jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Joku raja!

 

Naisiin kohdistuva väkivalta pitää sisällään monia eri väkivallan muotoja kattaen niin seksuaalisen väkivallan, väkivallan lähisuhteessa kuin seksuaalisessa hyväksikäyttötarkoituksessa tehdyn ihmiskaupan.

"

Näitä eri väkivallan muotoja yhdistää naisten ja tyttöjen seksuaalisen ja sosiaalisen itsemääräämisoikeuden kaventaminen väkivallan keinoin – niin läheisissä ihmissuhteissa kuin julkisessa tilassakin.

Naisiin kohdistuva väkivalta määritellään ihmisoikeusloukkaukseksi siksi, että naisiin kohdistuva väkivalta liittyy sukupuolten epätasa-arvoisiin valtasuhteisiin: niihin rakenteisiin jotka aiheuttavat naisen alisteisen aseman perheessä, parisuhteessa ja yhteiskunnassa.

Naisiin kohdistuva väkivalta paljastaa yhteiskunnassa vallitsevan sukupuoleen perustuvan syrjinnän, jonka taustalla ovat sukupuolten väliset valtaerot. Ihmisoikeussopimukset ja linjaukset joilla naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja lähisuhdeväkivaltaa torjutaan tunnistavat väkivallan tasa-arvo-ongelmaksi. Kansainvälisen oikeuden mukaan naisiin kohdistuva väkivalta on naisten syrjintää.

Amnestyn naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä vaaditaan valtioita turvaamaan väkivallan uhrien oikeuksien toteutuminen. Väkivallan kohteeksi joutuneiden naisten oikeuksien turvaaminen vahvistaa samalla kaikkien väkivallan uhriksi joutuneiden oikeuksia.

"

         Joku raja!-kampanja

 

 

Euroopan Unionin perusoikeusviraston vuonna 2014 julkaistun tutkimuksen mukaan 30 prosenttia 18-74-vuotiaista suomalaisista naisista on joutunut nykyisen tai entisen kumppanin fyysisen tai seksuaalisen väkivallan kohteeksi. Korkeasta väkivallan kokemisasteesta läheissuhteissa ja asiasta käydyistä julkisista keskusteluista huolimatta lähisuhdeväkivalta tulkitaan edelleen liian usein yksityisasiaksi - esimerkiksi vuonna 2014 poliisin tietoon tuli yhteensä vain 4 739 perheväkivaltatapausta, jossa uhrina oli nainen (joista törkeitä pahoinpitelyitä 104).

"

Vain pieni osa uhreista hakee apua väkivallan katkaisemiseksi. Pari- ja lähisuhdeväkivaltaa pidetään edelleen Suomessakin ”yksityisenä” ja ”häpeällisenä” asiana, ja sitä kohdanneet naiset peittelevät kokemuksiaan. Toisaalta avoin avun hakeminen saattaa katketa asian ohittamiseen, kun eri viranomaistahoilta puuttuu osaamista vaikean ilmiön kohtaamiseen ja tunnistamiseen.

Naisiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttuminen on valtion, yhteisöjen ja yksittäisten ihmisten velvollisuus. Kun käytössä on osaavaa neuvontaa, terveyspalveluita, turvakoteja, tukiryhmiä ja oikeusapua, väkivaltakierre pystytään usein katkaisemaan. Väkivalta vähenee ja uhrien asema helpottuu.

"

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Naisten käyttämään henkiseen väkivaltaan tulisi myös puuttua. Tämä jos vähenisi niin varmasti vähenisi myös fyysinen väkivalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset