MIsogynia, rasismi ja sukupuolistunut väkivalta – pyhä kolminaisuus!

 

  Kuluneella viikolla eduskunnassa käytiin vaihtelevan voimakkaalla intensiteetillä keskustelu rasismista ja vihateoista, joiden on arveltu viime aikoina lisääntyneen. Etenkin internetin keskustelupalstoilla erilaiset suorasukaisen rasistiset kommentit ovatkin tosiaankin osittain muuttuneet jo arkipäiväiseksi riesaksi keskustelupalstojen muuten turvallisille interiööreille puhumattakaan sofistikoituneemmista kansanryhmien syrjintää implikoivista ilmaisutavoista, joiden  varsinainen asiasisältö avautuu lukijalle usein asiayhteyteen syötettyjen avainsanojen kautta. Myös erilaiset pakolaisiin ja yleensäkin ulkomaalaisen oloisiin ihmisiin kohdistuneet vihateot ovat noussee lähes viikottaiseksi median uutisvirran materiaaliksi.

Kansanedustajien käymä keskustelu oli näin ollen itsessään oikeutettu julkinen tilaisuus "ilmaa puhdistavana" rituaalina, mutta valitettavasti toteutus jäi tälläkin kertaa vajaaksi – kansanedustajat tyytyivät lopultakin ainoastaan periaatetasolla tuomitsemaan rasismin ja erilaiset kansanryhmää vastaan suuntautuvat vihateot pääsemättä silti yksimielisyyteen rasismin ja vihatekojen käsitteellisistä ulottuvuuksista eikä keskustelu näin muodoin edennyt syvätasolle, jolloin olisi voinut paljastua rasismin linkittyminen laajempiin yhteiskunnallisiin arvoihin ja normeihin.

Rasismi yhdentyy itsestään selvästi muuhun syrjintään, mikä vallitsevassa sukupuolijärjestelmässämme  tarkoittaa pääosiltaan naisvihaa (misogyniaa) ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa syrjintää ja ilmentää erityisesti maskuliinisuuden kriisiytymisestä.

Tutkijoiden mukaan naisviha ja rasismi ovat toisistaan erottamattomia veljeksiä ja siten kun rasistiseen maailmankuvaan perustuvien vihatekojen kohteeksi joutuvat poikkeuksetta erilaiset etniset vähemmistöryhmät niin misogyniset vihateot ilmentyvät vastaavasti  sukupuolistuneena väkivaltana – naisiin kohdistuva väkivalta on kiistatta maamme keskeisimpiä sisäistä turvallisuutta uhkaavia ihmisoikeusongelmia. 

 

Suotavaa olisi, etteivät rasistisesti motivoituneet vihateot yleistyisi samanlaiseksi turvallisuusuhaksi maamme kehittyessä kasvavaa vauhtia yhä monikulttuurisemmaksi…

 

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu