jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Pakolaisten vastaanottotilanne Pohjois-Savossa

  • tuijottaa kuin lehmä uutta veräjää
    tuijottaa kuin lehmä uutta veräjää

Vielä kuukausi sitten Pohjois-Savo näyttäytyi Maahanmuuttoviraston virallisella turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuskartalla "autiomaalta" - Kuopion ympäristössä silloin vielä ämpyiltiin kuntien päättävien elinten tasolla pakolaisten vastaanottokeskusten perustamisien suhteen ja  muutenkin oltiin vielä suhteellisen odottavalla kannalla. Jo parissa viikossa sen jälkeen tilanne on kuitenkin asettunut mukavemmille ja mainioimmemmille uomille, sillä nyt lokakuun toiselle viikolle tultaessa  pakolaisbussien virta on jo tuonut hyvinkin useita satoja turvapaikanhakijoita turvaan sodan jaloista tänne Savon kotoisiin maisemiin.

Ensimmäisenä saapui paikallisen kansanopiston suojiin 15 hengen ryhmä nuoria Afganistanista, Irakista ja Somaliasta.  Heidät siirrettiin Kuopioon hätämajoitukseen Oulun VOK:sta ja perustellusti, sillä pienemmässä ryhmässä ja valmiiksi koulumaisessa ympäristössä heillä on nyt mahdollisuus hyödyntää täysimääräisesti opiston kieli- ja kulttuuritarjontaa ja siten nopeuttaa edistymistä omilla integraatiopoluillaan.

Suonenjoella entisen maamieskoulun tiloissa toimivan Vanha Maamies -nimisen majoitusravintolan yrittäjät solmivat myös SPR:n Savo-Karjalan piirin kanssa sopimuksen tilojen modifioinnista hätämajoitustiloiksi, joten majatalon huoneet tulivat nyt kerralla buukatuksi täyteen ja vieläpä pidemmäksi aikaa, mikä merkittävässä määrin nostaa yrityksen käyttö- ja kannattavuusastetta. Vanhan Maamiehen majoituskapasiteetti on tilapäisjärjestelyillä aina 240 henkilöä.

Kuopiossa Leväsen palvelukeskuksen tiloista löytyi väliaikainen hätämajoitustila yhteensä 150 henkilölle. Nämäkin tilat otettiin turvapaikanhakijoiden käyttöön sutjakkaasti, mitä helpotti alueen asukkaiden hätämajoituksen vuoksi järjestetyssä informaatiotilaisuudessakin osoittama avoin huoli pakolaisten tottumisesta ja pärjäämisestä pohjoisessa ilmanalassa - talvivaatteiden tarve kun on ilmeinen tulevilla pakkaskeleillä.

Viime viikonloppuna myös Siilinjärvellä sijaitseva entinen Tarinaharjun sairaala sai uusia asukkaita, sillä kiinteistöön muuttivat ensimmäiset kolme  turvapaikanhakijoiden ryhmää, yhteensä siis 150 henkilöä. Paikallisten asukkien uteliasta pällistelyä lukuunottamatta vastaanottotoimintaa pyörittävän Setlementti Puijolan  tiedotteen mukaan vastaanottokeskuksen liepeillä ei  sen vakavempia järjestyshäiriöitä ole esiintynyt. Eikä luultavasti tule esiintymäänkään, jollei sitten jo hiipuvan Rajat kiinni# - mielenosoituskiertueen tai vastaavan porukan innottamana joku ulkopaikkakuntalainen kaappinatsi intoudu paikanpäälle kummittelemaan.

Näin siis parissa viikossa Kuopion ympärystö on saanut lähes 600 uutta virkeää asukasta ja odottaa sopii vastaanottotoiminnan leviävän nyt "pään auettua" laajemmallekin maakuntaan - tyhjenneissä kuntakeskuksissa on jäljellä globaalin vastuun kantamiseen hyödynnettäviä tiloja - kerros- ja rivitaloasuntoja sekä lomakeskuksia yms. - varsin runsaastikin, kun asiaa ryhtyy miettimään ajan kanssa järjestelmällisesti ...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi. Kuopion seudulle voisi sijoittaa ainakin 6000 turvapaikan hakijaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pertti, Tarinaharjun vastaanottokeskus aloitti vasta viikonloppuna. Toistaiseksi on saapunut noin 150 turvapaikanhakijaa. Määrä kasvaa jo tällä viikolla. Tiloja on jopa 500:lle turvapaikanhakijalle.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pohjois-Savossa on paljon tyhjiä koulurakennuksia joihin voisi sijoittaa vastaanottokeskuksia. Näin monikulttuuri saavuttaisi Pohjois-Savon myös syrjäkyliä myöten!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #3

Tiedät Pertti hyvin, että vastaanottokeskuksia Suomeen avataan tarpeen mukaan. Toistaiseksi paikkoja on kaikille löytynyt.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #4

Mutta riittääkö pakolaisia monikulttuuristamaan koko Suomen?

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #5

Pertti, jotenkin tuntuu, että sitä juuri haluat?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

En tohdi rikkoa tämän plokin linjaa vastaan.

Marko Huttunen

Ponssen tehtailla Vieremällä on työvoimapula kun markkinat vetää enemmän kuin Einarin perintöjä ehditään tekemään. Nyt on sitten mistä valkata huippuosaajia. Pahus kun on se 3 kk karenssi ennenkuin pääsevät käärimään hihat ja suunnittelemaan vaikka uutta harvesterin mittalaiteohjelmaa tai vaikka hitsaamaan runkoja nippuun.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hyviä ajatuksia todellakin! Pannaan Ponssen työhönottajat valkkaamaan sopivaa porukkaa ns. poikien seasta! Näissä Baabelin pojissa voi löytyä aivan todellisia helmiä ko. alalle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset