jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Perhemuodot jatkavat moninaistumistaan

  • Perhemuodot jatkavat moninaistumistaan

Tilastokeskuksen ajantasaisten, mainioiden ja muutenkin mukavien tilastojen mukaan vuonna 2014 yleisin perhemuoto oli "aviopari, ei lapsia" - tällaisia kahden  henkilön määrämuotoisella sopimuksella suhteensa virallistaneita perheitä oli yhteensö 527 238 kappaletta. Seuraavaksi yleisin perhemuoto oli kahden sukupolven ydinperhe eli "aviopari ja lapsia", joiden määrä oli 429 811.

Avoimessa liitossa ilman lapsia eli yhteensä 211 673 avoparia ja avopareja, joilla oli huollettavana lapsia, oli 121 499. Yh-äitejä oli peräti 149 668 ja yksinhuoltajaisejäkin löytyi Suomesta 31 342 kappaletta. Rekisteröityjen miesparien perheitä tilastoihin kertyi yhteensä 991 ja naisparien perheitä 1 444.

"

Lapsiperheiden määrä, 574 000, pieneni edellisvuodesta 2 100 perheellä. Määrä on vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana hitaasti. Lapsiperheisiin kuului 40 prosenttia väestöstä. Lapsiperheiden yleisin perhemuoto oli edelleen avioparin perhe, 60 prosenttia. Avoparien perheitä oli 19 prosenttia lapsiperheistä. Lähes saman verran oli äiti ja lapsia -perheitä, joita oli 18 prosenttia. Isä ja lapsia -perheitä oli edelleen hyvin vähän, alle kolme prosenttia. Saman sukupuolen rekisteröity pari oli vanhempina hieman yli 500 lapsiperheessä. Lapsiperheiden määrään vaikuttavat monet tekijät kuten syntyvien ja täysi-ikäistyvien ikäluokkien koot sekä kansainvälinen muuttoliike.

Lapsiperheissä oli yhteensä 1 056 000 alaikäistä lasta. Yksilapsisia oli 43 prosenttia ja kaksilapsisia 38 prosenttia. Kolmilapsisia oli 13 prosenttia ja viidessä prosentissa lapsiperheistä oli vähintään neljä alle 18-vuotiasta lasta. Keskimääräinen lapsiluku oli 1,84. Luku on pysynyt vakaana lasten määrän pienenemisestä huolimatta. Perhetilasto kuvaa perhekokoa Suomessa tiettynä hetkenä eikä siten kerro perheiden lopullisesta lapsiluvusta.

"

Perhemuotojen moninaistuminen on ollut varsin nopeaa, sillä vuodesta 1990 avioparin ja heidän yhteisesti huoltamiensa  lasten muodostamien perheiden määrä on vähentynyt noin kolmanneksella, kun samaan aikaan avoliiton suosio on kasvanut etenkin niiden pariskuntien keskuudessa, joilla on vastuullaan lapsia joko yhteisesti aikaan saatuina tai sitten edellisten suhteiden peruna. Perheiden moninaisuutta lisäävät uusperheellisyys, adoptio, monikulttuurisuus, sateenkaariperheellistyminen, sijaisperheet, eroperheet ja etävanhemmuus.

Myös perheoikeudelliset kysymykset elävät haasteellisia aikoja - perhemuotojen yhdenvertaisuuden varmistamiseksi niin avioliittolain, isyyslain kuin myös lain lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta tarkoituksenmukaista vaikuttavuutta on seurattava ja käytäntöjä harmonisoitava kattavemmiksi. Pienet viilaukset yksittäisiin lakeihin, kuten esimerkiksi piakkoin voimaan tuleva uudistettu tasa-arvoinen avioliittolaki, ovat toki aina edistysaskelia ja etenkin lakiesitysten valmisteluihin kuuluvien esitöiden aikainen  julkinen keskustelu avartaa käsitystä perheen merkityksestä sosiaalisena tulevaisuusvarantona.

Kuitenkin tarvitaan sen lisäksi kattavampaa näkemystä perhemuotojen tosiasiallisesta moninaisuudesta ja nykyisen legitiimin perhekäsityksen puutteista sen tosiasiallisesti vieläkin suosiessa yhdenlaista perhemallia. Esimerkiksi avoliitto ymmärretään ja sitä kohdellaan oikeudellisesti  edelleenkin ainoastaan "miehen ja naisen avioliitonomaisena yhteiselämän muotona", vaikka avoliiton kautta perustettu perhe voi sinänsä ilman mitään laillisia esteitä muotoutua  hyvinkin eri  tavoin ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onko selvityksissä pyritty saamaan realisesti todenmukaisia tietoja ilmeisesti viime vuosikymmeninä jossain määrin Suomessakin käytännössä yleistyneestä moniavioisuudesta? Kaiketi asiaa on vaikea tilastoida, kun rekistereissä ei ole laillista tapaa luokitella useamman puolison eli käytännössä vaimon olemassaoloa lähinnä kai joidenkin maahanmuuttajakulttuurien muutenkin sisäänpäinlämpiävissä piireissä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Moniavioisuutta ei tosiankaan Suomessa (ainakaan vielä) tunnusteta virallisesti tilastoitavana perhemuotona ja julkisuudessakin käytyjen keskustelujen myötä on syntynyt sellainen mielikuva, että maamme harvat polyamorikot itse haluavat säilyttää monisuhteisuutensa vapaamuotoisesti ja omaehtoisesti rakentuvana - moniavoliittona lähinnä siis.

Moniavioisuus voi de facto toteutua joissakin maahanmuuttajaperheissä kulttuuristen yhteisöä koossapitävien meemien tukemana, mutta legitiimiä asemaa tällä järjestelyllä ei kuitenkaan ole, vaikka asiassa ei sinänsä ole mitään lainvastaistakaan niin kauan, kun moniavioisuuden avulla ei haeta oikeudetonta hyötyä....

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muistelen että Ruotsissa on sikäläinen keskustapuolue tai sen junnut ehdottaneet toistuvasti moniavioisuuden laillistamista. Miksi tuon legalisointistatuksen ajaminen? Kalastelevatko ääniä joltain oletulta ryhmältä vai onko takana aito suvaitsevaisuuden laajennushalu vai liittyykö tuohon mainitsemaasi oikeudettoman hyödyn tavoitteluun, jääkö esim jotain reksiteriveroja saamatta tai liikevaihtoveroja jos ilmiöön liittyy vaikka sisäisiä palveluja tms. tai ihmiskauppaa morsiamenhakumatkoineen ym? Vai tuleeko mahdollinen hyöty jotenkin näennäisestä yksinhuoltajuudesta?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #3

Kyse lienee nyt tästä :

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

Nuorisopoliitikoilla kuten poliitikoilla yleensäkin on usein tarvetta nostaa omaa profiiliaan, mikä toteutuu helpoiten tuomalla yleiseen keskusteluun ajankohtaisia (ja räväköitä) aiheita (PS:n Tynkkynen nosti viimeksi nuorisopoliitikkojen näkyvyyttä omalla tahollaan kyselemällä julkisen median kautta oman puolueensa hallituspolitiikan linjauksista).

Käsittääkseni Lööf ei enää nykyisin puoluejohtajaksi ylenneenä aktiivisesti kampanjoi virallistetun moniavioisuuden puolesta ...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset