jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

R niin kuin rasisti

Aale Tynnin vanhaa Satuaapista mukaillen voi vain välillä todeta, että "Rasisti pesee kasvojaan muttei sille valkene konsanaan" - rasismin määritelmä on siis jälleen kerran hukkunut (liudennettu) maahanmuuttokritiikin tuottamaan loppumattomaan käsitesekamelskaan. 

Rasismi määrittyy kuitenkin varsin yksiselitteisesti ja konkreettisesti, kun se määrittely tehdään asiantuntevasti oman käsitehistoriansa kautta - oikeusministeriön erityisasiantuntija Timo Makkonen on tässä ryhmitellyt rasismin kolmeen ulottuvuuteen :

Suomalainen rasismi valokeilassa - Ihmisoikeusliiton raportti

 

Rasismin kolme ulottuvuutta ovat:

  • ideologinen ulottuvuus
  • rasismi toimintana
  • rasismi olosuhteena ja rakenteellinen rasismi

 

Ideologinen rasismi on edelleen jaettavissa kahteen ajallisesti toisistaan hieman erilliseen muotoonsa, nimittäinkin perinteiseen, biologisia eroja ja ns. rodun käsitteeseen nojaavaan rasismiin sekä postmoderniin uusrasismiin, missä erottavana tekijänä toimii kulttuurien ja etnisten alkuperien erilaisuudet.

Toiminnallinen rasismi on luonteeltaan joko alistavaa, jolloin se on sidoksissa perinteiseen ideologiseen rasismiin (muistumaa kolonialismin ajoilta) tai sitten toiminta keskittyy eristämään eri ihmisryhmät toisistaan, jolloin se on enemmän sidoksissa postmoderniin uusrasismiin.

Rasismi olosuhteena ilmentyy lain ja oikeuden käytössä ja muussa yhteiskunnan rakenteessa, josta se  välillisesti aiheuttaa rasistista syrjäyttämistä. 

Rasismin eri ulottuvuuksista näyttäisi postmoderni uusrasismi olevan jonkin verran trendikkäästi kasvattamassa kannatustaan kuten myös eri kulttuuripiirien eristämiseen tähtäävä toiminnallinen rasismi. Sen sijaan viranomaisten ja eritoten poliitikkojen toiminnassa  sekä lain ja oikeudenkäytön piirissä rakenteellinen rasismi on edelleen vähentymässä - esimerkiksi uudistunut yhdenvertaisuuslaki sisältää jo  varsin näppärät keinot ehkäistä rasistinen syrjintä työelämässä, koulutuksessa, viranomaisasioinnissa ja palveluiden tarjonnassa. 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Rasismista on tullut "arvokeskustelussa" v*tun rinnalle muotisana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset