jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Pekkaspäivät ja hilmanpäivät

"Työajan lyhennysvapaalla eli ”pekkaspäivillä” tarkoitetaan eräisiin suomalaisiin työehtosopimuksiin sisältyvää menettelyä, jossa työntekijälle kertyy palkallista vapaa-aikaa. Palkallista vapaa-aikaa kertyy, mikäli työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on sama kuin työaikalain mukainen säännöllinen työaika, kahdeksan tuntiavuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Useissa työehtosopimuksissa säännöllinen työaika on kuitenkin tätä lyhyempi, esimerkiksi 7,5 tai 7,25 tuntia vuorokaudessa ja 37,5 tai 36,25 tuntia viikossa, eikä näiden sopimusten perusteella kerry työajan lyhennysvapaata.

Työajan lyhennysvapaan tarkoitus on tasata työaika keskimäärin 36,6 tuntiin viikossa eli 1 732 tuntiin vuodessa (vuosi 2004). Päivittäisen 8 tunnin työajanlyhennys on nykyään 21 minuuttia ja kertyneet lyhennysvapaat saa useimmiten ”säästää”, jolloin ne voi käyttää palkallisena vapaana, esimerkiksi noin yhden päivän kuukaudessa. Osa työnantajista antaa liittää kertyneet tunnit vuosilomaan."

 

"Eräät suomalaiset työehtosopimukset" koskevat yksityisen sektorin lähinnä miesvaltaisia toimialoja - kuntien ja valtion palveluksessa oleville työaika on jo valmiiksi lyhennetty neljään eri työaikamuotoon, joita ovat yleistyöaika (38,15 tuntia viikossa), jaksotyöaika (114,45 tuntia kolmessa viikossa), toimistotyöaika (36,15 tuntia viikossa) ja harvemmin käytössä oleva säännöllinen työaika (37 tuntia viikossa).

Esimerkiksi Metalliliittoon kuuluville työntekijöille kertyy pekkaspäiviä jopa 12,5 päivää vuodessa, mikä yhdessä 30 päivän vuosiloman kanssa tarkoittaa 42,5 palkallista vapaapäivää vuodessa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Työtunteja tulee siitä huolimatta tänäkin vuonna 124h enemmän kuin yleisimmillä julkisilla sopimuksilla. Olen sinulle tiedot jo pariin kertaan antanut.

Läheskään kaikki eivät voi pitää lyhennyksiä vapaapäivinä. Vaan ne lyhennetään viikottain tai päivittäin.

Todellisia lomapäiviä on meillä maksimissaan 25. 5 päivää kunnon lauantai vapaita.

2015 tulee 1724h töitä. Jos työajanlyhennyksiä ei olisi tunteja tulisi 1824.

Tyypillistä antikaista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tehdyt vuosityötunnit vaikuttavat tietenkin vuosiansioiden määrään, mutta eivät säännöllisen työajan palkkaan ...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Todellisia lomapäiviä on meillä maksimissaan 25. 5 päivää kunnon lauantai vapaita."

30 päivästä maksetaan kuitenkin lomapalkkaa, vaikka yksityisellä sektorilla lomajaksoon kuuluvat lauantait tosiaan lluetaankin lomapäiviksi. Julkisella sektorilla lomajaksoon kuuluvat lauantait ja sunnuntait lomaillaan ihan omalla kustannuksella.

"2015 tulee 1724h töitä. Jos työajanlyhennyksiä ei olisi tunteja tulisi 1824."

Työajanlyhennys myös korvataan rahallisesti, vaikka ei olla töissä :)

"Tyypillistä antikaista."

Kyllä, faktat ovat taaskin minulla kohdillaan. Säännöllinen työaika julkisella sektorilla on noin 37 tuntia viikossa ja teollisuudessa 36 ja risat. Ne ovat siis suurinpiirtein yhtä suuret kokoaikaisessa työssä, joten palkkavertailu on helppoa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Melkoinen ero vuosityöajoissa ja koko elämän työ uralla. Annat tahallaan ja tarkoituksella virheellistä kuvaa asioista. No minulla on vastaava kokemus vasemmistoliittolaisista aiemminkin. Rehellisyys ei ole arvossa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

En ole tässä blogissa esittänyt laskelmia vuosityötunneista tai palkansaajien elämänaikaisista ansioista - kirjoitukseni aiheena on työajan lyhentäminen pekkasvapailla ja sen ohessa tulee käsiteltäväksi myös säännöllisen työajan käsite.

Keskimäärinhän palkansaajanaisen työeläke on noin 65 prosenttia palkansaajamiehen työeläkkeestä, joten se kertonee jotain työurien aikana tehtyjen työtuntien keskimääräisestä erosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset