jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisiin kohdistuva väkivalta kotoperäistä

  • Naisiin kohdistuva väkivalta kotoperäistä

 Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Martta October kirjoittaa THL-blogissa varsin varteenotettavan kannanoton suomalaisten naisten kokeman väkivallan erityisistä ja etenkin universaaleista piirteistä. Naisiin kohdistuva ahdistelu ja kontaktillinen väkivalta kun ovat nousseet muun maahanmuuttouutisoinnin ohella keskustelujen keskiöön kärjistyneen ksenofobisella painotuksella, mikä ilmiönä on viemässä huomion suomalaisiin  naisiin kohdistuvan väkivallan  yleisimmistä muodoista ja tasoista.

  

   Suomalaisen naisen koskemattomuutta loukkaa useimmiten suomalainen mies.

 

   Petri Danielsonin ja Venla Salmen toimittaman  laajaotantaisen tutkimusraportin mukaan vuosittain fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa parisuhdekumppaninsa taholta kokee  6,1 prosenttia naisista, mikä väestötasolla tarkoittaa noin 100 000 henkilöä.  Viranomaisten tietoon tulee toisaalta vuosittain ainoastaan reilut 4 000 naisiin kohdistunutta perheväkivaltatapausta, joten Octoberin blogissaan esille tuoma väite kotoperäisen naisiin kohdistuvan väkivallan "kivuliaasta tunnistamisesta" osuu oikeaan. 

 

"Väkivalta on aina helpompi havaita ja tuomita, jos syyllinen on ulkopuolinen, oman itsen ulkopuolella oleva vieras valta tai kulttuuri"

 

   Suomalaiset naiset kohtaavat hallintaa hakevaa fyysistä väkivaltaa siis ennen kaikkea läheisissä suhteissaan - yksityisessä tilassa  tai intiimimmin parisuhteissa tai perhepiirissä. Seksuaalista häirintää yleisissä tiloissa Suomessa on kokenut 15 vuotta täytettyään peräti 71 prosenttia naisista ja fyysistä seksuaalista ahdistelua 42 prosenttia naisista, mitkä lukemat implikoivat melko selkeällä tavalla yhteiskunnan eri kerroksiin jumiutuneita vinoutuneita käsityksiä sukupuolten erilaatuisuudesta.

 

"Eurooppalainen historia kantaa mukanaan väkivaltakulttuurin perintöä, josta juontuvia asenteita on tutkinut Satu Lidman. Hänen mukaansa naisten ahdistelun juuret ovat sukupuolten eriarvoisessa asemassa ja vanhoissa rooleissa, jotka edelleen tuottavat sukupuolistereotypioita ja vaikuttavat jopa poliittisiin päätöksiin."

 

   Martta October ehkä myös asemaansa liittyvän "näköalapaikan" vuoksi ei pidä tilannetta silti toivottomana tai menetettynä - väkivallan vähentäminen on periaatteessa edennyt jo vuosikymmeniä johdonmukaisesti kansalaisjärjestöjen aktiviteetilla, yhteiskunnan eri organisaatioiden yhteistyöllä sekä rikoslakiin tehdyillä tarpeellisiksi koetuilla muutoksilla, joissa kaikissa kansainvälisten sopimusten sitovuus on ollut osiltaan nopeuttamassa naisiin kohdistuvan väkivallan ja sukupuolten välisen tasa-arvon  keskinäisen yhteyden tunnistamista.

 

  Eräiksi keskeiseksi keinoiksi vaikuttaa kotimaiseen väkivaltakulttuuriin October näkeekin  (monien muiden tavoin) sukupuoliin liittyvien odotusten monipuolistamisen sekä ihmisoikeuskasvatuksen ja -tietoisuuden ulottamisen kattamaan jokainen maassa asuva.

 

"Miehet ovat Suomessa ottaneet isompaa roolia koti-isinä ja laajentaneet kulttuurista käsitystä mieheydestä, mikä muuttaa hitaasti mutta varmasti asenteita ja murtaa ahtaita sukupuolirooleja. Tämä on yksi mahdollisuus vaikuttaa myös kotimaiseen väkivaltakulttuuriin.

Lisäksi tulisi huolehtia lasten, nuorten ja viranomaisten perus- ja ihmisoikeuskasvatuksesta. Ihmisoikeuksien ydin, ihmisarvo ja fyysinen koskemattomuus kuuluvat kaikille, sekä yksityisellä että julkisella elämänalueella"

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

"Naisiin kohdistuva ahdistelu ja kontaktillinen väkivalta kun ovat nousseet muun maahanmuuttouutisoinnin ohella keskustelujen keskiöön kärjistyneen ksenofobisella painotuksella, mikä ilmiönä on viemässä huomion suomalaisiin naisiin kohdistuvan väkivallan yleisimmistä muodoista ja tasoista."

Näinhän tässä on juuri käynyt ja medialla on ollut valitettavan suuri rooli.

Eräät ns. "traditionalistit", joiden agendaan kuuluu mm. naisiin kohdistuvan väkivaltailmiön projisoiminen ksenofobisesti nimenomaan maahanmuuttotaustaisten ihmisten ominaisuudeksi ja vanhakantaisten sukupuoliroolien levittäminen, ovat vain omiaan kärjistämään kantasuomalaista naisiin kohdistuvaa väkivaltailmiötä ja lannistavat samalla uhreiksi joutuneiden naisten rohkeutta kertoa näistä kantasuomalaisista ongelmista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Juu.

Naisasialiitto Unionin fb-seinällehän tätä kärjistynyttä "kurinpalautuspuhetta" keräytyi taannoin peräti runsaasti, mikä kielii valitettavan yleisestä valmiudesta kontrolliväkivallan käyttämiseen ja myös tuosta mainitsemastasi projektiosta...

http://demokraatti.fi/naisasialiitto-unioni-teki-r...

https://www.facebook.com/naisunioni/posts/13164200...

Kari Ahveninen

Ahhaa. Siis kun Raipe raiskaa ja Petteri ahdistelee, niin sen takia on ihan ok tuoda maahan lisää potentiaalisia raiskaajia ja ahdistelijoita? Ilmiö joka vaan esiintyy, ja koska suomalainenkin mies kerran raiskaa tai ahdistelee niin pitäähän sitä ymmärtää jos kulttuuriin sopeutumaton tuontimies nyt vähän harrastaa samaa?

Sitä minä en kyllä ole vielä(kään) ymmärtänyt että miksi näiden tulijoiden tekemisiä (jotka usein johtuvat kulttuurillisista tekijöistä) pitää sietää vain sen takia että kun han-suomalainen tekee jotain?

Olisiko siihen mitään selkeää selitystä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kukas niitä maahanmuuttaneiden tekemiä naisiin kohdistuneita väkivallan tekoja on alkanut sietämään?

Tässä tilanteessa nämä netissä heiteltävät projektiot tai muut vastuuta siirtävät defenssit eivät auta pätkääkään, vaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on alettava entistä systemaattisemmin vähentämään toimeenpanemalla aluksi ns. Istanbulin sopimuksen kansallisesti sitovat toimenpiteet, joita ovat turvakotipaikkojen lisääminen kokonaistarve huomioivasti ja alueellinen saatavuus turvatusti, kulttuurisensitiivisen matalan kynnyksen auttamisverkoston perustaminen ja ylläpito vähemmistöryhmiin kuuluville naisille, väkivaltaa kontrollivälineenä käyttävien etsivän auttamisjärjestelmän laajentaminen ja myös järjestöjen ja viranomaisten tehokkaan yhteistyön edellytysten turvaaminen. Sopimuksessa on enemmänkin yksityiskohtaisia vaatimuksia ...

Rohkaisevaa asian kannalta on tietenkin hallituksen fiksuimpien ministereiden l. Orpon ja Rehulan reilun viikon takainen verkkolehdessä yhteisesti julkaisema kolumni, jossa he esittivät hieman vastaavanlaisen kannanoton :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Puheitten muuttumista teoiksi odotellessa ...

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mihin jäi tutkimustiedon mamutaustaisten naisten kohtaamista lähiväkivallasta? Muistelisin että näissä mentiin ihan eri kokoluokkiin. Kuin kantapeikkojen osalta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Naisiin kohdistuva väkivalta on tosiaan useimmiten kotoperäistä, maahanmuuttajapiireissä jopa hieman enemmän kuin kantasuomalaisten parissa. Joitain lukuja on julkaistu tästäkin mahdollisesti eräisiin vieraskulttuureihin liittyvästä suhteellisesta yliedustusilmiöstä faktisesti olemassaolevana kaikille kielteisenä koko yhteiskunnan yhteisenä ongelmailmiönä: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/seura%20riski-...

Asian vakavuus ja ongelmallisuus eivät yhtään helpotu sillä, että leimataan enempää kantasuomalaiset kuin mamutkaan kollektiivisesti potentiaalisiksi rikollisiksi. Läheisväkivalta on valitettavan yleistä kantasuomalaisten keskuudessa, ja ilmeisesti jopa vielä yleisempää niissä maahanmuuttajapiireissä, joissa mm. kunniakäsitysvääristymistä johtuva vaikenemiskulttuuri ja sukupuolten tasa-arvokäsitysten ja perhemuotojen poikkeavuus nostavat viranomaisavun hakemiskynnystä.

Laajalti suositussa disinformaatiossa kuitenkin jatkuvasti toistetaan todistamattomaan mututuntumaan perustuvaa "tietoa", että läheisväkivalta ja perheenkeskeiset seksuaalirikokset ja hyväksikäytöt olisivat jotenkin erityisesti 'kantasuomalaisten juttu' siinä missä ehkä puskaraiskaukset maahanmuuttajien. Tällaista diplomaattista vieraskohteliaisuustaipumusta osoittaen käytännössä hämärretään mm. moniavioisuuden, järjestettyjen lapsiavioliittojen ym. tietyille vieraskulttuureille tyypillisten piirteiden maahantulon merkitystä kielteisten ilmiöiden kuten mm. taharrush gamaenkin leviämisen kannalta - ja osoitetaan näin hyssyttelemällä tuollaisen kulttuurivääristymän eräänlaista tosiasiallista hyväksymistä väärän suvaitsevaisuuden nimissä.

Monika-naisten Nasima Razmyar ja Väestöliitossa turvapaikanhakijoille valistustyötä tehnyt Mina Zandkarimi kommentoivat tunnettuja raiskaustilastoja marraskuisessa A-studiossa. Toimittaja Kirsi Heikelin erikseen kysyttyä he myönsivät vakavat ongelmat myös maahanmuuttajakulttuurien perheensisäisten pakkohyväksikäyttöjen riskistä, mikä on kulttuuriperäisesti valitettavan paljon suurempi kantaväestöön verraten: http://areena.yle.fi/1-2449639?autoplay=true

"...Myös ulkomaalaistaustaisten asiakkaiden osalta korostuu lähisuhdeväkivalta. Maahanmuuttajanaisten kohdalla nousevat esille kunniaan, häpeään ja ylipäätään naisen asemaan liittyvät pelot. Lähisuhdeväkivallan osalta kohtaamme edelleen tilanteita, joissa puoliso uhkaa lasten huoltoon, oleskeluvan jatkumiseen ja ylipäätään maassa pärjäämiseen liittyvillä asioilla." http://monikanaiset.fi/blogi/maahanmuuttajanaiset-...

Juha Merisaari

Onko mahdollista, että myös turvapaikanhakija miesten naisiin kohdistama väkivalta olisi myös kotoperäistä? Tätä olen joutunut viimeaikoina miettimään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset