jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kansanedustaja ei tiedä kuinka paljon maapallolla on asukkaita :D

  • tellus ja sen asukit
    tellus ja sen asukit

Kansanedustaja Mika Raatikainen (ps) on tiedustellut opetusministeriltä - kenties globaalin siirtolaisuuden huolestuttamana - maailman väkilukua. Torstaina 21. päivänä kuluvaa kuuta päivätyssä kirjallisessa kysymyksessä edustaja Raatikainen on verrattain monisanaisesti muotoillut tämän kysymyksensä viittaamalla Opetushallituksen opettajille suuntaaman "Tasa-arvotyö on taitolaji"-oppaan käsitteisiin, joita hän itse toisaalta pitää "merkitykseltään epämääräisinä".

 

     "Miten ministeri perustelee sen, että Opetushallituksen oppaassa väitetään ihmisen sukupuolia olevan           enemmän kuin kaksi, mitä Opetushallitus tarkoittaa oppaassa käytetyllä käsitteellä "sukupuolen moninaisuus" ja aikooko ministeri ryhtyä toimenpiteisiin, jotta oppaan epäkohdat korjataan? "

 

Vastaus on reilut seitsemän miljardia.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä lisää luettavaa sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta paitsi oppilaitoskohtaisissa toiminnallisissa tasa-arvosuunnitelmissa, niin myös oppilaitosten ja koulujen arjessa :

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/12605...

"Sukupuolen moninaisuudella tarkoitetaan, että jokaisen ihmisen sukupuoli on omanlaisensa yhdistelmä sukupuoleen liitettyjä fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia ulottuvuuksia. Kaikilla on toisaalta väestörekisteriin merkittynä
sukupuoleksi nainen tai mies."

Timo Lehtonen

Ilmauksessa "sukupuolen moninaisuus" sukupuoli-sana on yksikkömuodossa, eli ikään kuin sukupuoli-sanan merkitys olisi moninainen (monenmoinen). Tuo ilmaus viestii lukijalle virheellisesti, että ihmisiä olisi olemassa sukupuoleltaan muitakin kuin miessukupuolta ja naissukupuolta olevia.

Naisia, tyttöjä, miehiä ja poikia on olemassa monenlaisia mm. sukupuoli-identiteettiä ja sukupuolen ilmaisua koskien. Voidaan sanoa, että ihmiset ovat sukupuoli-identiteetiltään ja sukupuolen ilmaisultaan moninaisia, mutta on harhaanjohtavaa viestiä, että sukupuoli olisi moninainen (sukupuolen moninaisuus).

Ihmisen sukupuolia on tasan kaksi.

Käsitteellä ”sukupuolen moninaisuus” voidaan tarkoittaa vain sitä, että on olemassa monenlaisia naisia/tyttöjä ja on monenlaisia miehiä/poikia.
Tuossa merkityksessä olisi parempi käyttää monikkomuotoa ”sukupuolten moninaisuus”. Monikkomuoto ei kuitenkaan kerro mitään siitä, minkä asian suhteen naisia/tyttöjä ja miehiä/poikia on olemassa monenlaisia.

Käsite "sukupuolen moninaisuus" on harhaanjohtava ja tarpeeton. Myöskään ilmausta ”sukupuolten moninaisuus” ei tarvita, kun käsitteitä ”sukupuoli”, ”sukupuoli-identiteetti” ja ”sukupuolen ilmaisu” käytetään oikealla tavalla niiden oikeassa merkityksessä.

Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.
Sukupuolen ilmaisulla tarkoitetaan sukupuolen tuomista esiin pukeutumisella, käytöksellä tai muulla vastaavalla tavalla.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli ei määrity missään määrin sen perusteella, minkälaiseksi henkilö itse kokee oman sukupuolensa (sukupuoli-identiteetti), tai miten hän ilmaisee sukupuoltaan esim. pukeutumisella (sukupuolen ilmaisu).

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse kirjoitin jo vuosia sitten ns. kolmannen sukupuolen puolesta mutta transukupuoliset eivät yleisesti halua olla kolmatta, neljättä tai viidettä sukupuolta vaan miehiä tai naisia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kolmannen sukupuolen käyttöönottoa väestörekisterimerkinnöissä alan itsekin kannattamaan entistä vakuuttuneempana, vaikka sille ei heti alkuunsa olisikaan halukkaita ottajia kovin montaa. Tämän ohella juridisen sukupuolen muuttaminen pitäisi tehdä helpommaksi, pelkäksi ilmoitusasiaksi...

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Armas J. Pulla, tuo suuri humoristi, kirjoitti 50-luvulla kirjan, jonka otsikko oli "Kolmannen sukupuolen saari."

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

http://www.worldometers.info/world-population/

Tuossa sinullein oikea vastaus. En kyllä näe tarvetta mollata ketään sillä perusteella, ettei tuota tiedä.
Sukupuoli-sanan tulevaisuus on minulle hämmentävä. Puoli-sana varmaan joutaa sitten historiaan, jos vaihtoehtoja on enemmän kuin kaksi. Tai onko uusi sana sukupuolisuus joka voi olla x % mies, y% nainen, (100-x-y)% "jokin muu"?

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Suomen kielen "sukupuoli" on kieltämättä vähän huono. Miten olisi sukusija tai sukuilmi? :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Itse ajattelen, että tämä sukupuoli tarkoittaa sitä, että syntynyt lapsi on puoliksi kummankin suvun. Onko lapsi tyttö, poika tai jotain muuta, on sinällään sivuseikka. Lapsi on sukupuoli, eli puoliksi kummankin suvun. Yksinkertaiset ihmiset sitten tulkitsevat asian niin, että sukupuoleltaan tyttö tarkoittaa tyttöä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kieroa savolaista huumoria tokikin kirjoitukseni ilmentää, lempeällä otteella silti.

Termi "sukupuolen moninaisuus" esiintyy tänäpäivänä lähestulkoon kaikissa virallisissa oppilaitoksien henkilökunnille tarkoitetuissa tasa-arvojulkaisuissa ja -oppaissa, kasvatusalan opiskelijoiden opintomateriaaleissa ja neitstäkin tuo kaksisanainen termi löytyy useasta lähteestä samansuuntaisesti määriteltynä, joten ainakin itse pidän aiheesta tehtyä kirjallista kysymystä itsessään kyseenalaisena.

Kommenttipalstoilla on aikaisemmin esitetty, että sukupuoli rinnastuisi sanana "osapuoleen" - "puoli" kun voi tarkoittaa puolikkaan ohella myös kokonaisuuden osaa, kanttia tai näkökulmaa...

Ilkka Huotari

Ihan hauska, vaikka sukupuolia onkin vain kaksi...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännöllinen karkeistus tuo kaksi - sukupuolivähemmistöjen huomioimisen ei silti olettaisi vähentävän sukupuolen merkityksiä ja toisaalta ovathan sukupuoli- kuten myös seksuaalivähemmistöt merkittävä jo väestöryhmänäkin. Transsukupuolisten määräksi on esitetty arviona 5 000, mikä vastaa suurin piirtein maamme saamelaisväestön määrää ja muiden transihmisten osuus on tuon monikerta...

Ilkka Huotari

Ei mua "haittaa", vaikka niitä olisi enemmänkin, en suhtaudu asiaan kriittisesti. En ole sukupuolimääräkriittinen.

Mutta noin niinkuin biologisesti, niin kaksihan niitä on. Sosiaalinen sukupuoli on sitten ehkä joku muu juttu, en välttämättä pitäisi sitä sukupuolena sinänsä...

Edit: tästä ei kuitenkaan kannata kenenkään pahastua, koska tämä on vähän määrittelykysymys, että "mikä on sukupuoli".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Oli kiva nähdä eräällä ilmoitustaululla viesti joka oli otsikoitu 'Pojat ja pojiksi itsensä tuntevat'.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minäkin tunnen itseni pojaksi, ehken kevättä rinnassa tjsp...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Nyt kun näistä suomenkielen hienouksista on puhe niin mikä se on se "ehken".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Ehken kuvaa kevyttä epätietoisuutta asiayhteydessään sanottuna (tiällä päin aika yleisesti käytetty sana) - kevään tulon ohella "poikamaista oloani" lisää huomio siitä, että hiukseni ovat taas alkaneet tuuhentua talvisen valtimon pallolaajennuksen jälkeen. Luultavasti se toimenpide ja etenkin saamani pysyvä verenohennuslääkitys ovat voimistaneet myös pintaverenkiertoa...

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Kansanedustajan ei tarvitse tietää kuin kussakin äänestyksessä painettavan napin väri
(JAA vai EI). Eduskuntaryhmän vetäjä kertoo aina ennen äänestystä minkä väristä nappulaa
tulee painaa.
Asiasta toiseen: Raamatun mukaan sukupuolia on kolme: miehet, naiset ja miehimykset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Miehimykset taisivat olla vihollisen sotureita, jotka tappion tai antautumisen yhteydessä "alennettiin naisiksi" raiskaamalla - Raamattua ei kannata käyttää yhteiskuntajärjestyksen ohjekirjana muutenkaan...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Hyvä kuitenkin aloittaa kirjallisella kysymyksellä. Katsotaan, pidetäänkö kyselytunnilla puheenvuoro, jossa kysytään: Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta sukupuolten määrä ei enää kasva 7 miljardista ja aivan erityisesti nouse valtionvelkaa suuremmaksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin, jos tämmöinen uhka alkaa ilmetä, niin hallitus tietenkin toivoo saavansa keskeiset sukupuolivähemmistöjä edustavat järjestöt neuvottelupöytään sopimaan yhteiskuntasopimuksesta, jonka avulla toivotaan aikaan saatavan viiden prosentin sukupuoliloikka ...

Oikeastihan tuossa KK:ssa ei ole ns. järjen häivää, koska mm. tuosta ensimmäiseen kommenttiini liittämästä STM:n julkaisusta käy hyvin ilmi tasa-arvolakiin sisältyvät oppilaitoksia koskevat vaateet, mitkä pitäisi ainakin periaatteessa olla jo kaikkien kansanedustajien tiedossa. Syrjintäsuojan vahventaminen on siis kyseessä ja nimenomaisesti inklusiivisesti, jolloin ensisijaisesti asianomainen vähemmistöryhmä määrittelee itse itsensä ja omat tarpeensa.

Cissplaining lienee paras termi kuvaamaan tuota kirjallista kysymystä?

Timo Lehtonen

Juho, mihin perustuen kirjoitat ”Kansanedustaja ei tiedä kuinka paljon maapallolla on asukkaita :D”?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Assosatiivinen otsikko, mikä linkittyy erääseen täällä Puheenvuoroissa aikaisemmin julkaistuun kirjoitukseen.

Mielestäni otsikko on hyvä ja vetävä - onhan tähän kirjoitukseen jo kommentoitukin ahkerasti ja melko asiantuntevasti...

Timo Lehtonen

Tästä jutusta ”Kansanedustaja: Miten ministeri perustelee sukupuolia olevan enemmän kuin kaksi?” löytyy aihetta koskevaa faktaa.
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2158...

Timo Lehtonen

Juho, kirjoitit toisaalla 23.4.2016 00:36 seuraavaa:
Sukupuolen määritelmä löytyy esimerkiksi Opetushallituksen opettajille ja kasvattajille suunnatusta "Tasa-arvotyö on taitolaji"-oppaasta.
"Sukupuoli
Sukupuoli voi tarkoittaa virallisen, henkilötunnuksesta ilmenevän sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä, yksilön sukupuoli-identiteettiä tai fyysisiä ominaisuuksia."
http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2158...

Ei tuollainen kuvaus, jossa lukee ”…voi tarkoittaa…” täytä määritelmän periaatetta (käsitteen olennaisten ominaisuuksien lyhyt, tarkka kielellinen kuvaus).
Juho, kerro miten sukupuoli-käsite määritellään.

Timo Lehtonen

Suomen kielessä sukupuoli-sanalla tarkoitetaan seuraavaa: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä”.

Tuo sukupuoli-sanan selite on täysin linjassa sen kanssa, mitä sukupuoli-sanalla ymmärretään lainsäädännössä, kansalaisten keskuudessa ja mitä asiasta on suomalaisille opetettu koulussa.

Sukupuoli-sanan merkitys pohjautuu siihen, että ihmisiä on kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin perustuen kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies), ja hedelmöittyviä (nainen).
Jokainen ihminen omaa lisääntymiseen liittyviä ominaisuuksia, vaikka ei käytännössä kykenisi hedelmöittämään eikä hedelmöittymään.
Sukupuoli-käsitteen avulla ilmaistaan, onko henkilö miessukupuolta vai naissukupuolta oleva.
Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi.
Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sisältövaroitus.

Googlen kuvahakukenttään voi jokainen uskalikko syöttää esimerkiksi pejoratiivisen sanan "shemale" ja arvioida sen jälkeen tuon sinun esittämäsi määritelmän pätevyyden...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sanalla ´sukupuoli´ on suomen kielessä joka tapauksessa ainakin nuo mainitsemassasi Opetushallituksen oppaassa esitetyt limikkäiset merkitykset ihan riippumatta siitä, millä tavoin tarkalleen Sinä haluat sen sanan käsittää.

Minulle sukupuoli = sukupuoli-identiteetti lyhyesti ja tarkasti määriteltynä...

Timo Lehtonen

Juho Antikainen kirjoitti 25.4.2016 20:37: ”Minulle sukupuoli = sukupuoli-identiteetti lyhyesti ja tarkasti määriteltynä...”

Tasa-arvolaista: ”Tämän lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä tässä tarkoituksessa parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä.”

”Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan tässä laissa henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan.”

Siis:
”…lain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä…” ja ”…tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä”

Kun luet nuo lainaukset huolella, niin saatat ymmärtää, että sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti eivät tarkoita samaa asiaa.
Kirjoitit epäjohdonmukaista sanomaa: ”Minulle sukupuoli = sukupuoli-identiteetti lyhyesti ja tarkasti määriteltynä...”.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #34

Lain kirjain on tosiaan noin muotoiltu - lain sisältö ja lain tulkintaa helpottava oikeusohje sitä sovellettaessa löytyy kuitenkin lain valmisteluasiakirjoista ja myös lain toimivuutta valvovan vastuuministeriön ohjeista.

Tasa-arvolain toimivuudesta vastaa sosiaali- ja terveysministeriö, joka selventää tasa-arvolain tarkoituspykälää seuraavasti :

"Sukupuoleen perustuva syrjintä on kielletty kaikissa muodoissaan. Sukupuoleen perustuvalla syrjinnällä tarkoitetaan eri asemaan asettamista sukupuolen, raskauden, synnytyksen, vanhemmuuden, perheenhuoltovelvollisuuden, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella."

http://stm.fi/tasa-arvo/lainsaadanto

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

Tässä vielä varmemmaksi vakuudeksi tasa-arvolain toteutumista valvovan nimetyn viranomaisen ohjeistusta tasa-arvolain tulkitsemisesta sukupuolen moninaisuus tunnustaen :

"Uudet säännökset sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun perustuvasta syrjinnästä tulivat tasa-arvolakiin erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten syrjintäsuojan täsmentämiseksi ja laajentamiseksi. Säännökset koskevat kuitenkin kaikkia eivätkä vain sukupuolivähemmistöihin kuuluvia. Taustalla on ajatus sukupuolen moninaisuudesta ja siitä, että jokaisella on oma kokemuksensa sukupuolesta ja tapansa ilmaista sukupuolta."

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #40

Kukahan tuollaista sekasoppaa on mahtanut kirjoittaa ja kukahan mahtaa olla hyväksynyt tuollaisen tekstin julkaistavaksi Stm:n nettisivulla: ”Sukupuoleen perustuvalla syrjinnällä tarkoitetaan eri asemaan asettamista - - raskauden, synnytyksen, vanhemmuuden, perheenhuoltovelvollisuuden - - perusteella."
Tuossahan ei ole ns. päätä eikä häntää.

Jaahas, tuolla osoitteessa http://stm.fi/tasa-arvo/lainsaadanto lukee:
Lisätietoja
Terhi Tulkki, Hallitussihteeri
STM, Hallinto- ja suunnitteluosasto, Tasa-arvoyksikkö 0295163229 terhi.tulkki@stm.fi

->Ei vaikuta Terhi Tulkki olevan todellisuudessa tuon tekstin suhteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #45

Minusta tuo on aivan "selkokieltä" - esimerkiksi työsyrjintä raskauden tai vanhemmuuden takia on yllättävänkin yleistä täällä Suomessa, vaikka tasa-arvolaki nimenomaan kieltää syrjinnän sukupuolen perusteella!!!

http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/1993076-tyos...

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/86180-esimerkkeja-...

Timo Lehtonen

Juho, tästäkin huomaat, että sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti tarkoittavat eri asiaa: "Sukupuoleen tai sukupuoli-identiteettiin liittyvää syrjintää käsittelee tasa-arvovaltuutettu."
http://www.syrjinta.fi/web/fi/valtuutetun-tehtava

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Nyt, kun maapallolla on jo kohta 7 miljardia eri sukupuolta, niin eikö olisi syytä todella nopeasti luopua sukupuolikiintiöistä? Onhan tavattoman absurdia, että on olemassa jotain kiintiöitä sukupuolen mukaan, kun jokaisen pitäisi Antikaisen mukaan pelkällä ilmoituksella kertoa mihin sukupuoleen haluaa kuulua.

Feminismikin on aivan turhaa, koska ei ole olemassa mitään naisia sortavia valtarakenteita, koska ei ole olemassa mitään naissukupuolta. Milloin Antikainen mahtaa lopettaa kirjoittamisen naisen eurosta, kun selvästikään ei voi olla mitään mitattavia eroja, koska sukupuolia on hänen mukaansa olemassa lähes rajaton määrä.

Mahdatko Antikainen huomata millainen paradoksi vallitsee feminismin ja sukupuolittomuuden välillä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei siinä juurikaan ristiriitaa ilmene - nykyaikana feminismillä on enää vähän tekemistä dikotomisesta sukupuolierosta oikeutuksensa hakeneen naisasialiikkeen ideologioiden kanssa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Eli pitäisikö sukupuolikiintiöistä luopua? Itseasiassa eikö koko naistutkimus ole aivan turhaa. Mitä järkeä on tutkia jotain lasikattoja ja palkkaeroja, jos kerran sukupuolikin on vain ilmoitusluontoinen asia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Tutkimus ei ole ollut turhaa, sillä naistutkimus on osaltaan ollut edistämässä tasa-arvoistumista ja hyvinvointia. Tutkimusta ei toisaalta tehdä tutkimuksen itsensä vuoksi stagnaatiossa l. naistutkimuksen tietoaineisto siltä validilta osaltaan on nykyisen sukupuolen tutkimuksen tutkimuskentän alustaa...

Joo, Heikki Waristakaan ei enää tarvita tämän ajan maailmaan jakamaan meille tietoa suomalaisen miehen tunnollisuudesta ja muista hyveellisyyksistä.

Kyllä, siinä vaiheessa kun sukupuolimerkinnän vaihtaminen väestörekisterin tietokantaan onnistuu suhteellisen vaivattomasti omalla ilmoituksella, alkaa hälvetä myös tarve edistää "miesten" ja "naisten" välistä tasa-arvoa väliaikaiseksi keinoksi alun pitäenkin omituilla positiivisen syrjinnän menetelmillä ...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #31

En puhunut menneestä mitään, vaan tarkoitin tätä nykyistä tilannetta, jossa ministeriökin jo määrittelee, että sukupuolia on lukemattomia. Eikö nyt siis pitäisi lopettaa puhuminen (ja kaikenlainen tutkiminen) lasikatoista ja palkkaeroista, koska tämän käsityksen mukaan ei ole olemassa VAIN nais- tai miessukupuolta, vaan niitä on olemassa yhtä monta, kuin ihmisiäkin? Sinäkään et varmaan enään koskaan kirjoita mitään palkkaeroista, koska uskot vahvasti sukupuolittomuuteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #33

Minä puhuin menneistä ajoista ja hyvällä syyllä, sillä yhteiskunta koostuu ihmisistä, jotka ovat eri ikäisiä ja heillä on ollut erilaisia kasvukokemuksia muodostamassa identiteettiä. Yhteistä kaikille meille on ainoastaan se, että jokainen meistä elää tässä hetkessä yhteisessä ajassa, missä myös on tehtävä yhteiskuntaa koskevaa päätöksentekoa. Menneet ajat ovat edelleen mukana suurten ikäluokkien arvomaailmassa.

Arvomaailmojen eroista taas juontuu politiikan konsensushakuisuus kompromisseineen.

Palkkaerokirjoituksia siis tulee jatkossakin näppäimistöltäni.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #36

Ei voi olla sukupuolten välisiä palkkaeroja, jos sukupuolia on lukemattomia. Ei sillä ole mitään väliä, mitä joku ajattelee, jos virallisesti on määritelty, että sukupuolen määrittää vain henkilö itse. Jos jatkat palkkaeroista kirjoittelua, niin myönnät itsekin, että sukupuolia on lähtökohtaisesti kaksi. Koita nyt hyvä mies päättää kumpaa mieltä olet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #38

No, esimerkiksi uusi samapalkkaisuusohjelma on laadittu perinteisellä mies/nainen-jaottelulla aivan käytännön syistä - tilastot laaditaan edelleen juridisen sukupuolimerkinnän mukaisilla luokituksilla (koska väestötietorekisteriin merkitään vain miehiä tai naisia sen mukaan, mitä heille on syntymätodistukseen tullut merkityksi). Minä kyllå sopeudun tähän ratkaisuun, konsensushakuinen kun olen...

Samapalkkaisuusohjelmaa sovellettaessa sukupuolivähemmistöjen huomioiminen on siitä tilastoluokituksesta huolimatta tarpeen.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #42

Mikä ihmeen sukupuolivähemmistö? Eikö tämän uuden tulkinnan mukaan jokainen muodosta oman yhden henkilön sukupuolivähemmistön? Tässähän menee ihan sekaisin, kun välillä sukupuolia on kaksi ja välillä useita, riippuen mitä etua haetaan.

Suurena saatanana syntyneenä (valkoinen heteromies) minä sopeudun kyllä siihen, että ei ole olemassa enää sukupuolia (tai siis, että niitä on loputtomasti) tai muitakaan eroja, jotka määrittelevät eroja ihmisten välille , kunhan kaikista eroista kitiseminen lopetetaan samalla hetkellä. Kaksilla rattailla matkustaminen sen sijaan kuvottaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

Tuota ajatusta minäkin tuen - jokainen on yhden henkilön sukupuolivähemmistö.

Se ei vain mene yhteiskunnassa läpi radikaalina kokonaisuudistuksena, joka järjestyy valtiosääntöön nojaten laillisesti. Ja myös siksi, että aika monen mielestä vieläkin sukupuoli määräytyy sen mukaan, miten se on määritelty joko sana- tai jossain muussa pyhässä kirjassa...

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #46

Juho Antikainen kirjoitti 25.4.2016 22:54: ”…aika monen mielestä vieläkin sukupuoli määräytyy sen mukaan, miten se on määritelty joko sana- tai jossain muussa pyhässä kirjassa...”

Sukupuoli ei määräydy noin.

Sukupuoli määräytyy sen mukaan, onko henkilö lisääntymiseen liittyviltä ominaisuuksiltaan hedelmöittävä vaiko hedelmöittyvä.
Hedelmöittävä -> mies.
Hedelmöittyvä -> nainen.
Jokainen ihminen omaa lisääntymiseen liittyviä ominaisuuksia, vaikka ei käytännössä kykenisi hedelmöittämään eikä hedelmöittymään.

Juho, kun tekstejäsi lukee, niin tulee mieleen, ettet taida olla perillä "Kukista ja mehiläisistä".
Lue aiheesta esimerkiksi täältä https://www.google.com/search?q=%22Kukista+ja+mehi..., niin saatat ymmärtää mihin tosiasiaan sukupuolen määräytyminen perustuu.

Asian taustalla on luonnonlaki (luonnossa vallitsevasta säännönmukaisuudesta), jota henkilö ei voi edes omalla kohdallaan itse muuttaa, olkoon henkilön sukupuoli-identiteetti minkälainen tahansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #48

Ihmisen sukupuoli määräytyy ihan ihmisen oman tuntemuksen perusteella, kuten opetusministerin vastauksesta tulemme lukemaan...

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #50

Eli, kun ilmoitan tuntevani itseni naiseksi, niin olen oikeutettu naisille varattuun kiintiöpaikkaan tai poliisien pääsykokeissa minuun sovelletaan fyysisissä kokeissa naisten vaatimuksia? Tokihan ajat aktiivisesti myös noitakin asioita.

Varmasti myös asevelvollisuus koskee yhtälailla niitä naisiksi syntyneitä (sallinnet tämän ilmaisun), jotka ilmoittavat olevansa miehiä, eikö niin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #52

Kyllä, jos legaali järjestelmä nämä vapaudet sallii.

Ja tuota vapaampaa aikaa odotellessa me tasa-arvoaktivistit kamppailemme edelleen sekä sukupuolen itsemäärittelyoikeuden saavuttamisen että palkkaeron supistumisen puolesta....

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #53

Eipä siinä mitään, että käsittämätön ristiriita ei sinua haittaa. Harvoin ideologeja sellaiset tuppaavat häiritsemään. Siinä olet samassa veneessä parjaamiesi uskovaisten kanssa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #46

Miksi itse siis tuet vallitsevaa tilaa vaatimalla käsittelemään seksuaalivähemmistöjä ja naisia erillisinä sorrettuina ryhminä esim. juurikin, vaikka tuossa palkkaero-asiassa? Et voi samaan aikaan puhua sukupuolittomuudesta ja naisten palkkakuopasta. Eihän siinä ole mitään järkeä. Tuntuu siltä, että epäjohdonmukaisuutesi johtuu vain siitä, että asetut sille puolelle, joka sillä hetkellä tukee parhaiten omaa agendaasi.

Jos oikeasti uskot sukupuolittomuuteen, niin hyväksy myös se, että silloin ei voida puhua sukupuolten välisistä palkkaeroistakaan. Ne sulkevat toisensa pois, joten et voi uskoa molempiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #49

Aikamatka, prosessi ja tärkeintä on määränpää eikä liike sinänsä.

Sukupuolten välinen palkkaero on tässä hetkessä tärkeä korjattava oire kuten myös ymmärryksen lisääminen sukupuolen moninaisuudesta, eivät ne ole mitenkään ristiriitaisia tavotteita. Noita aiheita voi tokikin ympätä entistä aktiivisemmin yhteen...

Käyttäjän dottore48 kuva
Kari Ellimäki

Kun ei enää keksitä mitään kunnollista debatoitavaa ruvetaan saivartelemaan tyyliin "hauki on kala" vai onko sittenkään vai onko "setä sittenkin täti"?

Voi kiesus!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sanopa muuta ja vielä eduskunnassa asti tätä semanttista saivartelua harrastetaan!

Paljon helepommalla pääsee, kun asioista ottaa itse selvää. Tässä sukupuoleen liittyvää sanastoa Wikipedian tyyliin :

http://gender.wikia.com/wiki/Binary_Genders

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Linkki vie kylläkin Gender Wikian sivuille, joka ei vaikuttanut kovinkaan luotettavalta. Wikipedian linkki: https://en.wikipedia.org/wiki/Gender

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

Englannin kielisessä Wikipediassa sukupuoleen liittyvä sanasto on tosiaan yksityiskohtaista ja runsasta.

Timo Lehtonen

Palkansaajajärjestöt Akava, SAK ja STTK ovat juuri päivittäneet yhteisen Tasa-arvo-oppaansa http://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/tasa-arvo-....
Oppaan voi ladata täältä http://www.sak.fi/aineistot/julkaisut/muut-julkais...

Myös palkansaajajärjestöjen oppaassa esitetystä voi päätellä tosiasian, että ihmisellä on kaksi sukupuolta - on olemassa miehiä ja naisia.
Siinä ei mainita mitään tarpeettomasta käsitteestä "sukupuolen moninaisuus", joka esiintyy Opetushallituksen oppaassa ”Tasa-arvotyö on taitolaji”.

Harhaanjohtavaa ja epämääräistä käsitettä ”sukupuolen moninaisuus” ei tarvita. Sen voi todeta esimerkiksi Ressun lukion oppaasta ”Toiminnallinen tasa-arvosuunnitelma 2014-2017” http://www.hel.fi/static/liitteet/opev/ressul/tasa....
Siinä ei ole käytetty käsitettä ”sukupuolen moninaisuus” - eikä siinä mainita sukupuolten lukumäärästä.

Opetushallituksen opas ”Tasa-arvotyö on taitolaji” pitää päivittää vastaamaan todellisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset