jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Li Andersson nousee puheenjohtajaksi

Kesän tärkein sisäpoliittinen päätös on nyt saanut valmistelevan ratkaisunsa, kun Vasemmistoliiton jäsenistön neuvoa-antavan puheenjohtajavaalin äänestystulos on valmistunut :

Kansanedustaja Li Andersson voitti vasemmistoliiton neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ja hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi puoluekokouksessa ensi lauantaina. Andersson sai 68,57 prosenttia äänistä, joita annettiin yhteensä 6 339. Äänestysprosentti oli 62,8.

Toiseksi tullut kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen sai äänistä 31,4 prosenttia ja kansanedustaja Jari Myllykoski runsaat 11 prosenttia.

Tulos on odotettu järjestyksen osalta, joskin ainakin itse odotin hieman tasaisempaa äänijakaumaa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Anderssonin suuri suosio väkirikkaalla Turun seudulla varmaan selittää osan lopputuloksesta. Lounaissuomalaisten kisassa Jari Myllykoski jäi kiistatta kakkoseksi. Aino-Kaisa Pekosen saama 31,4% äänistä oli mielestäni hyvä saalis.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Turussa on aina ollut lajinsa kovia kommunisteja, vaikka Li Andersson ei taida oikein olla kotonaan varsinaisen työväenluokan joukossa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Turussa oli 1970-luvulla joukko ns. stalinisteja, mutta vaalituloksista päätellen aika on poistanut heidät jo rivistä koska kommunistien kannatus on siellä(kin) marginaalista. Uudet sukupolvet omine tavoitteineen ovat nousseet esiin Vasemmistoliiton kautta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Itsellänikin on vähän sellainen käsitys, että Andersson olisi enemmän korkeakoulutetun väen makuun. Anderssonin valinta voi jopa karkottaa osan perinteisestä työväestä. Tosin uusia kannattajia voi tulla sisään ja tällöin Vasemmistoliiton kannatus ei muuttune kovin paljon.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #10

Karkottaa myös vanhempaa väkeä? Jos sellaista puolueessa enää edes on.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #22

Eihän tuo Lapintiekään enää niin nuori ole?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Kesän tärkein sisäpoliittinen päätös"

Kuka kissan hännän nostaa, ellei kissa itse?

Äänten jakauma on tosiaan yllättävän selvä, mikä on luonnollisesti puolueen toiminnan kannalta hyvä asia. Uskoisin että Li Anderssonin lisäksi tuloksesta iloitsee erityisesti Antti Rinne. Eiköhän Li ärsytä vanhoja jääriä vielä enemmän kuin Paavo Arhinmäki.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Onneksi meitä on täällä maailmassa muitakin kuin vanhoja jääriä ja jäärät sen kuin yhä vanhenevat. Mitä vähemmän vanhoja jääriä, sen parempi. Nuori nainen on vanhan jäärän vastakohta ja siksi pelkkää plussaa. Tarvitaan muitakin kuin vanhoja paikalleen jumahtaneita ukkeleita. Jäärien änkyröintiä oon saatu seurata ihan kyllästymiseen asti. Eipä nyt täältä huussista muuta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

En yllättyisi lainkaan, vaikka Li saisi houkuteltua jokaista lähtevää änkyräjäärää kohden kaksi nuorta idealistia. Kommenttini ei siis tarkoittanut että oletan Vasemmistoliiton kannatuksen pienenevän. Olettaisin että siirtymää tulee olemaan paitsi vasemmistosta demareihin, myös vihreistä vasemmistoon seuraavissa vaaleissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen Vastaus kommenttiin #8

Joku politiikan tutkija piti mahdollisena, että Andersson saattaa innostaa aiemmin politiikkaan välinpitämättömästi suhtautuneita naisia vaaliuurnille joka kasvattaisi puolueen kannatusta.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #12

Jonkun verran naisia saattaa Andersson saada houkuteltua mukaan, mutta en usko sen vaikuttavan kovin paljon puolueen kannatukseen.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #8

"Olettaisin että siirtymää tulee olemaan paitsi vasemmistosta demareihin, myös vihreistä vasemmistoon seuraavissa vaaleissa."

Uskon, että Li Anderssonin johtama Vasemmistoliitto houkuttaa kannattajia Vihreistä. Varsinkin, jos Vihreät valitsevat ensi vuonna kokemattomamman puheenjohtajan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

En tiedä, miten hänet asemoit, mutta minulle Martti Korhosesta on jäänyt myönteisin kuva vasemmistoliiton peräsimessä.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Hetkinen;

jossakin taitaa olla pilkkuvirhe: tulos yhteensä 110,97 %

Erikoinen vaalijärjestys, vaikka onkin ausseilta lainattu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toisen äänestyskierroksen tulokset : Andersson 68,57 ja Pekonen 31,43 = 100.

Myllykoski sai ensimmäisellä "kierroksella" reilut 11 prosenttia annetuista äänistä ...

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Juho,

ymmärsin kyllä; mutta pitihän siitä sanoa ;)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Katsotaan nyt mihin suuntaan Vasemmistoliitto menee. Andersson taitaa olla jopa radikaalimpi uudistaja kuin Arhinmäki? Tosin Anderssonkaan ei saa puolueen kannatusta nousuun. Vasemmistoliiton kannatus on vain pienentynyt vaali vaalilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nykyisillä asetelmilla kannatuksen hienoinen kasvu on varmaa - hallituksen harjoittama politiikka kun laahustaa puolittaisten lupausten ja uhkausten välimaastossa, joten jo senkin vuoksi "sosiaalinen tilaus" riittää pitämään Vasemmistoliiton varteenotettavana vaihtoehtona. Puolueen arvomaailma on myös eräs tiettyjä kansanosia puhutteleva tekijä...

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ainakin toistaiseksi hallituksen kompuroinnista ja Perussuomalaisten takinkäännöstä ovat hyötynneet vain demarit ja vihreät.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Miksi se Andersson muka on niin hyvä?
Suutaan se kyllä osaa soittaa,
mutta asiaa ei paljon ole.

Kaikki riippuu nyt siitä onko Anderssonilla mahdollisesti jotain muita hyviä ominaisuuksia.

Toki vasemmistoliiton puheenjohtajuus on tärkeä asia koko maalle, melkein yhtä tärkeä kuin kokoomuksen puheenjohtajuus.

Johton tarvittaisiin ihmisiä jotka osaavat johtaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Puhekyky on kyllä aika olennainen politiikassa. Li on vähän niinkuin uusi Erkki Tuomioja, tuli mieleen, mitä tulee ulosantiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lin asiaosaaminen on erinomaista puhekyvyn (tai paremminkin tilannekohtaisen artikulaatiotaidon) ohella - asiat tulevat selkeästi esitetyiksi ilman kiertoilmauksia ...

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Medialla on suurempi vaikutus puoleiden puheenjohtajakisoissa kuin järjestöväen kokemuksilla. Nuoruus, kauneus/komeus ja sanavalmius peittoavat kevyesti sosiaaliset ja johtamistaidot, elämänkokemuksen ja -viisauden.

Niko Sillanpää

Olisi medialta odottamaton, suuren luokan epäonnistuminen, jos Andersson ei nuosisi uusvasemmiston johtoon. Samoin, jos Petteri Orpoa ei valita kokoomuksen pj:ksi. Vihreiden puheenjohtajapelin suhteen media on ollut yllättävän hiljaa. Varmaankin vaikeuksia päättää Emma Karin ja Outi Alanko-Kahiluodon välillä, jotka molemmat ovat vihervas toimittajien lemmikeitä.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Malta nyt, vihreät valitsevat puheenjohtajansa vasta ensi vuonna. Samoin demarit.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Vasemmistoliitto tekee itsestään nuorisoliiton, Vasemmistonuorten jatkeen, ja uhoa tullee riittämään? Li ei lisää puoleen uskottavuutta, joten en usko, että kannatustakaan. Nuoret touhuavat ja touhottavat. Veikkaan, että tämä valinta on puolueen lopun alku. Mutta nuoriso saa sitä mitä tilasi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse olen eri mieltä - Andersson vetoaa toki nuorisoon arvoillaan, mutta hän itse on kuitenkin ollut mukana politiikan tekemisessä "riittävän pitkään" ymmärtääkseen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon liittyvän realismin.

Arhinmäkikin muuttui puheenjohtajakaudellaan olemukseltaan kapinallisesta nuoresta keski-ikäiseksi "koti-isäksi"...

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Iän myötä keski-ikäistyy kyllä. Niinhän se käy Lillekin. En jää odottelemaan, olen silloin jo liian vanha itse.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Politiikassa 28 vuotias on nuorisoa, änkyräjääriin on niin totuttua ettei mikään muu tunnu enää uskottavalta joidenkin mielestä, no ehkä vanhojen ihmisten mielestä. Äänestää saa myös 18 vuotiaatkin onneksi.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Nykymaailma on nuorison. Ikävää vain, että se aika on itse kullakin kovin lyhyt. Aina tulee uusi nuoriso. Ja nykyään aina vain entistä nuorempi nuoriso. Harmi, että ihmisen elinikä kuitenkin koko ajan pitenee. Vanhoista ei ole kuin harmia ja rahanmenoa.
Toisekseen: Litä vanhemmat Vas.liiton pj-ehdokkaat eivät olleet kumpikaan mitään änkyräjääriä. He eivät olleet myöskään mediaseksikkäitä nuoruuden itseriittoisia äänimagneetteja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sehän on lopulta ihan sama millainen huhaa siellä puolueen johdossa heiluu, jos politiikka on kokoomuslaista, niin tuskinpa se kauheasti työläiskannattaijin vetoaa.

Viime hallituksessa Kokoomuksen kanssa ja kerran ennenkin ja mikä on lopputulos ollut, ei niin yhtään mitään järjellistä.

Se ei oikein luo hyvää kuvaa haukkua toisia puolueita takinkäännöistä, jos itse on esim. alentamassa yhteisöveroa.

Ei se ole niin vaikeaa tehdä vasmmistolaista politiikkaa, köyhät, työttömät ja pienipalkkaiset edellä.

Puheissahan nuo on ollut vasemmistliitolla, mutta siihen puheisiin ne on jääneetkin, vihertouhu on vallannut puolueen ja pikkuvihreiksi ovat suuntautuneet. Ei tuollaisella politiikalla kannatus muutu mihinkään.

Näyttää edelleen siltä, että suu paukkuu ja cityvihreät voivat jopa harkita äänestämistä, mutta se peruskannattajakunta kyllä pikkuhiljaa katoaa.

Tällaisessa tilanteessa, jossa persuilta on hävinnyt 10% kannatuksesta, eikä siitä yhtään ole vasemmistoliittoon siirtynyt, osoittaa sen, että vasemmistoliiton politiikkaa on samanlaista tyhjää, kuin persujenkin puheet ennen vaaleja.

Työväestö. pienipalkkaiset ja köyhät eivät tähän puolueeseen enää usko.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Li Andersson on median luoma "tähti". Vasemmistoliitto tekee virheen, kun eivät valitse Aino-Kaisa Pekosta. Ei taida olla kesän suuri poliittinen päätös. Toivon tietysti, että olisi, niin eipä valtakunnalla olisi hädänpäivää, jos marginaaliryhmän pomon vaaleilla saa tollaisen tittelin.

Käyttäjän amgs kuva

Li on ollut median suosiossa ja miksei olisi, jos vaikka katsoo televisiokeskusteluohjelmia, jossa Li on vanhojen ja isojen puolueiden edustajien kanssa. Hän on kuin raikas tuulahdus. Kielteisiäkin asioita löytää, kuten se etäisyys. Li jää etäiseksi. Toivottavasti se on vain vaikutelma, mutta vasureissa on sellaisia ihmisiä, joille voi mennä puhumaan noin vain, ilman estoja. Li ei näyttä sellaiselta. Sanon näin vain videokuvien perusteella. En ole koskaan nähnyt häntä kasvokkain.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Ikävä vain, että vasemmistoliiton tuleva puheenjohtaja on aivan yhtä kaukana arkipäivän realiteeteista kuin edeltäjänsäkin. Toivottavasti äänestäjät mahdollisimman pian havaitsevat, miten epärealistisia ja talouden kannalta mahdottomia ovat Anderssonin ajatukset. Talouden perusasioita ei vasemmistopopulismikaan voi miksikään muuttaa.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vasemmistolla on ylipäätänsäkin ollut vaikeuksia tajuta todellisuutta. SDP on jämähtänyt menneisyyteen ja Vihreät ja Vasurit ovat jossain ideologisessa ihmemaassa.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Li anderson on anarkisti henkeen ja vereen, uskon että kun vasemmistoliitto muuttuu kiakkovieraiden poliittiseksi siiveksi niin aidot vasemmistolaiset hyppää demareihin.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Vasemalle jyrkkä ehkä on, mutta anarkisti. En ole huomannut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Li on antanut epäsuoran hyväksyntänsä vasemmistoanarkistien terroritöille. Vasemmistolainen anarkismi on "vain jotenkin erilaisempaa" kuin tuomittava (ääri)oikeistolainen sellainen.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Anarkistit eivät toimi puolueissa. Eivät edes äänestä. Ainakaan periaatteessa. Kerran sain yhden kiinni itse teosta vaalitoimitsijana ollessani.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Imagonmuutos onkin välttämätön. Jos Arhinmäellä oli vaikeuksia vedota vanhan liiton tehdaskommunisteihin, Anderssonille temppu on täysin mahdoton. Mutta samaan aikaan teollisuudessa: valimon viimeiset kommunistit lienevät jo eläkkeellä. Kannatus on siis revittävä muualta.

PS. Olen äänestänyt Li Anderssonia europarlamentin vaaleissa. Ja minä olen sentään keski-ikäinen, lapsuudessani kristillis-porvarillisiin arvoihin kasvatettu, lihaasyövä suomenkielinen heteromies.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"...teollisuudessa: valimon viimeiset kommunistit lienevät jo eläkkeellä."

Mutta äänestävät, elleivät ole vainajia.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Odotan innolla, millaista järki- ja faktaperäistä politiikkaa nämä älykkäät ja korkeakoulutetut uuden linjan vasemmiston edustajat tarjoavat.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Li on hyvä valinta. Lämpimät onnittelut.

Vielä kun saataisiin kokoomukseen Elina Lepomäki johtamaan, niin politiikka olisi palannut politiikkaan myös muualla kuin keskellä, jossa on tunkua.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Keskellä tunkua? Keskellä taitaa olla tyhjiö. Keskiö on epäselvä koska ei ole ihan selvä että mitkä ovat poolit?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vasemmistoliitto on ollut vähän nuupahtaneessa tilassa. Uskon, että Andersson on sopiva henkilö nostamaan kannatuksen sinne hieman yli 10 prosenttiin, jonne se kuuluisi. Asiakysymyksissä on vaikea arvioida, lähteekö hän keräämään helppoja irtopisteitä vai rakentamaan asiallista vasemmmistolaista vaihtoehtoa. Pitemmän päälle vasemmistopopulismi ei kanna vaikka sillä voi pari helppoa vaalivoittoa saadakin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"nostamaan kannatuksen sinne hieman yli 10 prosenttiin, jonne se kuuluisi"

Politiikka on siitä hieno laji, että kannatus on aina siellä, missää sen kuuluisi.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Joo varmasti kannatus kasvaa. Äänestäjämassaahan ei voi koskaan tarpeeksi aliarvioida.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset