jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Työ ja perhe-elämä -ohjelma

  • Working class family in wartime
    Working class family in wartime

Sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämä ja rahoittama sekä Työterveyslaitoksen koordinoima Työ ja perhe-elämä -ohjelma on ehken tämän ajan tärkeimpiä sukupuolten tasa-arvoa edistäviä  hankkeita  julkisten WC-tilojen muuttamisen unisex-vessoiksi ohella.

Ohjelmassa keskitytään työn ja perhe-elämän työelämän ja työpaikkojen näkökulmasta. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella tarkoitetaan tässä ohjelmassa paitsi omien lasten hoitamisen yhdistämistä työssäkäymiseen niin myös ikääntyvien omaisten hoitamisen ja työssäkäynnin synkronointia.

 

   "Työ- ja perhe-elämä -ohjelmassa kerätään ja välitetään tietoa ja hyväksi havaittuja käytäntöjä, joilla voidaan helpottaa työn ja erheen yhteensovittamista.

Onnistunut työn ja perheen yhteensovittaminen näkyy työpaikalla työntekijän hyvinvoinnin ja tuottavuuden lisääntymisenä. Työn ja perhe-elämän tasapainoa voidaan parantaa muun muassa työaika- ja työjärjestelyillä, yksilöllisillä joustoilla ja työnantajia valmentamalla."


Työelämän murroksien ja väestön ikärakenteen muutoksen vuoksi työn ja perheen yhteensovittamisen helpottaminen on tuiki tärkeää, sillä jo nyt joka neljäs työssäkäyvä suomalainen huolehtii ansiotyönsä ohella omaisesta tai läheisestään tämän korkean iän, vammaisuuden tai sairauden vuoksi ja myös lastenhoitovastuiden odotetaan jakautuvan jatkossa entistä tasaisemmin vanhempien kesken. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.A:"..on ehken tämän ajan tärkeimpiä sukupuolten tasa-arvoa edistäviä hankkeita _julkisten WC-tilojen muuttamisen unisex-vessoiksi ohella_."

Siis sano Juho ettet ole tosissasi, ethän?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta toinen puoli - unisex-vessojen yleistymisen voi olettaa purkavan tasa-arvon edistymistä jarruttavia asenteita tehokkaammin kuin koko sosiaali- ja terveysministeriön alainen tasa-arvo-osasto julkaisuineen ja tutkimuksineen. Ns. tavallinen kansa harvoin edes ylimalkaisesti tutustuu viranomaisten jakamaan ohjeistukseen tms. tietoon - vessa-asioinnin "sukupuolineutraalistaminen" tuntuu sen sijaan konkreettisesti arjen elämässä...

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiselle taas voin nähdä useita hyötynäkökulmia, joista yksi on työssä jaksamisen tukeminen ja yhtenäisten työurien pidentyminen.

TTL:n verkkokirjassa "Työ ja terveys Suomessa 2013" mainitaan, että vuonna 2010 työpahoinvoinnin laskennalliset kustannukset olivat valtakunnan tasolla noin 41 mrd euroa, missä summassa on mukana ennenaikainen eläköityminen, työssä sairastumiset terveydenhoitokuluineen ja sairauspoissaolojen työpanosta alentava vaikutus. Työhyvinvoinnin kehittäminen kohdennetulla, mutta laajalla, osa-alueella, näkyy kansantalouden tilikirjassa tulona...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset