jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Seksuaalinen väkivalta

Ministerit Juha Rehula ja Petteri Orpo nostavat hallituksen profiilia järkevälle tasolle tämän päiväisessä Kaleva-lehdessä julkaistussa yhteiskolumnissaan, jossa he tuovat julki huolestuneisuutensa naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan yleisyydestä Suomessa :

 

"Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on Suomessa edelleen aivan liian suuri ongelma. Valitettavasti se on myös liian usein vaiettu aihe. Tahdomme tällä kirjoituksella rohkaista suomalaisia – miehiä ja naisia – käymään kipeästäkin aiheesta ratkaisuhakuista keskustelua.

...

Jonkinlaista seksuaalista häirintää kokee valtaosa suomalaisista naisista elämänsä aikana. Esimerkiksi 15–34-vuotiaista naisista noin puolet oli kokenut seksuaalista häirintää miesten taholta kahden viime vuoden aikana (Tasa-arvobarometri 2012). EU:n perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksen mukaan suomalaisista 15 vuotta täyttäneistä naisista häirintää kokeneiden osuus, 42 prosenttia, on EU-maista neljänneksi suurin. 

...

On tärkeää varmistaa ja viestiä, että seksuaalisella häirinnällä on aina seurauksensa. Suomessa ilmoitetaan vuosittain hieman alle tuhat raiskausta poliisille, vaikka naisuhritutkimusten mukaan seksuaaliseen kanssakäymiseen pakotettujen naisten määrä vuoden aikana saattaa olla jopa 15 000."

 

Maahanmuuton lisääntyessä keskustelu seksuaalisesta väkivallasta on fokusoitumassa uudenlaisiin ahdistelun muotoihin, mikä on jossain määrin myös ymmärrettävää, mutta joka samalla saattaa biasoida  kokonaisnäkemyksen sivuun seksuaalisen väkivallan arkipäiväisestä yleisolemuksesta ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Seuraillaan miten keskustelut etenevät! Ei niin huonoa juttua ettei siitä seuraisi jotain hyvääkin. Seksuaalisen häirinnän ja väkivallan vähättely tai nonchareeraus ei enää onnistu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä, mutta biasoitumisen vaara on olemassa - keskustelu voi jumittua kokonaan väitetasolle ja polarisoitua. Tosi sinänsä, että jyrkkää sukupuolieroa tunnustavista kulttuureista saapuneilla on vaikeuksia sopeutua suomalaiseen päältä katsoen vapaaseeen ja tasa-arvoiseen yhteiskuntaan...

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

"Naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä on Suomessa edelleen aivan liian suuri ongelma"

Eikä pidä unohtaa, että myös miehiin kohdistuu seksuaalista häirintää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Otsikoin tämän blogikirjoitukseni tahallani "seksuaaliseksi väkivallaksi", koska ministereiden kolumnikin käsittelee pääsääntöisesti naisiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa, mitä häirintä toki myös on.

Koululais-kyselyissä ja tasa-arvobarometreissä sekä omakohtaisen empiirisissä kokemuksissa miesten kohtaama seksuaalinen häirintä on sekin merkittävää luokkaa ja etenkin seksuaali- tai sukupuoliväkemmistöihin kuuluvilla miehillä sitä voi pitää arkisena haittana. Seksuaalinen väkivalta on siltikin selkeästi enemmän naisiin kohdistuvaa sukupuolittunutta väkivaltaa, joka vaatii vähentyäkseen toiminnallisia ohjelmia.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Onko häirintä väkivaltaa?

Moni kommentissa mainituista asianosaisista suhtautuu itseensä kohdistuvaan fyysiseen väkivaltaan oleellisesti kielteisemmin kuin verbaaliseen häirintään ja turhaan kommentointiin, mitä ei edes pidetä väkivaltana. Seuraukset ja toimenpiteet ovat erilaisia.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola Vastaus kommenttiin #5

Aivan. Kyllä minusta pitäisi selvästi erottaa kuitenkin teot, puheet ja ajatukset. Nyt debatissa tunnutaan usein sotkevan nämä asiat ikään kuin ne olisivat samanarvoisia ja summattavissa yhteen joksikin mielekkääksi "häirinnän tunnusluvuksi".

Liekö tämä sekoittaminen peräisin ihan kristinuskon vaikutuksesta. Vaikka Jeesus opettikin, että "jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois", ei näitä nyt yleensä niin kirjaimellisesti lueta. Eikä Jeesuskaan lähtenyt näitä tuomioitaan yhteiskunnalta vaatimaan vaan ne olivat haasteita kuulijoille itselleen miettiä mitä ajattelevat ja tekevät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Verbaalisen tai "eleellisen" häirinnän ja suoran fyysisen seksuaalisen väkivallan erottelu on minunkin mielestäni oleellisen tärkeää, mutta niillä on kaiketi myös "kausaalinen suhde" - seksuaalista häirintää harjoittava on siis usein valmis/alttiimpi menemään pidemmälle teoissaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Häirinnällä tarkoituksellisena tekona tavoitellaan aina henkistä yliotetta kohteesta ja siten se pahimmillaan voi jopa täyttää laissa määritellyn pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, jolloin se kiistatta jo on väkivaltaa - asiattoman käyttäytymisen taustalla voi toki olla ihan vain asosiaalista hyvien tapojen laiminlyöntiä tai persoonallisuuden kehittymättömyyttä.

Mielikuvatasolla häirintä on kohteelle joka tapauksessa aina puuttumista hänen integriteettiinsä riippumatta häiritsijän motiiveista :)

Ehkäpä miesten kannattasi enemmänkin purkaa miehiin itseensä kohdistuvaa häirintää, tehdä se näkyväksi, eikä sisällyttää sen sietämistä osaksi "miehen elämää",,,

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #7

"Häirinnällä tarkoituksellisena tekona tavoitellaan aina henkistä yliotetta kohteesta ja siten se pahimmillaan voi jopa täyttää laissa määritellyn pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, jolloin se kiistatta jo on väkivaltaa".

Nalkutus täyttää selvästikin nuo väkivallan tunnusmerkit.

Ehkä kuitenkin kannattaisi välttää noiden käsitteiden alan laajentamista. Muuten kohta kaikki on väkivaltaa. Kannattaa tehdä ero epämiellyttäväksi koetun asian ja rikollisen toiminnan välillä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #9

"Kannattaa tehdä ero epämiellyttäväksi koetun asian ja rikollisen toiminnan välillä."

Juuri näin!

Itse asiassa Orpon&Co.:n ulostulo juuri nyt vaikuttaa populistiselta ja epäaktuellilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Seksuaalinen häirintä sisältyy myös esimerkiksi työturvallisuuslain 28 §:ään ja siten työnantajan laistaessa työsuojeluohjeiden noudattamisen työssä tapahtuvaa seksuaalista häirintää käsitellään työsyrjintänä (rikollisena toimintana).

Työelämässä tai koulutuksessa seksuaalinen häirintä tulkitaan pahoinpitelyksi häirinnän kohteelle koituvien/mahdollisesti koituvien seurausten vuoksi ja myös epäsymmetristen valta-asemien takia - yksityiselämässä häirintä on toki sitten tapauskohtaisemmin käsiteltävä asia...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset