jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tasa-arvolaki ja sukupuolen moninaisuus

  • Pörriäisten moninaisuus :)
    Pörriäisten moninaisuus :)

Viime päivinä on käynyt ilmeiseksi, etteivät edes kaikki lainsäätämistyötä tekevät kansanedustajat ymmärrä vuoden 2015 alusta voimaan tulleen uudistetun tasa-arvolain tarkoitusta ja soveltamisaluetta. Tästäkin syystä, kohottaakseni kansallisen yleissivistyksen tasoa ja muutenkin mukavana miehenä kirjoitan nyt keskeisestä tasa-arvolakiin tulleesta uudistuksesta asiallisen informatiivisessa hengessä. 

Tosin tämä varsinainen asiateksti on nyt varmuuden maksimoimiseksi suoraa lainausta tasa-arvolain toteutumista valvovan viranomaisen verkkosivuilta - tasa-arvovaltuutetun toimisto tiedottaa tasa-arvolaista ja sukupuolen moninaisuudesta seuraavaa :

   " Ihmiset ovat sukupuoli-identiteetiltään ja sukupuolen ilmaisultaan moninaisia, eivätkä kaikki ole sukupuoleltaan yksiselitteisesti naisia tai miehiä. Kysymys on aste-eroista sukupuolen kokemisessa. Sukupuolen kokemus voi olla mies tai nainen tai jotakin siltä väliltä. Osa ei tunnista itseään ollenkaan perinteisessä mies-nainen -jaottelussa. Tästä syystä sanalliset ilmaisut ja luokittelut eivät sovi helposti yhteen käytännön elämän kanssa. Yksilötasolla luokittelu perustuu viime kädessä kunkin ihmisen omaan käsitykseen sukupuolestaan.

Uusi 1.1.2015 voimaan tullut tasa-arvolaki ottaa huomioon sukupuolen moninaisuuden. Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.  Lisäksi tasa-arvolaki velvoittaa viranomaisia, kouluksen järjestäjiä ja työnantajia ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.

Tasa-arvolaissa sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan ja sukupuolen ilmaisulla sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla. Sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä annettuja säännöksiä sovelletaan myös syrjintään, joka perustuu siihen, että henkilön fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmiset, kuten transsukupuoliset, transgenderit (muunsukupuoliset) ja transvestiitit, sekä intersukupuoliset henkilöt.

Transsukupuoliset eivät koe kuuluvansa siihen sukupuoleen, johon heidät on syntymän hetkellä määritelty. Tätä sukupuoliristiriitaa voidaan tarvittaessa korjata esimerkiksi hormonihoidolla ja kirurgialla. Aina lääketieteellisiä sukupuolenkorjaushoitoja ei voida kuitenkaan antaa tai niihin ei haluta ryhtyä.

Sukupuolenkorjausprosessi on elämänvaihe, jonka aikana transsukupuolinen henkilö saa halutessaan lääketieteellistä sukupuolenkorjaushoitoa, hänen juridinen sukupuolensa ja nimensä muuttuvat ja hän elää sosiaalisesti oman sukupuoli-identiteettinsä mukaisesti.

Transvestiitit ovat ihmisiä, jotka haluavat ilmentää myös persoonassaan olevaa toista sukupuolta. Enemmistö on miehiä, jotka haluavat toisinaan tuoda esiin naiseuttaan pukeutumalla naisiksi ja toimimalla naisen roolissa.

Transgenderit (muunsukupuoliset) ovat ihmisiä, jotka elävät mieheyden ja naiseuden rajalla, välillä tai ulkopuolella. Transgender (muunsukupuolinen) voi kokea olevansa sukupuoleton, sukupuoleltaan määrittelemätön tai omanlaisensa yhdistelmä miehisenä ja naisellisena pidettyjä ominaisuuksia, tyyliä ja persoonallisuuden piirteitä. Osa transgendereistä tarvitsee samantyyppisiä hoitoja kuin transsukupuoliset saadakseen kehonsa vastaamaan sukupuoli-identiteettiään.

Intersukupuolisuus on synnynnäinen tila, jossa yksilön fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen. Liian nuorena, intersukupuolisen lapsen mielipidettä huomioon ottamatta tehty sukupuolen määrittäminen ja korjausleikkaukset voivat johtaa sukupuoli-identiteetin ristiriitaan ja myöhemmin sukupuolen korjausprosessiin."

 

Niin?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (70 kommenttia)

Ilkka Huotari

"eivätkä kaikki ole sukupuoleltaan yksiselitteisesti naisia tai miehiä. Kysymys on aste-eroista sukupuolen kokemisessa"

Opas sekoittaa sukupuolen ja sukupuolen kokemisen (sukupuoli-identiteetin). Nämä ovat käsittääkseni nyt vallitsevan käsityksen mukaan kaksi eri asiaa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

Tarkoitatko sitä opettajille suunnattua opasta? Ei se ainakaan minua opettajana sekoittanut, enkä ole kollegoilta kuullut, että olisi heitäkään. Mikä kohta siinä sinun mielestä sekoittaa nuo asiat?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Opetushallituksen tuottama opas peruskoulujen opettajille toiminnallisen tasa-arvosuunnitelman laatimisen tueksi on täysin linjassa tasa-arvolain ja tasa-arvovaltuutetun näkemyksen kanssa - viime aikoina kuultu pörinä tarpeellisen oppaan sisällön ympärillä on mielestäni ollut ylimitoitettua ja poliittisesti tarkoitushakuista. Opashan on lähes selkokielinen ja asian ymmärtämisen helpottamiseksi oppaaseen on liitetty mukaan laaja sanasto keskeisistä "vieraista" tai uudehkoista termeistä...

Ilkka Huotari

#2

Se opas ja tuo tasa-arvovaltuutetun kannanottokin.

Tuossa kohdassa, mitä lainasin, annetaan ymmärtää, että sukupuoli määräytyisi kokemuksen mukaan eikä biologisesti (biologiaa ei mainittu mitenkään). Näin oli muistaakseni siinä oppaassakin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #5

Eli luulet, että koulujemme opettajat eivät ymmärrä eroa biologian sukupuolikäsityksen ja sukupuolen arkisen kokemisen välillä vaan menevät sekaisin? Et nyt ole varmaan lukenut itse opasta, sillä jos olisit niin ymmärtäisit miksi opas on hyvä koulujen arjessa toimiville, eikä millään tavalla sekava niin kuin annat ymmärtää. Lue se kokonaan äläkä vain luota niihin virheellisiin tulkintoihin.

Jos tuntisit koulujen arkea niin ymmärtäisit opasta paremmin. Kun teet työtäsi jatkuvasti erilaisissa lasten ja nuorten ryhmissä, joissa pitää kuitenkin yrittää aina ymmärtää kuinka paljon yksilöiden yksittäisillä kokemuksilla on merkitystä niin ymmärtäisit miksi tällaiset oppaat ovat tärkeitä työkaluja opettajille.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

En sanonut opettajista mitään, sanoin vain noista kannanotoista.

Ne siis valehtelevat. Ei olisi paljon vaadittu, että olisi laittanut ne vaadittavat ja puuttuvat sanat sinne, jotka olisi tehneet niistä kannanotoista totta.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #24

Opas on suunnattu opettajille, joten eikö kannattaisi kysyä opettajalta, että sekoittaako se jotain? Tai sitten lukea opas ja päätellä itse. Sanoit kuitenkin, että opas sekoittaa asian.

Nyt en ymmärrä, että ketkä mielestäsi valehtelevat?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

Selitin asian mielestäni jo.

Miksi kysyisin opettajilta, näenhän itsekin, mitä siinä lukee?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #26

Et selittänyt. Kuka valehtelee ja mitä?

Opas on tarkoitettu opettajille ja sen sisällön merkityksen ymmärtää paremmin, jos tietää miten koulun arki toimii opettajan näkökulmasta. Opas ei sekoita mitään, jos ymmärtää kontekstin. Jos lukee vain ei-opettajien reaktioita oppaaseen, jonka sisältöä he eivät ymmärrä ja pohjaa kritiikkinsä siihen niin silloin sinulla on väärä kuva oppaasta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Sanoin tämän:

"Tuossa kohdassa, mitä lainasin, annetaan ymmärtää, että sukupuoli määräytyisi kokemuksen mukaan eikä biologisesti (biologiaa ei mainittu mitenkään). Näin oli muistaakseni siinä oppaassakin."

Eli tässä se tasa-arvovaltuutetun kannanotto: "eivätkä kaikki ole sukupuoleltaan yksiselitteisesti naisia tai miehiä. Kysymys on aste-eroista sukupuolen kokemisessa"

Ei liene tieteellisesti vallitseva käsitys, että sukupuoli määräytyisi kokemisen perusteella?

Siinä oppaassa ongelmallinen kohta:

""
Oppaassa todetaan, että "jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä". Laukkasen mukaan muunsukupuolisuuden huomioon ottaminen rikkoo lakia.
"" http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/410720-ka...

Alku on ok, mutta ongelma tulee tuossa kohdassa, missä annetaan ymmärtää, että hän voisi valita sukupuolen kokemuksensa perusteella -- "vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen".

Ongelma on se, että näissä väitetään, sukupuolen voisi valita kokemuksensa perusteella, eikä se määräytyisi biologisesti. Tuo ei ole käsittääkseni vallitseva tieteellinen kanta, eli se on valehtelua. Vähintään pitäisi selittää se vallitseva kanta ja sitten laittaa omat hömpät perään jos siltä tuntuu.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #28

No nyt se selkis. Olet ymmärtänyt täysin väärin. Eihän tuossa puhuta mitään sukupuolen juridisesta tai biologisesta(tai mistään muustakaan tiedekategorisesta) valinnasta vaan sitä miten oman sukupuolisuutensa kokee. Sinä olet itse tai sitten noiden muiden valitusten perusteella itse vetänyt sen johtopäätöksen, että näin olisi.

Vai oletko aidosti sitä mieltä, että ihminen ei saa itse valita miten kokee sukupuolisuutensa? Ihminenkö pitää pakottaa kokemaan sukupuolisuutensa binäärisesti?

"Laukkasen mukaan muunsukupuolisuuden huomioon ottaminen rikkoo lakia."

Tätä lakiako?
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1986/19860609
jossa sanotaan mm. näin:

"Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä."

"Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tässä laissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan."

"Mitä tässä laissa säädetään sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä, sovelletaan vastaavasti syrjintään, joka perustuu siihen, että henkilön fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti naisen tai miehen."

Täytyy olla aika heikkolahjainen, jos tuon oppaan ja lain tulkitsee kuten Laukkanen. Oletko sinä samaa mieltä kuin Laukkanen?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #29

Ei sellaista käsitettä ole kuin muunsukupuolinen, sukupuolia on kaksi: uros ja naaras.

Tämä termi ei puhu identiteetistä mitään, vaan se puhuu nimenomaan sukupuolesta, ei sukupuoli-identiteetistä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #30

Sinä voit inttää tuota niin kauan kuin haluat. Sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sen kanssa miten esim. oppilaat kokevat oman sukupuolisuutensa arjessa, joka päivä. Sinusta ei olisi paljon hyötyä esim. koulussa jakamassa neuvoja:"Sinun pitää kokea sukupuolisuutesi kuin uros ja sinun taas kuin naaras, koska minä olen lukenut biologian kirjasta, että näin on." Tuolla inttämisellä ei ole mitään käytännön merkitystä.

Käsite muunsukupuolinen on olemassa, käsite on käytössä ja muunsukupuolisia on olemassa. Se, että sinä et näe naarautta tai uroutta pidemmälle ei ole mikään syy, ettemme me muut voisi. Tuo käsite ja sen asema melko varmasti selkeytyy jatkossa vielä enemmän ja onhan vähän tällä hetkellä semmoinen "paikanpitäjä" -termi.
http://transtukipiste.fi/muunsukupuolisuus/

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #31

Täh? Ei se ole mitään inttämistä, vaan tosiasian toteamista. Jos joku ei ymmärrä, mitä tuo termi yrittää kertoa, se ei ole minun ongelmani.

Paitsi, että tällaiseen menee aivan turhaa aikaa.

Voitko laittaa jonkun paremman lähteen?

No, minä voin: "Genderqueer, muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Genderqueer

Boldasin oleellisen kohdan, jotta helpommin käy selväksi, mistä on kyse. :)

---

Tuota muunsukupuolinen-termiä käytetään siis väärin ja harhaanjohtavasti. Se sana sellaisenaan tarkoittaa sukupuolta, koska siinä sanassa ei esiinny missään kohtaa sanaa "identiteetti", eikä käy selväksi, että sillä tarkoitettaisiin muka identiteettiä. Muunsukupuolinen sanana tarkoittaa sukupuolta. Siinä on yksi sen oppaan ongelmista.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #32

"Ei se ole mitään inttämistä, vaan tosiasian toteamista."

Nimenomaan, tosiasian, jolla ei ole mitään tekemistä tasa-arvolain tai tuon oppaan tai minkään niihin liittyvien käytäntöjen kanssa. Siksi sanon sitä inttämiseksi. Sinä intät täysin asiaankuulumatonta yksityiskohtaa. Sinä olet lukenut biologiassa, että on uroksia ja naaraita ja sitten tunnelinäkö sulkeutui ja tieto lakkasi menemästä sisään.

"Tuota muunsukupuolinen-termiä käytetään siis väärin ja harhaanjohtavasti. Se sana sellaisenaan tarkoittaa sukupuolta, koska siinä sanassa ei esiinny missään kohtaa sanaa "identiteetti", eikä käy selväksi, että sillä tarkoitettaisiin muka identiteettiä. Muunsukupuolinen sanana tarkoittaa sukupuolta. Siinä on yksi sen oppaan ongelmista."

Ei käytetä, sinä et vain ymmärrä, koska nämä ovat sinun naaras-koiras akselin ulkopuolella. Muunsukupuolinen on ihan selkeä termi. Väännetään nyt rautalangasta:

Tasa-arvolaki määrittelee sukupuoli-identiteetin:
"Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tässä laissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan."

Eli, kokemus määrittelee eikö vain? (Älä nyt harhaudu inttämään koiraista ja naaraista).

Sitten mietitään muunsukupuolisuutta ja heidän sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, josta sinä jankkaat. Ok? Pysytkö perässä?

Tähän sitten opas ottaa kantaa kun käsitykset muuttuvat:
"Ihmisen sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat moninaisia. Ne määrittyvät
biologian lisäksi sosialisaatiossa ja oppimisessa. Uusi tieto ja uudet ajatukset
tarvitsevat myös uusia sanoja."

Meillä on siis asiasta uusi käsitys, joten tarvitsemme uusia sanoja. Näinhän se on aina ollut eikö vain? Noh, opas tarjoaa siihen täsmälleen lain kanssa yhtenevän näkökulman:
"Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.
Useimpien ihmisten sukupuoli-identiteetti vastaa heille syntymässä määriteltyä
sukupuolta. Sukupuoli-identiteetti on kuitenkin aina yksilöllinen."

Jos siis sukupuoli-identiteetti on aina(sekä oppaassa että laissa) ihmisen kokemus omasta sukupuolestaan ja se kokemus aina yksilöllinen niin kyllä se on kovin loogista sanoa ei-binääristä henkilöä muunsukupuoliseksi. Ei se ole väärinkäyttöä eikä se johda harhaan. Sinä luot nyt itse joko ymmärtämättömyyttäsi tai inttämisen ilosta ristiriidan jota ei oikeasti ole oppaassa tai laissa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #34

Et vissiin oikein ymmärrä mistä tässä jankataan. Olin tuosta kaikesta samaa mieltä, paitsi lopun johtopäätöksestä:

"kyllä se on kovin loogista sanoa ei-binääristä henkilöä muunsukupuoliseksi."

Ei ole (mielestäni). Identiteetti voi olla mitä tahansa (koska se on psyykkinen tila), mutta sukupuoli on edelleen vain joko-tai (koska se on biologinen).

Muunsukupuolinen-termi on pelkkää hömppää edelleen.

Tämän kanssa olin samaa mieltä:

http://mustaorkidea.blogspot.fi/2016/06/kun-sukupu...

"Sukupuolen monimuotoisuudesta puhuttaessa pitäisikin puhua monimuotoisuudesta sukupuolen sisällä. "

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #35

Ymmärrän kyllä mitä jankkaat mutta sinä et ymmärrä kuinka merkityksetön ja pikkumainen tuo jankkaaminen kaikissa näissä kommenttiesi konteksteissa oikein on. Kaikille muille tuntuu olevan selvää mitä sukupuolella sekä tasa-arvolain että oppaan kohdalla tarkoitetaan. Sinä haluat jatkuvasti liittää sen vain lisääntymissolujen ominaisuuksiin, joilla ei ole kummankaan kohdalla mitään merkitystä.

Tässä on nyt jokin ihmeellinen kynnys, jonka yli et millään pääse vaan olet edelleen sitä mieltä, että et uskalla puhua sukupuolen moninaisuudesta. Ehkä sinun pitäisi oikeasti lukea tuo opas, siinä on sinulle niin rohkaiseva mainoskin heti alkuun:

"Tämä opas tuo esiin sukupuolten tasa-arvon haasteita, kannustaa lisäämään ymmärtämystä sukupuolen moninaisuudesta sekä antaa tietoa sukupuoleen perustuvasta ja seksuaalisesta häirinnästä."

Opas kannustaa sinua lisäämään ymmärystä sukupuolen moninaisuudesta ja päästämään irti lisääntymissolufixaatiosta, josta ei ole mitään hyötyä keskustelun kannalta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

Ei kiinnosta lukea mitään hömppää. Laita jotain tieteellisiä lähteitä.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #37

Mitä tieteellisiä lähteitä? Etkö sinä ymmärrä mitä varten tuo opas on tehty? Oletko edes lukenut sitä? Se on pohjustusta tehtävää perusopetuksessa tasa-arvotyötä varten ja sen tarkoitus on auttaa käymään keskustelua sukupuolen kokemisen moninaisuudesta:

"Tämä opas herättää pohtimaan suomalaisen yhteiskunnan tasa-arvon puutteita ja perusopetuksen keinoja muuttaa valitsevaa tilannetta. Oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä tasa-arvotyöstä. Opas kokoaa tasa-arvotyön velvoitteet sekä antaa selkeän tietopohjan tasa-arvosuunnitelman laadintaan."

Opettajan kannalta tasa-arvolaki tai tasa-arvo opas eivät ole hömppää. Sinä käyt nyt jotain täysin irrallista keskustelua, jota kukaan muu näissä puheenvuoroissa ei käy. Sama oli Laukkasen ongelma, hänen kritiikillään ei ollut mitään tekemistä tasa-arvolain tai tuon oppaan käytännön soveltamisen kanssa.

Olet taasen ymmärtänyt väärin jos luulet, että tätä tasa-arvo työtä tehdään biologian kirja kourassa luennoiden tai, että odotamme tieteellisiä tutkimuksia siitä miten oppilaat yksilöinä kokevat seksuaalisuutensa ja sitten kerromme oppilaille miten seksuaalisuus pitää kokea. Tässä asiassa tieto karttuu ja tasa-arvo edistyy vain tekemällä pitkäjänteistä työtä yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. En ymmärrä minkälaista tieteellistä tietoa sinä nyt kärtät?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #39

Turhaa lässytystä, koska opas valehtelee.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #41

Ja mikä se vale on? Äläkä nyt tarjoa omia väärinkäsityksiäsi. Esitä se valhe, älä noita jankkaamiasi vääriä tulkintoja tai täysin asiaankuulumatonta inttämistä lisääntymissolujen perusteella binäärisesti jaoteltavasta sukupuolesta. Sillä ei ole mitään tekemistä sisällön kanssa.

Voitko vielä sanoa, että mitä tieteellistä tietoa sinä nyt kaipasit? Se jäi vähän auki. Mikä tieteellinen tieto olisi tasa-arvolain tai tuon oppaan sisällön kannalta relevanttia?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #42

Olenhan sen sanonut jo monta kertaa. Opas antaa ymmärtää, että sukupuoli määrätyisi kokemuksen perusteella.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #43

Tämä on siis mielestäsi valhe?

"Jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden
ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä."

Mutta eikö siis sukupuolen kokeminen määräydy sukupuolen kokemisen perusteella? Tuossahan puhutaan ihan selkeästi sukupuolen kokemisesta, eikä sinun jankkaamastasi biologisesta lisääntymissolumääritelmästä, eihän ihminen niitä varsinaisesti "koe". Miten ihmeessä voit tuosta päätellä mitään muuta?

Sinun mielestäsi ihminen ei siis saa kokea olevansa jotain naiseuden tai mieheyden ulkopuolelta ja on valhetta väittää näin voisi tehdä? Ja ihminen ei saa määritellä itse miten kokee sukupuolensa, koska hänellä on tietynlaisia lisääntymissoluja? Tuostahan seuraa vain se, että meidän pitäisi sanella oppilaille miten heidän pitäisi kokea oma sukupuolensa. Et sinäkään varmaan sitä halua.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45

Olen selittänyt jo monta kertaa. Muunsukupuolinen-termi tarkoittaa suoraan tulkittuna "jotain muuta sukupuolta". Ei identiteettiä, vaan sukupuolta.

Sukupuolia on vain kaksi, joten tuollaista käsitettä ei ole olemassa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #46

Sinä olet nyt tahallaan yksinkertainen. Tuossahan sanotaan selkeästi koko ajan, että kysymys on kokemisesta ja muunsukupuolisuuden kokeminen oppaan mukaan tarkoittaa:

"muunsukupuolinen eli jotain naiseuden
ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä"

Opas siis määrittelee termin selkeästi(ymmärrätkö mitä "eli" tarkoittaa) ja sanoo, että kysymys on sen kokemisesta mutta sinä väität sitä valheeksi, koska sinä puhut sukupuolesta eri tavalla.

Etkö sinä ymmärrä mitä "kokea sukupuoli" tarkoittaa? Eikö sinulla ole mitään muuta kokemusta omasta sukupuolestasi kuin se, että joku on kertonut sinulla olevan uroksen lisääntymissoluja?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

Ei muuta mitään. Kuten sanottu, siinä annetaan ymmärtää, että sukupuoli määräytyisi kokemisen perusteella.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #48

Nythän minä hoksasin ymmärryksesi pulman. Sinä luit väärin tuon lauseen alun.

"Jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen..."

Sinä luit tuon "määritellä, millainen" ja luulit, että sillä tarkoitetaan määräytymistä(määrätyksi tulemista) ja sitä myötä tulkitset, että oppaassa sanotaan sukupuolen määräytyvän kokemuksen perusteella. Se on virheellinen tulkinta.

Kielitoimiston sanakirja:

määritellä
1. esittää määritelmä, definioida. Tätä käsitettä ei ole laissa määritelty. Määritellä, mitä sähkö on.
2. luonnehtia, muotoilla, ilmaista sanoin; vrt. määrittää 2. Puolue määritteli toimintalinjansa. Määritteli kantansa epäselvästi. Vaikeasti määriteltävä tunne.
3. kartettavaa käyttöä. Tauti määriteltiin [paremmin: määritettiin] vihurirokoksi. Määritellä [paremmin: määrittää] seoksen koostumus. Tilanteen määrittelemä [paremmin: määräämä] ratkaisu.

määräytyä
tulla määrätyksi jnk mukaan, perustua jhk, aiheutua jstak. Verot määräytyvät tulojen mukaan, perusteella. Silmien väri määräytyy perintötekijöistä.

Siinä siis ihan selkeästi sanotaan, että kaikki saavat määritellä ihan itse millainen heidän kokemuksensa omasta sukupuolesta on, oli se sitten perinteiseen miehuuteen, naiseuteen tai johonkin muuhun perustuvaa. Sinä luulit siis, että oppaan mukaan jokainen voisi määrätä sukupuolensa?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #49

Kuinka pitkälle tässä tulkinnassa voikin mennä, että pystyy näkemään sitä, mitä haluaa?

Se opas puhuu pelkästään sukupuolista - mies, nainen ja "muunsukupuolinen". Se opas ei erota ollenkaan sukupuolta ja sukupuoli-identiteettiä, mitkä ovat eri asioita, myös WHO:n mukaan: "The World Health Organization considers gender and sex to be distinct concepts." https://en.wikipedia.org/wiki/Genderqueer.

Tässä pitää ottaa huomioon konteksti, mikä on nuoret oppilaat. Heillä ei ole sitä tietoa ja ymmärrystä, että sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti olisi eri asioita. Heille on luultavimmin olemassa vain sukupuoli. Ja tämä opas sanoo sitten näin:

"kokeeko hän olevansa sukupuolten välissä"

Eli koska kohderyhmä ymmärtää vain sukupuolen, eikä tee eroa sukupuoli-identiteettiin (eikä opas mitenkään selitä näitä käsitteitä), tästä ei voi päätellä muuta, kuin että opas yrittää tuoda esiin ajatusta, että oman sukupuoli olisi määriteltävissä oman tuntemustensa perusteella.

Sorry nyt, mutta ei tämä asia miksikään tästä muutu. Opas on selvästi virhellinen ja yrittää ajaa omaa vääristynyttä maailmankuvaansa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #50

Niin, tuo opas ei ole oppilaille, jos et sitä hoksannut. He eivät ole oppaan kohderyhmä vaan opettajat kuten minä. Minä en ymmärrä tuota kuten sinä ja veikkaan ettei kukaan kolleganikaan, joten ei hätää.

Opas on hyvä työkalu, sinä olet tulkinnut vain sitä väärin. Hyvä, että meillä on opettajia niin sellaiselta voidaan välttyä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #51

Oppilaat on se lopullinen kohderyhmä. Tämä on vähän niinkuin saivartelua jos väität, että tuo ei ole oppilaille tarkoitettu.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #52

Ei ole saivartelua. Opas ei ole oppilaille millään muotoa. Se on tarkoitettu opettajan harkinnanvaraiseksi tueksi. Jos yhtään ymmärtäisit opettajan arkea niin tietäisit, että noita oppaita pitää ymmärtää oikeassa kontekstissa. Minä ymmärsin sen oikein ja sinä väärin. Sen takia sitä ei ole tarkoitettu oppilaille vaan korkeakoulutetuille opettajille.

Tämä sama pätee ihan kaikkeen koulussa käytettävään materiaaliin. Kaikkia materiaaleja käytetään vain opettajan harkinnan ja tulkinnan kautta.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #53

Mitenköhän ymmärsin sen väärin? Se opas ei selittänyt mitään sukupuolen ja sukupuoli-identiteetin erosta. Tuskin edes kaikki opettajat ymmärtävät näiden eroa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #54

Lue ensin vaikka tasa-arvolaki huolella ja sitten opas uudestaan. Kuten sanoin, tuo opas on vain yksi monista opettajan työkaluista ja asioita pitää hieman ymmärtää jo ennen sen käsittelyä.

Jos et vielä sen jälkeen ymmärrä niin piipahda elokuussa lähimmässä peruskoulussa kysymässä, he varmasti neuvovat. Opettajankin kesäloma lienee liian lyhyt selitykseen tätä kautta jos et kaikista noista viesteistä hoksaa.

Hyvää kesää!

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #55

Tuo onkin mahtava keskustelutaktiikka: "Olet väärässä, mutta en kerro miten, ota itse selvää!".

Joo, mitäpä tuohon voi sitten sanoa.

Hyvää kesää sinnekin.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #56

Kerroin sinulle yksityiskohtaisesti miksi olet väärässä ja vääntämällä väänsin rautalangasta. Et ymmärtänyt. En valitettavasti pysty kohdallasi parempaan. Eivät kaikki oppilaatkaan aina opi kaikkea vaikka kuinka yrittää. Mutta ei silti pidä lannistua. Luulen, että sinulle sopisi paremmin lähiopetus tässä kohden, joten ota yhteyttä kuntasi perusopetukseen. Kyllä he ihan oikeasti sinua opastavat ymmärtämään tuota opasta.

Voit myös opiskella vaikka kasvatustieteitä ja kokeilla sitten uudestaan, kyllä se siitä jossain vaiheessa alkaa luonnistua. Nykyään pyritään opettamaan enemmän elinikäistä oppimista kuin meidän kouluvuosi. Ei kannata lannistua.

Juuso Hämäläinen Vastaus kommenttiin #41

Juu ei vastaa reaalimaailmaa. Nähty on. Näitä juttuja keksitään kovaan tahtiin sen mukaan ilmeisesti mitä kukin kokee olevansa. Onko kukaan selvittänyt vilkkaan mielikuvituksen tai erilaisuuden tavoittelun vaikutusta näihin tuntemuksiin? Entä ihan selkeiden mielen häiriöiden ja sairauksien?

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #37
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Henkilön sukupuoli-identiteetti vastaa yleensä hänen sukupuoltaan ja jos ei vastaa, niin silloin kyseessä on jonkin asteinen sukupuoliristiriita. Ja varsinaista sukupuoltahan ei yksiselitteisesti voi määritellä henkilön ulkoisesta olemuksesta, anatomisista piirteistä, geeneistä, kromosomeista, fysiologisista ominaisuuksista tai ylipäätään mistään objektiivisesti havainnoitavasta ominaisuudesta positivistisen tieteenteorian mukaisilla menetelmillä. Ns. viime kädessä henkilön sukupuoli määrittyy hänen omassa tiedostusavaruudessaan.

Suurin osa (ehkä jopa se 60 prosenttia) ihmisistä on toki melko vakaasti cis-sukupuolisia muiden sijoittuessa ajallisesti ja paikallisesti liukuvalle jatkumolle.

Tasa-arvovaltuutetun tiedotteet ovat viranomaisen ohjeistusta tasa-arvolain soveltamista varten ja mielestäni lainaamastani tekstistä tulee selkeästi esille uudistetun tasa-arvolain keskeisin asia, sukupuolen moninaisuus siis.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

miksi tämä asia rajataan vain sukupuoleen?
Henkilön Ikä-identiteetti vastaa yleensä hänen ikäänsä ja jos ei vastaa, niin silloin kyseessä on jonkin asteinen ikäristiriita. Ja varsinaista ikäähän ei yksiselitteisesti voi määritellä henkilön ulkoisesta olemuksesta, anatomisista piirteistä, geeneistä, kromosomeista, fysiologisista ominaisuuksista tai ylipäätään mistään objektiivisesti havainnoitavasta ominaisuudesta positivistisen tieteenteorian mukaisilla menetelmillä. Ns. viime kädessä henkilön ikä määrittyy hänen omassa tiedostusavaruudessaan."

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #6

Tietääkseni ketään ei sorreta siksi, että tuntee itsensä nuoremmaksi tai vanhemmaksi kuin on. Mitä nyt alle 18-vuotiailta kielletään viinanjuonti ja tupakinpoltto. Siinä se sit taitaa ollakin.

Jaa niin, aikuiset eivät saa sekaantua lapsiin. Tuskin tuotakaan sääntöä pitää sortona kuin erittäin pieni joukko ihmisiä.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #7

Kyllä tuossa on olemassa sorron mekanismi. Jos ihmisen ikäidentiteetti on 13-vuotias ja se tunnustetaan juridisesti, niin ajokortin mitätöiminen on sortoa. Toisaalta on sortoa, jos hän saa pitää ajokortin, sillä sehän osoittaa, että hänen identiteettiään ei todellisuudessa tunnusteta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Sorron mekanismi on oiva termi, foucaultmainen jopa ja kommenttisi käänteiset logiikat itsessään todellisia helmiä tai ainakin johteita teini-ikäisen vastuuttomaan vapauteen - vallan ja vallattomuuden eetokseen siis :)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Voihan tämmöinen 50-kymmpinen vanhempi herrasmies ryhtyä väittämään olevansa 20 vuotias vaatien, että hänen syntymäaikansa tulee muuttaa väestökirjanpidossa vaikka 34 vuotta myöhäisemmäksi tietenkin niin, että samalla eläke yms. edut säilyvät.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #8

Voisi monella työttömällä tuo identiteetti olla juuri yli vanhuuseläkeiän, jolloin eläkkeen lisäksi saisi vapaasti tienata lisää ilman vaikutusta eläkkeesseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Ei käy kieltäminen, vaatia aina voi mitä vain.

Transsukupuolisilla on jokatapauksessa usein esittää lääketieteellisetkin perusteet vaatimuksilleen muuttaa sukupuolimerkintänsä väestötietojärjestelmään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Iän voi määritellä tarkasti, kun tiedetään henkilön syntymähetki.

Sukupuolta taas ei voi tarkasti määritellä syntymähetkelläkään, valistuneita kokemuksiin perustuvia arvauksia voi tosin aina esittää ja lakikin osiltaan pakottaa merkitsemään ihmiset joko miehiksi tai naisiksi. Mikä on monen kohdalla karkeaa ja perustelematonta luokittelua :

http://transtukipiste.fi/muunsukupuolisuus/

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #12

- Jos on ollut edellisessä elämässään Napoleon ja on oman kokemuksensa mukaan näin ollen huomattavasti mieleltään fyysistä ruumistaan vanhempi.
- Puhutaan ihmisten henkisestä iästä. Toiset on "Kypsempiä" kuin toiset. Eikö tämäkin ole oman kokemuksen mukaisesta määritelmästä. Fyysisesti ikä saattaa olla tietty, mutta ihminen tuntee itsensä vanhemmaksi. Samoin kuten Fyysisesti on miehen rensselit, mutta tuntee itsensä naiseksi.
-Iän voi määritellä tarkasti, kun tiedetään henkilön syntymähetki. = Sukupuolen voi määritellä tarkasti, kun katsoo värkit jalkojen välistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

MInä saan varmaan kohta bannit täältä Puheenvuorosta jankkaamisen vuoksi kuten sai (ansaitustiko?) kielitoimistonsanakirja-Timo, mutta silti totean uudelleen itseäni toistaen, että syntyneen lapsen jalkovälin varustelu ei hänen sukupuoltansa useinkaan määritä. Esimerkiksi tämä henkilö on ollut koko ikänsä nainen, vaikka on kolmen lapsen isä :

http://marja-siskonblogi.blogspot.fi/

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #17

Eli fyysinen todellisuus ei ole pätevä todiste toisessa tapauksessa, mutta on toisessa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Ne anatomiset piirteet, mitkä ilmenevät vastasyntyneen jalkojen välissä, eivät vielä ole mikään tieteellisen eksaktiksi määritelty todiste henkilön sukupuolesta, vaikka tavallisesti "ulkoiset sukupuoliominaisuudet, sukurauhaset, sukupuolelle tyypillinen käyttäytyminen ja sukupuoli-identiteetti vastaavat toisiaan X ja Y-kromosomien ennustamalla tavalla."

Vastasyntyneen sukupuolen määrittely on siis valistunutta arvailua.

Henkilön elinaika syntymästä alkaen taas ei ole millään tavoin arvailujen varassa ainakaan silloin, kun henkilön syntymähetki on luotettavasti dokumentoitu.

Sukupuolella ja iällä on tosiaankin juridiset seuraamuksensa, oikeudet ja velvollisuudet siis koituvat henkilöille iän ja myös sukupuolen perusteella (kyllä, esimerkiksi asevelvollisuuslaki kohtelee eri tavoin juridisia miehiä ja juridisia naisia). Subjektiivisia ikäkokemuksia käsitellään lain edessä käsittääkseni myös yksilöllisesti - esimerkiksi alle 18-vuotias voi avioitua erityisluvalla jne..., minkä lisäksi täysi-ikäisillä on jo melko suuret vapaudet toteuttaa ikäluokkien rajat ylittävää elämää.

Ikäsiirtymälle tai ikäristiriidalle (age dysphoria) ei vielä ole löydetty vastaavaa neurobiologista perustaa mikä selittää transsukupuolisuutta, joten tämä alue jää näiltä osin vielä yhteiskunnallisten intressien katveeseen.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #20

"Vastasyntyneen sukupuolen määrittely on siis valistunutta arvailua."

;) Komiikkaa tiedossa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #21

Kommenttiin 21.
Arvailuksi se näköjään menee synnyttäjänkin osalta.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010041211457161_...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Huumorin kukka se on kaunein kukka, mutta vastasyntyneen sukupuolen määrittelyä voi tosiaankin pitää valistuneena, kokemusperäiseen tietoon perustuvana, arvailuna lähinnä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #20

Eli henkilö jolla on progeria, on edelleen 10 vuotias vaikka hänen kehonsa on 60 vuotiaan. Vain koska hän on syntynyt 10 vuotta sitten. Eri ihmiset ikääntyvät eri tahtia, mutta koska on olemassa tietty normisto, eletään sen mukaan. Aivan kuten mies ja nainen jaottelu. Lisäksi tähän kehityshäiriöt esim. Molemmat värkit.
mutta nämä kuuluvat samaan kastiin muiden epämuodostumien kanssa.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma Vastaus kommenttiin #22

Olet ymmärtänyt progerian väärin. Ihminen ei siinä ikäänny millään muotoa eri tahtia vaan kehon anatomiassa ilmenee oireita, jotka muistuttavat joitain ikääntymisen oireita. Ikääntyminen ei ole sama kuin seksuaalisuuden kokeminen. Raihnaiset ihmiset eivät ikäänny nopeammin, heidän kehonsa jotkin yksittäiset osat vain oireilevat. Seksuaalisuus ei ole mistään anatomisesta yksityiskohdasta kiinni vaan on paljon kokonaisvaltaisempi kokemus.

Toki joillain ihmisillä on tapa tuijottaa joitain elimiä ja olettaa niiden määräävän miten seksuaalisuus pitäisi kokea.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #23

Älä toki sotke sukupuolta ja seksuaalisuutta. Sukupuoli on se mitä vempaimia sinulla on. Seksuaalisuutta on se että toinen tykkää piiskaamisesta ja toinen tykkää ottaa 2:een.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #44

LIsääntymiselimet eivät yksiselitteisesti edelleenkään määritä sukupuolta, kuten eivät määritä kromosomitkaan.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #60

samallaista ku luonnonhistoriasta vääntäminen uskovaisten kanssa...
Sukupuolet on kehittyneet evoluution myötä lisääntymistä ajatellen. jos ihmisten aivot ja äly olisi kultakalan luokkaa, mutta muuten fysiologia ihmisen, olisiko sukupuolia edelleen enemmän kuin 2?

Lisääntymiseen tarvitaan uros ja naaras, muut ovat evoluution kannalta (hyvin suurella todennäköisyydellä) umpikujia tai sitten mutaation myötä uusi rotu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #65

Lisääntymisfunktion kannalta jaottelu kahteen toiminnalliseen sukupuoleen pätee vielä joten kuten etenkin tämän aihealueen sisäisessä tieteellisessä käytössä, mutta ihminen on tunnetusti psykofyysinen kokonaisuus eli sosiaalinen eläin ja elää ja käyttäytyy enemmänkin omien representationalististen näkemysten puitteissa .

Esimerkiksi seksiä harjoitetaan tai harrastetaan nykyisin lähinnä huvin vuoksi ja sosiaalisen kiintymyksen aktioimiseksi.

Sukupuolen merkitys on jo aikoja sitten eriytynyt laajemmaksi kokonaisuudeksi "essentiaalisesta" luonnon olemuksellisuudesta etenkin näin kulttuurievoluution kiihdyttyä eikä voida myöskään kiistää sitä, etteikö olemuksellisten sukupuoliolentojen (cis-sukupuolisten) lisäksi keskuudessaamme eläisi runsaasti synnynnäisesti muunsukupuolisia (transssukupuolisia ja transihmisiä), joiden sukupuolen määrittely on miltä tahansa tieteenalalta katsoen vähintäänkin hankalaa.

Millä tavoin luonnehtisit sellaista henkilöä sukupuolijaottelun suhteen, joka fertiili-ikäisyydestään huolimatta ei kykene lisääntymään poistettujen munasarjojen takia, esimerkiksi. Tai henkilöä, joka syntyessään on määritelty miespuoliseksi kehollisten piirteidensä perusteella, mutta joka heti varhaisessa tietoisuuden kehitysvaiheessa on tuntenut itsessään ns. feminiinisen omuuden samaistuen lähiympäristönsä naisiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Ikääntyminen on myös ja ennen kaikkea sosiaalinen oppimisprosessi fysioöoigiseten muutosten ohella, joten ainakaan näillä tiedoilla en kykene pitämään 10-vuotiasta vanhuksena, jolla olisi muistijäljissään erilaisia elämänkaarikokemuksia.

Vakiintuneen sukupuolikäsityksen mukainen jaottelu toimii karkealla tasolla tyydyttävästi, mutta ei kuitenkaan enää riittävällä vasteella - kyse on myös poliittisesta valinnasta luoda yhdenvertaisuutta tukeva normisto, mitä linjausta tukee yhä tarkemmaksi käyvä luonnontieteellinen ihmiskäsitys.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #17

Että isä olisi nainen, on minun mielestäni yksinkertaisesti mahdotonta, loogisesti ristiriitaista. Kysymys on tietysti semantiikasta. Antikainen määrittelee sanan "nainen" omalla tavallaan ja ilmeisesti vaatii dogmaattisesti muiltakin samaa määritelmää.

Juttelin vähän aikaa sitten tästä sukupuolen kokemisesta, ja puhekaverini olivat sitä mieltä, etteivät he erityisesti muista kokeneensa sukupuoltaan jollain erityisellä tavalla. Emme kokeneet mitään ihme mies-kokemuksia ja nais-kokemuksia keskeisiksi identiteettimme kannalta. Fyysisiltä ominaisuuksiltamme olemme selvästi miehiä tai naisia, niin kuin ylivoimainen enemmistö ihmisistä, eikä asiasta ollut tullut mieleemmekään tehdä sen monimutkaisempaa.

Tämä juttuporukka oli jokseenkin valistunutta, älykästä ja luoville aloille suuntautunutta, minkä johdosta kenelläkään ei ollut kovin ahdasta käsitystä sukupuolirooleista, mikä saattaa selittää kokemustamme. Heittäisinkin epä-ortodoksisen ajatuksen, että jos sukupuolirooleista päästäsiin eroon, hellittäisikö transseksuaalinen ahdistus? Amerikassahan on tosi vahvat sukupuoliroolit ja sieltähän nämä sukupuolenvaihdoksetkin ovat peräisin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #33

Kyllä, kyse on myös operoimisesta nykyisessä käsiteavaruudessa, mitä ohjaavat vahvimmin lainsäädäntö ja sosiaalistuneet normit. Sinusta isä ei voi olla nainen, koska sana "isä" kiinnittyy niin voimakkaasti ja "yksiselitteisesti" mieheen, mutta sille mtf-transsukupuoliselle henkilölle tämä asia arjentuu on jo yksin elämänkokemuksen myötä vähintäänkin erilaisena.

Sukupuolirooleista ei ihan taideta heittämällä päästä eroon, mutta ajatuksena tuo ideasi on kannatettava. Pelkästään miehen ja naisen sukupuoliroolien laventaminen edistäisi niiden rajapinnoilla elvien ihmisten toimintamahdollisuuksia - feminismi on tässä mielessä ollut jo puolen vuosisataa aktiivinen liike, vaikka silläkin taholla sukupuolieron korostaminen on joiltain osin ollut ylläpitämässä heteronormatiivisuutta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #59

Piti vielä lisätä, että se "sukupuoliroolien poisheittäminen" tarkoittaisi sitten konkreettisimmillaan lähinnä sitä, että esimerkiksi henkilöt, joiden ulkoiset piirteet muistuttavat suuresti miestä sukupuolielimistöä myöten, voisivat viimeinkin kyseenalaistamatta olla naisina lastensa isiä...

Sosiaalinen sukupuoli, mitä nämä sukupuoliroolit ilmentävät, on siis sukupuoli-identiteetin performanssia. Sukupuolta näytellään tai esitetään mitä suurimmassa määrin. Oman käsitykseni mukaan tämä esittäminen koskee kaikkia ihmisiä, myös vakaita cis-sukupuolisia siis.

Yhdysvalloissa varmaankin transsukupuolisuuden tutkimus on ollut "aina" kehittyneintä ja tuloksekkainta, mutta tässäkin suhteessa on huomattava, että mm. Maailman lääkäriliiton kannan mukaan transihmisyydessä ei kyse ole niinkään identiteetin häiriöstä, vaan evidenssi viittaa enemminkin biologiseen rajapintakokemukseen. Transihmisyyden etiologia poikkeaa psykologisten sairauksien syntymekanismeista riittävän erotuskykyisesti...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Tunnen itseni vanhaksi, paikkoja kolottaa jne. enkö silloin oman kokemukseni mukaan ole eläkeikäinen ja tulisi päästä eläkkeelle oravanpyörästä? Kauheaa sortoa että joudun tekemään vielä töitä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Siitä sinun kannattaa keskustella työpaikkalääkärisi kanssa.

Ilkka Huotari

Tässä seuraus, kun nuorille oppilaille opetetaan tai yhteiskunnassa saadaan vallalle ajatus, että omat tuntemukset määräävät sukupuolen:

Private clinic offers sex-change hormones to children aged 12

http://www.thetimes.co.uk/edition/news/private-cli...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Norjassa 6-vuotiat saavat kohta vanhempiensa luvalla korjata juridisen sukupuolimerkintänsä :

http://ranneliike.net/teema/norja-terveysministeri...

Tietous sukupuolen moninaisuudesta ja itsemäärittelyn oikeudesta tunnetusti vähentää mm. mielenterveydellisiä ongelmia - asiasta on tiedottanut MIelenterveyden keskusliitto.

Ilkka Huotari

6-vuotiaan tuntojen perusteella vaihdetaan juridinen sukupuoli? Mitä se juridinen sukupuoli merkitsee siinä iässä?Toivottavasti ei aloiteta sukupuolenvaihdoshoitoja.

Järkyttävää lähinnä.

Juuso Hämäläinen

En yhtään ihmettele, että niin moni nuori on nykyään napeilla. Eihän tällaista arvuuttelua kestä kenenkään pää. Pahoin pelkään, että näille tuntemuksille on annettu liikaa sijaa. Kun yleensä riittää katsoa pöksyihinsä niin tietää kuka on. Ja miten pitää suuntautua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset