jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Voiko transnainen osallistua kukkamekkoon pukeutuneena mielenosoitukseen?

  • Voiko transnainen osallistua kukkamekkoon pukeutuneena mielenosoitukseen?

Käsittääkseni relevantti vastaus näinkin epä-älylliseen kysymykseen on myönteinen  :)

 

Ikävä tosiasia tämän YK:n yleismaailmallisessa ihmisoikeusjulistuksessa mainitun oikeuden toteutumisen  rinnalla on taas se, että suurin piirtein tähän transihmisten oikeudet nykypäivän Suomessa sitten rajautuvat, sillä niin Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kuin YK:n alaiset  naisten oikeuksien sopimusta valvova komitea ja kidutuksen vastainen raportoija  ovat huomauttaneet toistuvasti maatamme syrjivästä translaista.

Tasa-arvoisen avioliittolain voimaan saattamiseksi annetussa hallituksen esityksessä ns. liitännäislakien muuttamiseksi translakia ollaan muuttamassa esityksen mukaisesti ainoastaan poistamalla siitä naimattomuusvaatimus juridisen sukupuolen vahvistamisen ehtona.

Kansainvälisten ja suomalaisten ihmisoikeusjärjestöjen, Maailman Lääkäriliiton kannanoton ja myös luonnollisesti transihmisten itsensä mukaan nyt tekeillä oleva uudistus on toki sinänsä arvokas askel kohti yhdenvertaisuutta, mutta se ei vielä oleellisesti vähennä translain syrjivyyttä. Transihminen joutuisi tästä uudistuksesta huolimatta  edelleen alistumaan jo itsessään leimaavasti diagnosoituna pitkällisiin ja raskaisiin lääketieteellisiin tutkimuksiin ja toimenpiteisiin sekä todistamaan vielä lisääntymiskyvyttömyytensä saadakseen väestörekisteriin sukupuolensa mukaisen merkinnän.

Suomalaiset ihmisoikeusjärjestöt kuten myös otsikkoon johdattunut  mielenosoitus teemallaan vaativat translain perinpohjaista uudistamista siten, että sukupuolen juridiseen vahvistamiseen riittää jatkossa henkilön omaan kokemukseen perustuva ilmoitus. Pakkosterilisaatio ja osin myös sukupuolen korjausprosessiin kuuluvat psykiatrisesti diagnosoituvat lääketieteelliset toimenpiteet, vaikka transsukupuolisuus ei itsessään edes ole häiriö puhumattakaan sairaudesta, eivät voi mitenkään olla sivistysvaltiossa henkilötunnukseen liittyvän merkinnän ehtoina ...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Voithan sinäkin kävellä kukkamekkossasi vaikka kaupungilla, eikai se olemikään rikos, naamioituminen tosin on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset