jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kuuden tunnin työpäivään siirtyminen oLisi kansantaloudellisesti kannattavaa

Työajan lyhentämisen hyödyllisistä vaikutuksista kansantalouteen esitetään aika ajoin valistuneita mielipiteitä - alkukesästä muistamme Vasemmistoliiton mainion puheenjohtajan Li Anderssonin työelämän uudistamista koskevat toimenpide-ehdotukset, joista etenkin ehdotus kuuden tunnin työpäiväkokeiluista otti heti tuulta julkisuuspurjeisiinsa.

Ajatus kokonaistyöajan lyhentämisestä on tässä nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä toki varsin radikaali, sillä esimerkiksi istuva hallitus on jo sitouttanut sopimusneuvotteluilla lähes koko työmarkkinakoneiston nykyisen työajan pidentämiseen sen oletettujen kilpailukykyä vahvistavien seikkojen vuoksi huolimatta siitä, että näiden erinäisten toimien positiiviset vaikutukset kansantaloudelle tullevat olemaan itsessäänkin varsin minimaaliset. Palkkaorjuudesta koituva hyöty kasaantuu tai sentraloituu joka tapauksessa tunnetusti aina omistavalle luokalle, joten kiky-sopimusta on syytäkin tarkastella lähinnä omistavan luokan varallisuutta kasvattavana vedätyksenä, mikä ei palkansaajalle tuo muuta kuin uusia velvotteita.

Kuuden tunnin työpäiväkokeiluista on jo kokemusta mm. Ruotsissa, jossa lyhyen työajan vaikutuksia tuottavuuteen on tutkittu usealla erilaisella toimialalla. Esimerkiksi Göteborgilaisessa vanhusten hoitokodissa kuuden tunnin työpäivien todettiin yksiselitteisesti parantavan työntekijöiden jaksamista ja tuottavuutta, mikä ilmentyy mm. vähäisinä sairauspoissaoloina, laadukkaampana hoitotasona ja työntekijöiden innovatiivisuutena työnsä kehittämisessä. 

New York Timesin haastattelemat työaikaa lyhentäviin kokeiluihin osallistuneet ruotsalaiset työntekijät tunnistavat saman suuntaisesti lyhyen ja tehokkaan työajan positiiviset vaikutukset heidän omaan jaksamiseensa ja vastaavasti  monet työnantajatkin toteavat lyhemmän työajan yksiselitteisesti kasvattavan tuottavuutta myös lisätyövoimasta aiheutuvia kustannuksia enemmän. 

Työajan lyhentämisen kumulatiivisia pitkäaikaisvaikutuksia kansantalouteen voi näiden kokeiden perusteella pitää vain ja ainoastaan myönteisinä - työhyvinvoinnin parantuminen edistää työssä jaksamista ja pidentää työntekijöiden työuria. Ennenaikainen eläköityminen työkyvyttömyyden vuoksi ja työuran aikaiset sairastelut rasittavat kansantaloutta sosiaalisten tulonsiirtojen muodossa miljardeilla euroilla vuosittain ja voidaan ajatella myös pitkien stressaavien työpäivien kasvattavan osiltaan työtapaturmien ja työssä tehtyjen virheiden riskiä. Työhyvinvointiin panostamisella nämä kaikki haitat voitaisiin ennaltaehkäistä jo vuosikymmeniä etukäteen.

Kuuden tunnin työpäiviin siirtymisellä voidaan myös ajatella madallettavan melko korkeiksi kohonneita työttömyyslukuja - Suomen kansantalous pyörii vuosittaisesti melko tarkasti neljän miljardin tehdyn ansiotyötunnin voimin, joten työn tasaaminen olisi vakaa keino työllisyysasteen ja samalla kansalaisosallisuuden parantamiseksi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ei Suomi nouse sillä, että jokainen meistä sinnittelee kuusi minuuttia pidempään työpaikallaan tai että ylityöllistettyjen lähihoitajien lomarahoja vähennetään."

- Li Andersson -

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mielenkiinnosta, Onko vasemmistoliitossa paljonkin yrittäjiä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En ole laskenut yksin kappalein, tuskin yrittäjät kuitenkaan Vasemmistoliitossa ovat enemmistönäkään.

JOka tapauksessa nimenomaisesti yrittäjiä luulisi työn tuottavuutta parantavien keinojen, kuten tämä radikaali työajan lyhentäminen, kiinnostavan.

Tässä tuoreimmat Vasemmistoliiton ehdotukset pienyrittäjien asemien korjaamiseksi :

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3572427-vase...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Onko yrittäjillä varaa kustantaa 500 000 henkilöä kortistoon tai työvoimapoliittisten aktivointien kohteeksi?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Oma työpaikkani menisi nurin jos oltaisiin vain kuusi tuntia hommissa. En hirveänä siis arvostaisi jos vasurit saisitte tuon ehdotuksen läpi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

MIllä tavalla työpaikkasi menisi nurin, jos työaikajärjestelmä tasaisi työntekijäkohtaisen päivittäisen työajan kuudeksi tunniksi (tai 30 tunniksi viikossa)?

Kirjoituksessani esitellyissä kokeiluissa työajan lyhentäminen lisäsi yritysten tuottavuutta siinä määrin, että saatu lisäarvo kattoi lisätyövoimasta aiheutuvat kustannukset ja tämän lisäksi jäi vielä vähän ekstavoittoakin kassaan...

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Jos uusia heppuja ei palkattaisi, aikaa tehdä projektit jäisi 25% vähemmän. Se tarkoittaisi että projekteja, joista tulomme tulevat, saataisiin vuodessa 25% vähemmän ulos. Liikevaihto vähenisi saman. Voitotkin vähenisivät saman. Ehkä se ei vielä firmaa kaataisi, mutta jos tuosta 6h työstä pitäisi maksaa 8h palkka niin se olisi loppu. Ei työnantajani minkään kultakolikkovuoren päällä istu.

Tunnen kyllä oman tuottavuuteni ja olen satavarma, etten saa 2h normaalia työmäärää kiinni lisääntyvällä tuottavuudella. En yksinkertaisesti ehdi kliksuttaa hiirtä niin paljon nopeammin. Enkä näe järkeväksi palkata tyyppiä viimeistelemään hommiani kahdeksi tunniksi per päivä. Kuka sitten haluaisi tehdä nuo 2h hommat 2h palkalla? Vai pitäisikö hänenkin saada 8h palkka?

Mikäli meillä olisi töissä kaksi hommiani tekevää 6h tekijää, pitäisi heidät laittaa vuorotöihin tai investoida ylimääräiseen työasemaan. Ja tuo työasema olisi sitten käytössä vain 75% tehokkuudella.

Helpoin olisi muuttaa niin, että 4h päivät 4h palkalla, jolloin entinen kahdeksan tunnin päivä voitaisiin vuorottaa tasaisesti ilman laitteistoinvestointeja ja työntekijäkulut pysyisivät samana. Puolella palkalla tosin voisin unohtaa suunnitelmat omasta asunnosta.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Samalla kun kuuden tunnin työpäivästä kevyesti ja varsin populistisesti höpötellään, niin unohdetaan kertoa, että Ruotsissa osissa paikoissa kokeilusta on luovuttu ja sen on todettu tulevan kalliiksi.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Tarkoittaako Antikainen 6 tunnin työpäivää, mutta kahdeksan tunnin palkkaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset