jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisten palkkapäivää vietetään tänä vuonna 1. marraskuuta

Paitsi ainakin STTK (kuten myös muut palkansaajakeskusjärjestöt luonnollisesti) huomioi merkkipäivän jo etukäteisesti perjantaina 30. lokakuuta aktivoimalla jäsenistöään kampanjoimaan sinäkin päivänä sukupuolten välisen palkkaeron kaventamiseksi :

 

"

Naisten palkkapäivää vietetään 30.10.2015.

Päivän idea perustuu naisten ja miesten vuosipalkkojen väliseen eroon, joka lasketaan Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin perusteella. Vuoden 2015 naisten laskennallinen päivämäärä on sunnuntai 1.11., mutta vietämme päivää jo etukäteen perjantaina. Naisten palkkapäivän vietolla STTK haluaa konkretisoida sukupuolten välisen palkkaeron kehitystä. Tämä työelämän tasa-arvo-ongelma on osoittautunut erittäin sitkeäksi, sillä palkkaero laahaa lähes paikallaan. 

Naisten palkkapäivä lyhyesti:

Naisten palkka on Suomessa keskimäärin vain 83,4% miesten palkasta. Vuosipalkaksi muutettuna palkka on maksettu lokakuun loppuun mennessä ja loppuvuoden naiset työskentelevät ”palkatta”. Syitä palkkaeroon on monia, mutta niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa: miesvaltaisten alojen palkat ovat korkeammat kuin naisvaltaisten, samaa työtehtävää hoitavat naiset saavat keskimäärin pienempää palkkaa kuin mieskollegansa, naisten eteneminen työelämässä on miehiä hitaampaa, naiset jäävät miehiä pidemmäksi ajaksi kotiin hoitamaan lapsia, mikä heikentää ansiokehitystä. Palkkaero ei ole vain naisten ongelma, vaan heijastuu myös miesten mahdollisuuksiin esimerkiksi työn ja perheen yhteensovittamisessa.

Haluamme välittää vahvan viestin, että sukupuolten välinen palkkaero pitää korjata!

Miten osallistua?

1) Innosta: Haasta omia verkostojasi ja jäseniäsi mukaan, jaa tietoa päivästä ennakkoon.

2) Herätä huomio: järjestä tapahtuma, feissaa, jaa tietoa. Tapahtuma voi olla vaikkapa palkkapäivän kahvihetki 80/100%-periaatteella, jossa osa osallistujista saa kupin täyteen, osa 20% vähemmän.

3) Keskustele palkkaerosta ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Kirjoita blogikirjoitus, twiittaa, jaa Tasa-arvoton -banneri, lähetä tiedote.

4) Kerro osallistumisestasi ja käytä sosiaalisessa mediassa hashtagia #naistenpalkkapäivä "

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Naisen euro on 80 senttiä ja sitä vastaan minäkin taistelen, mutta pitää aina muistaa, että meillä Suomessa miehen vuosi on 11 kuukautta...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset