jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Miehiä vai naisia?

Mainio blogisti ja etenkin yksityiskohtaisen pedantti kommentaattori Timo Lehtonen esittää eilisessä kommentissaan (kommentin järjestysnumero 3236512) erittäinkin oleellisen kysymyksen kanssakeskustelijalleen/-keskustelijoilleen tiedustelemalla vastausta erääseen häntä askarruttavaan seikkaan  :

 

"

…on myös muita kuin naisia ja miehiä…”
=>Kerro millä nimellä kutsut sellaisia aikuisia ihmisiä, jotka eivät ole naisia eikä miehiä.

"

 

Hyvä ja asiallinen kysymys mielestäni ja sen vuoksi ja juuri siitä syystä annan mielelläni siihen vastaavan asiapitoisen vastauksen. Miesten ja naisten lisäksi on olemassa muunsukupuolisia ihmisiä.

Syventävää tietoa muunsukupuolisuudesta löytyy mm. Transtukipisteen infosivuilta, Opetushallituksen tuottamasta opettajille suunnatusta tasa-arvo-oppaasta ja monesta muusta kvg-menetelmällä *) haettavasta tietolähteestä.

 

 

*) kvg = kysy vaikka googlelta

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (49 kommenttia)

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Eli vaihdanko kyseisten ihmisten kohdalla herraksi tai rouvaksi kutsumisen muunsukupuoliseksi?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ihmisten sukupuolittaminen ja luokittelu oletetun/tunnetun siviilisäädyn mukaisella tavalla on tarpeetonta arjen ja juhlan kohtaamisissa. Herroittelusta ja rouvittelusta voi vallan hyvin ja ilman haittavaikutuksia luopua kokonaan.

Kutsupa naimatonta naista rouvaksi, niin vaste voi olla jäätävä. Herroittelu on myös entisten aikojen patriarkaalisuuden ja luokkayhteiskunnan jäänteitä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Olen saanut aika perusteellisen tapakasvatuksen. Niin myös tyttäreni. Teitittelyt, rouvittelut, neidittelyt, herroittelut, kiitokset ja ruokapöytätavat etc etc. Odotan muutenkin jonkinnäköistä etikettiä kaikilta, jotka ruokapöytääni istuvat.

Kohteliaisuuden osoituksia jotka kuuluvat arkeen ja juhlallisuuksiin. Kyllä minä olen herra Haapaniemi juhlavammissa tilaisuuksissa. Sempä vuoksi muunsukupuolisen kanssa voi tulla noloja tilanteita.

Minulla ei ole mitään muunsukupuolisia vastaan. Ei hyvässä eikä pahassa. Eläkööt ja olkoot kuten haluavat. Ihmisiä mutta erilaisia. Mutta en ala muuttamaan tapojani, enkä halua muidenkaan muuttavan sen vuoksi, että pienimarginaali pahastuu joidenkin asenteista. Muutenkin tämä juttu on saanut aivan liian isot itkupotkut liian monelta lähiaikoina. Lapseni kasvatukseen kuuluu että on tyttöjä ja poikia. Herroja ja rouvia. Vanhemmaksi tullessaan katsokoon kantojaan itse miten haluaa jos katsoo tarpeelliseksi. Uskovainen en ole joten siltä kantilta en asioita katso.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #9

Kaikin mokomin muodollisuudesta pitävät saavat jatkaa hyviin tapoihin kuuluviksi katsomiaan tapoja. Meillä on tapakasvattajia, jotka näissä asioissa osaavat neuvoa. Odotetaan, että päivittävät ohjeensa tälle vuosituhannelle.

Jos haluaa olla kohtelias, keskeinen tavoite on tietenkin olla loukkaamatta. Jos joku katsoo kohteliaaksi ja tarpeelliseksi herroitella minua, en siihen puutu, mutta ehdotan kyllä sinunkauppoja ja tittelien jättämistä narikkaan. Britit ja ruotsalaiset hallitsevat nämä tilanteet paljon paremmin kuin suomalaiset.

Hölmöimpiä, joskin kohteliaaksi tarkoitettuja suomalaisia tapoja puhutella seurueen miehiä ja naisia on sanoa: Hyvät naiset ja herrat. Kohteliaampaa ja tasa-arvoisempaa on sanoa: Hyvät naiset ja miehet. Miksi miehet on nostettava erityisasemaan? Sukupuolineutraalia on sanoa seurasta ja tilaisuudesta riippuen vaikkapa: Hyvät ystävät, hyvät kutsuvieraat tai hyvät lajitoverit.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi Vastaus kommenttiin #11

"Jos haluaa olla kohtelias, keskeinen tavoite on tietenkin olla loukkaamatta. Jos joku katsoo kohteliaaksi ja tarpeelliseksi herroitella minua, en siihen puutu, mutta ehdotan kyllä sinunkauppoja ja tittelien jättämistä narikkaan."

Tämä. Jos ensi kertaa tapaisin, niin kyllä herroittelisin. Eri asia sitten tosiaan jos pyytää sinuttelemaan tulevaisuudessa.

Sari Haapala

Mitkä ovat siis Antikaisen sukupuolet ?

Timo Lehtonen

Seuraavat kaksi juttua koskien muunsukupuolisuutta kuuluvat hömpsön pömpsön -juttujen sarjaan.

1 ”Transgender (muunsukupuolinen) ei koe kuuluvansa selkeästi mies- eikä naissukupuoleen.”, ”Jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä.”
http://www.oph.fi/download/173318_tasa_arvotyo_on_...

2 ”Ensinnäkin sukupuolia on monia.”, ”Kun puhutaan muunsukupuolisuudesta, tarkoitetaan sukupuoli-identiteettiä, joka ei ole yksiselitteisesti miehen tai naisen identiteetti, vaan näiden yhdistelmä tai jotain aivan muuta. Toiset käyttävät muunsukupuolisuus -sanaa yleiskäsitteenä erilaisille sukupuolille.”
http://transtukipiste.fi/muunsukupuolisuus/

Nuo jutut kuuluvat hömpsön pömpsön -juttujen sarjaan, koska ihmisen tosiasiallisia sukupuolia on tasan tarkkaan vain kaksi.

Seuraavasta selviää, että ihmisen sukupuolia on kaksi:

Ihmisiä on lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen).

Lähtökohtaisesti poikalapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöittäväksi (mies) ja tyttölapsi kasvaa ominaisuuksiltaan lisääntymistä ajatellen hedelmöityväksi (nainen).
Myös lisääntymiskyvytön aikuinen henkilö on joko mies tai nainen.
Jos aikuinen henkilö on lisääntymiskyvytön, niin jossain hänen lisääntymistä koskevassa ominaisuudessa on jokin vika.

Ihmiset jaetaan lisääntymiseen liittyvien ominaisuuksien perusteella kahteen eri ryhmään: miehiin ja naisiin. Tuon kahden eri ryhmään jakamisen luokittelun perusteena käytetään käsitettä ”sukupuoli”.

Sukupuoli-käsitteen vapaamuotoinen määritelmä: Ihmisen sukupuolella tarkoitetaan lisääntymiseen liittyvää ihmisten erilaisuutta kuvaavaa käsitettä, joka perustuu kehosta todennettavissa oleviin lisääntymiseen liittyviin ominaisuuksiin ja jonka avulla ihmiset jaetaan miessukupuolta ja naissukupuolta oleviksi henkilöiksi. Miessukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan mieheksi tai pojaksi. Naissukupuolta olevaa henkilöä kutsutaan naiseksi tai tytöksi.

Kielitoimiston sanakirjassa (kielitoimistonsanakirja.fi) sukupuoli-sanan merkitys on kuvattu seuraavasti: ”eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen); miehistä t. naisista ryhmänä.”

Suomen kielessä sana (Kielitoimiston sanakirja)
1 ”mies” tarkoittaa täysikasvuista miessukupuolta olevaa ihmistä ja sanalla ”nainen” tarkoitetaan täysikasvuista naissukupuolta olevaa ihmistä;
2 ”poika” tarkoittaa miespuolista henkilöä syntymästä murrosikään, poikalapsi ja sanalla ”tyttö” tarkoitetaan naispuolista henkilöä syntymästä murrosikään, tyttölapsi;

Sanan ”sukupuoli” merkitystä ei ole määritelty lainsäädännössä, mutta on ilmeistä, että sanalla tarkoitetaan säädöksissä nimenomaan ihmisen sellaista lisääntymiseen liittyvää ominaisuutta, jonka perusteella ihmisiä on olemassa kahta eri sukupuolta (mies ja nainen).

Lainsäätäjä tunnustaa, että on olemassa erikseen miehiä ja naisia: monissa säädöksissä esiintyy sana mies (https://goo.gl/I0nelW) ja nainen (https://goo.gl/oi7JLt).

Sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty tasa-arvolaissa, eikä muussakaan säädöksessä, vaikka tuo käsite esiintyy lainsäädännössä useassa eri yhteydessä. Katso https://goo.gl/LgS9qh.

Koska sukupuoli-käsitettä ei ole määritelty lainsäädännössä, niin sille täytyy olla olemassa riittävän yksiselitteinen ja yleiskäyttöinen määritelmä.

Jos käsitteellä ”sukupuoli” tarkoitettaisiin jotain muuta asiaa kuin sellaista, josta seuraa, että ihmisen sukupuolia on kaksi (miessukupuoli ja naissukupuoli), niin silloin ei olisi selvää mitä eri säädöksissä esiintyvällä sukupuoli-sanalla todellisuudessa tarkoitetaan.

Sana sukupuoli muodostuu kahdesta eri sanasta: suku ja puoli.
Sanan ”suku” voidaan ajatella viittaavan lisääntymiseen ja sanan ”puoli” voidaan ajatella viittavan siihen, että mies ja nainen ovat kumpikin puolet kahdesta ihmisestä. Ihmisen luonnolliseen lisääntymisen tarvitaan kaksi ihmistä, mies ja nainen.

Henkilön tosiasiallinen sukupuoli on se, mikä se on hänen syntyessään, ei sitä kukaan voi itse muuksi muuttaa, vaikka sitä kuinka haluaisi.
Henkilöllä on oikeus kertoa kokemuksensa omasta sukupuolestaan (sukupuoli-identiteetti), mutta kukaan ei voi itse määrittää sukupuoltaan muuksi kuin mitä siitä on merkitty väestötietojärjestelmään.

Sukupuoli-käsitteessä ei ole kyse henkilön omasta sukupuoltaan koskevasta kokemuksesta, eikä henkilön harjoittamasta sukupuolen ilmaisusta.

Ihmisen oma kokemus sukupuolestaan ei muuta hänen tosiasiallista synnynnäistä sukupuoltaan toiseksi.

Henkilön sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eivät kumpikaan määritä millään tavalla sitä, mikä on henkilön tosiasiallinen sukupuoli (mies tai nainen).

Hyvin pieni vähemmistö ihmisistä on intersukupuolisia (sukupuolen kehityksen häiriö http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf).
Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia. Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen).

Vaikka on olemassa intersukupuolisia ihmisiä, se ei tarkoita, että sukupuolia olisi enemmän kuin kaksi.

Jos käsitteen ”sukupuoli” merkityksen kuvaukseen sisällytetään sellaista asiaa, jolla ei ole mitään tekemistä lisääntymistä koskevien ihmisen ominaisuuksien kanssa, niin silloin ei ole kyse käsitteestä ”sukupuoli”.

Jos jollain käsitteellä halutaan tarkoitettavan tosiasiallisen sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisia merkityksiä tai yksilön sukupuoli-identiteettiä, niin silloin on kyseessä jokin aivan muu asia kuin käsite ”sukupuoli”.

Käsitteet ”sukupuoli” ja ”sukupuoli-identiteetti” tarkoittavat eri asioita. ”Sukupuoli-identiteetti” ei ole osa käsitettä ”sukupuoli”.

Lisää aiheesta:
1. Sukupuoli-sanaa käytetään väärin http://timolehtonen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2078...
2. Aito avioliitto ry:n kirjelmä Opetushallitukselle: "Sukupuoli-sanan merkitystä ei voi muuttaa ajatukselliseksi"
http://aitoavioliitto.fi/tiedotteita/aito-avioliit...
http://aitoavioliitto.fi/wp-content/uploads/Opetus...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Spämmäystä on tämä Timo Lehtosen copypastettu tautologia. Spämmäys on epäkunniottavaa blogisteja kohtaan.
Blogikeskustelussa on tarkoitus keskustella alustuksesta lähtien.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Transgender :

"Suomessa transgenderiä käytetään hieman eri merkityksessä kuin englannin kielessä. Englannnin englannissa transgender on muotoutunut kattotermiksi kaikille transihmisille kun taas Amerikan englannissa ja myös Suomessa sillä tarkoitetaan yleensä nimenomaan niitä transihmisiä, jotka eivät sovi identiteetiltään transsukupuolisten tai transvestiittien ryhmiin. Esimerkiksi erilaiset androgyynit tai genderqueer ihmiset käyttävät termiä itsestään.

Transgendereiden on teoriassa mahdollista saada lääketieteellisiä hoitoja transtutkimusyksiköltä kuten transsukupuolistenkin (tosin diagnoosilla F64.8). Käytännössä transgendereiden hoidot ovat huonossa jamassa - osa ei saa mitään hoitoja julkiselta puolelta, osa saa hormonit ja ääniterapiaa. Monet transgenderit hakevatkin tämän vuoksi transsukupuolisuusdiagnoosin (F64.0) jos haluavat saada lääketieteellisiä hoitoja.

On olemassa yleinen väärinkäsitys, että transgender-ihmisellä tarkoitettaisiin sukupuoltaan korjaavaa henkilöä joka ei halua/tarvitse kaikkia tarjottavia hoitoja. Transgenderiydessä on enemmänkin kysymys henkilön identiteetistä. Transgender-ihminen saattaa esim. kokea identiteettinsä olevan kumpaakin sukupuolta tai sukupuoleton."

http://wiki.puuteri.org//Puuteri/Transgender

"People who identify as transgender or transsexual are usually people who are born with typical male or female anatomies but feel as though they’ve been born into the “wrong body.” For example, a person who identifies as transgender or transsexual may have typical female anatomy but feel like a male and seek to become male by taking hormones or electing to have sex reassignment surgeries.

People who have intersex conditions have anatomy that is not considered typically male or female. Most people with intersex conditions come to medical attention because doctors or parents notice something unusual about their bodies. In contrast, people who are transgendered have an internal experience of gender identity that is different from most people.

Many people confuse transgender and transsexual people with people with intersex conditions because they see two groups of people who would like to choose their own gender identity and sometimes those choices require hormonal treatments and/or surgery. These are similarities. It’s also true, albeit rare, that some people who have intersex conditions also decide to change genders at some point in their life, so some people with intersex conditions might also identify themselves as transgender or transsexual.

In spite of these similarities, these two groups should not be and cannot be thought of as one. The truth is that the vast majority of people with intersex conditions identify as male or female rather than transgender or transsexual. Thus, where all people who identify as transgender or transsexual experience problems with their gender identity, only a small portion of intersex people experience these problems.

It’s also important to understand the differences between these two groups because in spite of some similarities they face many different struggles, including different forms of discrimination. The differences between transgender and transsexual and intersex have been understood by lawmakers in countries such as Australia where lawmakers have publicly acknowledged that people with intersex conditions have distinct needs from people who identify as transgender or transsexual.

People who identify as transgender or transsexual also face discrimination and deserve equality. We also believe that people with intersex conditions and folks who identify as transgender or transsexual can and should continue to work together on human rights issues; however, there are important differences to keep in mind so that both groups can work toward a better future."

http://www.isna.org/faq/transgender

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Ihmisiä on lisääntymistä (lapsen saamista) ajatellen lähtökohtaisesti ominaisuuksiltaan kahdenlaisia: hedelmöittäviä (mies) ja hedelmöityviä (nainen)."

No esimerkiksi Marja-Sisko Aalto on syntymästään saakka ollut nainen, vaikka hänen hedelmöittävillään sukusoluilla on saanut alkunsa kolme ihmistä...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Marja-Sisko_Aalto

Reijo Jokela

Nyt kyllä asetat sanoja toisen suuhun. Antamassasi linkissä nimittäin mainitaan, että:
"kun hän Imatran kirkkoherrana toimiessaan kertoi olevansa transsukupuolinen ja aikovansa korjata sukupuolensa miehestä naiseksi".
Jos tuo kertomasi siitä, että hän on syntymästään ollut nainen pitää paikkaansa, niin Marja-Sisko Aalto on silloin itse väärässä oman alkuperäisen sukupuolensa suhteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Ei ole väärässä, sillä jo saman Wikipedian artikkelin mukaan hän on jo kolmivuotiaana ilmentänyt "tyttömäisyyttä" tavalla, mitä hänen lähipiirinsä ei ollut sallinut. Hänet on siis kasvatettu miehen rooliin, jota hän on kivuaalisti esittänyt suuren osan elämäänsä ja vasta kypsällä aikuisiällä hänellä on ollut sekä rohkeutta että mahdollisuus hakeutua sukupuolenkorjausprosessiin, jonka myötä hänen sosiaalinen ja juridinen sukupuolensa vastaavat paremmin hänen synnynnäistä sukupuoltaan.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #37

Mutta jos ei olisi rooliajattelua, tarvittaisiinko silloin sukupuolen-"korjauksiakaan"?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #46

En uskokaan, etteivätkö sukupuoliin liittyvät oletukset ja sitä myöten erilaiset sukupuoliroolit ainakaan lähitulevaisuudessa häviäisivät kokonaan olemasta (riippuu sekin asia mm. teknologisesta kehitysnopeudesta - transhumanismi on eräs sellainen tekijä, joka tulee jatkossa vahvasti muokkaamaan ihmisen käsitystä omasta olomuodostaan).

Marja-Sisko Aallon "tarinasta" voi jo päätellä sosiaalisen sukupuolen (sukupuoliroolien) tärkeyden.

Sukupuolenkorjausten tarvetta lieventäisi joka tapauksessa jo varhaisessa elämänvaiheeessa sosiaalistuva "yhdenvertaisuuden periaate", mitä sukupuolisensitiivinen varhaiskasvatus eräiltä osin tarjoilee.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Onneksi timolehtosilla ei ole vaikutusta ihmiselämän arjessa. Tuntuu hienolta, kun vaikkapa luisteluleirin järjestäjä kysyy, haluanko itseäni puhuteltavan Markuksi vai Minnaksi. Mitään ongelmaa ei ole.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Työyhteisössäni on ajoittain palavereja, joihin osallistuu puhtaasti tiiminmuodostussyistä vain miehiä. Meillä on tapana kutsua näitä palavereiksi tyttöjen kesken. Niissä olen Dame Vanity Kitt. Roolipelit vapauttavat tunnelman vakavan asian kärsimättä.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jos "sukupuolia on vain kaksi" -hokemasta tulee, kuten voimme olettaa, Aito avioliitto ry:n mantra lähivuosiksi, ehkä yhdistyksen kannattaa pohtia nimen korjausta. Aidot sukupuolet?

Pyhäpäivän ratoksi. Sean Connery, tuo kunnon kukko, on innoittanut monenlaisiin miehisyyden ylistyksiin. Yhden niistä mukaan kunnon kukko saa uroonkin ovuloimaan :) On hyvin tunnettua, että Conneryn astuessa huoneeseen miesten ääniala nousee oktaavilla.

Sitten asiaan. Transtukipisteen infosivulta löytyy hyödyllistä materiaalia. Eri mieltä saa tietenkin olla, mutta ymmärrys lisääntyy kaiken aikaa.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Jos "sukupuolia on vain kaksi" -hokemasta tulee, kuten voimme olettaa, Aito avioliitto ry:n mantra lähivuosiksi, ehkä yhdistyksen kannattaa pohtia nimen korjausta. Aidot sukupuolet?"

Olisiko mitenkään mahdollista keskustella yksinkertaisesti ja rehellisesti siten, että vain sanoo oman kantansa asiaan ja perustelee sen?

Reijo Jokela

"Eri mieltä saa tietenkin olla, mutta ymmärrys lisääntyy kaiken aikaa".
Tämä on taas tätä. Erimieltä saa olla, mutta silloin on ymmärtämätön.
Onko sellainen mitenkään mahdollista, että eri mieltä oleva voisi ymmärtää asian?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Nimenomaan perehtymisen voi odottaa lisäävän ymmärtämistä riippumatta siitä, onko samaa tai eri mieltä. Missä ongelma?

Reijo Jokela

Kun vedetään yhtäläisyys merkit ymmärtämisen ja samaa mieltä olemisen välille. Etenkin kun kysymyksessä on puhtaasti mielipideasia.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #18

"Kun vedetään yhtäläisyys merkit ymmärtämisen ja samaa mieltä olemisen välille. Etenkin kun kysymyksessä on puhtaasti mielipideasia."

--
Nimenomaan näin.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Nimenomaan perehtymisen voi odottaa lisäävän ymmärtämistä riippumatta siitä, onko samaa tai eri mieltä. Missä ongelma?"

Ongelmia syntyy ainakin siitä kuka ja millä perusteella määrittää sen mikä on oikeaa "perehtymistä" ja mikä asian oikein "ymmärtämistä."

Tästä aiheesta on jaettu linkkejä, joissa on esitetty lähinnä näkökulmia asiaan. Ja joissa usein jää määrittämättä kaikkein oleellisimmat käsitteet. Käteen jää vain lauseita, joissa ei tunnu olevan sisältöä. Tyyliin "voi kokea olevansa, mies, nainen tai jotain ihan muuta."
Mikä antaa vaikutelman, että "mies" ja "nainen" ovat kuitenkin loppupeleissä ne pää- ja perus-sukupuolet, joista sitten on poikkeamia. Mutta toisaalla ehditään sitten jo esittää, että mitään "poikkeamia" ei ole, vaan sukupuoli on lähtökohtaisesti "moninainen".

Joidenkin mukaan sukupuolia on kymmeniä tuhanisa, joidenkin mukaan vaihtoehtoja ovat mies, nainen ja inter sekä trans. Ja loput sitten heittävät ilmaan käsitteen "jotain ihan muuta" ja "jokainen määrittää itse sukupuolensa."

Mutta jos jokainen yksittäinen ihminen voi itse määrittää sukupuolensa, ja vaihtoehtoja on epämääräinen tai suorastaan määrätön määrä, se tarkoittaa, ihan loogisesti ajateltuna, että myös itse käsitteen "sukupuoli" ja sen merkityksen ja sisällön saa jokainen itse päättää. Mikä taas tarkoittaa että käsitettä "sukupuoli" ei ole oikeasti olemassa, vaan kyse on jokaisen ihmisen persoonasta, tunne-elämästä ja täysin henkilökohtaisista, subjektiivisista kokemuksista.

Mitään jakoa ei voida enää tehdä "sukupuolen moninaisuudenkaan" perusteella, vaan jokainen ihminen vain on sellainen kuin on. Mitä tässä oli uutta?

Ja nämä epämääräisyyden ja arvuuttelun varaan rakennetut kirjoitelmat on poikkeuksetta esitetty "tietona". Faktana, jota ei saa kyseenalaistaa. Johon tulee "perehtyä", jotta "ymmärtäisi" asian "oikein".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Niin, erinäisistä sukupuolen moninaisuuteen perehtyneistä artikkeleista, asiantuntijalausunnoista ja vaikkapa omista ja erityisesti niiden henkilöiden kokemuksista, jotka ovat törmänneet omaa identiteettiään kyseenalaistavaan kohteluun voidaan päätellä, ettei sukupuolen eksakti (ja aksioomatasoinen) määrittely ole välttämättä edes mahdollista. Käsite on siis liudentuva.

Mihinkä sitten tarvitaan tarkkaa sukupuoliluokittelua muuhun kuin tarkentamaan se osa väestöstä, jolla on velvollisuus osallistua rauhanaikaiseen asepalvelukseen?

Timo Lehtonen

Juho Antikainen kirjoittaa blogissaan ”Miesten ja naisten lisäksi on olemassa muunsukupuolisia ihmisiä.”

Tuo ei pidä paikkaansa, koska myös ”muunsukupuolinen” henkilö on tosiasiallisesti joko mies tai nainen.

Käsitteessä ”muunsukupuolinen” on kyse sukupuoli-identiteettistä.
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan henkilön kokemusta omasta sukupuolestaan (laki 609/1986).
Kyse on siis vain siitä mitä ihminen kokee korviensa välissä.

Transsukupuolisuus: voimakas tunne kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen.
Sukupuolivähemmistöön kuuluvina pidetään yleensä transsukupuolisia henkilöitä, transgendereitä ja transvestiitteja, eli henkilöitä joiden kokemus omasta sukupuolestaan tai sukupuolen ilmaisu ei ole tai ei ole aina ollut sama kuin hänelle syntymässä määritelty sukupuoli.

Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies.
Tästä käytetään Suomessa tavallisesti käsitettä transsukupuolisuus.

Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies.
Tällaista sukupuolten välillä olemista tai sukupuolten kahtiajaosta poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä kuvataan toisinaan Suomessa ilmaisulla transgender tai muunsukupuolinen.

Transsukupuolisuus mainitaan Psykiatrian luokituskäsikirjassa http://www.julkari.fi/handle/10024/90815.

Transsukupuolisuus on sukupuoli-identiteetin häiriö (tautiluokitus ICD-10).

Diagnostiset kriteerit ICD-10
F64.0 Transsukupuolisuus
A. Halu elää ja tulla hyväksytyksi vastakkaisen sukupuolen edustajana. Tavallisesti tähän liittyy toive saada kirurgista ja hormonaalista hoitoa oman ruumiin muuttamiseksi mahdollisimman samankaltaiseksi kuin toivottu sukupuoli.
B. Transseksuaalisen identiteetin kokemus on kestänyt vähintään kaksi vuotta.
C. Kyseessä ei ole muun mielenterveyshäiriön, esimerkiksi skitsofrenian oire tai kromosomipoikkeavuus.”
http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaalat/meilahden...

Tautiluokitus ICD-10:
F64 SUKUPUOLI-IDENTITEETIN HÄIRIÖ
F64.0 Transsukupuolisuus
Tautiluokitus ICD-10
http://www.julkari.fi/handle/10024/80324

ICD-10-tautiluokitus https://www.thl.fi/fi/web/tiedonhallinta-sosiaali-...

Timo Lehtonen

Minkälaiset sukupuolielimet "muunsukupuolisilla" on?
Löytyiskö linkkiä kuvaan?
Miten "muunsukupuoliset" lisääntyvät keskenään?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näissä viimeaikaisissa keskusteluissa on moneen kertaan tuotu esiin materiaalia siitä millaisia muunsukupuolisten ihmisten sukuelimet voivat olla. Naiselta näyttävällä voi olla kivekset jotka eivät ole laskeutuneet jne. Luonto on täynnä poikkeuksia.
Myös se että naisen klitoris hyvin paljon muistuttaa penistä osoittaa että tavallisimmatkaan variaatiot eivät ole niin yksiselitteisiä. Persunuorten lakittaminen liikkuu alueella jossa vain vapaamielisyys on yksilöille turvallista.

Timo Lehtonen

Sini Lappalainen näyttää sekoittavan keskenään käsitteet "intersukupuolinen" ja "muunsukupuolinen".

Käsite "itersukupuolinen" liittyy henkilön fyysisiin ominaisuuksiin.
Käsitteessä ”muunsukupuolinen” on kyse sukupuoli-identiteettistä, eli kyse on siitä mitä ihminen kokee korviensa välissä.

Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia. Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen).

Syntymässä miespuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa nainen tai naispuoliseksi määritelty henkilö voi kokea olevansa mies.
Henkilö voi myös kokea olevansa esimerkiksi sukupuoleton tai osittain nainen ja osittain mies. Tällaista sukupuolten välillä olemista tai sukupuolten kahtiajaosta poikkeavaa sukupuoli-identiteettiä kuvataan toisinaan Suomessa ilmaisulla transgender tai muunsukupuolinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #23

OK. Mutta silloinhan ei ole mitään järkeä kysyä muunsukupuolisten ulkoisista piirteistä?

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #30

Juuri noin.

Kysymykseni "Minkälaiset sukupuolielimet "muunsukupuolisilla" on?" oli vitsi.

Ei ole olemassa "muunsukupuolisia", jotka eivät ole joko miehiä/poikia tai naisia/tyttöjä.

Juho Antikainen kirjoittaa "Miesten ja naisten lisäksi on olemassa muunsukupuolisia ihmisiä."
Minulla ei ole tiedossa minkälaisia ihmisiä sellaiset olisivat. Jos olisi olemassa ”muunsukupuolisia” ihmisiä, jotka eivät ole miehiä eikä naisia, niin heitä voisi ehkä olla hyvin monenlaisia - osa heistä voisi ehkä olla hedelmöittäviä ja osa hedelmöityviä.
Voidaan siis kysyä "Minkälaiset sukupuolielimet "muunsukupuolisilla" on?" tai "Miten "muunsukupuoliset" lisääntyvät keskenään?"

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #32

minusta sinä sotkeudut erikoisin ajatushäkkyröihin, voidaan siis kysyä lainausmerkissä olevien ihmisten sukuelimistä. Lähinnä kuulostaa puoliperverssiltä kiusaamiselta.
Me puhumme koko ajan ihan olemassa olevista ihmisistä mutta sinä liikut vähän niinkuin apogryyfisen teologian alueella. Kaiken maailman hämärätieteitä on aikojen kuluessa kehitetty ihmisten kontrolloimiseksi. Valistusajasta lähtien on sitten yritetty purkaa ihmisiä painostavia kehikkoja ja avata ikkunoita ja päästää valoa sisään. Mutta jostain ilmaantuu näitä sortoteologeja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

" Myös intersukupuolisille lapsille määritetään syntymän yhteydessä tutkimusten jälkeen sukupuoli (mies tai nainen)."

Ja tästä seuraa se, että myös intersukupuolinen voi olla samalla myös transsukupuolinen, koska transsukupuolinen on henkilö, jonka sukupuoli ei vastaa hänelle syntymässä määritettyä sukupuolta

Reijo Jokela

Heikko esitys. Eiväthän nämä kaksi virallistakaan sukupuolta kykene lisääntymään oman sukupuolensa sisällä keskenään.
Eli tasapuolisuuden nimissä tätä lisääntymistä tulisi tarkastella, niin että pystyykö "muunsukupuolinen" lisääntymään jomman kumman "virallisen" sukupuolen kanssa. Minulla on sellainen käsitys, että tämä olisi tapauskohtaista.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #24

Unohtamatta, että teräkin on tylsä, mutta voisitko kuitenkin perustella?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #25

Ei minulta ole jäänyt mitään perustelematta. Vastasin Lehtosen kysymykseen.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #26

Sorry. Katsoin vain, että tuo oli sisennyttynä omani alla, joten tulkitsin sen vastaukseksi omaani.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #27
Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #26

Jos Sini Lappalainen tarkoittaa kirjoittamansa "Kirvesvartesi on laho" olevan vastaus johonkin esittämääni kysymykseen, niin totean, etten ole kysynyt mitään sellaista, johon tuo "Kirvesvartesi on laho" olisi soveltuva vastaus.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #33

Ei se oli Reijo Jokelalle. Ketjut ovat välillä sekavia kun ei näy kelle mikäkin vastaus on.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #36

Jaa - kommentointiketjujen moninaisuus saattaa tosiaankin hämmentää keskustelijoita :)

Tähän perustavanlaatuiseen ongelmaan esitän ratkaisuksi siirtymistä dikotomiseen kommentointijärjestelmään, missä alkuperäiseen blogikirjoitukseenn voi vastata ainoastaan kahdella eri tavalla (kyllä tai ei) kahdessa eri ketjussa. Muut kommentointiformaatit ovat silloin poikkeamia ja ilmentävät ainoastaan kommentoijan persoonan tai muuta kehityshäiriötä, asosiaalisuutta vähintäänkin....

Risto Laine

Miehiä ja Naisia tulee aina olemaan ja silloinkin kun kyseessä on sukupuolen vaihdos, muuttuu henkilö joko mieheksi tai naiseksi. On kait niitäkin joille tulee molemmat sukupuolet, eli on yhtaikaa mies ja nainen. Kaikki me olemme miehiä ja naisia, ei kait muuta olekkaan. Luonto tekee virheitä näköjään, ei se täydellinen ole.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Henkilökohtaisesti itsellenikään ei ole ongelma elää maailmasa, missä ihmiset luokittuvat "miehiin" tai "naisiin" KUHA tämä jaottelu olisi nykyistä joustavampi yksilöllisten intressien puitteissa.

http://www.meemi.fi/system/search.php?term=kuha&ty...

Muunsukupuoliset ihmiset eivät täysin asetu näihin nykyisiin "miehelle" ja "naiselle" asetettuihin muotteihin ....

Joissain valtioissa ongelma on (osittain) ratkaistu tunnustamalla kolmannen sukupuolen kategoria virallisissa yhteyksissä kuten väestötietomerkinnöissä, asiapapereissa yms.

Timo Lehtonen

”Joissain valtioissa ongelma on (osittain) ratkaistu tunnustamalla kolmannen sukupuolen kategoria virallisissa yhteyksissä kuten väestötietomerkinnöissä, asiapapereissa yms.”

Minkälaisissa tapauksissa kyseisissä muissa maissa henkilö voi saada väestötietomerkinnäkseen muun kuin miessukupuolinen tai naissukupuolinen?
Onko silloin aina kyseessä intersukupuolinen (sukupuolen kehityksen häiriö http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99299.pdf) henkilö?
Intersukupuoliset henkilöt eivät ole syntyessään fyysisiltä sukupuolta määrittäviltä ominaisuuksiltaan yksiselitteisesti naisia/tyttöjä eikä miehiä/poikia.
Jos vastaat, niin laittaisitko linkin ao. maan säädöksen tekstiin, josta asia selviää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #41

En ryhdy tässäkään asiassa välityspalvelimeksi.

Kyseiset lakitekstit löytynevät kvg-menetelmällä esimerkiksi saksan kielisiä hakusanoja käyttäen. Saksassa nimittäinkin kolmas sukupuoli on jo virallistettu väestötietorekisterin merkintänä ja muissakin virallisissa yhteuksissä se on käytössä ....

Thaimaassa kolmannen sukupuolen käsite on vastaikään lisätty perustuslakiin ja se parantaa mm. transsukupuolisten oikeudellista asemaa :

http://ranneliike.net/teema/thaimaa-kolmas-sukupuo...

Risto Laine Vastaus kommenttiin #42

Ja mikä tämä sukupuoli sitten on? Onko sillä muu nimi kuin Trans, yleensä kätilö sanoo synnytksessä esim. tyttö tuli ja oliskin kiva tietää mitä kätilö sanoo kun tulee muu sukupuoli, sanooko se Trans tuli.

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #42

Juhon viittaamassa ranneliike.net-jutussa todetaan "Maassa on keskusteltu myös samaa sukupuolta olevien välisestä avioliitto-oikeudesta, ja siitä on tehty lakiluonnos vuonna 2012."

Kolmatta sukupuolta edustavien henkilöiden on ilmeisesti vaikea löytää itselleen samaa sukupuolta olevaa henkilöä kumppanikseen, koska kolmatta sukupuolta edustavia henkilöitä on kovin vähän.

Kolmatta sukupuolta edustava henkilö saattaa olla syystä tai toisesta sellainen, että hän hyväksy kumppanikseen vain samaa sukupuolta edustavan henkilön.

Risto Laine Vastaus kommenttiin #44

Minusta olisi mielenkiintoista nähdä kuva tästä kolmannesta sukupuolesta ja koska evoluutio on sellaisen luonut ja tietysti olisi kiva tietää miten se hoitaa pariutumisen ja uusiutumisen.

Jotenkin alkaa tuntua siltä, että koko sukupuoli sanaa tosiaan käytetään väärin, koska niitä on vain kaksi, ei kolme. Jos henkilö katsoo alapäähänsä, se löytää sieltä pimpin tai pippelin, ei muuta ja jos katsojan pää sanoo, et hei ei sen pitänyt pippeli olla vaan pimppi, niin silloin varmaan on kyse transihmisestä.

Arto Jaaskelainen

Tuolla Thaimaan asiasssa puhuttiin transsukupuolisuudesta eli on joko nainen tai mies mutta mieltää sukupuolensa vastakkaiseksi. Tuossakin tapauksessa on siis vain kaksi sukupuolta, sinne vain määritettiin "muut" luokka joka kattaa poikkeamat.

Ei niitä sukupuolia ole enmpää kuin kaksi, tuntemuksia voi olla. Ei luonto ole miksikään muuttunut. Tuntemus/identiteettiasiat ovat eri asia kuin sukupuoli.

Edes harvinaiset synnynnäiset poikkeamat eivät muuta tätä. Nämä menevät kahteen luokkaan:

1) Elimelliset poikkeamat
2) Identiteettipoikkeamat (transsukupuolisuus, sukupuoli ja oma tuntemus ristissä)

Tuntemuksia ei kukaan kiistä mutta arvioinnin aihe se tietysti on aina ennen mitään hoitotoimenpiteitä.

Sukupuolia on kaksi. Edelleen.

Ei epätarkka lehtikirjoittelu tuota muuta miksikään.
Puhuminen kolmannesta sukupuolesta antaa väärän kuvan, se on tämä "muut" luokka joka kattaa poikkeamat (ei mikään uusi biologinen asia).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset