jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamisen vakavat seuraukset

Eduskunnan antaman päätöksen mukaisesti laki 156/2015 (Laki avioliittolain muuttamisesta) tulee voimaan 1. maaliskuuta 2017. Lain tarkoituksena on muuttaa avioliittolain (234/1929) 1 §:n 1 momentti, 108 §:n 1 ja 2 momentti ja 115 §:n 1 momentti, minkä mukaisesti jatkossa avioliiton voivat solmia myös ns. samaa sukupuolta olevat esteettömät henkilöt keskenään.

Julkisuudessa on vuosien varrella liikkunut melko runsaasti spekulatiivisia arvailuja kyseisen lain yhteiskunnallisista vaikutuksista etenkin lapsen edun ja oikeuksien toteutumisen kannalta. Sinänsä en aio tässä yhteydessä kuitenkaan palata niinkään näihin lyhyellä tai pitkällä ajajaksolla tapahtuvien vaikutusten ennalta-arviointeihin  (short-term or long-term effects), koska näitä arviointeja on käsitelty paitsi yksityiskohtaisestikin sekä yleistä väestön arvomaailmaa luodaten kiihkeissä kansalaiskeskusteluissa niin ennen kaikkea lain vaikutuksia on kartoitettu lainsäätäjän toimesta lain valmistelun yhteydessä aivan "riittävästi" -  valiokuntakäsittelyn yhteydessä asiantuntijoina kuultiin yli viittäkymmentä eri yhteiskunnallista tahoa tai yksittäistä  henkilöä, joiden edustus kattoi laajalla otannalla yhteiskunnan eri kerrostumia.

Piakkoin voimaan tulevan lain vaikutusten arvioinnin sijaan olen tehnyt hieman poikkitieteellistä tutkimusta ja kartoittanut tilannetta hypoteettisemmasta ja vähän erikoisemmasta tulokulmasta käsin - käsittääkseni kukaan varteenotettava tutkija kun ei ole vielä aikaisemmin esittänyt relevanttia arviota siitä, mitä yhteiskunnallisia seurauksia ko. lain kumoamisesta aiheutuisi.

Ajan säästämiseksi, kivun lievittämiseksi ja muutenkin mukavana miehenä esitän seuraavaksi tutkimustulokseni  koosteena lyhennetyssä ja aiheeseen muutenkin sopivassa pelkistetyssä muodossa ranskalaisin viivoin ja lakonisin toteamuksin :

  • Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoaminen johtaa avioliiton arvon romahtamiseen  "pitäkää tunkkinne"-efektin vuoksi
  • Yleinen kunnioitus lakeja ja lainsäätäjää kohtaan heikkenee
  • Avioerojen määrä lisääntyy
  • Lasten psyykkinen ja fyysinen pahoinvointi lisääntyy
  • Perheväkivallan vastainen työ vaikeutuu 
  • Rutto, kolera ja muut epidemiat riehuvat valtakunnassa esteettä
  • Luottamuspula valtionjohtoa kohtaan kasvaa
  • Maa ajautuu pikku hiljaa sekasortoisen arvotyhjiön kautta islamistien tai äärioikeistolaisen sotilasjuntan haltuun
  • Suomi erotetaan Euroopan Unionista O_o

 

 

Niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Ilkka Salo oli tuolla Puolimatkan erään kirjoituksen kommentoinneissa tuonut esille prof. Marja-Leena Laakson (kasvatustieteiden tiedekunnan dekaani, varhaiskasvatuksen professori, Jyväskylän yliopisto) erinomaisen - lyhyen ja ytimekkään - kirjoituksen "Lapsen etu on rakastava vanhempi", joka oli julkaistu HS:ssä 27.11.2014:

http://www.hs.fi/mielipide/a1416976277598

Risto Laine

1. Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoaminen johtaa avioliiton arvon romahtamiseen "pitäkää tunkkinne"-efektin vuoksi

Vaikka laki ei ole edes voimassa, kyllä käppyrät näyttävät alaspäin ja eroja lisää.
http://tilastokeskus.fi/til/ssaaty/2013/ssaaty_201...

2. Yleinen kunnioitus lakeja ja lainsäätäjää kohtaan heikkenee

Totta, mutta näiden kunnioitus on nykypäivänä jo muutenkin kortilla.

3. Maa ajautuu pikku hiljaa sekasortoisen arvotyhjiön kautta islamistien tai äärioikeistolaisen sotilasjuntan haltuun.

Se on jo sekasortoinen "katso maailmaa", ja pitää paikkansa kun jokin lokero tyhjennetään, sen tulee täyttämään joku muu. Islam on jo nyt eurooppalaista arvomaailmaa, myös suomen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Yks asia on sellainen mitä näissä puitteissa ei ole puhuttu..itse olen saattanut,joskus ohmennen mainittakkin,mutta se nyt on hukkunnu sinne jonnekkin tulvan alle..
kun se laki tulee joskus sitten voimaan,niin pelkäämpä,ettei mitään homojen avioliitto ryntäystä tulekkaan tapahtumaan.En usko,että maistraateissa tulee sen suurempaa tunkua olemaan,kuin mitä nyt on ollut tämän rekisteröinninkään aikana,,ei ne vuosittaiset luvut ole mitään erityisien suuria olleet.Siitä huolimatta,että jonkinverran yleisempi käsitys homoparisuhteitten kestämisestä on,se mitä se nyt on,niin pitkäaikaiset,elämänkin mittaiset pari/perhesuhteet,lapsettomillakaan homoilla eivät ole mitenkään harvinaisia.Yli kolmekymmenvuotisella kokemuksella,kun voin vakuuttaa,että tässä elämässä on ollut kaikki
avioliiton komponentit kersoja lukuun ottamatta niinhän se on monella muullakin.Yhdessä ei saa aikaiseksi ja erikseenkään ei ole.Tuota rakkainta ajoneuvoani en ole rekisteröinytkään,kun selkeää syytä ei ole moiseen ollut ja ilman lisenssiä voi ajella,eikä kukaan moiti,eikä sakota.
Avioidakkaan en aio,muutoin,kun siinä tapauksessa,jos/kun tänään tulee eurojackpotissa 50 miljoonaa,niin sitte..nääs,että se saa rahat,jos mun kuppini kaatuu ja lusikka lentää nurkkaan..nii no saa se sitte kai leskeneläkkeenkin henkensä pitimiks..nöh..joo :))
Mielekiintoinen sattumus muute tässä rapussa,missä asun on neljätoista perhettä ja meitä homoperheitä on kolme..ja kaikki jo ikäimmeisiä,pitkissä suhteissaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Eläs nyt, voi olla että me viimisetkin epäilevät hetskujäärät naidaan toisemme jos homotkin saavat luvan :)

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Taivas varjele tyttö..:))...vastaiskuko siis,eli oikeenko urakalla rupiaisitte nhaimaan,ettei me hintit vaan mentäis ohitte.jos vakka säkin olet sellanen piilo aa-lainen. :))..no mut ei se mitään, rakastan mä sua kumminkin...näin etäältä..älä välitä mä oon ihan buranassa,kun sattuu niin...sti..reumatismi nääs.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #5

Ei nyt ihan :D Vaan siksi että mielestäni on se oikeus ja kohtuus jos me uskonnottomat saamme mennä naimisiin niin miksei homotkin. Itse tervehdin ilolla uutta avioliittolakia. Monet häät on jo tiedossa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

Blogisti: "Sukupuolineutraalin avioliittolain kumoaminen johtaa avioliiton arvon romahtamiseen "pitäkää tunkkinne"-efektin vuoksi."

---
-En aio tähän keskusteluun enempää osallistua, mutta tuossa tuli aika hyvin esiin se miten avioliiton "arvo" tänä päivänä ja yleisen näkemyksen mukaan mitataan. Avioliiton "arvo" on yhtä kuin sen "suosio". Ja avioliiton perusta, sen vahvuus tai heikkous, arvioidaan vain sen mukaan kuinka moni haluaa mennä naimisiin ja kutsua suhdettaan "avioliitoksi".

Blogisti tuntuu pitävän uhkana ja ikävänä asiana (jos nyt kokeillaan vakavaa suhtautumista joihinkin tuossa listattuiihin uhkakuviin) sitä, jos ihmiset eivät enää HALUAKAAN mennä naimisiin! Että se olisi huono juttu, koska avioliiton "arvo" (eli sen suosio) romahtaa.

Toisenlaisiakin viestejä on näissä keskusteluissa on kuitenkin tullut, itse asiassa enenevässä määrin, ja on aika suoraan jo sanottukin, ettei avioliitto ole oikeastaan mitenkään erityisen tärkeä instituutio. Vaan muinainen ja pölyyntynyt järjestely, jota ei enää oikeastaan tarvittaisi, mutta kun se nyt toistaiseksi on olemassa, niin tehdään siitä "tasa-arvoisempi". Mutta mitään itseisarvoa sillä ei nähdä olevan.

Eikä ihme. Kuten tässäkin on jo ehtinyt tulla esiin, avioliiton ainoa merkitys on nykyisin se miten rakastuneet parit sen kokevat.

Avioliiton tarkoitus = että saa mennä naimisiin. Jos haluaa, tietenkin. Mutta ei ole pakko.
Avioliittoon ei voi eikä pidä pakottaa eikä velvoittaa, mutta sitä voidaan "markkinoida" ja toivoa että mahdollisimman moni innostuu.

Mietin jälkeenpäin sitä kun toisessa keskustelussa joku esitti, että "avioliitto vahvistuu kun mukaan tulee uusi ihmisryhmä". Se edustaa samanlaista avioliiton arvon ja sen tilan ja vahvuuden mittaamista kuin tässä.

Avioliittoa instituutiona tunnutaan nykyisin arvioitavan vähän samoin kuin firmaa, ja firmalla menee sitä paremmin mitä enemmän on asiakkaita. Eli mitä suositumpia sen palvelut ovat.
Avioliiton reunaehdoilla, määritelmällä, sisällöllä, ylipäätään sen olemassaolon perustalla ei ole yhtään mitään merkitystä whatsoever. Eikä sen merkityksestä tarvitse sen kummemmin keskustella.
Vain avioliiton suosiolla on väliä. Avioliiton arvon ja sen vahvuuden mittaaminen on siis puhtaasti matemaattinen kysymys. Mitä useampi naimisiinmenijä, sitä parempi. Olenko ymmärtänyt oikein?

Jossain mielen pohjalla tuntuu kuitenkin vaikuttavan yhä epämääräinen ajatus, että avioliitto ON jotenkin tärkeä ja sitä tulee pitää tärkeänä. Ja että on huolestuttavaa, jos avioliiton asema heikkenee. Eli toisin sanoen, jos sitä ei enää "arvosteta", jokaisen henkilökohtaisen kokemuksen pohjalta, niin kuin ennen. Ja että on ikävää, jos avioparit eroavat.

Miksi, oikeastaan? Jos avioliitolla ei katsota olevan sen kummempaa yhteiskunnallista merkitystä, vaan se on parin oma asia, miksi olisi mitenkään ihanteellista että parit pysyvät yhdessä kuolemaan asti?

Avioliiton velvoittavuudesta, ja yhteiskunnan aviopuolisolle asettamista rajoituksista ja vaatimuksista ei ole paljon jäljellä, mutta pakollinen harkinta-aika erotilanteessaon vielä olemassa.
Sitäkin on paljon lyhennetty, mutta kiinnostavaa olisi kuulla näkemyksiä tästä. Siitä on nähtävissä, että yhteiskunta on katsonut jostain syystä tarpeelliseksi vahtia aikuisten ihmisten välisiä suhteita, asettaa niille sääntöjä, ja pyrkiä estämään eroja.

Nimi "harkinta-aika" jo viittaa siihen, että yhteiskunnan taholta toivottaisiin ettei eroa tapahtuisi.
Miksiköhän? Miksi ei olla voitu antaa aikuisten ihmisten itse päättää miten ja milloin eroavat jos haluavat erota? Mitä blogisti on mieltä?

Olisi virkistävää lukea vaihteeksi niiden välisiä keskusteluja, jotka kannattavat sukupuolineutraalia avioliittoa, mutta eri asenteella. Siten, että avioliittoa pidetään oikeasti tärkeänä, ja sen mahdollista katoamista yhteiskunnasta huolestuttavana, vastaan näkemykset, että avioliitto ei ole enää tärkeä, ja se joutaa kadotakin.

Oikeasti, se mistä olisi koko ajan pitänyt keskustella, on se MIKSI avioliitto on tärkeä yhteiskunnallinen instituutio ja onko se.

Sen takia jotenkin paradoksaalisesti toivon, että näkemykset avioliiton tarpeettomuudesta sinänsä tulisivat selvemmin esiin.
Koska siltä pohjalta olisi ehkä hedelmällisempää käydä keskustelua avioliitosta. Silloin ainakin puhuttaisiin itse asiasta, avioliitosta instituutiona ja sen yhteiskunnallisesta tarkoituksesta, eikä vain siitä kuka saa mennä naimisiin ja kenen kanssa.

Tämä tästä. On vähän muutakin kirjoitettavaa tänä viikonloppuna, joten jatkakaa keskenänne.

Käyttäjän PaulaPlysjuk kuva
Paula Plysjuk

Tässä teille, arvon kommentoijat, päinvastaista luettavaa. Asia on juuri päinvastoin, kuin Juho Antikainen yrittää väittää. Mutta meidän molempien väitteemme ovat luonnollisesti vielä arvailuja, koska vasta 10-20 vuoden päästä tulisimme näkemään, kumpi oli oikeammassa.
Kaikesta huolimatta en missään nimessä halua altistaa Suomen lapsia samalle kaltoinkohtelulle, kuin esim. Ruotsissa tehdään. Siksi kannatan vain ja ainoastaan avioliittoa miehen ja naisen välisenä liittona.
http://tapiopuolimatka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lasten kaltoinkohtelu ei tosiaankaan johdu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumisen parantumisesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset