jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Arvokäsitykset muuttuvat ja lakien tulkinnat samoin

 

 

Länsi-Euroopan suurista valtioista Italia on nyt ainoa, jossa samaa sukupuolta olevilla pareilla ei ole minkäänlaista virallista oikeudellista statusta - katolisen kirkon kiivaasta vastustuksesta huolimatta Italian parlamenttissa käydään parasta aikaa keskustelua uudesta lakialoitteesta, joka mahdollistaisi samaa sukupuolta oleville pareille virallisesti rekisteröidä parisuhteensa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"katolisen kirkon kiivas vastustus"

Voisiko sanoa, että ihmiskunnan suurimpia tragedioita on ollut ja on se, että arvokäsitykset ovat kahden vuosituhannen ajan kummunneet kristinuskosta ja erityisesti katolisen kirkon päsmäröinnistä, jäykistyneistä opinkappaleista, maallisesta vallankäytöstä, elitismistä.

Kristinuskon alkujuuret olivat täysin maallisia kapinoita silloisen Rooman hirmuvaltaa vastaan (kaikki alle 2-vuotiaat poikalapset surmattava yms). Maallisten kapinoiden tukahduttaminen ajoi jotkut esoteerisiin viisasteluihin jotka sitten kiteytyivät kristinuskon opinkappaleiksi. Ja yhä tänään nuo samat opinkappaleet ovat esteenä milloin millekin asialle.

Arvokäsitysten ainekset olisivat yhtä hyvin ja mieluummin voineet kehkeytyä esimerkiksi antiikin kreikkalaisten filosofien ja matemaatikkojen järjellisistä opeista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä tämän menneen eurooppalaisen arvokäsitysten kehittymisen voi pelkistää noinkin - käsijarru päällä on siis edetty ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset