jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Liiallinen istuminen voi vahingoittaa terveyttäsi - #seisovälillä

Työterveyslaitoksen mainiot asiantuntijat muistuttavat etenkin istumatyöläisiä pitkäaikaisen paikallaan istumisen terveydellisistä haitoista - tuki- ja liikuntaelimistön nopeutuvan rappeutumisen ohella jatkuva paikallaan ähöttäminen aiheuttaa työtehoa heikentävän epämukavuuden tunteen ohella ainakin jalkojen turvotusta ja laskimotukoksen riskin kasvua. 

"WHO:n tilastoissa liikkumattomuuden haitat on nostettu alkoholinkäytön, tupakoinnin ja lihavuuden rinnalle yhtä merkityksellisenä terveyden ja hyvinvoinnin säilyttämisen kannalta. Istumisen tauottamisesta voi tehdä hauskan sosiaalisen tapahtuman yhdessä työkavereiden, perheen tai muun lähiyhteisön kanssa"

Ihmisen keho on vireimmillään silloin, kun sitä aktivoidaan säännöllisesti ja monipuolisesti - työpaikalla kannattaakin siis kiinnittää erikoista huomiota ergonomisesti oikean mallisiin työskentelyvälineisiin kuten myös työskentelytapoihin. Paikalleen jumittumista voi ehkäistä tehokkaasti vuorottelemalla istumista ja seisaaltaan työskentelyä aina mahdollisuuksien mukaan ja tehdä tästä vaikka  päiväohjelmaan kuuluva  työilmapiiriä vahvistava sosiaalinen rutiini.

"Istumisen tauottaminen edistää työvireyttä sekä lisää koettua työn tuottavuutta ja energisyyttä. Jo kahden minuutin mittaiset istumisen keskeytykset liikkuen saavat aikaan suotuisia verenkierrollisia terveysmuutoksia. Istuttaessa myöskään reisilihaksissa ei juurikaan ole toimintaa. Lihasten aktiivisuus kasvaa jo, kun noustaan istumasta seisomaan."

Sosiaalisessa mediassa käynnissä oleva kampanja #Seisovälillä innostaa osallistujia keksimään tapoja nousta istuimelta työpaikalla ja jakaa siinä samalla hyödyllistä työergonomiatietoutta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Tietokoneen ääressä voisi seistäkin. 1800-luvulla virastoissa oli kirjoituspulpettejä joiden ääressä seistiin.
Tuoli on länsimaisen kulttuurin kirous.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itselläni menee työpäivinä kolme tai neljäkin tuntia pelkästään autossa istumiseen - selkäranka mutkalla tietysti...

TTL puhuu työntekijöistä ja heille suunnitelluista työterveyttä edistävistä parannuksista, mutta kuka huomioisi peruskoululaiset? Hehän joutuvat istumaan tuntikausia päivittäin kasvavan kehonsa kustannuksella????

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Varsinkin vilkkaalle lapselle se on varsinaista kidutusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Mielenkiinnosta etsin aihetta sivuavaa tietoa netistä ja ainakin UKK-instituutti on toteuttanut Opetushallituksen ja parin muun yhtymän kanssa koululiikuntaa aktivoivan ja liikkumattomuutta vähentävän hankkeen joku aika sitten :

http://www.ukkinstituutti.fi/ammattilaisille/terve...

Mikä lienee tämänkään projektin lopullinen hyöty, kun täälläkin Kuopiossa kouluja yhdistetään ja ryhmäkoot alkavat olla maksimissaan. Opettajilla ei varmaankaan ole ylimääräistä aikaa aktivoida kaikkia vireystasoa nostavaan liikkeeseen oppituntien lomassa.

Jos kouluihin saadaankin rakenneltua liikuntavirikkeellisiä oppimisympäristöjä, niin nykypäivän penskoilla tahtoo vapaa-aika mennä sitten tietokoneen tai pleikkarin äärellä istuessa...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Pitäisi ruveta valmistamaan seisomapöytiä. Kysyin joskus Ikealta olisiko niillä myytävänä sellaisia kirjoituspöytiä kuin siellä oli myyjiä varten, mutta oli vain tarjolla istumakorkuisia pöytiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Ruotsissa usein telkkarin paneelikeskusteluissa ihmiset seisoo jokaisella oma baaripöytä. Mallikasvatusta.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Seisominen helpottaa puheilmaisuakin. Sohvalla röhöttäminen ei ole kovin tehokasta äänenkäytön kannalta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #7

Ja dynaamisempaa. Ortodoksit seisoo ja tepastelee kirkossa, täällä vaan ehtoollisen aikana. Muuten Jiihoolla kans hyvä profiilikuva.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Sitä olen aina ihmetellyt, että luterilaiset veisaavat kiitosta Herra jumalalleenkin perseellä istuen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Ainakin sopii tämän kirjoituksen yhteyteen...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #10

Akkurat niinkuin norjalainen sanoo.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset