jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolten tasa-arvon edistämisestä varhaiskasvatuksessa

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut otsakkeen mukaisen selvityksen nyt kesäkuun alussa  esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden OPS2016  ja valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman VASU2017 perusteiden eräästä niiden  keskeisesti  kehittyvästä arvosisällöstä  - sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisestä  nimittäinkin .

Selvityksen johdannossa raportin kuvataan tarjoavan kattavan tietopaketin varhaiskasvatuksen tasa-arvollisestanykytilasta, esitetään tutkimuksissa tasa-arvo-ongelmia ja esitetään konkreettisia ehdotuksia siitä, kuinka tasa-arvoa voidaan edistää varhaiskasvatuksessa suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti.

 

  "Varhaiskasvatuslaki määrittelee sukupuolten tasa-arvon toteutumisen keskeiseksi toimintaa ohjaavaksi tavoitteeksi. Kuitenkin käytännön tasolla tasa-arvo mielletään usein jo saavutetuksi ja itsestäänselväksi lähtökohdaksi, vaikka kotimaiset ja kansainväliset tutkimukset osoittavat, ettei sukupuolten tasa-arvo aina toteudu.

Toimintaa ohjaavien suunnitelmien lyhykäiset kirjaukset tasa-arvosta osoittavat, että varhaiskasvatuksessa harvoin pohditaan, mitä tasa-arvo omassa toiminnassa tarkoittaa ja millä tavoin sitä voisi edistää. Jotta varhaiskasvatus loisi kaikille sukupuolille tasa-arvoiset lähtökohdat, tulee tasa-arvoa edistää suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Oppilaitoksissa, perusopetuksessa ja sen alaisessa esiopetuksessa tavoitteeseen pyritään toiminnallisen tasa-arvosuunnittelun avulla, jota myös tässä raportissa suositellaan keinoksi muokata varhaiskasvatuksesta tasa-arvoisempi toimintaympäristö.

Tässä raportissa tarkastellaan sukupuolten tasa-arvon nykytilaa varhaiskasvatuksessa. Raportissa kuvataan varhaiskasvatuksen ohjaus- ja palvelujärjestelmää, esitellään tutkimuksissa havaittuja tasa-arvo-ongelmia ja ehdotetaan, miten tasa-arvoa voitaisiin varhaiskasvatuksessa edistää suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti."

 

Oleellisesti uusin juttu näissä varhaiskasvatusta määrittelevissä perusteissa on vuoden 2015 alusta voimaan tulleen uudistetun tasa-arvolain tarkoituspykälän mukainen laajennettu käsitys sukupuolen moninaisuudesta ja tämän käsityksen mukaisen terminologian valtavirtaistamisen tarve :

 

 "Vuodesta 2015 tasa-arvolakiin ovat sisältyneet sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvat syrjinnän kiellot sekä vaatimus tällaisen syrjinnän ennaltaehkäisystä tavoitteellisesti
ja suunnitelmallisesti17. Se tarkoittaa mm. ympäristön muokkaamista turvalliseksi kaikille sukupuolille, sukupuolen moninaisuuteen liittyvien termien hallintaa ja pohtimista miten sukupuolen moninaisuutta käsitellään arjessa"

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Haettiin PuuteriWikistä sana "Transgender" -

http://wiki.puuteri.org//Puuteri/Transgender :

"Suomessa transgenderiä käytetään hieman eri merkityksessä kuin englannin kielessä. Englannnin englannissa transgender on muotoutunut kattotermiksi kaikille transihmisille kun taas Amerikan englannissa ja myös Suomessa sillä tarkoitetaan yleensä nimenomaan niitä transihmisiä, jotka eivät sovi identiteetiltään transsukupuolisten tai transvestiittien ryhmiin. Esimerkiksi erilaiset androgyynit tai genderqueer ihmiset käyttävät termiä itsestään.

Transgendereiden on teoriassa mahdollista saada lääketieteellisiä hoitoja transtutkimusyksiköltä kuten transsukupuolistenkin (tosin diagnoosilla F64.8). Käytännössä transgendereiden hoidot ovat huonossa jamassa - osa ei saa mitään hoitoja julkiselta puolelta, osa saa hormonit ja ääniterapiaa. Monet transgenderit hakevatkin tämän vuoksi transsukupuolisuusdiagnoosin (F64.0) jos haluavat saada lääketieteellisiä hoitoja.

On olemassa yleinen väärinkäsitys, että transgender-ihmisellä tarkoitettaisiin sukupuoltaan korjaavaa henkilöä joka ei halua/tarvitse kaikkia tarjottavia hoitoja. Transgenderiydessä on enemmänkin kysymys henkilön identiteetistä. Transgender-ihminen saattaa esim. kokea identiteettinsä olevan kumpaakin sukupuolta tai sukupuoleton."

Reijo Jokela

Pitäisikö mielestäsi varata myös oikeus saada lapsensa sellaiseen opetukseen, jossa sukupuolet opetetaan biologian, eikä muotivirtausten mukaan? Eikö tällainen opetus tulisi olla ehdottomasti vapaaehtoista, sillä tuo sukupuolten moninaisuus lienee lähinnä mielipidekysymys.
Jos koulussa esimerkiksi opetetaan, että lapsella voi olla kaksi äitiä, niin eikö silloin lapsille tietoisesti valehdella? Jos valehtelu tulee hyväksytyksi poliittisen korrektiuden nimissä, niin mihin raja vedetään tässä lasten aivopesussa.
Jos meidän koululaitoksemme menee tuohon, niin ehkä olisi aika alkaa puhua koululaitoksen yksityistämisestä, jolloin vanhemmat voisivat edes valita mitä valheita lapsille syötetään ja miten heitä aivopestään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jos haluaisin olla nokkela, niin toteaisin tähän lakonisesti, että ainahan lapsille on opetusmielessä kerrottu satuja, mutta asiallisesti ottaen luonnontiede tukee nykyisin käsitystä sukupuolen moninaisuudesta ja itse asiassa pitäytyminen kahden ontologisesti erilaisen sukupuolen mallissa on ideologiaan perustuvaa uskomusta vailla pitävää näyttöä.

Lapsella voi olla kaksi äitiä, lain mukaan nimittäinkin ja kun äitiys käsitetään sosiaalisen vanhemmuuden kautta vahvistetuksi huoltajuudeksi. Isäksi tai äidiksi voi tulla ilman geneettistä yhteyttä lapseen myös heteroparisuhteessa, joten en näe tämän asian opettamisessa mitään eettistä vääryyttä.

Alkionsiirtotekniikan avulla lapsella voi myös olla kaksi biologista äitiä, silloin kun biologisena äitinä pidetään synnyttävää henkilöä...

Reijo Jokela

Miten ihmeessä isäksi tai äidiksi voi tulla ilman geneettistä yhteyttä. Ei kait tuo mikään ilmoitusasia ole.
Pitäisikö tällainen pelleily nyt jättää johonkin muille foorumeille, kuin kouluun?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Esimerkiksi siten, että lapseton aviopari hakeutuu lapsettomuushoitoihin l. hedelmöityshoitoihin ja tutkimuksissa paljastuu, että aviomiehen siittiöt eivät täytä hoitojen edellyttämiä laatuvaatimuksia. Pariskunnalle kuitenkin sopii sellainen järjestely, että hedelmöitystoimenpide toteutetaan lahjoitussiittiöitä käyttämällä.

Aviomiehestä tulee näin syntyvän lapsen isä ilman geneettistä sidosta...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #7

Eli kun käki munii västäräkin pesään ja västäräkki hautoo ja ruokkii poikasen, niin poikasesta tulee västäräkin poikanen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Siihen suuntaan, ihmisetkin osaavat munia suhteensa piloille.

Mainitsemassani yhteisadoptiossa ne adoptiolapset pitävät yleensä adoptiovanhempiaan oikeina vanhempina, sosiaalinen sidos on ihmisillä vahvempi ja pidempikestoinen puolin ja toisin kuin kuvaamassasi höyhenpeitteisten selkärankaisten eläinten lisääntymisprosessissa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #10

Eikös meillä kuitenkin ole onneksi olemassa laki, joka takaa sen, että lapsi saa täysi-ikäiseksi tultuaan tietää oikeat vanhempansa. Viimeistään silloinhan tuo valhe paljastuu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

As far as possible - lapsella on kuten kenellä tahansa muullakin oikeus tuntea geneettinen alkuperänsä, mikäli se on mahdollista.

Hedelmöityshoitolaissa tämä alkuperänsä tunteminen sisältää vähimmillään oikeuden tietää sukusolujen lahjoittajan "geneettinen kartta" ja henkilön yleiskuvaus silloin, kun luovuttaja haluaa säilyttää anonymiteettinsä. Oikeus tuntea vanhempansa ei siis välttämättä sisällä oikeutta tietää geneettisen vanhempansa henkilöys.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #5

Blogi aihe on varhaiskasvatus ja tulet huutelemaan jotain koulusta. Äly hoi!

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

Olipas tosiaankin anteeksiantamaton moka. En nyt kuitenkaan näe mitään oleellista eroa onko kyse perusopetuksen, vai varhaiskasvatuksen nimellä kulkevasta aivopesusta ja siitä onko vanhemmilla oikeus saada lapsensa kouluun, joka ei ole sitoutunut mihinkään poliittiseen agendaan.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #14

Kai vanhemmilla on oikeus kertoa mitä tahansa satuja, mutta tutkitusti haitallisen heteronormatiivisen asenteen sekä sukupuolen binäärisyyden sisällyttäminen varhaiskasvatukseen ei taas ole kenekään oikeus.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #16

Kenelle heteronormatiivinen kasvatus on tieteellisesti todettu haitalliseksi?
Olisiko jotakin linkkejä asiaan?
Nyt lienee pohjimmiltaan siitä, että kun on kysymyksessä tällainen poliittinen asia, niin jos se tuodaan varhaiskasvatuksen piiriin, niin vanhemmilla pitäisi olla oikeus päättää minkä teorin mukaan lapsensa saa tuota varhaiskasvatusta. Vai oletko sitä mieltä, että tällaisessa asiassa on vain yksi absoluuttinen totuus, jonka alle kaikki lapset vaidaan alistaa?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Työmaata tuntuu riittävän! "Herra kersantti" on lakannut olemasta ainoa mahdollisuus puhutella kolmen natsan aliupseeria, koska asetelma voi vaatia "rouva kersanttia". Jos sukupuolten määrän ajatellaan olevan suurempi kuin kaksi, miten käy alokkaalta puhuttelu?

Äitejä lapsella voidaan katsoa olevan esimerkiksi kaksi, jos toinen heistä edustaa biologista, toinen sosiaalista äitiyttä. Tätähän tapahtuu jo uusperheissä, joista "äitipuolen" (arveluttavaksi koettu) käsite on siivottu lähes näkymättömiin.

Reijo Jokela

"Äitejä lapsella voidaan katsoa olevan esimerkiksi kaksi, jos toinen heistä edustaa biologista, toinen sosiaalista äitiyttä"
Voidaanhan noita keksiä lisääkin. Taloudellinen äiti. Henkinen äiti. Hoidollinen äiti jne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ulkoisessa yhteisadoptiossa vanhemmilla ei ole yleensä minkäänlaisia geneettisiä siteitä lapseen ja ymmärtääkseni uusperheissä isä- tai äitipuolia kohdellaan lastenkin taholta vähintään kohtuullisessa määrin läsnäolevina vanhempina.

Kersanteilla on ainakin velvollisuus tehdä alokkaille selväksi itselleen sopiva puhuttelumuoto, alokkaaltahan ei voi odottaa oma-alotteisuutta tässäkään suhteessa. Armeijahan on suhteellisen vanhanaikainen sukupuolikäsitystensä kanssa ja luontevinta on kaiketi kaikkien sopeutua siihen totunnaiseen herroitteluun...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Syytän tavaratalo Stockmannia. Lapsena olin kehittymässä tasa-arvon suuntaan. Haaveilin hissityttöjen toimesta komeine virkapukuineen. Sitten kyseiset työt lakkautettiin ja kehitykseni koki suunnan muutoksen kohti miesten töitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset