jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Laita hallitus asialle, mene itse perässä :)

Kansalaisaktivistien järjestäytynyt joukkovoima osoittautui jälleen kerran oikeamielisyydessään  vastaansanomattomaksi, kun tunnettua idiomihahmoa (rampa ankka) muistuttava hallituksemme perui ilkeän suunnitelmansa yhdistää eläkkeensaajien asumistuki yleiseen asumistukeen. Valtioneuvoston virallisella sivustolla perumisesta  ilmoitetaan lyhytsanaisen toteavasti  :

 

"

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vahvistaa, että hallituksen suunnittelemaa eläkkeensaajien asumistuen yhdistämistä yleiseen asumistukeen ei toteuteta.

- Asiasta on käyty keskusteluja koko syksy, ja pohdittu vaihtoehtoja. Kokonaisarvioinnin myötä on käynyt selväksi, että osa eläkkeensaajista olisi joutunut täysin kohtuuttomaan tilanteeseen, Mäntylä sanoo.

Lisäksi ensi vuodelle suunniteltuja lääkesäästöjä kohtuullistetaan. Alkuperäinen 50 miljoonan säästötavoite puolitetaan. Tavoite on, että lääkkeiden käyttäjille syntyvä lisälasku pystyttäisiin minimoimaan.

Korvaavia säästötoimia haetaan. Ministeri Mäntylän mukaan tässä taloudellisessa tilanteessa päätösten ja ratkaisujen on oltava oikeudenmukaisia.

"

Vielä kuukausi sitten mainio ministerimme arvioi asumistukijärjestelmään kaavaillun muutoksen hyödyttävän  eniten kaikkein pienituloisimpia eläkeläisiä - asiallinen kansalaispalaute ja oppositiopuolueiden harjoittama hallitusohjelman  virheet näkyväksi tekevä politiikka palauttivat siis melko nopeasti vastuuministerinkin todellisuuskäsityksen siedettävälle tasolle...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Ei kai se nyt noin mennyt :-D

Ministerihän on käynyt valistamassa muuta hallitusta koko hänen työhistoriansa ja koulutuksensa antamalla kompetenssilla, ja saanut myös muut hallituspuolueet ymmärtämään sen minkä hän on alusta asti ymmärtänyt.

Siihen ymmärrykseen ei välikysymykset ja mielenilmaukset vaikuta.

Viime hallituskaudella oppositio tehtaili välikysymyksiä, eikä niillä ollut vaikutuksia hallituksen toimintaan. Nyt oli kai ensimmäinen ja hallitus veti esityksensä pois. Vain paatunut vasuri voi kuvitella, että välikysymyksellä,¨mielenilmaisuilla tai kannatuksen laskulla olisi tähän jotain merkitystä :-D

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Olen täysin vakuuttunut siitä, että kansalaisaktivismi ja opposition harjoittama aggressiivinen pienen ihmisen edunvalvonta tuottivat tällä kertaa tulosta ...

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Rampa Ankka tarkoittaa jotain muuta. Viimeinen rampa ankka oli edellinen hallitus Stubbin johdolla, joka ei pystynyt toimimaan vaalien lähestyessä ja toimikauden loppuessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rampa_ankka

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hallitus muistuttaa teoissaan rampaa ankkaa...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jonoksi asti näyttää riittävän kunnian nimiinsä ottavia suunsoittajia. Kunnia tässä asiassa on vähintäänkin kyseenalaista, koska periaatteellisesta näkökulmasta uutinen on surullinen. Hallitus on esittänyt oikeasti hyvän ja tärkeän aloitteen, sääntelyn järkeistämisen, byrokratian purkamisen ja kompleksisuuden vähentämisen normienpurkutalkoilla. Nyt otettiin taas askel taaksepäin, kun jostain käsittämättömästä syystä halutaan ylläpitää rinnakkaisia asumistukimuotoja. Osaako joku selittää miksi kolme erilaista asumistukea on parempi asia kuin yksi, käsittääkseni vuokraan ei vaikuta se että siirtyy opiskelijasta työelämään ja edelleen eläkkeelle?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Periaatteellisesti tosiaan tämäkin tukimuoto voitaisiin järkeistää yhden mallin mukaisesti - hallitus ei vain alkuperäisessä suunnitelmassaan ollut riittävästi huomioinut oman ohjelmansa vaikutuksia kaikkein pienituloisimpien eläkkeensaajien toimeentuloon. Jopa 27 000:m eläkkeensaajan arvioitiin putoavan köyhyysrajan alapuolelle aluperäisen suunnitelman toteutuessa, mikä koettiin aiheellisesti epäoikeudenmukaisena lopputuloksena.

Eläkeläisten etujärjestöt tämän perumisen suurimmat taustavaikuttajat ehken lienevät ...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eikö tuo köyhyysraja ole suhteellinen määre? Käytännössä siis tuo muutos olisi nostanut 27 000 kansalaista köyhyysrajan yläpuolelle, jolloin esittämäsi argumentin valossa he olisivat voittaneet.

Vaikka tuo huomautukseni myönnettäköön viisasteluksi, osoittaa se kuitenkin valitettavasti että nyt mietittiin ääniä enemmän kuin valtiontaloutta. Pointtini oli että järjestelmän yksinkertaistaminen on itseisarvo, vaikka itse tuen säästö jouduttaisiin kompensoimaan jollakin tavalla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Valtiontalouden kannalta järjettömin päätös on kepun unelmien täyttymys, 18-itsehallintoaluetta. Siitä rakennetaan tulevaisuudessa himmeli, vaaleineen, luottamuselimeineen, virkamiehineen, jonka kustannusten suuruutta emme vielä edes ymmärrä, kun kuitenkin päättävät elimet kunnissa, virkakoneistoineen ja luottamushenkilöineen jatkaa omaa elämäänsä.

Käyttäjän ilpopiiroinen kuva
Ilpo Piiroinen

Uudistus eläkeläisten asumistuen poistosta ts. muuttamisesta yleiseksi asumistueksi oli tarpeellinen turhan byrokratian poistotoimi. Testaukseni perusteella minimieläketapauksessa molempien kela-laskureilla päädytään melko tarkkaan samaan tulokseen. Mistään ei ole selvinnyt missä todellinen ero. Olen itse 75-vuotias eläkeläinen. Lopetin maksulliset työt yrittäjänä
71-vuotiaana koska kaikenlaista hauskaa tekemistä riittää muutenkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset