."

  Virkkeen "Sukupuoli - - ilmentyy nimenomaisesti tekoina, niiden toistoina ja sukupuolen performansseina" sanomassa on ennemmin kyse käsitteestä "sukupuolen ilmaisu", kuin käsitteestä "sukupuoli".

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  Juho, minua kiinnostaa monipuolisempi kuvaus siitä, miten itsensä naiseksi tunteva mies olonsa kokee. Ei ole olemassa mitään yleispätevää, yksiselitteistä naisenaolemiskokemusta, jonka voisi tyhjentävästi kuvata pelkällä sanalla nainen. Jos joku sanoo kokevansa itsensä naiseksi, sellainen kommentti ei vielä kerro yhtään mitään kokemuksen sisällöstä. Mm. kaikki koettavissa olevat naisen fyysiset tuntemukset (vaikka PMS-oireet) puuttuvat siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat sidoksissa fyysiseen/biologiseen kehoon eli reaalitodellisuuteen.
  Minkälaisia konkreettisia ajatuksia, tuntemuksia jne. tällaisella miehellä on, joista hän päättelee olevansa nainen?
  Minkälaisia konkreettisia ajatuksia, tuntemuksia jne. tällaisella miehellä on, joista hän päättelee, ettei ole mies?

  Timo Lehtonen

  Outi Mäki kirjoitti 11.8.2016 20:11: ”…minua kiinnostaa monipuolisempi kuvaus siitä, miten itsensä naiseksi tunteva mies olonsa kokee. Ei ole olemassa mitään yleispätevää, yksiselitteistä naisenaolemiskokemusta, jonka voisi tyhjentävästi kuvata pelkällä sanalla nainen. Jos joku sanoo kokevansa itsensä naiseksi, sellainen kommentti ei vielä kerro yhtään mitään kokemuksen sisällöstä.”

  Tuon tekstin sanomassa on erittäin mielenkiintoinen näkökulma. Aloin pohtia mitä itse koen (=tuntea elämyksellisesti) ja millä tavalla itsestäni, kun ajattelen kokevani, että olen sukupuoleltani aito mies. Koen olevani sukupuoli-identiteetiltäni 100 % mies.
  Päällimmäisenä asiassa tuli mieleeni ”todistusaineistona”, että minulla on penis ja että olen hedelmöittänyt lasteni äidin. Olen hedelmöittävä, en hedelmöittyvä – olen siis miessukupuolta edustava henkilö.
  Toiseksi tulee mieleeni, että olen tuntenut olevani kaikkiin seikkoihin liittyen lapsena ja nuoruudessani aina luonnostaan 100 % poika ja muiden poikien joukkoon kuuluva. Aikuisena olen tuntenut olevani kaikkiin seikkoihin liittyen aina luonnostaan 100 % mies ja muiden miesten joukkoon kuuluva. En voi edes kuvitella sellaista mennyttä aikaa, että minut olisi lapsena/nuorena sijoitettu missään yhteydessä tyttöjen joukkoon kuuluvaksi tai aikuisena naisten joukkoon kuuluvaksi. Tuosta tuli mieleeni ilmaus ”kuuluu joukkoon” ja käsite ”joukko-oppi” https://fi.wikipedia.org/wiki/Joukko-oppi.
  Kolmanneksi tuli mieleeni, että olen ulkoiselta olemukseltani selvästi mies. Minulle kasvaa luonnostaan ”miehen parta” ja toiset ihmiset tunnistavat minut mieheksi käsittääkseni välittömästi ”matalasta miehen” puheäänestä. Toiset ihmiset tunnistavat minun olevan mies käsittääkseni pelkästään jo kasvojen piirteistä. Yleisesti eläinten kohdalla naaraat ja urokset erottaa toisistaan jo pelkän ulkoisen seikan perusteella.
  Olen joutunut käymään urologin vastaanotolla. Koskaan ei ole tullut edes mieleeni, että minun olisi pitänyt mennä gynekologin (naistentautilääkäri) vastaanotolle.

  ->Totean, että olen aidosti mies (täysikasvuinen miessukupuolta oleva ihminen).

  ”…Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies. Tästä käytetään Suomessa tavallisesti käsitettä transsukupuolisuus. Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies...”
  Lähde: HE 19/2014 - Hallituksen esitys eduskunnalle yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi
  1.4 Laki tasa-arvovaltuutetusta
  6 §. Voimaantulo. Lain voimaantulosta säädettäisiin erillisellä voimaanpanolailla.
  http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019... / http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Kyllä. Sukupuoli-identiteettisi on siis miehen identiteetti ja on kokemustesi myötä koostunut niistä merkityssisällöistä, joita liität mies-sukupuoleen.

  Jollain toisella Timolla asia saattaa olla toisin...

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Minä ajattelen samoin - ei ole olemassa yleispätevää naisena tai miehenä olemisen muotoa ja siten myös transnainen kokee naiseutensa individualistisesti niiden naiseuteen liittämiensä merkitysten ja oman kehollisen sosiaalistumisprosessinsa kautta.

  Kaikille cis-naisillekaan ei tule elämänsä aikana kaikkia koettavissa olevia naisen fyysisiä tuntemuksia...

  Aika paljon löytyy heti netistäkin transsukupuolisten omaelämäkertoja, joista voi hakea heidän subjektiivisia tuntemuksiaan oman sukupuolensa tunnustamisen vaikeudesta, ympäristön tuottamista muista vastuksista ja näiden selvittämisestä - yleensäkin omaa sukupuolta koskevan tiedon saanti on ollut aikojen saatossa vaihtelevaa ja melko salattua, joten miehiksi ja naisiksi on perinteisesti kasvettu hyvinkin kurinalaisesti niukalla tiedolla ja perinteisiin nojaten. Tanskalais-amerikkalaisen Christine Jørgensenin elämänkerta osoittaa, että transsukupuolisilla tämä tiedonsaannin vaikeus on ilmeinen ja he rakentavat käsitystään sukupuolestaan samojen stereotypioiden varassa kuin ns. valtaväestökin :

  http://www.christinejorgensen.org/MainPages/Home.html

  Timo Lehtonen

  ”Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies. Tästä käytetään Suomessa tavallisesti käsitettä transsukupuolisuus."
  (HE 19/2014 - Hallituksen esitys eduskunnalle yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019).

  Lain transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta (563/2002) mukaan henkilö voidaan tietyin edellytyksin vahvistaa kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietolaissa (507/1993) tarkoitettuun väestötietojärjestelmään merkitty. Aito mies on siis mahdollista vahvistaa sukupuolitiedoltaan kuuluvaksi naissukupuoleen ja aito nainen on mahdollista vahvistaa sukupuolitiedoltaan kuuluvaksi miessukupuoleen. Tuo vahvistaminen ei tarkoita henkilön tosiasiallisen sukupuolen muuttumista toiseksi siitä mitä se oli henkilön syntyessä: ominaisuuksiltaan hedelmöittävä henkilö ei muutu hedelmöittyväksi eikä hedelmöittyvä henkilö muutu hedelmöittäväksi tuossa prosessissa. Aito mies on tuollaisen prosessin jälkeen "pseudonainen" (näennäisesti nainen). Aito nainen on tuollaisen prosessin jälkeen "pseudomies" (näennäisesti mies).

  Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...
  "Tutkimuksen tavoitteena on selvittää sukupuoli-identiteettiä. Korjaushoitojen edellytyksenä on, että kyseessä on transseksuaalisuuden F64.0 kriteerit täyttävä, pysyvä sukupuoli-identiteetti eikä psykiatrinen häiriö tai tilapäinen ajatus sukupuolen muuttamisesta."
  "Diagnoosin varmistuttua voidaan aloittaa hormonihoito ja vuoden kestävä tosielämän vaihe (uuden roolin omaksuminen), minkä jälkeen Tampereen yliopistollisen sairaalan puoltavan kannanoton myötä voidaan käynnistää sukupuolen juridinen ja kirurginen muuttaminen."

  Diagnostiset kriteerit ICD-10 - F64.0 Transsukupuolisuus
  A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana.
  Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli.
  B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta.
  C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.
  http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...

  "...Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies...”
  (HE 19/2014 - Hallituksen esitys eduskunnalle yhdenvertaisuuslaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2014/20140019).

  Lainaus edeltä: "Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli."

  Koska henkilö voidaan vahvistaa sukupuolitiedoltaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmässä merkitty, niin eikös silloin tasa-arvon nimissä itsensä 50 % naiseksi ja 50 % mieheksi kokevan henkilön pitäisi saada vahvistettua itsensä sukupuolitiedoltaan kuuluvaksi kumpaankin sukupuoleen (mies ja nainen) väestötietojärjestelmässä. Eikös tasa-arvon nimissä tällaisen henkilön pitäisi saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman kehonsa muuttamiseksi sellaiseksi, että siinä olisi tasapuolisesti miehelle ja naiselle tyypillisiä piirteitä (esim. bassoääni, isot rinnat, runsas parran kasvu, naismainen kasvonpiirre, miehen ja naisen ulkoiset sukupuolielimet).

  Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan tekstin mukaan korjaushoitojen edellytyksenä on, että kyseessä on transseksuaalisuuden F64.0 kriteerit täyttävä, pysyvä sukupuoli-identiteetti eikä psykiatrinen häiriö tai tilapäinen ajatus sukupuolen muuttamisesta. Vasta diagnoosin varmistuttua ja tiettyjen toimenpiteiden täyttymisen jälkeen voidaan käynnistää sukupuolitiedon juridinen muuttaminen.

  Ilman asiantuntijoiden tekemää diagnoosia siitä, että kyseessä on pysyvä sukupuoli-identiteetti (syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö kokee olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö kokee olevansa mies) eikä psykiatrinen häiriö tai tilapäinen ajatus sukupuolen muuttamisesta, ei siis voida käynnistää sukupuolen juridista muuttamista.
  Tuo on järkevä periaate, josta ei pidä luopua.

  Käyttäjän jiihooantikainen kuva
  Juho Antikainen

  Minusta ei.

  Juridisen sukupuolimerkinnän muuttamiseksi ei välttämättä tarvita erikoislääketieteellistä arviota eikä etenkään pakkosterilisaatiota - sukupuolihan on hyvin subjektiivisesti määrittyvä ominaisuus ...

  Käyttäjän OutiMki kuva
  Outi Mäki

  94: Sukupuolen sisällä kokemiset määrittyvät subjektiivisesti. Sukupuoli itsessään määrittyy objektiivisesti.
  Sterilisaatiovaatimus liittyy ymmärtääkseni siihen, että jos ihminen kokee oikeasti olevansa nainen, se sulkee pois kyvyn siittää lapsi - koska sellaista ihmistä ei ihmiskunnassa ole milloinkaan ollut yhtään. Vaatimus sukupuolen muuttamisesta perustuu valehteluun sukupuolikokemuksesta, jos henkilö haluaa olla yhtä aika mies ja nainen. Kaikenlaista voi tietysti haluta, mutta yhteiskunnalla ei ole mitään velvollisuutta stepata niiden vaatimusten tahdissa.
  87: ”omaa sukupuolta koskevan tiedon saanti on ollut aikojen saatossa vaihtelevaa ja melko salattua, joten miehiksi ja naisiksi on perinteisesti kasvettu hyvinkin kurinalaisesti niukalla tiedolla ja perinteisiin nojaten.”
  Tyttö kasvaa naiseksi, vaikkei saisi mitään tietoa naiseksi kasvamisesta. Samoin poika kasvaa mieheksi, vaikkei saisi asiasta informaatiota. Sen sijaan sukupuolikokemus häiriintyy, jos esim. vuoden vanhasta alkaen äiti alkaa hokea pojastaan, että se on selvä homo. Tai jos veljessarjan nuorimmalle kerrotaan jatkuvasti tarinoita, miten hänestä toivottiin tyttöä, ja toistetaan, mikä nimi hänelle oli suunniteltu, jos hän olisi ollut tyttö. Tämän kaltaista vahingollista aivopesua kutsuvat jotkut tiedoksi.

  Toimituksen poiminnat

  Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset