jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Voiko poika mennä päiväkotiin prinsessamekko päällään?

Tämä kysymys on entistä useammin esillä mediassa ja myös kasvatusalan ammattilaisten mielenkiinnon kohteena.

 

Opettaja -lehden artikkeli Jaakosta ja pukeutumisvalinnoista on sangen ennakkoluulottomilla linjoilla kertoessaan Jaakko-nimisen pojan kokemusten kautta tasa-arvoisesta kohtaamisesta päiväkodissa ja sukupuolisensitiivisen varhaiskasvatuspedagogiikan valtavirtaistumisesta osaksi varhaiskasvatusta ja perusopetusta.

 

 

"Sukupuolten moninaisuus näkyy yhteis­kunnassa aiempaa selvemmin. Täydennyskoulutusta sukupuolineutraaliin kasvatukseen tarvitaan Outi Ylitapio-Mäntylän mielestä niin lastentarhanopettajille kuin muillekin opettajille.

Myös OAJ korostaa lastentarhanopettajien pedagogista osaamista. Järjestö on mukana Naisasialiitto unionin aloittamassa hankkeessa, jossa päiväkotien henkilöstölle tarjotaan koulutusta sukupuolisensitiiviseen varhaiskasvatukseen."

 

Ennakkoluulot, perinteet ja myös suuri osa ns. luonnontieteiden tutkimuksellisesta esilletuonnista ohjaavat voimakkaasti essentialisoivaan sukupuolen ilmaisuun, kuitenkin ihmisen sosiaalinen ulottuvuus ja tietoisuus itsestään laajentavat  ihmislajin olemassaolon funktion pelkkää biomassan uusintamista suuremmaksi ja humanistisemmaksi identiteettikysymykseksi.

 

 

Viitelukemista

 

 

 

Lisäys :  Mainonnan eettisen neuvoston päätös koskien sukupuolistereotypioita pönkittävää lasten lelumainosta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuli mieleen talitiaistutkimus josta on viimeaikoina uutisoitu. Populaation kasvaessa aremmat yksilöt pärjäävät rohkeita paremmin. Jos pojat eivät saa osoittaa hentoja puoliaan se lyö poikia vastaan "elontaistossa".
http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/arka_parjaa_...

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Mistä kumman syystä sukupuolisensitiivisyyden normi on poika, joka pukeutuu tyttöjen vaatteisiin? Koskaan ei kysytä voiko tyttö (tai poika sen puoleen) mennä kouluun maastopuvussa.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Poika on normi ainakin Wilhelm Junnilalla. http://vilhelmjunnila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163...
Mutta leikki sikseen. Sukupuolisensitiivisyys on pitemmällä suhteessa tyttöihin kuin poikiin. Johtuen luultavasti että konservatiivisillä tahoilla on heteromiehuuskulttia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tausta-ajatuksenahan tässä on se huomio, että kulttuuriset sukupuolirooliodotukset ovat pojille rajallisemmat tai ahtaammat, vaikkakin pojille myös vastaavasti sallitaan pienestä pitäen rajojensa kokeilua (toiminnallisena aggressiivisuutena lähinnä) helpommin kuin tytöille, joilta odotetaan (on odotettu) vastuullisempaa käytöstä...

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Tausta-ajatuksenahan tässä on se huomio, että kulttuuriset sukupuolirooliodotukset ovat pojille rajallisemmat tai ahtaammat, vaikkakin pojille myös vastaavasti sallitaan pienestä pitäen rajojensa kokeilua (toiminnallisena aggressiivisuutena lähinnä) helpommin kuin tytöille, joilta odotetaan (on odotettu) vastuullisempaa käytöstä..."

---------
Kun näkee miten kaukana edellä jo tietyt "edistyksellisesti" ajattelevat ovat menossa, olisi pikku hiljaa itse kunkin päätettävä hyväksyykö sen ajatuksen, joka on jo esitetty, että "sukupuolia on yhtä monta kuin ihmisiäkin". Tämä on ainakin Vihreiden nuorten edustama näkemys, jos Radio Dein debatissa esiintynyttä edustajaa on uskominen.

Mutta tällöin ei voikaan puhua "tytöistä" ja "pojista" kahtena sukupuolena, kuten juuri tuossa teit. Ihme kyllä olen tuosta aika lailla samaa mieltä (!) mutta olen kuitenkin sikäli johdonmukainen, että kaikessa tähän liittyvässä keskustelussa näkemykseni on, että sukupuolia on KAKSI. Tyttö ja poika. Nainen ja mies.

Ei "seitsemän miljardia" tai "yhtä paljon kuin on ihmisiäkin."

Myös käsitteet "homo", "hetero", "biseksuaali", "äiti", "isä", "sisko", "veli", "täti", "setä" jne. tuovat esiin sen, että sukupuolia on kaksi. Myös "transsukupuolisuus" kertoo samaa. Mies kokee olevansa nainen tai nainen kokee olevansa mies. Kaksi vaihtoehtoa.

Sukupuolia on siis kaksi, kuten tuossa toit esiin. Kannattaa pitää mielessä. Tästä aiheesta "keskusteleminen" (jos käytetään tätä melko vähättelevää ilmaisua) nimittäin on vasta alkamassa.

Minna Hänninen

Jaakolla on ilmeisesti maskuliinisuus ja feminiinisyys tasapainossa kun noin sujuvasti vaihtaa roolista toiseen. Tai ei hän varmaan itse ajattele niitä rooleina, vaan aikuisethan ne on ne roolit keksineet.

Ilkka Huotari

"Lisäys : Mainonnan eettisen neuvoston päätös koskien sukupuolistereotypioita pönkittävää lasten lelumainosta"

Tämä on sairas yhteiskunta. Pojille ei saa markkinoida autoja ja tytöille ei saa markkinoida nukkeja.

Saako ylipäätään mitään markkinoida sukupuolen perusteella? Esim. vaatteita?

Käyttäjän NinaVuorijrvi kuva
Nina Vuorijärvi Os Purola

Miksi olisi niin kamala ajatus, että leluja markkinoitaisiin lapsille, ei tytöille ja pojille?

Vaatteet ovat ainakin toistaiseksi (valitetavasti) vielä jaoteltu tyttöjen ja poikien osastoihin.

Oma poikani tykkäsi kovasti ns. tyttömäisistä aiheista ja väreistä vaatteissa (vaaleanpunainen, liila, perhoset, kukat, kissan/pupun/koiranpennut jne.). Niitä kyllä hänelle ostettiinkin. Tietenkin. Valitettavasti kerhossa muut lapset nauroivat kun hänellä oli "tyttöjen paita päällä". Itkuhan siitä kotona tuli kun lapsi oli niin innoissaan mennyt se uusi Hello Kitty-paita päällä kerhoon ja vastaanotto oli tuollainen.

Tyttären kohdalla ei tuollaista ole ollut laisinkaan vaikka aika usein pitää (ihan omasta tahdostaan, ei vanhempien pihiyden takia) isoveljen vanhoja vaatteita. Ei kukaan ihmittele vaikka tytöllä olisi päällä se musta monsteripaita mutta auta armias kun pojalla on vaikkapa sitten se Hello Kitty-paita päällä.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Lapset eivät syrji, jos heidän vanhempansa eivät heitä siihen opeta. Muutaman kerran olen päässyt asian tiimoilta avautumaan tiukkapipoisille isille. Että onko se heiltä jotenkin pois, jos naapurin poika pukeutuu pinkkiin - ei hyvää päivää!

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa Vastaus kommenttiin #12

Kyllä ne on naiset, jotka edelleen päättävät mitä lapsille puetaan..

Ilkka Huotari

Ei minulla tuollaisen kanssa ole mitään ongelmaa mitä kuvasit (pukeutuminen). Mutta tämän kanssa on, että yksityisiä yrityksiä rajoitetaan mainostamasta esim. nukkeja tytöille. Eihän siinä ole mitään järkeä.

http://www.hs.fi/elama/a1457927241688

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Voi mennä sikäli kun isä ja äiti menevät yhdessä tai erikseen samalla ovenavauksella lanttulataamoon.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Sinusta on siis hyvää pedagokiikka että lapset kerhossa saavat dissata toisia lapsia esim tyttömäisistä tai köyhyyden paljastavista tai muilla tavoin vääränlaisista vaatteista. Jossain vaiheessa lapsilla oli pääkallonkuvia vaatekuoseissa. Sinusta olisi sitten vanhempien jotka eivät niitä suostuneet ostamaan pitänyt mennä lanttulataamoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset