jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Children’s wellbeing in same-sex parent families

Family Platform-hanke oli Euroopan Unionin rahoittama tutkimushanke vuosille 2009–2011, jossa oli mukana 12 asiantuntijaorganisaatiota, yliopistolaitoksia ja perhejärjestöjä ympäri Eurooppaa.  Hankkeen tavoitteena oli toimia sosiaalisena ”kenttänä”, joka tuo yhteen perhetutkijoita, perheiden kanssa työskenteleviä käytännön toimijoita (perhejärjestöt) ja poliittisia päättäjiä ja sen yhteisenä tavoitteena oli työskennellä perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi Euroopassa lisäämällä keskustelua eri toimijoiden kesken ja tuottamalla tietoa eri maiden perheiden hyvinvoinnista, perhepolitiikasta ja tulevaisuuskuvista.

Tutkimushanke kohdentui suoraan olemassaoleviin perhemuotoihin ja niissä tunnistettaviin trendeihin koskien perhe-elämää, hyvinvointia ja kansallisesti toteutettua perhepolitiikkaa.

Suomesta hankkeeseen osallistui hyvin aktiivisena osapuolena Jyväskylän yliopiston sosiaalityön yksikön Perhetutkimuskeskus, jonka sivujen kautta pääsee avaamaan Family Platform-hankkeen yhteenvetoraportin.

Raportti sisältää runsaasti arvokasta tietoa perheiden hyvinvoinnista ja erityisesti niistä perheiden yksilöllisistä tarpeista, joihin tulevien tutkimushankkeiden pitäisi kohdentua. Esimerkiksi itseäni kiinnostavasti raportissa todetaan tyhjentävään sävyyn samaa sukupuolta olevien pariskuntien lasten voivan käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella olosuhteisiin nähden hyvin (Recent research shows that children do not suffer from having same sex parents).  Sateenkaariperheiden lasten hyvinvointi riippuu yleisesti enemmän ympäristön asettamista haasteista kuin heidän vanhemmistaan ( A child’s wellbeing depends more on the environment than on the same sex nature of the couple).

Suomessa sateenkaariperheiden lasten hyvinvointia on kartoitettu jo "jonkin verran" - Väestöliiton kokoaman työpaperin mukaan " Kansainvälisten tutkimusten mukaan vanhempien seksuaalisella suuntautumisella ja sukupuolella ei ole juuri vaikutusta lasten psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Sen sijaan kaikissa perheissä niiden toimivuus vaikuttaa lasten hyvinvointiin. Sateenkaariperheissä lapset voivat vähintään yhtä hyvin kuin muissa perheissä, ja heillä on lämpimät suhteet vanhempiinsa ja ystäviinsä. Heitä kiusataan jossain määrin perhemuodostaan johtuen, mutta he selviävät siitä yleensä tukiverkostojensa avulla. Tiedot sateenkaariperheiden lasten haavoittuvuuksista ja vahvuuksista ovat tarpeellisia kehitettäessä lainsäädäntöä, palvelujärjestelmää ja lapsille tarjottavaa tukea.  

Tasan vuoden kuluttua voimaan astuvan ns. sukupuolineutraalin avioliittolain eräänä käytännöllisenä ilmentymänä Väestöliitto toteuttaa parasta aikaa "lapsivaikutusten arvioinnin osana" yhdessä Sateenkaariperheet ry:n kanssa suomalaisen ajantasaisen tutkimuksen sateenkaariperheiden lasten vahvuuksista ja kipukohdista, mikä samalla suorana jatkumona  on vastausta jo mainitun Family Platform-hankkeen yhteenvetoraportissa esitetyille tulevien tutkimusten sisältötoiveille.

 

Perhemuodot siis jatkavat moninaistumistaan yhdentyvässä Euroopassakin ja sitä myöten myös tutkimuskohteetkin....

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Väestöliiton sivuilta:

"Sateenkaariperheiden lapsia ja nuoria kiusataan jossain määrin perhemuodon perusteella, ja kiusaaminen heikentää hyvinvointia. Pyrimme kyselytutkimuksella selvittämään, miten on mahdollista, että sateenkaariperheiden lapset voivat silti keskimäärin hyvin. Yksi selitys on, että myös yhtä suurta osaa muita lapsia kiusataan syystä tai toisesta. Toinen vaihtoehto on, että sateenkaariperheiden lapset selviävät kiusaamisesta erityisen hyvin toimivien tukiverkostojensa avulla, tutkija Kia Aarnio arvelee."

Nuo ovat uskottavia selityksiä, etenkin jälkimmäinen. Jos lasta kiusataan hänen perhetaustansa vuoksi, hän ymmärtää vanhempiensa tavoin, että kiusaamisen kohteena on perhe. Hankalat asiat käsitellään yhdessä ja niihin vastataan yhdessä. Pidän myös todennäköisenä, että asioita osataan käsitellä sateenkaariperheissä ennakoivasti ja ehkä paremmin kuin perheissä keskimäärin. Oletuksia, mutta on mielenkiintoista nähdä, mitä tulokset kertovat.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käsittääkseni sateenkaariperheissä lapset ovat "hieman toivotumpina" tai ainakin suunnitellusti syntyneitä ja heidän vanhempansa ovat myös ennalta varautuneet käsittelemään esimerkiksi kohdattua kiusaamista - onhan heillä itsellään tästä kiusaamisesta usein myös omakohtaisia kokemuksia....

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Euroopan konservatiivioikeiston masinoima "perinteisiä perhearvoja puolustava" euroaloite (mum, dad and kids ECI) sen sijaan näyttää kuihtuvan alkumetreilleen, sillä aloitteen virallinen kampanjasivu on ollut alhaalla jo "jonkin aikaa" :

http://www.mumdadandkids.eu/ (verkkosivu ei käytettävissä)

Seppo Hildén

Hassua muuten miten lasten hyvinvointia peilataan aina aikuisten oikeuksien näkökulmasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, tunnetusti esimerkiksi vanhempien sosiekonominen asema vaikuttaa melko suoraan lasten hyvinvointiin. Koulujen välisissä oppimiserotutkimuksissa tämä on havaittu ja saman voin "todistaa" oman kokemukseni pohjalta. Ikä- ja kasvutovereistani ne, jotka kasvoivat rikkinäisissä tai vähävaraisisssa kodeissa, on suurimmalta osalta siirtynyt hyvän aikaa sitten "mullan alle" tai he ovat jumittuneet pitkäaikaistyöttöminä kortistoon ja toisaalta osa heistä on saavuttanut suhteellisen vakavaraisen työllisen aseman kovalla työllä - polvet tohjona urakoimalla kylpyhuoneiden laatoituksia jne...

Perheiden hyvinvointi ja vanhempien perusoikeuksien toteutuminen kulkevat käsikädessä...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Niin kauan kuin tasa-arvon nimissä ei tönitä sateenkariperheitä adoptiomahdollisuutta vuosia odottaneiden parien edelle niin mulle on ok.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Juho, millä sivulla tästä asiasta puhutaan? Ei ole aikaa lukea koko raporttia. -Suomalainen tutkimus on yhtä tyhjän kanssa, jossa ensimmäisessä lauseessa todetaankin: asiaa ei ole paljon tutkittu. Toisaalta, hassua, että asiasta, jota ei ole paljon tutkittu, voidaan tehdä laki? Lapset ovat silloin aivan suojattomia.
Onko kyseessä siis jonkinlainen kokeilu? Tässä on menty aivan aikuisten ehdoilla, ja mitä mahdollisuuksia se jättää lapselle? Voivatko he valittaa ahdistuksesta, jos sitä tuntee? Siitähän on laki, joka poistaa heiltä suojan. Lapset myös yleensä rakastavat vanhempiaan, eivätkä halua loukata heitä. Mutta se ei tarkoita, että he eivät halua tuntea koko identiteettiään ja perimäänsä. Myös mahdollisten perinnöllisyystekijöiden(mm. sairauksien) takia tällainen tahallinen tietämättömyys on aika harkitsematonta, eikä missään tapauksessa palvele lapsen etua. Aikuiset voivat tehdä niinkuin haluavat keskenään, mutta kun lapset ovat mukana kuvassa, on asia aivan toinen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset