jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lapsen oikeuksien päivä

  • Lapset pesuvedessä, kuvaaja Russel Lee 1939
    Lapset pesuvedessä, kuvaaja Russel Lee 1939

Lapsen oikeudet ja hyvinvointi koskettavat meistä jokaista, sillä kaikki ovat ainakin joskus olleet lapsia (ja jotkut  onnekkaammat ovat sitä  vielä kronologisessa aikuisiässäänkin...) ja siksi on luontevaa, että yleismaailmallista lapsen oikeuksien sopimuksen sisällöllistä toteutumista varmentamassa on olemassa kansallisella tasolla oma viranomaisverkostonsa ja sillä sidosryhminä lasten hyvinvointia erikoistuneesti edistämään perustettuja kansalaisjärjestöjä.

Lapsen oikeuksien sopimus astui voimaan vuonna 1989 ja sitä edeltänyt lapsen oikeuksien julistus vuonna 1959 - molemmat asiakirjat hyväksyttiin 20. marraskuuta, mikä on sittemmin vakiintunut vuodesta 2002 lähtien lapsen oikeuksien merkkipäiväksi.

Tämän vuotisen lapsen oikeuksien päivän teemana on lapsiperheiden köyhyys, mikä on valitettavan yleinen ilmiö myös näennäisesti taloudellisesti vauraassa Suomessakin. Unicef:in teemapäivän verkkosivuilta saatavan tiedon mukaan Suomessa asuu yli 100 000 lasta hyvin pienituloisissa perheissä ja etenkin yksinhuoltajaperheissä pienituloisuuden riski on korkea. Lasten ja perheiden hyvinvointia kartoittavien tutkimusten mukaan perheen köyhyys heikentää myös lasten hyvinvointia monin tavoin ja pitkäsestoisesti. Esimerkiksi 90-luvun alkupuolella koetun talouslaman seurauksia silloisten lasten syrjäytyneisyyden vuoksi ilmentyy edelleen - köyhyyden on todettu periytyvän ja heikentävän ihmisten mahdollisuuksia ja omaa uskoa hyvinvointinsa parantumisesta.

Lapsi- ja perhejärjestöt vetoavat nyt tässä nykyisessä taloudellisesti ja poliittisesti epävakaassa ajassa päättäjiin, ettei lapsiperheiden köyhyys lisääntyisi maan talouden vakauttamiseksi tehtävien leikkausten ja säästöjen seurauksena - lapsiin ja heidän läheisimpiin ihmissuhdeympäristöihin investointi on panostamista tulevaisuuteen. Vähän niin kuin panisi rahaa pankkiin suhteellisen hyvällä talletuskorolla siis. Vetoomukseen voi osallistua ihan kuka tahansa allekirjoittamalla sen sähköisessä muodossa esimerkiksi täällä.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ainakin Suomessa työttömien ja pienituloisten perheiden lasten ongelmat on sosiaalityön ohjauksella mutta ellei se auta niin käytetään jo isoksi bisnekseksi muodostunutta huostaanottoa. Lapsen köyhyys on kuitenkin hankala koska yleisestä luulosta huolimatta lapsena syntyneet ongelmat kuten harrastusten puuttuminen jatkuu aikuisuuteen mm yksinäisyytenä ja huonokuntoisuutena hoitamattomana, tosin ilmiö on vasta päässyt nykyiseen kokoon vasta 90-luvulla syntyneiden elinaikana. Lisäksi näillä lapsilla esiintyy usein myös mielenterveys ongelmia, siksi heissä muhiikin varsinainen terveyspommi jota ei hoideta hyvä ja keskituloisten perheisiin sunnatuilla kärkihankkeilla sillä he jäävät usein ulos näistä kokeilusta ja projekteista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset