jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Norja tasa-arvon edistämisen etulinjassa

Lieneekö sitten lämmittävän  Golf-virran vaikutusta vai mistä johtuneekaan, mutta joka tapauksessa Norja on se pohjoismainen hyvinvointivaltio, joka on viimeisten vuosien aikana ollut selkeästi nousemassa tasa-arvon edistämisessä maailman kärkivaltioksi.

Norjassa sukupuolentutkimus on aina ollut vakiintunut osa yhteiskunnan järjestelmällistä kehittämistä, minkä valtavirtaistumista tieteiden väliseksi oppialaksi on tuettu riittävät taloudelliset resurssit turvaamalla. Tämä tutkimuksellisen tiedon ttehokas uottaminen ja sen soveltava konkretisoituminen yhteiskunnan tasa-arvoitumiskehitykseen ilmenee Norjassa hyvin laaja-alaisesti ja esimerkiksi Suomeen verrattuna erittäinkin edistyksellisesti. 

Yksittäisinä esimerkkeinä näistä edistysaskelista voi mainita, että Norjassa siirryttiin sukupuolineutraaliin asevelvollisuuteen ja otettiin käyttöön sukupuolineutraali avioliittolaki täysin kivutta. Samoin Norja on ollut edelläkävijä talouden hallintoa korjaavien uudistusten tekemisessä - pörssiyhtiöille annettu yrityshallintojen sukupuolivinoumia korjaava sukupuolikiintiövelvoite on reilussa vuosikymmenessä tervehdyttänyt Norjan taloutta ja yrityselämää sekä nostanut samalla valtion kansantuotteen huippulukemiin.

Norjassa erilaisten kulttuurien ja maailmankatsomusten moninaisuus on myös onnistuneesti saavuttanut  yhtenäisen tasa-arvopolitiikan seurauksena synteettisen tasapainon, mitä melko tuoreesti ilmentää Norjan kirkon kirkolliskokouksen alustavasti tekemä päätös hyväksyä samaa sukupuolta olevien parien kirkolliset vihkimiset.

Samoin Norjan terveysministeriön viime viikolla esittelemää lakialoitetta, joka  mahdollistaisi juridisen sukupuolen vaihtamisen pelkällä omalla ilmoituksella verotoimistoon, voidaan pitää maailman laajuisestikin edistyksellisenä tasa-arvon edistämisenä :

"- Norja on eturivissä hlbti-vähemmistöjen aseman parantamisessa. Sen sijaan nykyistä lähes 60 vuotta muuttumattomana pysynyttä juridisen sukupuolen vaihtamiseen liittyvää käytäntöä ei voi hyväksyä. Tämä esitys on sopusoinnussa ihmisoikeuksien kanssa, sanoi terveysministeri Bent Høie."

 

Siinä missä Suomessa päätösten suunnittelemista vasta aletaan harkita suunniteltavaksi, ollaan Norjassa useinkin jo harjakaistunnelmissa ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hejå Norge, mieshormonia myös naishiihtäjille!

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

No Norja on myös lakkauttanut naistutkimuksen.
Tässä Uuden Suomen blogi asiasta:

"Norja lakkauttaa naistutkimuksen 56 miljoonan rahoituksen (1, 2). Suurin syy rahoituksen lopettamiseen piilee Norjan television dokumentissa "Aivopesu" (josta mainitsin jo aikaisemmin). Dokumentti rapautti naistutkimuksen uskottavuuden kollegoiden silmissä."

http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/8974...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhdelle ikäihmisiä koskettaneelle tutkimusprojektille ei siis lopultakaan myönnetty jatkorahoitusta, mikä on taas akateemisessa maailmassa ihan yleinen ilmiö riippumatta tieteenalasta (tutkimusta ei kannata tehdä vain tutkimuksen tekemisen vuoksi) ja naistutkimus on tosiaan "lakkautettu" Norjan lisäksi myös Suomessa. Se jatkuu entistä laajempana ja verkostoituneempana sukupuolentutkimuksena...

Käyttäjän MirjaKolehmainen kuva
Mirja Kolehmainen

Tämä seuraava wikipediasta:

"Norjassa vuoden 2011 aikana käydyn julkisen keskustelun jälkeen Oslon yliopiston sukupuolentutkimuksen tutkimusprojekti menetti valtiontukensa.[24][25][26] Pohjoismaiden ministerineuvosto lakkautti samaan aikaan yliopiston yhteydessä toimineen pohjoismaisen tasa-arvotiedon keskuksen, NIKK:n.[27]"

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuolentutkimus

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Harald Eian ohjelmasarja "Hjernevask" todettiin tuoreeltaan Norjassa journalistisessa mielessä epämääräisesti toteutetuksi (tarkoitushakuiseksi provokaatioksi MV-lehden tms. tyyliin) eikä sen aiheuttama julkinen keskustelu muuttanut kovinkaan olennaisesti sukupuolentutkimuksen asemaa -
Pohjoismaiden tasa-arvotiedon keskus NIKK on varsin vahvasti esillä tänä päivänäkin :

http://www.nikk.no/en/nikk-suomeksi/

Ja kansallisesti sukupuolentutkimus on Norjassa organisoitu entistä tehokkaammaksi verkostoksi :

http://www.gender.no/Gender_research/Research_Units

http://kjonnsforskning.no/en

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset