jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Ateroskleroosi ja rhytmihäiriö

Valtimotauti (valtimonkovettumatauti, ateroskleroosi) tarkoittaa verta kuljettavien valtimoitten ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa häiriintyy. Taudista käytetään myös kansanomaista nimeä "verisuonten kalkkeutuminen", vaikka ahtauma ei johdu kalkista.

Toisaalta sydämen eteisvärinä eli flimmeri on sydämen yleisin rytmihäiriö, mikä mm. aiheuttaa vatkaavalla liikkellään veren hyytymistä ja siten lisää veritulpan riskiä. 

Yhdistelmänä nämä kaksi tautia ovat melko tappava kaksikko riippuen hieman sen hyytymistä muodostuvan  verisuonitukoksen kehollisesta sijainnista - itselleni sattui sinänsä hyvä onni (tällä kertaa),  sillä  verihyytymät olivat kerääntyneet polven alapuoliseen osaan alaraajavaltimoa ja asun lähellä Suomen sydän- ja verisuonikirurgian kärkikeskusta  ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Flimmeriä hoidetaan rotanmyrkyllä :)

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Varfariinilla saa tosiaan rotankin hengiltä. =)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hanki taloon "42", pistä rotat matalax...

https://fi.wikipedia.org/wiki/Varfariini

Marevanille on näköjään olemassa helppokäyttöisempiä (ja hieman kalliimpia) rinnakkaistuotteita :

http://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/kenelle_so...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kaikesta huolimatta oli onnea matkassa mukana. Flimmeri edesauttaa hyytymien syntymistä sydämen eteisissä. Vasemmasta eteisestä liikkeelle lähtiessään hyytymät valitettavan usein päätyvät aivovaltimoihin.

Varfariini on erinomaisen tehokas ja halpa lääke. Joissakin suhteissa parempi kuin uudemmat, kalliit veren hyytymistä estävät lääkkeet. Sen avulla monet ovat selvinneet ilman komplikaatioita kroonisesta flimmeristä tai keinoläpän aiheuttamasta tukosriskistä vuosikymmeniä. Oikein annosteltuna erinomainen lääke, väärin annosteltuna myrkky.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Marevanin oikean annostuksen löytäminen voi olla hankalaa, jos esimerkiksi elämänrytmi on epäsäännöllinen vuorotyön vuoksi. Kalliimmat uuden sukupolven antikoagulantit ovat siinä mielessä turvallisia täsmälääkkeitä....

Onnea toki oli matkassa minulla rutkasti, kun ne verihyytymät painuivat nilkkaa kohden (eivätkä ohjautuneet aivovaltimoon).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marevania käytettäessä pitää vain olla juopottelematta. Tuurijuoppo kuoli kerran käsiin, kun veri ei enää hyytynyt.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomalaiset lääkärit "hoitavat" eteisvärinää rytmilääkityksellä ja hokevat, ettei se ole vaarallinen, vähätellen. Se on, ja ainoa parannuskeino on katetriablaatio. Käy sivustolla www.a-fib.com.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Katetriablaatiota voidaan harkita tietyn tyyppisessä eteisvärinässä. Kyseinen toimenpide ei itsekään ole vaaraton.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Roponen on psykiatri ja flimmerin vähättely alkoi välittömästi. Kuten sanoin, Suomessa lääkärit vähättelevät tätä sairautta. Opiskelin asiaa huomattavan laajasti enen kuin minulle tehtiin Bordeaux'ssa katetriablaatio paroksysmaalisen flimmerin vuoksi. Katetriablaatiot aloitettiin kyseisellä klinikalla 90-luvun lopussa, ensimmäisenä maailmassa. Yli 90% jopa persistenteistä flimmereistä saadaan klinikalla parannettua. Pacemakerin asentaminen on äärimmäisen harvinaista. Hoidettuja potilaita kymmenisen tuhatta kolmen spesialistin tiimin toimesta. Tuskin koko Suomessa on hoidettu tuota määrää, ensinnäkin ammattitaidon ja kokemuksen (EP-spesialistien) puutteen vuoksi ja lääkäreiden oudon vastahakoisuuden vuoksi. Lääkehoitoon liittyy huomattavan paljon suurempia riskejä kuin ablaatioon lääkkeiden sivuvaikutusten vuoksi. Ne aiheuttavat enemmän kuolemia kuin katetriablaatiot. Bordeaux'ssa ei ole yksikään potilas menehtynyt ablaatiotilanteessa. "Vaarat" liittyvät lähinnä ruokatorven mahdollisiin (korjaantuviin ja ennalta ehkäistävissä oleviin) vaurioihin ja mustelmaan reiden sisäpinnalla. Ranska on eri maata, katetriablaatiota harkitaan heti, lääkehoito on sekundäärinen, koska se ei flimmeriä paranna. Toivottavasti Antikainen saa aisanmukaista ensihoitoa ja katetriablaation, jolla sairaus hoidetaan pois, mikäli koetulokset mahdollistavat tuon toimenpiteen. Vasemman eteiskorvakkeen sulku voidaan tehdä myös nykyään ablaation yhteydessä (asennetaan Watchman) iästä ja esimerkiksi työn edellyttämästä fyysisyydestä riippuen. Sillä eliminoidaan tuollainen 95% mahdollisista tromboembolismeista (veritulpista), eikä varfariinia tarvitse syödä. Eipä silti, olen ollut lääkkeetön vuodesta 2009 lukien.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #11

Rytmihäiriölääkitys paikallaan eteisvärinän ablaatiohoidon jälkeen

julkaistu 18.02.2016/Uutispalvelu Duodecim

Eteisvärinä-rytmihäiriö korjaantuu ablaatiohoidolla, mutta osalla potilaista rytmihäiriöt uusiutuvat pian operaation jälkeen. Tuoreen japanilaistutkimuksen perusteella uusiutumisia voi kuitenkin vähentää laittamalla potilaat rytmihäiriölääkitykselle heti ablaation jälkeen.

Tulosten perusteella kolmen kuukauden mittainen rytmihäiriölääkitys vähentää ablaation jälkeisiä rytmihäiriöitä, mutta vaikutus näkyy vain lääkityksen ajan. Vuoden kuluttua ablaatiosta suojavaikutusta ei enää näy. Tutkijat pitävät lyhytaikaistakin suojaa tervetulleena etenkin, kun varhaiset oireet usein ennakoivat myöhempiä rytmihäiriöitä.

Ablaatiossa sydämen eteisten sähköistä toimintaa sekoittavia eteislihassäikeitä eristetään, jolloin sähköinen aktiivisuus säilyy järjestyneenä. Toimenpide tehdään yleensä sydämeen laitettavan katetrin avulla. Suomessa ablaatioita tehdään lähinnä potilaille, joiden eteisvärinä on voimakasoireinen eikä reagoi lääkehoitoihin.

Tutkimukseen osallistui runsaat 2 000 katetriablaatiolla hoidettua eteisvärinäpotilasta. Potilaat satunnaistettiin joko 90 päiväksi rytmihäiriölääkitykselle tai verrokkiryhmään.

Eteisvärinä on yleisin rytmihäiriöistä, ja sitä potee joka kymmenes yli 65-vuotias. Eteisvärinä suurentaa aivoverenkiertohäiriöiden vaaraa ja aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta ja väsymystä.

Tulokset julkaistiin European Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Heart Journal 2016;37:610–618)
https://eurheartj.oxfordjournals.org/content/37/7/...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #12

Pointti on tässä: "Suomessa ablaatioita tehdään lähinnä potilaille, joiden eteisvärinä on voimakasoireinen eikä reagoi lääkehoitoihin." Tällainen hoitosuositus ei ole eurooppalaista (ainakaan ranskalaista) vastaava. Eteisvärinä altistaa mm. enenaikaiselle dementialle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Konservatiivisella hoidolla taidetaan usein aloittaa rhytmihäiriön korjaaminen - ja esimerkiksi minulle on tulossa tässä kevään mittaan uusia tutkimuksia (rasituskoetta yms.), joilla sydämen kunto ja rakenneviat kartoitetaan. Jalan verisuonten pallolaajennus oli tällä kertaa toimenpiteenä akuutein ja ihan riittävän rasittava...

http://www.ebm-guidelines.com/dtk/syd/avaa?p_artik...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset