jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

PKN muistuttaa - "henkinen väkivalta tuhoaa."

  • PKN muistuttaa - "henkinen väkivalta tuhoaa."

Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjestää joka syksy Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään. Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25.11. Tänä vuonna kampanjan teemana on henkinen väkivalta.

"Vuonna 2015 Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan teemana on henkinen väkivalta. Aihe on ajankohtainen ja vaikea. Suurin osa (80%) Naisten Linjan auttavaan puhelimeen soitetuista puheluista tulee naisilta, jotka ovat kokeneet sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa.

Henkinen väkivalta nivoutuu kaikkeen väkivaltaan, mutta se jää helposti tunnistamatta. Keskeisimpänä tavoitteenamme on auttaa tunnistamaan henkistä väkivaltaa.

Tunnistamalla henkinen väkivalta todelliseksi väkivallan muodoksi annamme mahdollisuuden väkivallan kohteille tulla nähdyksi, kuulluksi ja tunnustetuiksi.

Henkisen väkivallan tehokkuus ja haavoittuvuus piilee juuri siinä, että kokemusta ei oteta riittävän vakavasti.

Suomalaisista naisista 53% on kokenut kumppanin tekemää henkistä väkivaltaa 15 ikävuoden jälkeen (Euroopan Perusoikeusvirasto, 2014). EU:n keskiarvo on 43%.

Elokuussa voimaan tullut Istanbulin sopimus nostaa henkisen väkivallan ensimmäisenä kansainvälisenä sopimuksena esiin ja vaatii sen selkeää kriminalisoimista. Istanbulin sopimuksen artikla 33 sanoo:

”Osapuolet toteuttavat tarvittavat lainsäädäntö- tai muut toimet varmistaakseen, että henkilön henkisen integriteetin tahallinen vakava vahingoittaminen pakottamalla tai uhkaamalla säädetään rangaistavaksi.”

Lainsäädäntömme ei vain heijasta, vaan sen kautta on mahdollista purkaa tai vahvistaa asenteita. Se millä tavalla henkinen väkivalta on kirjattu rikoslainsäädäntöömme, on myös ilmaisu asenteista."

 

edit. otsikko viittaa Valoa, ei väkivaltaa-kampanjatilaisuuteen Helsingissä, jossa esiintyy myös Pertti Kurikan nimipäivät-yhtye

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Normaalisti lähtisin väittelemään Euroopan perusoikeusviraston teettämän tutkimuksen yleistettävyydestä ja asetettujen kysymysten kulttuurisidonnaisuudesta. Tänään en kuitenkaan kehtaa, joskus ilmapiiri pistää nöyrtymään.

Täällä Puheenvuorossakin on jo useampi blogisti ehtinyt, Kempeleen raiskauksen aiheuttamassa mainingissa, vakuuttamaan suomalaisen miehen kunnioitusta naista kohtaan ja vieraiden kulttuurien heikkoa naisen arvostamista. Siinä valossa ei yleistettävyydellä tai suhteellisella asemalla ole merkitystä. Kuvittelemme selvästikin olevamme parempia kuin olemme, kun yli puolet naisista kokee joutuneensa henkisen väkivallan uhriksi ja silti kehdataan vaahdota naisen kunnioittamisesta. Hävettää norsunluutorniin kiivenneiden puolesta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kuvittelemme selvästikin olevamme parempia kuin olemme, kun yli puolet naisista kokee joutuneensa henkisen väkivallan uhriksi ja silti kehdataan vaahdota naisen kunnioittamisesta."

Koska Antikainen postaa tätä tavaraa likuhihnalta, niin en tänäänkään malta. Näiden lukujen ongelmana on se, että tulkinnavaraisuuksien lisäksi "henkisen väkivallan" määritelmä on vedetty niin laajaksi, että ennemminkin ihmettelen miten prosentit ovat jääneet noinkin alhaisiksi.

Näin asetelma toisin päin käännettynä olisin ennemminkin yllättynyt jos jostain muualta kuin peräkamarin perukoilta löytyisi suomalainen mies, joka ei 15 vuotta täytettyään olisi törmännyt kumppaniin joka edes joskus on ollut mustasukkainen, tai joskus puhunut vähättelevästi, tai ilmoittanut riitatilanteessa ottavansa lapset ja lähtevänsä jne. jne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Suomessa ja muissa länsimaissa väkivalta piiloutuu monesti kulissien taakse ja ilmentyy sitten julkisuudessa kerrallisesti hätkäyttävinä uutisina. Hienovaraisemmista piirteistään huolimatta "suomalainen" väkivalta on täsmälleen yhtä kontrollilla motivoitua ja lamauttavaa uhrilleen kuin sellaisissa kulttuureissa, joissa esimerkiksi julkiset ruumiinrangaistukset tai lasten kasvattaminen kurittamalla ovat arkipäivää.

Suomessa toki väkivallan eri osapuolille on ainakin periaatteessa jo tarjolla tukea ja mahdollisuuksia selviytyä pelottomampan arkeen - lukujen valossa ei vain vielä riittävästi...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Mieluummin tosiaankin "peace et love" kuin "rest in pieces"...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Entä miehiä kohtaan esiintyvää väkivaltaa? Koska sellainen järjestetään?

https://www.youtube.com/watch?v=dtVHnZX8E50&oref

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Elokuussa voimaan tullut Istanbulin sopimus nostaa henkisen väkivallan ensimmäisenä kansainvälisenä sopimuksena esiin ja vaatii sen selkeää kriminalisoimista."

Tuohan tarkoittaa sitä, että nalkuttavat akat pannaan vankilaan.
No, ehkäpä tuo henkinen väkivalta rikoksena täytyy kuitenkin jättää asianomistajarikokseksi, ettei kenenkään puolisoa viedä käsiraudoissa naapurin ilmiannon perusteella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset