jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Parisuhteen rekisteröinti menossa pois "muodista"

Juridisesti samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinti on ainakin tilastojen valossa menettämässä alkuaikojen "hohdokkuuttaan" - Tilastokeskuksen PX-Net-tietokannan mukaan solmittujen rekisteröityjen parisuhteiden määrät ovat nimittäinkin vähentymässä dramaattisesti ja huomattavan nopeasti.

Vuonna 2013 solmittiin vielä 373 rekisteröityä parisuhdetta kun jo seuraavana vuonna uusien rekisteröityjen parisuhteiden määrä jäi 333:een ja vuonna 2015 enää 318 juridisesti samaa sukupuolta olevaa pariskuntaa astui käsi kädessä maistraatissa tai käräjäoikeudessa asianomaisen virkamiehen eteen vahvistamaan parisuhteensa.

Parisuhteen rekisteröinti tuli Suomessa mahdolliseksi maaliskuussa 2oo2 pitkällisten yhteiskunnallisten neuvottelujen ja arvokeskustelujen saattelemana. Mahdollisuutta solmia rekisteröity parisuhde pidettiin aikanaan yleisesti osoituksena yhteiskunnan liberalisoitumisesta ja sitä sivuten  seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustaistelun näkyvänä voitonmerkkinä.

"Paljon on" vettä virrannut sen jälkeen Maljapurossa - alkuaikojen huuman haihduttua rekisteröidystä parisuhteesta on muodostunut yksi vakiintuneen elämän vahvistetuista muodoista, joka sinänsä täyttää paikkansa moninaisten perhemallien joukossa, mutta joka ei juurikaan enää houkuttele ihmisiä sitoutumaan vahvemmin keskinäisten velvollisuuksien ja vastuiden siteisiin.

Rekisteröity parisuhde on siis nähtävästi menossa pois muodista tilastollisesti arvioiden jopa sellaista vauhtia, että tällä menolla parin vuoden kuluttua tuskin kukaan enää haluaa tulla sitoutuneeksi tähän yhteiselämän muotoon - mikä on mielestäni  sääli jo edellä mainitun pitkällisen lainsäätämiskamppailun  ja sitä sivunneen seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustaistelun vuoksi ... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niin :D

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Voisiko johtua siitä, että odotetaan avioliitto-oikeutta 1.3.2017 ja lykätään sormustenvaihto siihen asti?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuotakin seikkaa voi pitää varteenotettava selittäjänä...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Antikainen, eikös Euroopan Neuvoston ihmisoikeusssomimuksen 12 artikla selvästi määrittele oikeudesta avioliittoon ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun uudistus toteutettiin, niin siinä vaiheessa oli paljon patoutumia ja ne piti purkaa. Lisäksi kyseessä oli uutuuden viehätys.

Merkittävä osa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden osallisista on mieleltään edelleen yhteiskunnallisten instituutioiden ulkopuolisia yksilöitä eivätkä he siksi katso tarpeelliseksi "pönkittää establishmenttia" noudattamalla heille pohjimmiltaan heteroseksuaalisen yhteiskunnan armosta suomia normeja.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Ehkäpä ainakin osa odottaa pääsevänsä oikeaan avioliittoon. Katsotaan nyt siihen asti, kun uusi laki astuu voimaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Sukupuolineutraalin avioliiton tullessa voimaan ei uusien parisuhteiden rekisteröinti vanhojen pykälien mukaan ole enää sallittua.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Tuli siis pikkasen sellanen fiilis, että paljon melua tyhjästä.

oon kans funtsinut, että onkohan kyseessä muoti-ilmiö, ilmiö jossa nörttiydestäkin tehtiin tositeeveeseen mainstreamia kysymättä asiasta nörteiltä itseltään.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Eli kyseessä oli varsin marginaalinen ilmiö lobbaukseen nähden ? 300 - 400 parin rekisteröinti on varsin pientä verrattuna heteropariskuntien vastaaviin lukuihin nähden.

Kahden aikuisen avioliitto voitaisiin hyvin sitoa siihen onko heillä yhteisiä lapsia. Vain tällä on oikeasti merkitystä kyseisessä instituutiossa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Kahden aikuisen avioliitto voitaisiin hyvin sitoa siihen onko heillä yhteisiä lapsia. Vain tällä on oikeasti merkitystä kyseisessä instituutiossa."

Hyvä näkökulma asiaan. Tämän lisäksi avioliiton velvoitteita ja eroamisen ehtoja voitaisiin tiukentaa sekä uudelleenkriminalisoida uskottomuus. Perheen ja perheen ehjänä pysymisen vuoksihan näitäkin on avioliitossa tarkkailtu ja ylipäätään oltu kiinnostuneita siitä pysyykö joku pari yhdessä vai ei. Eihän sillä muuten yhteiskunnan kannalta ole merkitystä.

Yhä edelleen on pakollinen harkinta-aika erossa. Sitäkin voisi pidentää ainakin siihen mitä se aiemmin oli. Ja palauttaa velvoite kertoa eron syy.

No, nämä ovat omia näkemyksiäni, mutta mielestäni avioliitolla joka sisältää pelkkiä "oikeuksia" ja on lisäksi täysin vapaaehtoinen ja "parin oma asia", ei tee yhtään mitään, instituutiona.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

"Kahden aikuisen avioliitto voitaisiin hyvin sitoa siihen onko heillä yhteisiä lapsia"

Eli esim. yli 60-vuotiaiden tai hedelmättömien heteroidenkin avioliitot kieltoon?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset